Въпросче за..подготовка!? на рамка?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпросче за..подготовка!? на рамка?

Мнениеот LIL » Пет Яну 08, 2010 5:37 pm

Здравейте!
Нужно ли е на нова рамка висок клас , да се прави някаква профилактика(не знам кой е профи термина :peace: ) на челото и средното!? Попрочетох тук там, а и ми казаха, че би било добре, особенно ако се слага Hollowtech средно, каквото именно мисля да слагам. Ако може и да ме упътите кой има нужния инструмент да направи тази процедура :agree:
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Re: Въпросче за..подготовка!? на рамка?

Мнениеот veskoz » Пет Яну 08, 2010 6:19 pm

LIL написа:...особенно ако се слага Hollowtech средно, каквото именно мисля да слагам...

Най-вероятно имаш в предвид Octalink за захват. Hollowtech е кухата архитектура на курбелите. Челосване се казва процедурата, за подготовка на средното на нова рамка. ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Яну 08, 2010 6:23 pm

LIL написа:Здравейте!
Нужно ли е на нова рамка висок клас , да се прави някаква профилактика(не знам кой е профи термина :peace: ) на челото и средното!? Попрочетох тук там, а и ми казаха, че би било добре, особенно ако се слага Hollowtech средно, каквото именно мисля да слагам. Ако може и да ме упътите кой има нужния инструмент да направи тази процедура :agree:

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се челоса рамката при средното движение, независимо от класа на рамката, ако искаш да имаш дълъг живот на курбелите. Същото се отнася за челото.

Процедурата се прави с ръчна специализирана фрезичка, която би трябвало да я имат във всеки уважаващ себе си велосервиз.
Последна промяна did на Пет Яну 08, 2010 6:25 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LIL » Пет Яну 08, 2010 7:07 pm

veskoz - Огрешил съм се явно, важното е, че се разбрахме :) :agree:

О.К, мерси за отговорите, ще ходя да я челосам някъде :) Питах обаче в един велосервиз, който ми е наблизо и от който съм доволен и човека го нямаше този инструмент за това питах ако знаете със сигурност къде има и най вече, където ще го направят добре. Знам, че при каймата е добре оборудвано, хората явно са доволни от този сервиз а и го знам къде е, та при него дали я има тази фрезичка?
Аватар
LIL

Мнениеот did » Пет Яну 08, 2010 7:10 pm

LIL написа:... и най вече, където ще го направят добре.

Навсякъде, където имат качествен инструмент. Фрезичката е така измислена, че аз, когато я видях за първи път, сам си челосах средното без проблем.

Не търси "специалисти", търси качествени инструменти. Другото, ако ги мързи "майсторите", можеш и сам да си го направиш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пет Яну 08, 2010 7:51 pm

@did
въпросния комплект фрези (за средното, за челото, за ушите на спирачката) струва около 400 лв.
не са много сервизите склонни да се разделят с такава сума

@LIL
за София съм чувал, че фреза за челосване на средното има на "Голо бърдо" № 5, но информацията ми е от преди година и половина, да не кажа две
вече може и на други места да има, но не очаквай да има навсякъде!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот LIL » Пет Яну 08, 2010 8:03 pm

Ами, точно и на мен така ми казаха, затова реших първо да питам преди да се юрна по сервизите. Даже на мен ми казаха, че бил още по скъп този комплект. Някой от София, който знае със сигурност къде го имат, ако може да подскаже малко :magnify:
Аватар
LIL

Мнениеот vpravov » Пет Яну 08, 2010 8:23 pm

LIL написа: Знам, че при каймата е добре оборудвано, хората явно са доволни от този сервиз а и го знам къде е, та при него дали я има тази фрезичка?

Има я. :agree:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот LIL » Пет Яну 08, 2010 8:35 pm

:beer:
Аватар
LIL

Мнениеот did » Пет Яну 08, 2010 8:57 pm

Ozzie написа:въпросния комплект фрези (за средното, за челото, за ушите на спирачката) струва около 400 лв.
не са много сервизите склонни да се разделят с такава сума

Ми... техен си проблем. Щом не искат да имат клиенти... :wavey:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот FhG » Пет Яну 08, 2010 11:42 pm

Мисля, че dibo92 си е беше занесъл рамката за същата процедура във веломания, така че мисля имат такава машина. Все пак е по добре да се изкаже той по въпроса за по сигурно. :agree:
Аватар
FhG

Рейтинг: 1619

Мнениеот hitar_potar » Съб Яну 09, 2010 2:30 am

яяя, сега като видях тая тема, се сетих - знам, че е задължително да челосам рамката, преди да й сложа средното. обаче новата рамка (ползвана е, нова е за мен) има една особеност - ушите за ISCG представляват пръстен, който може да се маха от рамката. същия се нанизва на нея върху специални шлици, като така има възможност и за промяна разположението на 3-те дупки под какъв ъгъл спрямо хоризонталата да стоят. челосването отнема малко то материала на рамката, но това малко няма ли да е прекалено много в моя случай? ако не се сещате за кво става въпрос или не можете да си го представите, мога и да го щракна с фотото. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Съб Яну 09, 2010 11:32 am

имаш предвид, че фланеца с ушите за ISGS ще стърчи над челото или че може замажат шлиците?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот dibo92 » Съб Яну 09, 2010 11:41 am

FhG написа:Мисля, че dibo92 си е беше занесъл рамката за същата процедура във веломания, така че мисля имат такава машина. Все пак е по добре да се изкаже той по въпроса за по сигурно. :agree:

Да занесох я във веломанията при Нина.Доста съм доволен от резултата,добре са се справили.Цената беше към 30 лв,но при моята рамка се налагаше и сваляне на задницата,та може и да е по-евтино иначе.
Забравих да кажа,че става въпрос за челосване(фейсване) при средното.
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот hitar_potar » Съб Яну 09, 2010 10:16 pm

Ozzie написа:имаш предвид, че фланеца с ушите за ISGS ще стърчи над челото или че може замажат шлиците?

страх ме е челосването да не замаже шлиците. :dontknow: за да съм сигура, че говорим за 1 и също, става дума за е тва:
Изображение
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Съб Яну 09, 2010 11:18 pm

и да се получи ръбче, с пила или шкурка може да бъде елиминирано
а и при челосването не се отнема толкова много материал, колкото си мислиш, че да се притесняваш
Аватар
Ozzie

Мнениеот hitar_potar » Нед Яну 10, 2010 2:33 am

мерси боку за разяснението, Ози. :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот tanya » Пон Яну 11, 2010 9:34 am

Като чета темата в мен възниква един въпрос.
При готовите колела дали са извършени всички тези процедури преди сглобяването :dontknow:
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Capoeira » Пон Яну 11, 2010 9:45 am

Зависи от марката, но в повечето случай е
-Да да и един мармот завива шоколада в станьол!
при нашите "асемблатори" досега не съм виждал коелело с фесйнати средно, челна тръба и уши за диск.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот bikerider » Пон Яну 11, 2010 9:53 am

tanya написа:Като чета темата в мен възниква един въпрос.
При готовите колела дали са извършени всички тези процедури преди сглобяването :dontknow:

Според скромния ми опит може да се разчита само, че рамката е ream-ната, тоест е подготвена там където се набиват чашките. Челосването (facing) обаче е добре човек да си го направи, дори да е повторно. Отнема се супер малко материал, ако инструмента е във форма ("ножовете" не са изтъпени) и механика знае какво да не прави, например да прекалява с отнемането на материал.

Да не говорим, че гаранцията на компоненти като средно с външни лагери или чашки задължително включва изискване рамката да е челосана, тоест ако потребителя не е направил това може като нищо да му отпадне гаранцията - трудно може да се докаже, че производителя на рамката реално е извършил процедурата.

За готовите колела - според мен зависи от класа. Лесно се вижда - ако под ръба на чашката прозира метала, значи е подготвена. По мои наблюдения едно 80% от родните сглобени колела не са подготвяни преди монтаж, т.е. разчита се на завода.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот LIL » Пет Яну 29, 2010 5:31 pm

След като пуснах тази тема, да споделя къде и каква я свърших :peace:

Звънях при ''каймата'', но се оказа, че при него има фрезичката само за средното, но не и за челото. Във Веломанията на бул. България казаха, че ги имат и двата инструмента, но познат от форума ме светна, че по наблизо ми е сервиза на Пацо, който се намира срещу кино арена, освен това го препоръча и като добър техник, така, че днес от сутринта го завардих пред магазинчето и срещу една съвсем приемлива сума, свърши работа по челото, средното, наби ми чашките и монтира средното с курбелите :beer:

Надявам се и аз да съм бил полезен :agree:
Аватар
LIL

Мнениеот PowerSlide » Пет Яну 29, 2010 6:42 pm

Нашите НТ2 и ZX5 сглобени при производителите им, съответно RAM и DRAG, нямат никакви следи от въпросното "челосване" :crap:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Пет Яну 29, 2010 6:47 pm

Спокойно, в този ценови клас следи от челосване няма и при GIANT :D

Тия процедури ги правят, когато си купиш курбели, които струват повече от рамката или когато изрично си поискаш :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Яну 29, 2010 7:40 pm

PowerSlide написа:Нашите НТ2 и ZX5 сглобени при производителите им, съответно RAM и DRAG, нямат никакви следи от въпросното "челосване" :crap:

Ами според мен това не е такъв проблем за умиране, защото те си дават гаранция на цялото колело и ако чашките не са съосни ще трябва да сменят рамката. Мисля, че е най-добре да се разчита на тях, те знаят как да си пазят интереса в това отношение.Друг е въпроса, че малко хора (знаят как да) си търсят правата

За мен челосването е процедура, необходимо само в aftermarket ситуации, когато няма контрол над сглобката от страна на производителите. За останалите ситуации си има кой да носи отговорност, ако сглобеното колело даде дефект или е монтирано неправилно.
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Съб Яну 30, 2010 8:25 pm

bikerider написа:
tanya написа:Като чета темата в мен възниква един въпрос.

За готовите колела - според мен зависи от класа. Лесно се вижда - ако под ръба на чашката прозира метала, значи е подготвена. По мои наблюдения едно 80% от родните сглобени колела не са подготвяни преди монтаж, т.е. разчита се на завода.

Таня, ако още не сте я направили тази процедура, си разглоби курбелите, свали чашките на средното и погледни дали там, където чашките контактуват със рамката от външната страна, има следи от работа с фреза (боята е свалена и повърхността е престърган метал). А най-добре се презастраховай и направо я челосай още веднъж, но МНОГО ВНИМАТЕЛНО, за да не се отнеме прекалено много материал. По-добре така, отколкото пари за ново средно. За чашките съвет ти е даден, но съм почти сигурен, че там това челосване при теб не е направено. Процедурата е елементарна, но е необходим инструмента.

Ozzie написа:въпросния комплект фрези (за средното, за челото, за ушите на спирачката) струва около 400 лв.

Ако инструмента т.е. остриетата са качествени, може да струва и доста повече.

LIL написа:
.... и срещу една съвсем приемлива сума, свърши работа по челото

Надявам се и аз да съм бил полезен :agree:

За какви чашки става дума? :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот LIL » Съб Яну 30, 2010 9:08 pm

Изображение
Аватар
LIL

Мнениеот tanya » Съб Яну 30, 2010 10:16 pm

@ rarekin, нищо такова не е направено за жалост.
Проблемът обаче при мен е, че в радус от 100+ км, няма такива инструменти :bawling:
Скоро не ми се очертава ходене нито към Търново, нито към Варна. Специално да натоварим колелото в колата и да отидем там заради тази процедура не става. Като сложа транспортните разходи, парите за манипулациите и парите от изгубения надник, май сметката ще излезе по-висока от колкото ми струват курбелите. Та засега ще карам така.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот bikerider » Нед Яну 31, 2010 2:43 pm

rarekin написа:МНОГО ВНИМАТЕЛНО, за да не се отнеме прекалено много материал.

В менюала на средното и курбелите трябва да пише какъв е толеранса за ширината на муфата. Така на око... малко внимателно, много внимателно... все тая.

@tanya: а процедурата реално налага ли се при твоето колело или искаш да се застраховаш? Защото ако не ти затягат курбелите (на ръка)... може би няма смисъл, особено в такава ситуация относно цената.
Аватар
bikerider

Мнениеот tanya » Нед Яну 31, 2010 3:06 pm

@ bikerider, само за застраховка е ;) Иначе не забелязвам никакви проблеми при работата нито на новото колело, нито на старото, на което сменихме курбелите преди една година. Просто ми стана интересно, че до скоро въобще си нямах и идея, че се налагат някакви такива манипулации върху рамката. Мъжът ми казва, че няма проблеми да си караме така. А аз на него имам пълна вяра по отношение на техническата част. Затова и не смятам нищо да предприемам.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот did » Нед Яну 31, 2010 3:08 pm

tanya написа:Затова и не смятам нищо да предприемам.

Точно така! Ще се наложи да предприемеш нещо, само ако изникне проблем или решиш да смениш курбелите с някакви по-скъпиили пък вилката с чашките. Тогава наистина ще е редно да помислиш за едно фейсване на съответното място.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Веломеханик