Хлабави болчета на диска

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Хлабави болчета на диска

Мнениеот PtD » Чет Яну 21, 2010 7:01 am

В тази връзка е любопитно да се разбере колко хора са имали проблеми заради разхлабени болтчета на диска. Не да са им били разхлабени, а да са имали проблеми поради това - да речем, животозастрашаваща ситуация... :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Чет Яну 21, 2010 10:06 am

Да речем, че на един приятел преди време от разхлабен болт се стигна до кажи речи напълно равит болт и изядена вилка точно до ушите... Нз ти прецени дали е животозастрашаващо и какво щеше да се случи ако не е бил спрял на време а е отишъл да кара нагоре.. :)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот DTD » Чет Яну 21, 2010 11:05 am

Абе като слушам кво се пише тука, аз съм значи карам на illusion.Болтовете на диска, на предната спирачка са доста стари и лепило по тях не е останало никакво.Диска съм го сложил юли месец и съм затягал на ръка, без каквито и да било екстри. До сега нито е мръднал, нито съм имал каквито и да било проблеми с него. :dontknow: Късмет ли е, какво е? :D Само да отбележа, че се спускам, смисъл не карам ХС или в парка, че да не се е прецакал до сега.

Карам с 203мм ротори, спирам без никаква техника, рядко, ама като реша да спирам, спирам. :D
Последна промяна DTD на Чет Яну 21, 2010 12:00 pm, променена общо 1 път
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот bikerider » Чет Яну 21, 2010 11:31 am

Липсата на thread-lock или наличието на лепило нищо не говори за риска, защото в него участват още един куп фактори (от това дали ти е била нова резбата в главината, дали караш с голям ротор, дали спираш рязко), които при всеки са различни.

Не може отговорно да се препоръчва лака на мама , без автора да го е проверил, тоест да си е отхлабил винтовете и да покара така една седмица (по мои наблюдения средния потребител горе-долу на толкова си оглежда сглобките). Както може да не стане нищо, така и може да стане нещо кофти с вилка, рамка, глава, гръб и прочие. Вероятността и предвидимостта при лака на мама са еднакви и за двете ситуации.

Затова аз се доверявам на производителя, който гарантира, че е тествал продукта си във всякакви условия, и ефекта от него е предсказуем. Винаги ще твърдя, че е най-добре да се спазват предписанията на производителите. А там не съм виждал и дума за лака на мама, баба или прабаба.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 21, 2010 5:59 pm

TeDo_BaPHa написа:Да речем, че на един приятел преди време от разхлабен болт се стигна до кажи речи напълно равит болт и изядена вилка точно до ушите... Нз ти прецени дали е животозастрашаващо и какво щеше да се случи ако не е бил спрял на време а е отишъл да кара нагоре.. :)

Тук не говорим за "ако". Ако му се беше счупил диска... Ако беше нагазил в дълбока локва масло... Ако му се бяха натрошили накладките... Ако му се беше скъсал маркуча... Има адски много варианти да се оакат нещата. Моят въпрос беше съвсем конкретен: колко хора познавате, които са се разминали на косъм (или не са!) от инцидент, причинен от разхлабен болт.
Аватар
PtD

Мнениеот did » Чет Яну 21, 2010 6:25 pm

Не съм чувал за такъв случай, пък и не мога да си представя, как ще стане тая работа с пребиването заради развит винт на ротор. Все пак, винтовете са шест. Ако колоездачът е неопитен и не забележи, вероятно роторът в този момент ще почне да се криви, ще изпадне и друг болт... и т.н... и накрая може да стане беля, но за да стане това трябва карачът да е пълен олигофрен, че да не се усети навреме. Все пак, на теория и три (даже два!) от шестте винта са достатъчни, за да можеш да спираш някак.

Опасността не е от пребиване, а от скапване на компонентите, например резбите в главината, но това го има като риск и при шиманските шлицови монтажи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот rarekin » Пет Яну 22, 2010 2:41 am

В този смисъл - някои от състезателите, състезаващи се в СК/МТБ, карат с по 3 болта на роторите или с 3/3 титан/алуминий. Не, че това не е едно от най-тъпите места, където може да се спестява тегло, но показва, че, за ограничен период от време, дори и три болта биха издържали натоварването. Не, че бих карал с по-малко от 6, де. Аз, дето след всяко сваляне на диска слагам съвсем нови болтове. :rofl:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bikerider » Пет Яну 22, 2010 12:34 pm

did написа:Опасността не е от пребиване, а от скапване на компонентите, например резбите в главината, но това го има като риск и при шиманските шлицови монтажи.

Зависи силно от карането и от честотата на вибрациите. Зависи и от Мърфи.

did написа:Не съм чувал за такъв случай, пък и не мога да си представя, как ще стане тая работа с пребиването заради развит винт на ротор.

Веднага ти казвам как - стара главина с добре "разработена" резба и незатегнат винт без threadlock. Хубаво, добро N км спускане на висока скорост po чакъл, черен път, или други... тоест малки като амплитуда, но високочестотни вибрации - винта лека-полека се отвива достатъчно, започва да жули в ботуша... и се заклинва в него, когато Мърфи си няма работа - следва човка и свободен летеж.

Какъв е точно шанса за това няма значение, докато е ненулев. С хубав, качествен, специализиран threadlock шанса е нула. Някой може ли да докаже, че с лака на мама също е нула?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Яну 22, 2010 1:55 pm

Ще прощаваш, байкрайдър, ама шансът да нацелиш някое дърво, като не вземеш завоя, също е ненулев и е по-голям от този да се пребиеш поради разхлабен болт. Е какво да правим, да не караме в гора ли? Аз пък моите болтове си ги завивам без какъвто и да е thread lock. Пребивал съм се доста пъти, и нито един от тях не е бил заради разхлабен болт. И не съм прецакал нито една главина. Според мен прекалявате с тия динамометрични ключове и прочие маниакалности.

П.П. С хубав, качествен, специализиран thread lock, шансът също е ненулев. :nuts: Нулев шанс срещу пребиване с колело дава само лежането вкъщи в леглото.
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Яну 22, 2010 2:03 pm

bikerider написа:Веднага ти казвам как - стара главина с добре "разработена" резба и незатегнат винт без threadlock. Хубаво, добро N км спускане на висока скорост po чакъл, черен път, или други... тоест малки като амплитуда, но високочестотни вибрации - винта лека-полека се отвива достатъчно, започва да жули в ботуша... и се заклинва в него, когато Мърфи си няма работа - следва човка и свободен летеж.
Абе имам подозрението, че с мойте 125 кг. (животегло+ раница+велосипед) движещи се с 20-30 км в час тва болтче на 5 санта от оста няма и да го усетя, че е заклинило, стига да имам дотатъчно сцепление и да не ми поднесе гумата.
:D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Capoeira » Пет Яну 22, 2010 3:52 pm

Ти да, но повечето призводители смятат, че всички велосипедисти са кльощави джуджета, всички да са до 70-75кг и до 170-175см. :D :D
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Пет Яну 22, 2010 4:12 pm

PtD написа:Ще прощаваш, байкрайдър, ама шансът да нацелиш някое дърво, като не вземеш завоя, също е ненулев и е по-голям от този да се пребиеш поради разхлабен болт. Е какво да правим, да не караме в гора ли?

Виж какво, айде да не смесваме пак произволни неща. Едно е пребиване поради лоша преценка, друго е поради отказ на компонент. Едното зависи само от каращия, другото зависи от производителя и механика. Абсурдно е да ми даваш пример с нацелване в дърво, това няма нищо общо с темата.

Освен всичко друго производителите предупреждават точно това - че е опасно за здравето да се кара без threadlock или незатегнати по-спецификация винтове и да НЕ се кара ако има видим дефект или разхлабване. Едва ли трябва да ти цитирам случаен менюал на производител на спирачки.
В монтажните инструкции се дава начина този риск да се намали на нула (виж по-долу). А е нула, защото бъди сигурен, производителя е провел десетки хиляди тестове в толкова различни условия, че и пет години да караме всеки ден пак няма да ги изчерпим. И стои зад гаранцията си, иначе може да го одерат яко.

А ти като си спестил thread-lockа, би следвало да си оглеждаш по-често колелото. Това е разликата. Ако не го правиш, значи се излагаш на безсмислен риск (друг смисъл освен спестените стотинки и броени минути при монтажа не виждам) . Излишно е да обяснявам до какво води манталитет от тип "не ми се случвало, значи няма да се случи". Точно в тая област и тоя момент със сигурността просто аман от тия български истории, все разбираме повече от производителите. Нямам нищо против, ама като разбираме повече от производителя, би следвало да станем и ние производители и от тая платформа да обясняваме колко е излишен threadlock-а за IS ротори. И да стоим зад думата си с всички последствия, ако не говорим истината. Другите варианти са твърде несериозни за да ги коментирам.

PtD написа:Аз пък моите болтове си ги завивам без какъвто и да е thread lock. Пребивал съм се доста пъти, и нито един от тях не е бил заради разхлабен болт. И не съм прецакал нито една главина.

Аз точно върху това наблегнах. Има всякакви хора, карат във всякакви условия, комбинациите са милиони. Шансовете и рисковете са различни за всяка комбинация. Не възразявам срещу нечий личен избор. Ако щеш си ги лепи и с дъвка, ако щеш ги смазвай. Кой прекалява и кой се вманиачава също е личен избор и е субективно твърдение, което няма отношение към моята теза. Thread-lock представлява презастраховка и не виждам как можете да твърдите, че тя е нещо лошо. Хубаво, ти не караш с такава презастраховка. И какво от това?? Какво доказва това относно самата нея?

Възразявам срещу обобщенията, че вещества от тип "лака на мама" са пригодни за всякакви условия и риска е гарантирано нула (виж по-долу). Възразявам, защото не го казва производител, а потребител, който априори не може да тества твърденията си както производителя, следователно ситуацията му е частен случай, а обобщенията му - конски фъшкии.

PtD написа:Според мен прекалявате с тия динамометрични ключове и прочие маниакалности.

"Правилната предварителна подготовка предотвратява пръдливото пикливо посиране".

Разбирам да говорим за тапи за кормило, а то...

PtD написа:П.П. С хубав, качествен, специализиран thread lock, шансът също е ненулев. :nuts: Нулев шанс срещу пребиване с колело дава само лежането вкъщи в леглото.

Не говоря за математическа нула, а за практическа нула даваща максимална безопасност. Тоест риска да се намали до епсилон и да останат само вариантите, покрити от гаранцията. Чети между редовете ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот SeSSion » Пет Яну 22, 2010 5:08 pm

:offtopic: Здравейте искам да си купя така наречения threadlock, но не знам от къде. Някой може ли да ми каже. От Варна съм, може и онлайн магазин.
SeSSion

Мнениеот Capoeira » Пет Яну 22, 2010 5:16 pm

Много трудно е, недей да се заминаваш да пуснеш едно търсене в Google за "Loctite bg", да кликнеш на първия резултат, след това на "Контакти и Услуги" и след това да избереш "Тръсене на дистрибутор", да си харесаш някой във Варна и да му се обадиш по телефона преди да тръгнеш! :bawling: :crazy:
С половината усилие което си положил да зададеш въпроса, пускайки тема, можеше да направиш това което нормалните хора прявят преди да питат за нещо:
Изображение
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Krismars » Пет Яну 22, 2010 7:43 pm

SeSSion написа::offtopic: Здравейте искам да си купя така наречения threadlock, но не знам от къде. Някой може ли да ми каже. От Варна съм, може и онлайн магазин.

Преди 1 година си купих конкурентен продукт на Бизон от Mr. Bricolage :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот hitar_potter » Съб Яну 23, 2010 12:04 am

Айде, айде, bikerider, прекаляваш.. Все едно трябва да ползваме само обезмаслители на съответният производител, а не Meglio, Специалното шиманско минерално масло, а не някое конрентно, 5 пъти по-евтино на друга марка и т.н. и т.н. ..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Съб Яну 23, 2010 11:47 am

hitar_potter написа:Айде, айде, bikerider, прекаляваш.. Все едно трябва да ползваме само обезмаслители на съответният производител, а не Meglio, Специалното шиманско минерално масло, а не някое конрентно, 5 пъти по-евтино на друга марка и т.н. и т.н. ..

Toчно така. +1.

@bikerider
Разбира се, че производителят ще гледа да си върже гащите. То ако трябва да спазваш всички норми на производителите, ще караш по равни обезопасени пътечки, като половината време ще прекарваш в огледи и поддръжка на колелото.

bikerider написа:Виж какво, айде да не смесваме пак произволни неща. Едно е пребиване поради лоша преценка, друго е поради отказ на компонент.

На мен лично ми е все едно дали съм се пречукал като куче заради отказ на компонент, или по грешна преценка. Боли ме еднакво.

Пък и да спазваш всички норми на производителя, не е гаранция за нищо. Просто намаляваш вероятността чичо Мърфи да се намеси.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Яну 23, 2010 3:23 pm

hitar_potter написа:Айде, айде, bikerider, прекаляваш.. Все едно трябва да ползваме само обезмаслители на съответният производител, а не Meglio, Специалното шиманско минерално масло, а не някое конрентно, 5 пъти по-евтино на друга марка и т.н. и т.н. ..

Отново глупости. Говорех за threadlock без да уточнявам марка. Лака на мама не е специализиран продукт с марка.

PtD написа:Просто намаляваш вероятността чичо Мърфи да се намеси

Именно. Явно имаш късмет в излишък и затова си преценил, че не ти трябва threadlock. Пожелавам ти да си прав.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Нед Яну 24, 2010 11:20 am

bikerider написа:
PtD написа:Просто намаляваш вероятността чичо Мърфи да се намеси

Именно. Явно имаш късмет в излишък и затова си преценил, че не ти трябва threadlock.
Тук ще подкрепя байкрайдър. Няма смисъл да се пребиваш два пъти. По-добре само един път.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот hitar_potter » Нед Яну 24, 2010 6:42 pm

И пак - кой се е пребил затова, че е ползвал „лакът на мама“, а не специализиран threadlock? Изобщо, тези които го оплюват, пробвали ли са? Защото предложението да се използва не беше на базата на разни догадки от типа „ако, ако, ако“, а на някакъв опит в крайна сметка. Изкарвате го, все едно задължително ще се пребиеш..

е, зарад това мастилото за принтери е по-скъпо от кръвта..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пон Яну 25, 2010 11:23 am

hitar_potter написа:Изобщо, тези които го оплюват, пробвали ли са?

Да, пробвал съм, когато ми беше интересно и експериментирах. Не ми се разви нито един болт, но колелото две седмици смърдя на фризьорски салон, докато ацетона изветрее през резбата на главината... дори само това стига, за да не експериментирам повече с "лака на мама". Пълни дивотии са това.

hitar_potter написа:Защото предложението да се използва не беше на базата на разни догадки от типа „ако, ако, ако“

Първо, за такива неща определено е по-добре да са на базата на "ако, ако, ако", отколкото някой наистина да се пребие. Това осмисляш ли го?

hitar_potter написа:а на някакъв опит в крайна сметка.

Второ, чий е този опит? На EccentricMOTION или на анонимен "стар майстор"? Има ли някого/нещо реално зад този "опит" и как се доказва? И реално това "опит" ли е или някакъв threadlock-самоделка, който се препоръчва наляво и надясно, само защото за еди-колко-си години нищо не е станало в еди-кой-си сервиз. И какво доказва това? Пак нищо. Абсолютно нищо. Утре някой може да се пребие заради лак, напук на опита на майстора и тогава ще е много интересно (дано не де).

hitar_potter написа:Изкарвате го, все едно задължително ще се пребиеш..

Не. Не е нужно да продължаваш с глупостите. Казвам, че ако недай си Боже ти се развие лакиран винт и нещо стане, няма да има от кого да търсиш отговорност, освен от опитния стар майстор, който щеше да свие рамене и да каже "ми стар ти е бил лака" или подобна глупост. Ей затова тия тинтири-минтири от опит, да ти кажа, един майстор ми каза, алабала... ако лака на мама беше толкова добър threadlock, някой щеше да го маркетира като такъв продукт и да спечели. Разбирам word-of-mouth маркетинга, но в случая такъв няма, защото се говори за лак за НОКТИ !!! Разумната стъпка в такива случаи е да се вдигнем и да отидем в сервиза, който лепи с лак, за да ни залепят винтовете с лак и да имаме тяхната гаранция. Има ли такъв сервиз? Посочете ми го.

Изобщо, аман от сиромашки истории и самонабутвания. И то за стотинки. Разбирам threadlock-а да струваше теглото си в злато да има смисъл да водим тоя спор, а то на фона на тия левчета за шишенцето е просто смешно (нарочно не казвам "глупаво", че някой ще се обиди) дори да си помисляте за лак. Но това си е ваша работа. Утре някой ще каже, че чул от побелял тибетски мъдрец, че резби се лепят прекрасно с изсъхнало лайно. Не се и съмнявам, че ще се намери някой умник, който да препоръча по форумите да си серем по винтовете.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Яну 25, 2010 11:42 am

bikerider написа:Казвам, че ако недай си Боже ти се развие лакиран винт и нещо стане

От един винт няма какво толкоз да стане. Ако, пък вземат да ти се развиват няколко такива, ще го усетиш почти веднага (и то не заради падането)..

Да, признавам си, че малко преувеличавам в твърденията си, но и ти преувеличаваш. Да-съгласен съм, че threadlock-а вероятно ще се справи по-добре, но мисля, че рискът, на който се подлага човек, ползвайка „лака на мама“ е по-малък, от колкото твърдиш - т.е. и ти преувеличаваш. Според мен, не трябва да отричаме разни „бабини“ методи, защото практиката е показала, че доста от тях работят.

