Шок за XC

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Шок за XC

Мнениеот zafirovp » Пон Яну 11, 2010 9:12 pm

Здравейте,
смятам да си взимам шокче за XC но се чудя какъв тип да си взема. С метална или с пневматична (въздушна) пружина. Тези който са с метална пружина са прекалено тежки и според мен са повече за DH/FR а не за XC. При другия тип ме притеснява това че изглеждат някак си прекалено слаби. Не съм много тежък (70кг) но все пак. Какво е вашето мнение, към какво да се насоча. Има един модел който ми харесва но незнам дали ще издържи дълго.
http://screambikes.eu/zadni-amortisiori/zaden-amortisior-x-fusion-o2-rc-vazdushen.html
Четох статията за шокове във сайта но там не пише как точно работи шок с пневматична пружина. Ако може някай с две думи да обясни.

Мерси :agree:

ПС: Когато напиша в търсачката Шок за XC ми дава много стаблиен игнор понеже трябва да има една дума с четири букви. :crazy: :bigeyes:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Шок за XC

Мнениеот joropc » Пон Яну 11, 2010 9:23 pm

Кажи си велосипеда,кажи си и бюджета.Така зададен въпроса ти е само за Бла-Бла.
Или може би нямаш велосипед!?Просто искаш да си купиш "шокче" като за 70 килограма. :dontknow:

П.П. Ама блъскате едни въпроси....не е истина..
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Пон Яну 11, 2010 9:32 pm

Питам кой от двата типа шока е по-подходящ за XC и дали тези с пневматична пружина са достатъчно здрави и надеждни (като изключим тези под 100 лв). Харесал съм си един който струва 270 лв. Това какво означава - че разполагам с 270 лв. Пак казвам - не пиша тази тема, за да ми препоръчате даден модел ами просто защото искам да знам мнението на повече хора за шоковете с пневматична пружина като цяло(като изключим евтините). Това е.
Аватар
zafirovp

Мнениеот outfaced » Пон Яну 11, 2010 11:43 pm

Ако питаш само дали ще издържи ... разбира се, че ще издържи. Що за въпрос. И не само на ХС и не само на 70кг. Правят ги за доста повече.
В най общия случай ниското тегло налага използването на въздух.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Admin » Вто Яну 12, 2010 1:30 pm

zafirovp написа:Питам кой от двата типа шока е по-подходящ за XC и дали тези с пневматична пружина са достатъчно здрави и надеждни

По принцип никой вече не използва шокове с метална пружина за ХС велосипеди. Това е. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот zafirovp » Сря Яну 13, 2010 1:03 pm

Mерси :agree:
Аватар
zafirovp

Мнениеот ХристоС. » Нед Фев 07, 2010 1:11 pm

Shock за какво eye-to-eye разстояие търсиш? Вече са те успокоили, че няма защо да се притесняваш от здравината на въздушните, но лично аз съм малко скептичен по отношение на X-Fuzion и по-скоро бих ти препоръчал да се ориентираш към Rock Shox Ario / Monarch или Fox Float RP2 / RP23, които са доказали се решения и цената им, макар и малко по-висока (от цитираните 270 лв.), не е чак толкова фрапираща (може би с изключение на тази на RP23). Всъщност - кое за теб е от по-съществено значение - да имаш прецизен контрол върху rebound-a, контрол над „мекотата“ на самия shock или платформа (заключване)? Защото в зависимост от отговора ти, оптималните варианти биха могли да бъдат различни...
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
_loading resurrection: complete
_starting rebirth: started
_metamorphosis: beta state
Аватар
ХристоС.

Рейтинг: 1511

Мнениеот sailman » Пон Фев 08, 2010 9:18 am

@ХристоС - имаш ли преки или косвени впечатления от X-Fusion шоковете или просто са ти съмнителни "щото се произвеждат в Тайван"?
От вече тримесечниият ми опит с шоковете на X-Fusion от 2009 г., мога да кажа само хубави работи за сега (аз лично карам X-Fusion О2 RC, имам и преки наблюдения от X-Fusion PVA). Абсолютно никакви грижи до момента с каквото и да било по тях. Карат се във всякакви условия и моршрути вкюлчващи всичко от "лежерно ХС" до доста корави технични и не толкова технични спускания. Кал, сняг, студ и пр., шоковете работят отлично. Платформата на PVA версията се представя повече от добре. Настройките се долавят отчетливо (рибаунд, компресия)
С две думи - абсолютно препоръчвам. За цените на който се предлагат в момента са без конкуренция.(да не говорим, че и за моя радост, качеството се оказа отлично)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Пон Фев 08, 2010 10:12 am

sailman написа:@ХристоС - имаш ли преки или косвени впечатления от X-Fusion шоковете или просто са ти съмнителни "щото се произвеждат в Тайван"?
От вече тримесечниият ми опит с шоковете на X-Fusion от 2009 г., мога да кажа само хубави работи за сега (аз лично карам X-Fusion О2 RC, имам и преки наблюдения от X-Fusion PVA). Абсолютно никакви грижи до момента с каквото и да било по тях. Карат се във всякакви условия и моршрути вкюлчващи всичко от "лежерно ХС" до доста корави технични и не толкова технични спускания. Кал, сняг, студ и пр., шоковете работят отлично. Платформата на PVA версията се представя повече от добре. Настройките се долавят отчетливо (рибаунд, компресия)
С две думи - абсолютно препоръчвам. За цените на който се предлагат в момента са без конкуренция.(да не говорим, че и за моя радост, качеството се оказа отлично)

Абсолютно подкрепям гореизложеното :agree:
Бюджетните "мекици" на Specialized, каквото е и моето, са с шокове на X Fusion - FSRxc Comp и Expert, Pitch Comp. Фирмата-производител не би си позволила пропуски.
И моят тип каране е същият като на sailman.
Чудесно се представя този шок.
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот ХристоС. » Пон Фев 08, 2010 5:18 pm

Това, че се произвеждат в Тайван не ме притеснява никак - дори е за предпочитане такъв да е произходът им. Но е факт, че са „бюджетно ориентирани“... и Specialized ги интегрират в по-ниския си клас рамки, но по-високия не екипират с тях. Може да са предразсъдъци... с радост бих сравнил работата на своя Float RP23 BoostValve с тази на top модела на X-Fusion, ако ми се отдаде възможност и бих споделил впечатленията си. А това, което ме прави най-скептичен са тъкмо цените, в интерес на истината - възможно е действително определени модели на X-Fusion да си заслужават, просто аз съм малко по-консервативен понякога и понеже едва ли бих препоръчал на някого нещо, което самият аз не бих избрал за себе си - насочвам вниманието към продукти, на които бих гласувал доверие.
The phoenix was reduced to ashes, from which a new, young, strong phoenix arises, reborn anew to live again.
Аватар
ХристоС.

Мнениеот TENDER » Вто Фев 09, 2010 11:57 am

ХристоС. написа:Но е факт, че са „бюджетно ориентирани“... и Specialized ги интегрират в по-ниския си клас рамки, но по-високия не екипират с тях.
Това че Specialized ги интегрират само в по-ниския си клас рамки и сглобяват с тях бюджетно ориентираните си модели, не е критерии. Това че съпоставим по настройки амортисьор на X-fusion е по-евтин от FOX , може да се дължи също на по-успешно минимизиране на производствените разходи от X-fusion, а не непременно и само на по-лошо качество. Ние не знаем това. Като не си ползвал продуктите на марката, защо се изказваш толкова крайно.
sailman написа:@ХристоС - имаш ли преки или косвени впечатления от X-Fusion шоковете или просто са ти съмнителни "щото се произвеждат в Тайван"?
@sailman :agree: Ползвам X-Fusion PVA от 2005г. Карам DH с него, макар че не е предназначен за този стил. Не карам често, и карането ми за всичките 4 години нормално е колкото за 1 година. За този период и с тази честота на експлоатация, при всякакви условия- шока не е създавал проблеми, не е отварян (защото не се е налагало), и продължава да работи като нов.

@zafirovp - Бях се насочил към X-Fusion О2 RC, но си останах с твъдата XC рамка.

@ХристоС - Не че не искам да карам и аз със FOX, но парите за мен все още не растат по дърветата.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот ХристоС. » Вто Фев 09, 2010 11:38 pm

TENDER написа:Като не си ползвал продуктите на марката, защо се изказваш толкова крайно.

Не намирам да съм се изказал крайно - просто изразих скептицизъм. Допуснах впоследствие, че може и да не е оправдан - което дори е така, пак е хубаво да има един „Тома Неверни“ (като мен), защото така е по-вероятно да предразположа повече ползватели на продукти на X-Fusion да споделят мнението си за тях и да помогнат на други да предпочетат решения от тази марка; подчертавам, че никъде не съм написал и една лоша дума за O2 RC или PVA, защото наистина нямам преки впечатления от тях (и не бих си разрешил да давам категорични мнения за нещо, което не познавам), но принципно предпочитам да залагам на марки с традиции и доказали се във времето продукти. Много ще се радвам, ако в края на краищата именно тази тема помогне на повече хора да намерят идеалния за тях шок с марка X-Fusion и са щастливи от направения избор - ценовата политика на компанията действително е доста агресивна и при наличието на качествена продукция, това би я превърнало в атрактивно решение за много от пишещите (и четящите) този форум :)
Аватар
ХристоС.

Мнениеот hrissim » Сря Фев 10, 2010 12:31 am

Адаш - :agree:
Много умело - браос. :magnify:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот THEZOGGO » Пет Фев 12, 2010 1:15 am

Има ли още някой който кара с X-Fusion О2 RC, тъй като ми се иска да прочета още отзиви относно този шок.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Inzagi » Пет Фев 12, 2010 5:29 pm

аз ще карам с такъв от другия месец и като понатрупам впечатления ще си дам "компетентното" мнение
иначе карах за около 2 седмици есента с такъв ,но немога да кажа нищо като подробности за това кратко време освен че беше супер :) а и това ми беше първо каране на байк с ъс шок и немога да направя сръвнение
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот drav4o » Пон Фев 15, 2010 1:54 pm

За не правя нова тема, питам тук...
Според вас големи ли са рисковете ако сложа на моята ХС 2 рамка шок 190мм (RS,Fox или нещо друго)? Някой правил ли го е и какви са отзивите ако е така? Благодаря предварително за отговорите !
drav4o

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 15, 2010 6:00 pm

drav4o написа:Според вас големи ли са рисковете ако сложа на моята ХС 2 рамка шок 190мм (RS,Fox или нещо друго)? Някой правил ли го е и какви са отзивите ако е така?

няма да постигнеш нищо полезно като сложиш амортисьор който е по- дълъг с 25 мм. от предписанията на производителя
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Продукти за крос-кънтри