Shimano vs. Sram

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Shimano vs. Sram

Мнениеот WhiteBeasT » Пет Апр 02, 2010 8:23 pm

Мойто въпросче е: Кое е по-добре да си взема заден дерайльор Shimano Deore XT или Sram x-9 ?
Карам рамка Ram ht2 предимно AM и съм 70 килограма :beer:
Чакам предложения. :peace:
Аватар
WhiteBeasT

Рейтинг: 1271

Re: Shimano vs. Sram

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 02, 2010 8:36 pm

Които и да вземеш, няма да сбъркаш.
Само трябва да обърнеш внимание на командите. Ако се спреш на Х.9, ще се наложи да ги смениш, ако сегашните ти са Shimano.
:agree:

P.S. Аааа, да. Следващия път пускай темите ти в правилния раздел.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот THEZOGGO » Пет Апр 02, 2010 9:14 pm

Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот did » Пет Апр 02, 2010 10:25 pm

Повечето от темите в ЧЗВ са за старите модели, които нямат много общо с новите.

Изборът Срам или Шимано е изцяло на религиозна основа.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пет Апр 02, 2010 10:39 pm

Още помня една мисъл на някой съфорумец, която галсеше нещо от сорта:
И двете работят добре,
различно, но добре
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот botroid » Съб Апр 03, 2010 8:20 pm

Да, примерно в ниския клас едните работят осезателно по-добре от другите, но няма кажа кои, защото няма смисъл :) Избора Шимано и Срам би бил по-скоро на практическа основа, ако обаче си пробвал аналогични класове части от двата производителя. Тогава вече си правиш извод.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Antediluvian » Вто Апр 13, 2010 3:05 pm

тъй като не искам да пускам нова тема, ще питам тук:

Някой може ли да обясни разликата между deore XT и deore /някой който е карал и двете/, в смисъл подробно - работа, поддръжка, настройка, влияние от кал, скорост на превключване и т.н. /също в зависимост с кои команди са карани/ ?

мога да сравня нисък до среден клас СРАМ с нисък до среден клас шимано, но при по-високите класове само СРАМ съм пробвал, не и Шимано / например Деоре ХТ/.
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот kapitanblood » Вто Апр 13, 2010 6:04 pm

Аз карам рамка HT2 и съм с заден дерайлиор SRAM X9 и команда към него същата (АДСКИ СЪМ ДОВОЛЕН ВЗЕХ ГО 2 РЪКА!!!) предния е X7 и такава команда ,нов си го взех и също е супер (само ще вметна че до сега съм карал SHIMANO и разликата е голяма ..
П.П моето скромно мнение е взимай SRAM и не му мисли :beer:
Последна промяна kapitanblood на Вто Апр 13, 2010 6:06 pm, променена общо 1 път
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Вто Апр 13, 2010 6:06 pm

kapitanblood написа:Аз карам рамка HT2 и съм с заден дерайлиор SRAM X9 и команда към него същата (АДСКИ СЪМ ДОВОЛЕН) предния е X& нов си го взех и също е супер (само ще вметна че до сега съм карал SHIMANO и разликата е голяма ..

И какво точно Шимано си карал, че го сравняваш с X9? Еквивалентът на X9 е Shimano XT. Карал ли си с XT монтаж и какво точно не ти е харесало? :(!:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Вто Апр 13, 2010 6:10 pm

did написа:
kapitanblood написа:Аз карам рамка HT2 и съм с заден дерайлиор SRAM X9 и команда към него същата (АДСКИ СЪМ ДОВОЛЕН) предния е X& нов си го взех и също е супер (само ще вметна че до сега съм карал SHIMANO и разликата е голяма ..

И какво точно Шимано си карал, че го сравняваш с X9? Еквивалентът на X9 е Shimano XT. Карал ли си с XT монтаж и какво точно не ти е харесало? :(!:

На моето колело не съм имал щастието да карам с XT но на мой много добър приятел колелото е с такъв и всяка седмица ходеше да му оправят нещо по скоростите(сигурно той не знае как да ги подържа или нещо друго ) :dontknow: ама само се оплакваше....
И както съм написал ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ !!! не се налагам с него просто споделям впечетление. :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот did » Вто Апр 13, 2010 6:15 pm

Твоят приятел е технически инвалид, щом всяка седмица иска профилактика или ремонт на XT. Хората това го карат по 5 години без да мръдне. Аз (досега) само 2-3.

Не се изказвай в теми, в които едно нещо се сравнява с друго нещо, когато си пробвал лично само едно от двете.

Преди 3-4 години тема с такова заглавие щеше да бъде заключена след втория пост, ама сега няма кой...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Вто Апр 13, 2010 6:22 pm

did написа:Твоят приятел е технически инвалид, щом всяка седмица иска профилактика или ремонт на XT. Хората това го карат по 5 години без да мръдне. Аз (досега) само 2-3.

Не се изказвай в теми, в които едно нещо се сравнява с друго нещо, когато си пробвал лично само едно от двете.

Преди 3-4 години тема с такова заглавие щеше да бъде заключена след втория пост, ама сега няма кой...

Приемам критиката ти и уважавам мнението че моя приятел е инвалид :roll2: :roll2: :rofl: сигурно е така.Аз просто се изказах в полза на СРАМ а не съм казал че ХТ-то е лошо или недъгаво.Твойто мнение за СРАМ Х9 какво е? :agree: :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот did » Вто Апр 13, 2010 6:34 pm

При кадърен монтаж, двете работят еднакво добре.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kapitanblood » Вто Апр 13, 2010 6:40 pm

did написа:При кадърен монтаж, двете работят еднакво добре.

Според мен всичко му трябва кадърен монтаж иначе :nono: и най-скъпото не върши работа.Остава личния избор и предпочитания :beer: :agree: .
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Capoeira » Вто Апр 13, 2010 9:01 pm

Общо взето ако е ХТ от новите или Х9 вземи това което ще ти е по-приятно на джоба. Аз съм карал и Х0 и ХТ разлика не мога да направя, работят по-различен начин, но работят от типа наглясяш и не пипаш(можеби малко донастроиване ако се налага веднъж на 2-3 месеца).
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот sailman » Сря Апр 14, 2010 7:53 am

Antediluvian написа:...Някой може ли да обясни разликата между deore XT и deore /някой който е карал и двете/, в смисъл подробно - работа, поддръжка, настройка, влияние от кал, скорост на превключване и т.н. /също в зависимост с кои команди са карани/ ?...

Такааа!
Понеже виждам, че темата е на път да се изроди в поредното джавкане "СРАН - Шибано", рекох да взема да кажа няколко думи по същество.

Прърво - Задният дерайльор Shimano XT е произведен в Япония, а RD-M592-SGS - в Малайзия. Разлика има. Няма да я разбереш по картинка, обаче като хванеш в ръка и разгледаш двата продукта веднага си проличава.

Второ - Другата основна разлика е в ролките - при ХТ-то са с керамичен/капсулован лагер, срещу обикновени плъзгащи лагери (т.н. "втулки") при RD-M592-SGS

Трето - Теглото. Като разгледаш внимателно описанието на продуктите, вервам ще се сетиш защо... :idea:

Сега относно работата:
Пробвал съм RD-M592-SGS в комбинация с команди от същата серия и проблеми с работата не съм забелязвал. Сравнявайки тази комбинация с това което карам по-принцип (RD-M772-SGS + команди LX от 2008 г.) не намирам съществена разлика в поведението, макар че, усещането на "моите си" ми допада повече, ама това е лично...
Отчетлива разлика в работата се забелязва при комбинация от команди ХТ + заден дерайльор ХТ.(говоря за 770/772/775 - серията)
Относно "точността на превключване" няма кой знае какви разлики, но това не го твърдя със сигурност, тъй като монтажа Деоре не съм го карал дълго и при всякакви условия.
Настройката и при двата модела е лесна и безпроблемна. Пружините са добри и обтягането на веригата е качествено.
По същия начин, не мога да дам мнение относно издръжливостта на Деоре-то. Предполагам, предвид ползваните по-евтини материали и липсата на качествена лагеровка в ролките, износването при тези компоненти да е по-ускорено. Това важи както за задният дерайльор, така и за командите.
Мисля, че това е горе-долу основното относно тия чаркове. Може и да съм пропуснал нещо, ако е тъй, нека друг да допълни :)

Колкото до Вечния Въпрос, настоятелно те съветвам да пропускаш покрай очите си идиотските мнения от сорта - "земи си т`ва и т`ва...и т.н.
Всичко опира до личен кеф. За да усетиш НАИСТИНА разликите, трябва да покараш повечко време продуктите на двете фирми (от сравними моделни линии) и да решиш, кое ти харесва повече. Това обаче, СТРУВА ПАРИ! Изобщо, да си направиш велосипеда "баш таман" СТРУВА ПАРИ!
Не става само с четене на ревюта и събиране на мнения.
Толкоз от мене. :agree:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот veskoz » Сря Апр 14, 2010 10:33 am

"Земи си Шимано!" :evil:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот blizzard » Сря Апр 14, 2010 5:40 pm

Нещо, което според мен си струва да се изясни за вечния спор. :D
Наскоро в Pinkbike имаше ревю на найлонови жила и там се споменаваше, че Shimano, поради различното отношение и т.е. натегнатост на пружините са по-чувствителни към замърсявания и повреди в окабеляването.(съответно намаленото съпротивление при въпросните жила е по-усезаемо) Тъй като аз не съм карал продължително компоненти на двете марки в сходен клас, (фен съм си на Shimano, кво да правя) може ли някой с повече такъв опит да внесе светлина доколко се различават НА ПРАКТИКА двете марки. Как се отразяват лошите кални и мокри условия на работата на различните компоненти, как се различават интервалите на профилктика и т.н. Може би в по-високите класове, където се предполага, че комбинацията ще е и с качествено окабеляване, няма да се забелязва такава разлика, но все пак ако някой е обръщал внимание на тези показатели на двете системи, ще е от полза.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Capoeira » Сря Апр 14, 2010 7:09 pm

Само уточнение че разликата между SLX(Deore) / XT от това което съм забелязал, освен лагера на едната ролка е и матеряла от който е направена основната планка на тялото, при SLX беше просто щанцованта ламаринка, докато при XT беше солидно парче алумин фрезовано.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот acidrain » Сря Апр 14, 2010 7:36 pm

Capoeira написа:Само уточнение че разликата между SLX(Deore) / XT от това което съм забелязал, освен лагера на едната ролка е и матеряла от който е направена основната планка на тялото, при SLX беше просто щанцованта ламаринка, докато при XT беше солидно парче алумин фрезовано.

SLX нито е Deore, нито планката е от ламарина.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Capoeira » Сря Апр 14, 2010 9:13 pm

acidrain написа:
Capoeira написа:Само уточнение че разликата между SLX(Deore) / XT от това което съм забелязал, освен лагера на едната ролка е и матеряла от който е направена основната планка на тялото, при SLX беше просто щанцованта ламаринка, докато при XT беше солидно парче алумин фрезовано.

SLX нито е Deore, нито планката е от ламарина.

Когато избирах моя гледах и трите :
ламарина:
Изображение
ламарина:
Изображение
фрезовано или отливка:
Изображение
става дума за основната носеща планка, това на което за закачени всички пружини и лагерува с всички останали части, не за Х-а с логото.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Antediluvian » Съб Апр 17, 2010 9:59 am

Благодаря на sailman за обстойния отговор, както ин а всички останали :beer:

blizzard написа: може ли някой с повече такъв опит да внесе светлина доколко се различават НА ПРАКТИКА двете марки. Как се отразяват лошите кални и мокри условия на работата на различните компоненти, как се различават интервалите на профилктика и т.н.

На практика мога да сравня шимано и СРАМ в ценовия клас до 60лв дерейльори /т.е. нисък до среден клас/. Само да уточня, карал съм шимано 10г. и имам доста дългосрочни наблюдения, докато СРАМ карам отскоро.

А сега направо към въпросът ти за кално/мокро каране: Да, на практика има сериозна разлика между тези две марки, поне в моя скромен личен опит.
Наистина в дъжд, кал, вода, шиманото престава да работи както "в идеални условия". Смяната на скорости става по-трудна, по-бавна, и обикновено се налага лека настройка. Често се налага да "помагаш" на командите да довършат превключването, често със закъснение работят. Много е вероятно именно предавателното съотношение, за което си споменал да е причината. При по-тежки замърсявания смяната става дори изключително тежка /лостчето едва се натиска/. Същевременно тези срамове, които съм карал почти не се влияят от времето и условията. /или това е в много по-малка степен/.

по отношение на интервали на профилактика - според мен има разлика отново.
В общи линии забравих думата профилактика вече какво значи, защото от над половин година не се е налагало да правя такава на срама. Най-лошото ,което ми се е налагало е да врътна с четвърт оборот врътката при командата и при това в движение.
При шимано се налагаше сравнително редовно да правя настройване. Разбира се, не искам да кажа че това ми е било проблем, просто споделям впечатления.

Пробвай и двете марки и сам прецени :agree:
Във високия клас може по съвсем различен начин да стоят нещата, затова пак повтарям говоря за ценови клас до 60 лв !
Аватар
Antediluvian

Мнениеот TeDo_BaPHa » Съб Апр 17, 2010 10:16 am

И във високоя клас са така ;). Моя Х-7 ми се случи без да усетя ухото му да се изкриви на 30 градуса по верикала в посока спици и пак толкова по хоризонтала и преди да го видя не усещах разлика никаква във смяната. Изключително много съм го карал в кал, много кал и пак нямах проблеми :). Преди време карах за известен период от време XTR, тези които са като Shadow модела, но с обикновеено прикачане и след едно кално каране се наложи напълно да настройвам всички....
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот EmZo » Пон Апр 19, 2010 10:52 am

Интересно, твърдение. Аз карам с XТ shadow и не съм забелязал подобно нещо. В края на миналия сезон смених окабеляването, само защото смених и рамката и пътя на окабеляването беше друг, преди това честно казано не помня кога ми се е налагало да го сменям. Просто не съм усещал нужда, скорости също не помня кога за последно съм настройвал. А не е като да не карам в кал. Само от началото на тоя сезон всяка неделя се прибирам кален до безобразие, ама продължава да не ми се налга да настройвам скорости.

Всъщост сетих се кога псоледно си настройвах скоростите, след това:
http://store.picbg.net/pubpic/EC/94/ffa ... dfec94.jpg като, след като смених ушето, настройването беше няколко врътки от палчето при командата и от тогава все още не ми се е налагало. :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Antediluvian » Пон Апр 19, 2010 3:05 pm

Така и би трябвало да бъде :agree:

Понеже окабеляването е от голямо значение за шиманото, забравих да спомена, че сменях няколко обтегача на една и съща рамка с едно и също окабеляване. Изглежда Срама е по-малко капризен.
/но и съответно работи малко по-рязко, за разлика от меката работа на шимано, а кое е по-добре е въпрос на лични предпочитания/
Аватар
Antediluvian

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Апр 19, 2010 3:28 pm

А това, че дерейльорите на Шимано са подвижни по верикала дава ли им предимство спрямо "фиксираните" на Срам в случай на удар?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Апр 19, 2010 3:36 pm

Tочно обратното ;). Затова и при сенчестата технология това движение е премахнато :)
Аватар
TeDo_BaPHa

Назад към All Mountain/Ендуро продукти