На някой може да не му е до левчетата, а по-скоро до разкарването за въпросния тредлок, ако го няма наличен вкъщи..
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Пон Яну 25, 2010 12:21 pm

hitar_potter написа:От един винт няма какво толкоз да стане.

Рече и отсече :clap:
А колата караш ли я с хлабав винт на джантата? Или не караш кола? :)

hitar_potter написа:мисля, че рискът, на който се подлага човек, ползвайка „лака на мама“ е по-малък, от колкото твърдиш

Аз нищо друго не твърдя, освен че поради липсата на гаранция за качествата му като threadlock, "лака на мама" не позволява разумна оценка на риска. Което само по себе си е допълнителен риск. Но както вече казах, който има късмет в излишък - да си експериментира в гаража. Но да излезеш да убеждаваш форума, че лака е универсален заместител на threadlock-а - това го могат само хора без никакъв опит.
Аватар
bikerider

Мнениеот daf4ov » Пон Яну 25, 2010 1:37 pm

PtD написа:В тази връзка е любопитно да се разбере колко хора са имали проблеми заради разхлабени болтчета на диска. Не да са им били разхлабени, а да са имали проблеми поради това - да речем, животозастрашаваща ситуация... :popcorn:

На мен след сопот при опит за спиране пред нас ми се изкъртиха 6-те болта изядоха ми се ботушите на вилката изкриви ми се ядиска и ми се пукна главината...
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride :)
Аватар
daf4ov

Мнениеот bikerider » Пон Яну 25, 2010 2:39 pm

daf4ov, мисля, че няма какво да се пише повече след твоя пост, но имам още една реплика, за което ти се извинявам.

Според мен, не трябва да отричаме разни „бабини“ методи, защото практиката е показала, че доста от тях работят.

Убягва ти дребния факт, че когато един thread-lock работи както ТРЯБВА не се случва НИЩО. Виж, обратното не е вярно и точно тук логиката ти се препъва.

Бих подкрепил доказани с времето "бабини" методи, но само ако дават видим резултат, когато работят както се очаква. Конкретния случай не е такъв и е силно безотговорно да се говори за такива неща без да се мисли.
Аватар
bikerider

Мнениеот nikolce » Вто Яну 26, 2010 10:43 am

Аз също не бих ползвал лак за нокти. То самото му име, казва, че е лак ЗА нокти, не за друго. Освен това, нито един лак за нокти, няма пластичните свойства на thread-lock-а. Излиза малко, може ли да ползвам шкурка, вместо тоалетна хартия. Да, обаче на каква цена :D .

В случая, всеки си има глава на раменете, да слага каквото си иска на болтовете. Ако ще и малко хартийка, да уплътни.
Аватар
nikolce

Рейтинг: 1358

Мнениеот marto_dh » Вто Яну 26, 2010 11:43 am

Не сам чел останалите коментари, но и аз имах такъф проблем трябва да отидеш до най-близкия магазин и да ти ги "залепът" предполагам че няма да ти земат повече от 5 лв :wavey:
Аватар
marto_dh

Рейтинг: 1046

Мнениеот SeSSion » Вто Яну 26, 2010 12:18 pm

Трябвало е да ги прочетеш. :agree:
SeSSion

Мнениеот veskoz » Сря Яну 27, 2010 1:13 pm

SeSSion написа:Трябвало е да ги прочетеш. :agree:

И учебниците по Български също.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Geronimo » Сря Яну 27, 2010 4:31 pm

veskoz написа:И учебниците по Български също.

:magnify:
"Относителни прилагателни на -ск(и), образувани от лични имена,винаги се пишат с малка буква. Те нямат притежателно значение, а изразяват идеята ,,като на..'' (ботевски сърказъм, донкихотовски идеи, български език)." Изобщо не казвам,че аз пиша правилно :peace:.

За да не съм извън темата. На един приятел болта се беше отвил и опираше във вилката (може би с TeDo_BaPHa говорим за един и същи човек). Досега не съм имал проблем с разхлабващи се болтове на диска, точно обратното. За мен това са най-проблемните болтове за отвиване (най-вероятно се дължи на пренатягане заради страх от отвиване :bigeyes: ) . Почти винаги, когато затягам нещо по колелото се чудя "дали е достатъчно" или "дали не прекалих". Динамометричния ключ не е чак толкова голям лукс, а по-скоро необходимост.
Последна промяна Geronimo на Сря Яну 27, 2010 5:23 pm, променена общо 1 път
Аватар
Geronimo

Рейтинг: 1683

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик