Въпрос за GPS Garmin.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Въпрос за GPS Garmin.

Мнениеот veskoz » Вто Апр 06, 2010 1:17 pm

Аз имам Dakota 20. Много съм доволен и мисля, че Oregona не оправдава цената с нуждите ми. Перфектен софтуер и хардуер. Чудесна цена.
Вено! Оредона ти е по тежък от вилката и няма да ти даде нищо повече от Дакотата! :lol: Поне на теб... поне на мен!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Сашо » Вто Апр 06, 2010 3:22 pm

Сакън, само не Дакота! Два пъти ми се разваля гадината без да съм я тормозил.
Замених си я с Орегон 450 и съм по-доволен, защото е много по-бърз, по-голям екран, двойно по-висока разделителна способност, и USB 2.0 /Дакотата е с USB 1.0 и записва една карта 2 часа/.
Обаче и Орегона ми заби точно когато не трябваше и то в най-големия дъжд по средата на пътя ! Едвам си го оправих сам, ама в къщи с триене на паметта и преинсталация.
Отдели време да прочетеш това ревю за Орегон, което важи с пълна сила и за Дакота : http://freegeographytools.com/2010/a-re ... ork-part-i
Да се дрънкаш по калта и прахоляка с толкова скъпи джаджи не си заслужава, макар че за това са създадени.
Аз ти препоръчвам да си вземеш една Виста или 60-ка, чиста му работа. Надеждни, изпитани и няма да те изоставят когато не трябва.
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот veskoz » Вто Апр 06, 2010 3:25 pm

Каква ти е Дакотата? 10?
Аватар
veskoz

Мнениеот Daniel Panev » Вто Апр 06, 2010 3:52 pm

Сашо написа:Да се дрънкаш по калта и прахоляка с толкова скъпи джаджи не си заслужава, макар че за това са създадени.

Е то по тая логика - дай да тръгнем с по една туристическа карта, компас и химически молив (за отбелязване на траковете по картата)...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Сашо » Вто Апр 06, 2010 4:04 pm

Имах две 20-ки.
Дано не се случва, но ако случайно ти се развали Дакотата направо я сменяй в Гармин за някакъв друг модел. Става бързо и без въпроси.
Аватар
Сашо

Мнениеот veskoz » Вто Апр 06, 2010 4:06 pm

1 година съм с нея и нямам никакви проблеми. :dontknow:

:peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот Сашо » Вто Апр 06, 2010 4:12 pm

Daniel Panev написа:
Сашо написа:Да се дрънкаш по калта и прахоляка с толкова скъпи джаджи не си заслужава, макар че за това са създадени.

Е то по тая логика - дай да тръгнем с по една туристическа карта, компас и химически молив (за отбелязване на траковете по картата)...

Не ми се дават пари да си разпечатам съветските топографски карти, иначе с удоволствие.
Тия дни броих с колко електронни джунджурии карам - точно 8. И ако случайно си забравя някоя от тях в къщи се връщам да си я взимам. :D
Аватар
Сашо

Мнениеот Сашо » Вто Апр 06, 2010 4:14 pm

veskoz написа:1 година съм с нея и нямам никакви проблеми. :dontknow:

:peace:

Не може да си от една година с нея, защото ги докараха у нас септември. Пък и по света горе-долу тогава излязоха. :beer: :peace:
Аватар
Сашо

Мнениеот veskoz » Вто Апр 06, 2010 4:17 pm

Добреее де 7 месеца. Моята е от първите. Работи почти всеки ден.
Аватар
veskoz

Мнениеот outfaced » Вто Апр 06, 2010 4:58 pm

dakota-тата имаха вече 4-5 ъпдейта на фирмуера. Следите ли ги?
Тия дни излиезна пак нов.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот veno » Вто Апр 06, 2010 6:54 pm

@veskoz аз съм със 60 CSx :peace:
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот veskoz » Вто Апр 06, 2010 10:27 pm

outfaced написа:dakota-тата имаха вече 4-5 ъпдейта на фирмуера. Следите ли ги?
Тия дни излиезна пак нов.

Ееее... 2 години безплатна подръжка, ги отнасям като бърз влак... малка гара :D
До сега няма проблем..., но колкото продължавам да пиша, че нямам проблеми - толкоз се засилва чувството, че утре няма да тръгне. :erm:
За сега съм доволен, качвам си карти... пиша си карти... картография! Това е важното, все пак. Глезотий - много! (ВИНАГИ ЩЕ ИМА GIANT ) ;) :peace:
Аватар
veskoz

Мнениеот vaseto_hf » Чет Апр 08, 2010 10:57 am

Аз съм с Орегон 300, и като цяло нямам проблеми. Преди 2 седмици карах из Преславска планина като бях с генщабска карта, и като си гледам трака, следва доста добре пътеките от картата( от 1987 г :D ). Вярно, че дисплея е по-трудно четим от на по-старите модели, но специално в ясен,слънчев ден не е толкова зле. Заради самата карта и изчертаването й става бавно когато я драгваш. Но при каране си опреснява задоволително. Хубаво е че мога да си вкарам няколко карти, които да си превключвам по всяко време. Един познат наскоро си взе Vista HCx най-вече заради байка, и като гледах, май може да работи само с една карта - която е именована gmapsupp.img в самия уред. И ако искам да включа друга то трябва комп и да се преименува :( Макар че на Орегона дисплея е по-голям, на Вистата в ширина картата е по- обхватна.

P.S. :bowdown: Може и на ЛС но ще съм благодарен, ако някой има опит с такава Виста, да сподели дали може да се подкара чрез превключване от самия GPS и друга карта,която си я има в паметта. Пробвах с gmapprom, но не излиза. И още нещо много ме озадачи, така и не можах да кача готов трак на Вистата. Опитвах и през MapSourcе и директно, но все не ми се полуваше :bawling: Като дам на уреда да свали готов трак в MapSource, пак същото. Само качен от преди това трак се сваля, а правените с GPS-a не се виждат :dontknow:
vaseto_hf

Рейтинг: 1200

Мнениеот outfaced » Чет Апр 08, 2010 11:57 am

вистата няма никакви проблеми с няколко карти - просто качването не става през експлорър с мятане на Img файлове и подобни операции;)
Трябва да се качават само през мапсорс. Той вече ги компилира всичките в вдин img-файл.
Е, растерни карти не върват разбира се.
Нещо не се разбира що за комуникационен проблем имаш между апарата и компютъра. Нормално си може всичко да качва и да сваля - и карти и тракове и пойнтове и маршрути. Ъдейтни си фирмуера, ъпдейтни си мапсорса и пробвай пак.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот hrissim » Чет Апр 08, 2010 6:17 pm

Прав е колегата над мен.
Като качвате карти от мапсорса със съответния maptool /това е инструмент, който трябва да изберете - намира се горе в лентата с инструменти един многоъгълник му е иконката/ маркирате повечко карти, които сте качили в Мапсорса.
Примерно в Мапсорса имате качени BGMountains, Офроуд картата, Топомапса.
Можете части от тях или целите им мапсети да качите в устройството.
Всеизвестно е, че те са парцелирали България, т.е. цялата България е на няколко парчета карти.
С въпросния maptool можете да избирате произволен брой парчета от съответния мапсет /голяма карта/.
В ляво на екрана в един прозорец ще ви се индикира кои карти до момента сте маркирали с maptool-a за качване в GPS устройството.
Като натиснете иконката Send to device мапсорса качва един единствен компилиран файл, съдържащ ВСИЧКИ парчета, които сте маркирали по-рано.
Ако забравите някое парче, ще трябва отново да маркирате всички парчета отново плюс забравеното.
Успех!
Тия урудки в планината са безценни и животоспасяващи в гъста мъгла, особено зимата. :bowdown: :bowdown: :bowdown:

п.п. когато се свалят от GPS неща се гледа какво е маркирано да се свали - опциите са няколко - Maps, Waypoints, Routes и Tracks.
И след като се свалят в лявата част на екрана на Мапсорс-а може да се видят от съответното поле. Като се маркира това поле /примерно Tracks/ се виждат и
траковете, които са свалени.
Десен бутон на мишката, команда "Show Selected Track On Map" ще ви визуализира съответния трак директно в екрана на картата.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот vaseto_hf » Чет Апр 08, 2010 11:10 pm

Искам да благодаря на outfaced и hrissim за напътствията :wavey: Това за общия мапсет го бях забравил като вариант, макар и да бях чувал и преди за такова обединяване, нали с Орегона нямам такива проблеми :lol: Все пак и аз преди 3 месеца хванах за първи път GPS в ръката си :erm: Та направих общ мапсет и с него проблеми вече няма. А това от послеписа на hrissim уж го знам, и уж така го правя, но ... Както съм споменал и по-горе, като задам в мапсорса да свали tracks от уреда, и вдясно на tracks не ми показва никакви тракове( макар че има направен такъв с GPS-a) освен един, който преди това съм бил качил по аналогичен начин, но от мапсорса към GPS-a. MapSource е версия 6.15.6. Не знам firmware на GPS-a какъв е, но при положение че вистата е купена преди седмица и нещо и то от Геотрейд, си мисля че не трябва поне да е много стара. Ще трябва да взема GPS-a на приятеля и да си поиграя още веднъж с нея :confused:
vaseto_hf

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pla-men » Пет Апр 09, 2010 7:44 pm

Благодаря на всички.
Днес поръчах Dakota 20.
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Мнениеот outfaced » Пет Апр 09, 2010 8:35 pm

vaseto_hf написа:Искам да благодаря на outfaced и hrissim за напътствията :wavey: Това за общия мапсет го бях забравил като вариант, макар и да бях чувал и преди за такова обединяване, нали с Орегона нямам такива проблеми :lol: Все пак и аз преди 3 месеца хванах за първи път GPS в ръката си :erm: Та направих общ мапсет и с него проблеми вече няма. А това от послеписа на hrissim уж го знам, и уж така го правя, но ... Както съм споменал и по-горе, като задам в мапсорса да свали tracks от уреда, и вдясно на tracks не ми показва никакви тракове( макар че има направен такъв с GPS-a) освен един, който преди това съм бил качил по аналогичен начин, но от мапсорса към GPS-a. MapSource е версия 6.15.6. Не знам firmware на GPS-a какъв е, но при положение че вистата е купена преди седмица и нещо и то от Геотрейд, си мисля че не трябва поне да е много стара. Ще трябва да взема GPS-a на приятеля и да си поиграя още веднъж с нея :confused:

и да не забравиш, че на старите ГПСи не може да се качва трак по дълъг от 500 точки.
Ако имаш такъв, трябва да се нацепи. Иначе просто се отрязва от ГПС-а и остава до 500тната точка ... много неприятно ако го разбереш късно :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот mulltex » Пон Апр 12, 2010 3:19 pm

Съгласен съм с теб, точно поради тази причина наскоро си взех калъф от http://www.aquapac.net/
Видях, че в амазон има и по-евтини алтернативи, ако някой има впечатления нека да сподели, че имам още 1 ГПС и 1 телефон да "обличам"
против дъжд и кал :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Inzagi » Пон Апр 12, 2010 3:54 pm

Миналата седмица си купих Dakota 20 и вечерта в нас качих 2-3 track-а .gpx и .gdb,но вторите неможах да ги намеря през устроиството и ги изтрих през компютъра и понеже батериите с които взех GPS-а се изхабиха му сложих презареждащисе NiMH и всичко си беше наред .На другия ден обаче неможах да го пусна с "прясно" заредените NiMH , взех чисто нови Duracell и ефекта беше същия -включва се ,тръгва да зарежда нещо си и гасне .После пробвах "оригиналните" батерии и с тях се включва изписва ми нещо от сорта че батериите са на привършване и пак гаснe.По късно се обадих в ГЕОТРЕЙД (вносителите на GARMIN) и те ми казаха че би трябвало да работи със всякакви батерии АА.Сега е на ремонт и просто незнам какво да правя да си го взема отремонтиран ,да искам да ми го сменят с нов или да прекратя договора ако това е възможно(на изплащане е от SPORT DEPOT).Обадих се в КЗП и те ми казах че по принцип имам възможност да избирам от тези 3 варианта но с някои уговорки ,а и аз вчера намерих точно този член от закона за защита на потребителя 112.Просто незнам как да постъпя сега и какво наистина мога да направя.Аз мислех да им искам да си вземат отремнтирания и да ми дадат нов.Дайте ми съвет какво да правя моля.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот veskoz » Пон Апр 12, 2010 4:37 pm

Inzagi написа:...те ми казаха че би трябвало да работи със всякакви батерии АА.

AA е само размер.
По принцип машинката иска да й кажеш какви батерии ще използваш. Има го в менюто.
Аватар
veskoz

Мнениеот mulltex » Пон Апр 12, 2010 4:50 pm

Недей вдига толкова пушилка - изчакай да ти го върнат и ако има пак проблеми искай да ти сменят машинката с друга :)
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Inzagi » Пон Апр 12, 2010 5:17 pm

veskoz написа:AA е само размер.
По принцип машинката иска да й кажеш какви батерии ще използваш. Има го в менюто.

Т.е. аз трябва да избера от настройките дали ще са обикновенни едноднивки, NiMH или там кавито други видове има?

mulltex написа:Недей вдига толкова пушилка - изчакай да ти го върнат и ако има пак проблеми искай да ти сменят машинката с друга :)

Ами наистина няма да вдигам много пушилка и ще направя така както ти казваш защото не ми се иска да се разправям и да хабя нерви ,но тогава се почувствах така все едно нямам никакъв избор и трябва да се съобразя с решението на продавача и това така ме изнерви че направо "превъртех" :banghead: и понеже съм си малко катил щехме за малко да се сбиеме с един шофьор които не ме пусна да мина на пешеходната пътека и с цялата си наглост ми свири с клаксона ,но май като ме видя че съм побеснял си продължи ,после просто не съм разбрал как съм се качил на Момина скала :lol: (това лирическо отклонение май беше излишно :) )
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот outfaced » Пон Апр 12, 2010 5:34 pm

хммм, ти ме фърли в размисъл .. всъщност и аз го имах същия проблем, но не обърнах внимание. Взех уж нови 3200mah батерии специално за ГПС-а но той така и не тръгна с тях. Сега си го карам с едни други 2500mah, с които върви без проблеми.
Да видим какво ще ти кажат в сервиза ... аз както казах, не обърнах особено внимание, щот сега си върви.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пон Апр 12, 2010 5:51 pm

Дълбоко из менютата на апарата има в настройките едно поленце, където се задава, с какви батерии да работи. Това е важно, щото зарядните Ni-Mh, ообено ако са с голям капацитет, при натоварване още в началото падат до 1.1V, а обикновените алкални си стартират от 1.55V че и нагоре и го държат дълго. Важно е и при какви температури се използват - зарядните падат много бързо на студено, а хубавите алкални държат. По принцип, за отговорни карания в студено време, където може животът ти да зависи от GPS, в никакъв случай не препоръчвам NiMh батерии. Най-добре някакви литиеви незарядни. При тях цената е височка, но пък нищо не зависи (почти) от температурата и условията.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот subritual » Пон Апр 12, 2010 6:01 pm

Настройката за батериите е единствено за показанието на батерията и някои функции на фърмуера
Вътре има едно нещо наречено dc to dc converter, дето ако е некачествено или развалено се получава тая симптоматика.

did написа: ....където може животът ти да зависи от GPS,...

Ае не,мерси! :peace:

Едит: Опа,извинете за двойния пост :peace:
(би било добре да има бутонче с X в менюто)
Аватар
subritual

Мнениеот did » Пон Апр 12, 2010 6:06 pm

subritual написа:Настройката за батериите е единствено за показанието на батерията и някои функции на фърмуера
Вътре има едно нещо наречено dc to dc converter, дето ако е некачествено или развалено се получава тая симптоматика.

Анджък де. Аз за тия "функции на фърмуера" говоря. Настрой го за алкални, тури Ni-Mh 3500 mAh прясно заредени и виж колко ще ти покаже индикаторчето за батерия.

subritual написа:
did написа: ....където може животът ти да зависи от GPS,...

Ае не,мерси! :peace:

То не се прави умишлено. Понякога просто става така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот subritual » Пон Апр 12, 2010 6:18 pm

Мда :agree:
Освен това фърмуера гаси по-рано устройството за да предпази акумулаторните батерии от преразряд.

:offtopic: Между другото веднъж ГПС-а ме спаси от нощувка в гората,а и бях получил няколко предупредителни съобщения low battery, та бях изтръпнал :D
Това с 60ката, която пищи отрано,за което съм и много благодарен :clap:
Аватар
subritual

Мнениеот did » Пон Апр 12, 2010 6:22 pm

И аз коментирах 60CSX, ама принципите са еднакви навсякъде.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Сашо » Пон Апр 12, 2010 6:57 pm

Inzagi написа:Миналата седмица си купих Dakota 20 и вечерта в нас качих 2-3 track-а .gpx и .gdb,но вторите неможах да ги намеря през устроиството и ги изтрих през компютъра и понеже батериите с които взех GPS-а се изхабиха му сложих презареждащисе NiMH и всичко си беше наред .На другия ден обаче неможах да го пусна...Аз мислех да им искам да си вземат отремнтирания и да ми дадат нов.Дайте ми съвет какво да правя моля.

Не е от батериите. Просто дакотите са шибани. В сервиза ще ти преинсталират софтуера, ще ти изтрият траковете и ако пак не работи ще ти го сменят с нов. Тази процедура ми се случи и с двете дакоти. Най-добре им напиши един имейл да ти го сменят с друг модел. Препоръчвам ти Виста или 60, нищо че са стари и нямат някои екстри, поне са надеждни.
Ако безпричинно вашата Dakota 10/20 се самоизключи на началния екран и не може отново да бъде включена следвайте процедурата за поправка на тази проблем по-долу. Проблемът произлиза в четенето на *.gpx файлове и се наблюдава в по-стари версии на фърмуера от 2.41:
- Опитайте се да форсирате уредът, така че да влезе в режим на разпознава не от PC. (Mass Storage) Това става като задържите копчето за включване за 30сек и свържете Дакота с USB кабел към PC.
- Изтрийте или изрежете всички записани на вашата твърда памет *.gpx файлове.
- Актуализаирайте до последна версия фърмуерът на Дакота с програмата WebUpdater
Аватар
Сашо

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум