Как да се предпазим от кражба на велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да се предпазим от каражба на велосипед

Мнениеот cne » Вто Дек 15, 2009 12:15 am

Daniel Panev написа:Е кво - аз сума време държах 2х Nicolai в един гараж без никаква система за заключване. Нали се сещаш, че тия системи са ефикасни в първите около 5 секунди...

Имал си късмет просто. И аз така си държах колелото в невзрачния гараж и не само него - това на майка ми и това на братовчед ми също бяха там, пазени само от катинар (вратата се беше изметнала и не се заключваше). В крайна сметка след взлом само колелото на братовчед ми остана и то защото беше смотано със спукана гума зад колата. По-късно и то си намери майстора - заключено на стълбището (държах го там, защото смятах, че ще чуя, ако някой тръгне да го вдига - чух, но не станах да проверя).
До ден днешен смятам, че гаражът беше разбит единствено заради колелата - само те липсваха. А за да свият това от стълбището също някой трябва да е забелязал какво се вкарва/изкарва от нас - живея в къща и влизането/излизането на случайни хора не е често срещано явление.
Може би фактът, че срещу нас се строеше по това време има нещо общо, но може и мнителността ми да надделява. Както и да е, вината си е моя.
Мина време и поредните велосипеди намериха подслон в мазето. И него пробваха да разбиват и след 2 елиминирани врати единствено алармената система тип "Направи си сам" предотврати изчезването им - данданията беше уплашила натрапника. Явно зацепвам изключително бавно, но вече не смея да си държа колелото никъде другаде, освен в апартамента - неудобно, нерпактично с оглед на пустеещото мазе, но няма как - краде се.
chin up
Аватар
cne

Рейтинг: 1556

Мнениеот рс » Пон Дек 21, 2009 11:17 pm

В "трезора" съм с 3 мм жилава стоманена ламарина, студеноогънати профили за греди от същия материал, добра заключалка, тайно хитро резенце и само една дупка 12 мм в цялата врата за ключа. Трябва да ползват оксижен за мазето ми. Резето се командва по неизвестен начин.
Минават хора от там, иначе и защита срещу оксижен щях да сложа. Кило пиратки, стар китайски номер. А са резнали, а са направили новогодишно парти по никое време :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Antediluvian » Вто Дек 22, 2009 1:59 am

Два пъти ми се е случвало следното нещо: Карам по сравнително тясна, нормална улица, и отдясно човек, който седи до паркирала кола се втурва към мен странично с опит да ми пресече пътя. Имах късмет, че и двата пъти карах бързичко /попринцип при 30кмч нямат много време/ и с много рязък ляв-десен избегнах събаряне, и разбира се скочих диво на педалите при вида им. Тук идва въпроса "ами ако бях с тежката мекица?" ИЗобщо много ми е чудно какви са тези хора - имат 1 секунда на разположение и им стига да се решат да се "пробват"... :(!:
Имах и случай с 1 циганин, който като минавах покрай него ме хвана за ръката /или по -скоро се опита да ме хване ,или спре/ - ако не бях внимавал си ме събаряше като пиле, но имах късмет че в този момент не се бях отпуснал и го повляках леко след мен и бързо ме пусна.
Съвет - не карайте нощем по тротоарите.
Никога не можете да предвидите всичко.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот cvb » Нед Яну 17, 2010 7:41 pm

така :agree: също нее удачно-Изображение
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот venci95 » Пет Яну 29, 2010 10:46 pm

В днешно време колелото си го оставям незаключено само на гробището,но гледам да не го изпускам от поглед! :evil: Истината е,че ако колелото не е "под наблюдение",нищо не може да ви предпази от кражбата на колелото ви!Дори рамката да е вързана както трябва,кражбата на компоненти ако някой им хвърли око е неизбежна!Запомнете само едно:НИКОГА НЕ СИ ОСТАВЯИТЕ КОЛЕЛОТО БЕЗ НАДЗОР!
Който има 18+ и се чувства пренебрегнат тук-да сменя
форума !!!
Аватар
venci95

Рейтинг: 1078

Мнениеот zafirovp » Нед Яну 31, 2010 2:42 pm

Добре де аз ако ще и да си заваря рамката за някой стълб пред блока има опаност само тя да си остане. Като се замиля тези QR може да изиграят много лоша шега на собственика.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re:

Мнениеот DownHillara » Сря Фев 03, 2010 10:26 pm

baribal написа:Значи паркираш някъде колелото, копаеш един ров около него, слагаш една бодлива тел, на обаразуваното островче пускаш две тренирани немски овчарки и два СС-веца да патрулират. Малко е непрактично, ама е сигурно, че ше свърши работа.

Може и някоя ID да сложиш и като тръгва да го зима обаждаш се и колелото няма да си намериш :D :D :D
What we do in life, echoes in eternity.
Аватар
DownHillara

Рейтинг: 1088

Мнениеот guang » Сря Фев 10, 2010 12:32 am

Аз например си го заключвам, откачам спирачките, от долу от жилата и си спадам гумата, защото когато карам градско имам на рамката си си слагам една помпичка. Абе ако някой иска да ти го открадне ще го направи дори и да си махнал и гумите си... Ама ако си спадна гумите и откача спирачките все ми е малко по-сигурно, а и аз не го оставям за повече от 5 минути.
guang

Рейтинг: 1200

Мнениеот skrapi_koko » Сря Фев 10, 2010 12:01 pm

По-модерните от нас тука са със хидравлични спирачки .. и те ли да откачат техните ? А относно спихването на гуми .. едвали е проблем,виждал съм как 2-ма мангала карат със спукани гуми .. но набират бая ,такаче това по никакъв начин няма да предпази колелото.Аз като ходя някъде из града по работа с колелото,гледам винаги да има някой приятел с мен че аз като вляза да си върша работата той да "наглежда" колелото ми .
Аватар
skrapi_koko

Рейтинг: 1212

Мнениеот teodorchy_sofia » Съб Фев 20, 2010 10:24 pm

Няма какво да се предпазваш. Като не оставяш колелото където и да било няма какво да го предпазваш...
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот Sartor » Съб Фев 27, 2010 2:53 pm

Така... малко на off topic сте го раздали тук, но аз имам въпрос към темата...

Понеже сега не съм в България, а в Дания и тука дори "мангалите" имат колело, та никой дори през ума му не минава да крадне колелце, а ако се случи, то това ще е супер прецедент и само някой български или румънски мургавелко го е направил (та полицията бърже ги хваща и дори ти дава да им теглиш един здрав бой :bowdown: :D ).

Тааа... след като спрях да злорадствам към увода: Тука като екстремно средство ползват нещо такова

Изображение
Изображение

По принцип има и за мотори (закачат се на някой от дисковете), но има и за велосипеди. Освен това ако се мръдне, пищи - в смисъл има вградена аларма (шума е адски силен - стига до 120dB). Има вериги, които също имат вградени аларми...

Изображение

Сега въпросите: В България има ли такова нещо по магазините и на каква цена е? До каква степен би възпряло нашите шушляци, ако привлича внимание?

Поздрави!
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот hitar_potter » Съб Фев 27, 2010 3:42 pm

Доста хитро.. на пръв поглед не се забелязва, а тия 120 децибела определено ще изкарат ангелите на този, който се опитва да краде. Не съм виждал такова нещо в БГ
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Съб Фев 27, 2010 3:49 pm

А дали може да се поръча от Интернет? Това е хитро.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Sartor » Съб Фев 27, 2010 4:02 pm

Де да знам, но можете да видите сайта на производителя им: http://www.xenasecurity.com/product/mot ... m/showall/

Имат някакви онлайн поръчки, но аз предпочитам да си ги взема от магазинчетата в Дания, да донеса и на някои приятели... стига да им стане на диска на байка :)

Цените им тука са около $90 (130 лв)... това за най-малките. Веригата е по-евтина - около $60 (~85лв)... Да, за съжаление е адски скъпо и само хората, чийто байкове са скъпи и ценни май ще могат да си го позвоялт :V: :dontknow:

Освен това тука по-напредналите крадци ползват азотни спрейове, с които после чупят ключалката... аз съм пробвал една такава, източих един спрей върху нея и си беше на 6!!! Не беше мръднала, защото има защита срещу такива екстри! :nono:

А видях, че някой е препоръчал Kryptonite U-lock... точно тези се отварят за 10 секунди при това само с една химикалка... тези които се интересуват - няма да ви кажа!!! :nono: Само ви препоръчвам да ги избягвате точно тези заключващи механизми и специално на тази фирма!!!
Аватар
Sartor

Мнениеот Sartor » Съб Фев 27, 2010 5:08 pm

Един приятел ми показа това: http://www.youtube.com/watch?v=e_HhPw57sfA

Ако случайно видите нещо такова в България - питайте за цена, моля. :)
Аватар
Sartor

Мнениеот azze » Съб Фев 27, 2010 9:07 pm

Sartor написа:Един приятел ми показа това: http://www.youtube.com/watch?v=e_HhPw57sfA

Ако случайно видите нещо такова в България - питайте за цена, моля. :)

Хммм..Това е доста голямо за колело.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Как да заключим колелото си

Мнениеот haha » Пон Мар 08, 2010 4:35 pm

Един важен въпрос..
За някои от вас може би не се отнася, но за тези които карат колело в градски условия и им се налага да го оставят промерно за 20мин заключено пред сградата, до където не ви се е ходило пеша..

Как да предпазим колелото си от кражба?
Всеки знае, че заключване само с верига за колело е крайно недостатъчно .. та какви са вашите предложения?

..аз си мислех да си взема това: http://www.shumen-city.com/index.php?op ... temid=1333
да се заключи каплата, за рамката (отделно ще трябва и нещо друго) или с още 1 такова да се заключи за стълб или нещо самото колело..
..освен това има аларма за колело (ако някой се интересува, ще му кажа от каде-10тина лв)..
Аватар
haha

Рейтинг: 1180

Re: Как да заключим колелото си

Мнениеот azze » Пон Мар 08, 2010 4:38 pm

Има тема по този въпрос - viewtopic.php?f=3&t=12245

:beer:

haha написа:Сега я видях тази тема, но не ми помага много ... конкретния въпрос е за заключващите средства
Ако пък настоявате ще изтрия темата:Д

Спокойно можеш да си зададеш въпроса в онази.Все пак заключващите средства са основния начин за предпазване от кражба.
Не настоявам да си триеш темата (и без това сам не можеш,това е работа на модератор).Просто няма смисъл да се натрупват по 2-3 еднакви теми.
Последна промяна azze на Пон Мар 08, 2010 5:08 pm, променена общо 1 път
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот v.zarev » Пон Мар 08, 2010 4:43 pm

Аз притежавам подобна скоба, само че от 11 лв :eyebrow:

Като цяло става, но с нея си заключвам градското колелце - един старичък реактор (другото за планината не смея). Но! като се разгледа по-подробно тази скоба се вижда, че там където са жлебовете за заключване е по-тънко желязото и лесно с големите клещи може да се резне. Друг недостатък е че тежи и няма къде да се сложи по колелото (аз си я нося в раницата).
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот haha » Пон Мар 08, 2010 4:49 pm

Сега я видях тази тема, но не ми помага много ... конкретния въпрос е за заключващите средства
Какво мислите за това, което съм избрал и какво бихте препоръчали вие?
Ако пък настоявате ще изтрия темата:Д
Аватар
haha

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 08, 2010 7:36 pm

haha написа:Ако пък настоявате ще изтрия темата:Д

ще изтриеш, ама не можеш :tongue:
лепнал съм твоята тема към другата
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот haha » Пон Мар 08, 2010 10:38 pm

да, така е най-добре ..мерси:)
Аватар
haha

Мнениеот gofren » Чет Апр 01, 2010 2:41 pm

http://www.pinkbike.com/news/straitline ... -2010.html

не че е гаранция, че крадецът не може да си носи и той кормило с такова ама все пак
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот тучо чучо » Чет Апр 01, 2010 4:48 pm

gofren написа:http://www.pinkbike.com/news/straitline-quickie-stem-2010.html

не че е гаранция, че крадецът не може да си носи и той кормило с такова ама все пак

Да, на първи април се появяват какви ли не неща... ;)
Аватар
тучо чучо

Мнениеот ivo94dh » Пет Апр 02, 2010 8:03 pm

Ами аз предпочитам когато си оставям колелото докато отивам до магазин или някаде кадето ще се позабавя 1-2 минути да си завръзвам колелото със една заключвалка и да ми е под око. Също така си нося и едно малко джобно ножче което може да е от полза в някой ситуаций. За друго не се сещам :dontknow: !
Аватар
ivo94dh

Рейтинг: 1160

Re: Откраднати велосипеди!

Мнениеот tkpopov » Съб Апр 03, 2010 11:32 am

sos написа:Приятели аз отскоро съм член на форума,но одавна съм член на Велоеволюция.

:scatter: А при мен е обратното! Все още не съм станал член на "Велоеволюция" (надявам се, скоро да стана - подал съм заявление за това), а във форума съм от около 1 година време!
Аватар
tkpopov

Рейтинг: 1292

Мнениеот Antediluvian » Нед Апр 04, 2010 3:14 am

С риск да ме линчувате, че едва ли не давам идеи ама... тези заключвалки, дето се продават се режат от неопитен човек точно за 30 сек с нещо, което струва по-малко дори от заключвалката и е със съвсем компактни размери.... съответно си представете опитните...

Друг момент... съжалявам че нямам снимка .. отново масова заключвалка - бе разпорена с ключа, с който се отключва, :bigeyes: :bigeyes: започвайки от патрона и пластмасата

и накрая - Защо да се поти човек да реже/троши като знае как да го отключи?

Разберете.. ако си оставяте колелото на улицата, няма начин да го предпазите. Ако нещо трябва да се случва, то се случва за секунди.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Re: Аларма ?

Мнениеот hakama » Пет Юни 18, 2010 10:48 am

edinmilion написа:Най сигурния начин е колелото да не се оставя без надзор.

Иначе аларми от този тип по долу + здрава заключалка (нали не съвсем незаключено, че някой ще си кара, алармата и да писка никой няма да забележи) :D
http://www.youtube.com/watch?v=gn4AY9PXnxU или http://www.youtube.com/watch?v=_wehqD0ONC4

На мотор е лесно, има къде да се закрепи алармата, докато за колелото по трудно...
или това, но задължително му трябва най малкото метален кожух с който да се закрепи към рамката.
http://www.youtube.com/watch?v=QzmyKrSJE-0
Може и писклива заключалка:
http://www.youtube.com/watch?v=e_HhPw57sfA

Интересни варианти има в http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25272
А може и това http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.3407 , поне да разбереш в коя посока байка ти се отдалечава...

А това е за ловене на крадци
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.22969 стига да има къде да се скрие по рамката.

Хмм, добре ами ако крадеца разполага с бус и направо го метне вътре?

За тези с V-brake какво е решението, това с затягането на кормилото на 90градуса също е добро, като сложим и предавките на най-ниска/висока) + закопчалка - доста ще забавим крадеца :agree: ?

Може ли да препоръчате по-лека закопчалка, колкото да има нещо, да не е без хич?

Тези аларми за движението съм ги мислил, някой правил ли е нещо подобно? Сетил съм се за вариант който струва 2-3лв и пищи здравата (аларма за врата с магнитен датчик за движение), но колелото трябва да се задвижи няколко см. :dontknow:

Има едни лампи които се светкат от докосване (съпротивлението на тялото) - нещо по тая линия, само че май боята им е специална...

За съхранението, понеже съм на 3ти етаж и нямам асаньор - за мазето каква система може да се измисли за дистанционно известяване, аларма и т.н.
Аватар
hakama

Рейтинг: 1164

Мнениеот barcode_hc » Пет Юни 18, 2010 4:12 pm

Лека закопчалка - по принцип до неотдавна имаше едни по около 3-5 лева, дето са 1 идея над телена жица. :D 2-3 телчета, сплетени заедно и така 3 такива също сплетени.

Иначе, аз поне не смятам, че е добра идея да го оставяш в мазето. По-добре си го мъкни догоре, не е чак толкова гадно колкото изглежда, аз моето съм го мъкнал и 9 етажа нагоре. :D
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Alpina » Пет Юни 18, 2010 6:24 pm

C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум