За каските

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За каските

Мнениеот v.zarev » Нед Мар 07, 2010 11:00 pm

Искам да попитам някой има ли личен опит с т.н. каски за Dirt Jump/Street и по-специално - дали някой ползва такава каска при крос/ендуро тип каране?

Въпроса се породи от това, че като гледам моята челадинка - типичната XC каска, и я сравнявам с Giro Flak например ми изглежда доста крехка и ми се струва, че много лесно при падане ще се изкриви и измести от главата, независимо че е здраво пристегната. Докато ДЖ каската е по-масивна и здрава, приляга много по-добре по главата.

Въпроса се породи от това, че при спускане не мога да съм сигурен в челадинката ми, но смятам че фуллфейс не ми е нужен на този етап - та този тип каски удачен вариант ли са ( предимно за частта със спускане, а на изкачване мисля да си перкам с челадинката и да ги сменям)?
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Re: За каските

Мнениеот PtD » Пон Мар 08, 2010 7:14 pm

v.zarev написа:Искам да попитам някой има ли личен опит с т.н. каски за Dirt Jump/Street и по-специално - дали някой ползва такава каска при крос/ендуро тип каране?

Имам известен опит. Голям проблем е пълната липса на проветрение!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот v.zarev » Пон Мар 08, 2010 7:49 pm

Надолу проветрението мисля, че няма да ми е проблем поне до лятото в жегите. Нагоре мисля че ще е и явно ще ги сменям (като си нямам друга работа и ми се мъкне...).

Основния плюс, който забелязвам при този тип каски е че покриват тила, докато при челадинката на това място няма нищо освен пристягащата лента :crap: и при едно падане назад например според мен независимо колко добре е затегната челадинката ще се измести нагоре от удара и следващата точка е точно тила... к'ви ужасии ги мисля и аз ама страх лозе пази.
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот PRobably » Пон Мар 08, 2010 7:55 pm

Щом ти се мъкне,мъкни една Фул фейска направо. :)
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот sailman » Пон Мар 08, 2010 8:18 pm

Има модели, осигуряващи повече защита (обикновено откъм тила) и същевременно са с добро проветрение - напр. Giro Hex, Giro Xen, Giro Phase, THE F-14, Speed Stuff Bullit и пр.
При всички случаи, според мене са по-добър вариант ако ще въртиш с каската. Защитата им си е достатъчна. Все пак говорим за модели от реномирани марки, не за илиенска продукция.
Колкото до карането с дърт/стрийт каски, знам неколцина, дето карат така, ама как им се чустват кратуните :dontknow:
Тъй или иначе, дори ХС каска с правилния размер и добре настроена, трудно ще ти падне от главата или ще се изкриви при падане. Тия неща са мислени, обикновенно.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот v.zarev » Пон Мар 08, 2010 9:02 pm

Благодаря ви за отговорите!

За фулфейс - не ща, искам да имам свободно движение на главата и видимост.

За другите предложения - :agree: нищо общо с моята - ТСМ-ска е, не е ужасна чак, но ме съмнява.

Ще умувам по въпроса, а ако някой друг сподели нещо :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот Ozzie » Пон Мар 08, 2010 9:38 pm

sailman написа:Колкото до карането с дърт/стрийт каски, знам неколцина, дето карат така, ама как им се чустват кратуните :dontknow:

абе не е лошо, особено като е хладно времето - примерно около 10-12 градуса и влажност около 90%
виж, като мине 30 градуса не знам как ще е :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Пон Мар 08, 2010 11:18 pm

При температури над 10-15 градуса - НЕ СТАВА!

При по-ниски - по-добри са даже от XC-каските.

Границата на възприемчивост е строго индивидуална. Разните хора се потят различно.

Колкото до притесненията за здравината, нямаш основания. XC каските отговарят на същите тестове, като DJ каските. Просто едните са предназначени за скоростно каране с проветрение, а другите за 2-3 минути рипане, последвано от проветрение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kvv » Сря Мар 10, 2010 8:22 pm

did написа:При температури над 10-15 градуса - НЕ СТАВА!

чак пък да не става, може да спарва малко повече, но нищо фатално
Щом се притесняваи кара смесено да не се чуди а да взима една, определено са предвидени да поемат по-голям удар. По-точно удар какъвто поема и фулфейса/само без да пази брада, скули,бузи/
I live for this s...
Аватар
kvv

Рейтинг: 1218

Мнениеот Stancho » Сря Мар 10, 2010 11:03 pm

v.zarev написа:За фулфейс - не ща, искам да имам свободно движение на главата и видимост.

Ако си вземеш свестна фул фейс каска ще имаш достатъчно свобода във всички положения...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот botroid » Чет Мар 11, 2010 8:20 pm

v.zarev написа:...като гледам моята челадинка...ми се струва, че много лесно при падане ще се изкриви и измести от главата, независимо че е здраво пристегната.

Неведнъж съм си падал на главата и челядинката не се е измествала или кривила. Пристягам я нормално, до положение да не се клати, но не прекалено здраво, за да не ми убиват каишите.

v.zarev написа:при спускане не мога да съм сигурен в челадинката ми, но смятам че фуллфейс не ми е нужен на този етап - та този тип каски удачен вариант ли са ( предимно за частта със спускане, а на изкачване мисля да си перкам с челадинката и да ги сменям)?

При спускане можеш да бъдеш сигурен в челядинката, освен ако не паднеш по лице, защото тя не пази носа и челюста, ама това важи и за диджейската каска. А идеята пък да мъкнеш две каски за каране е непрактична. Ще ти тежи и досажда да ги мъкнеш и постоянно да ги сменяш, а и няма смисъл. Взимаш си една, ама свястна каска и това е :)
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот v.zarev » Чет Мар 11, 2010 8:32 pm

Благодаря на всички за отговорите по темата. :bowdown:

За протокола - вече се сдобих с една Giro Flak и съм много доволен. Много по-солидна и здрава е от моята челадинка. Поне до настъпване на жегите не мисля, че ще имам проблеми относно прегряване.

До въпроса с проветрението - тя има 3 отвора отпред, 6 отгоре и 4 отзад. Не са особено малки и се вентилира добре, а и аз съм си по-зиморничав :)

Вече тя ми става основната каска, а като дойдат жегите може би ще търся солидна челадинка.

:beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот Alpina » Пет Мар 12, 2010 3:45 pm

Идея нямам къде да напиша поста си, защото не ми се спамва темата за мероприятието MiniDH, че шак ще я flood-нат някои хора.... та ще да е тука...

Та искам да се обърна към "Ексцентричното двицение" и "жена му" - diddy... Призовавам ви да прочетете иструкциите за употреба на каските си :beer:
Ако не се сещате защо, ще ви подскажа -при падане, каската трябва да остане по въжможност на главата ;)
Като загледах снимките, помислих, че е било изключение, но се оказа, че е правило да не са поставени както трябва.

Това се отнася и за няколко други участници, но не ги познавам :beer:

Сигурно и за това са виновни организаторите обаче....
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Мар 12, 2010 4:30 pm

Не разбрах отнесеното до мен и @diddy. Първо да отбележа - бях зрител, не участник, съответно не бях с каска, а с лятна шапка. Второ Диди беше с каска без подбрадник - "челадинка" както ни е известна на повечето. Подкрепям думите ми с
Живете – каска* Напомняме, че за всички категории е препоръчително да се използва каска с подбрадник.
Тълкувам като препоръчително, НО не задължително. Каската беше закопчана през цялото време, добре регулирана. Все още не разбирам какво искаш да кажеш с това, Alpina? Моля поясни с цел да коригираме грешката за напред.
Ето я и нея веднага след финала на първото спускане. <Клик>
ПП: благодаря за личното отношение и ЛС. :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот mariobg » Пет Мар 12, 2010 4:48 pm

EccentricMOTION написа:Не разбрах отнесеното до мен и @diddy. Първо да отбележа - бях зрител, не участник, съответно не бях с каска, а с лятна шапка. Второ Диди беше с каска без подбрадник - "челадинка" както ни е известна на повечето. Подкрепям думите ми с
Живете – каска* Напомняме, че за всички категории е препоръчително да се използва каска с подбрадник.
Тълкувам като препоръчително, НО не задължително. Каската беше закопчана през цялото време, добре регулирана. Все още не разбирам какво искаш да кажеш с това, Alpina? Моля поясни с цел да коригираме грешката за напред.
Ето я и нея веднага след финала на първото спускане. <Клик>
ПП: благодаря за личното отношение и ЛС. :beer:

Ето пък моя обектив какво видя секунди преди старта - http://picasaweb.google.com/mariobg/201 ... 7482289698

Използвай бутона за увеличение и ми кажи - това правилно регулирана каска ли е? Извинявам се че се намесвам, но и на мен ми направи много лошо впечатление на снимките.
Аватар
mariobg

Рейтинг: 1437

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 12, 2010 5:06 pm

EccentricMOTION написа:Не разбрах отнесеното до мен и @diddy.
Каската е хлабава.
Към каските има листовки, в които е описано как точно се привързва каската, така че да е сигурна. Някъде там също пише, че закопчаната каска не бива по никакъв начин да може да се свали без разкопчаване. А във вашия случай е точно обратното и при падане каската много лесно ще изхвърчи или най-малкото ще се размести.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Alpina » Пет Мар 12, 2010 5:10 pm

Alpina написа:Призовавам ви да прочетете иструкциите за употреба на каските си :beer:
Ако не се сещате защо, ще ви подскажа -при падане, каската трябва да остане по въжможност на главата ;)

Каската е за да пази - така поставена, само отбива номера ;) Както казах - прочетете си инструкциите към каската, защото там е упоменато как трябва да ползва.
А се обърнах към теб, защото нали ти е "жена", би трябвало ти да мислиш за нейната безопасност и да се грижиш за нея ;) Ясно ми е, че не си се бутал да се спускаш с "децата" :D

EccentricMOTION написа:Ето я и нея веднага след финала на първото спускане. <Клик>

Не знам как е след финала (просто на снимката ти не се вижда добре), но преди стартирането и по време на спускането е така, както я е "хванал" mariobg, а и не само той.
Общо взето на почти всички нейни снимки.

Ако беше само на тази преди старта, нямаше да се обадя, но http://picasaweb.google.bg/maxpayne2323 ... 6908852994
мисля че си е по време на самото спускане ;)
:beer:
Последна промяна Alpina на Пет Мар 12, 2010 5:20 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Мар 12, 2010 5:18 pm

:agree: Съгласен. Благодаря, ще коригирам. Не съм обърнал внимание.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот lupi » Вто Мар 16, 2010 6:38 pm

Каска си трябва, на мен 2-пъти ми е спасявала главата,нощо че е няква полиспорт нали ми е здрава кратуната.
Аватар
lupi

Рейтинг: 925

Мнениеот jd » Пет Мар 19, 2010 1:48 pm

Изображение
:D :D :D

С поздрав за тези, които не си ценят главите...
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот veskoz » Пет Мар 19, 2010 3:21 pm

Брей, че сте наблюдателни бе. :D
EccentricMOTION написа::agree: Съгласен. Благодаря, ще коригирам. Не съм обърнал внимание.

Ако само тя си я ползва, режи тия каишки (намотаните). И на мен ми пречат.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пет Мар 19, 2010 3:28 pm

v.zarev написа:и при едно падане назад

Как точно го виждаш да стане това докато човек върти или се спуска? Използвай челадинка.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум