Главина?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Главина?

Мнениеот mylss » Сря Апр 21, 2010 8:32 am

Преди около седмица реших да си направа профилактика на задната главина.Отворих я, смених греста, след като я сглобих карах един ден и забелязах, че гумата ми се варти на криво.Та вапроса ми е вазможно ли е от затягането на оста гумата да се варти на криво или просто сам искривил каплата.Главината е от Рам хт2.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
mylss

Рейтинг: 1166

Re: Главина?

Мнениеот kapitanblood » Сря Апр 21, 2010 8:40 am

Първо виж дали имаш луфт на каплата както е на колелото,разклати я и виж,ако има луфт сваляш(вече знаеш как става),и проверяваш къде не си затегнал гайка,ако не е от това значи си чукнал каплата някъде. :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Апр 21, 2010 8:47 am

Хайде и аз да се възползвам от темата на колегата. Случката при мен:
Отварям главината/Формулка за диск, задна, нищо особено/, почиствам, смазвам, сглобявам, карам. При което гумата ми е изнесена в ляво заедно с цялата капла и леко закача в рамката. Възможно ли е да е от неправилно регулиране на главината? Има ли изобщо опция при която при неравномерно затегнати гайки цялата капла се измества в страни? Благодаря Ви предварително.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот krossers1 » Сря Апр 21, 2010 8:58 am

Когато сте сваляли гайката която държи лагера не сте я върнали на правиелното място, смисъл кухата ос е изнесена в едната страна.
За да го оправите отхланвате едната гайка и гледайте оста да стърчи еднакво и от 2те страни и после затягате другатаи това трябва да упраеи нещата. :beer:
Аватар
krossers1

Рейтинг: 1131

Мнениеот uBaH » Сря Апр 21, 2010 9:01 am

Оста на главината ти има резба в двата си края. На тази резба се завиват конусите, притягащи съчмите/сепараторите на лагерите. Напълно е възможно да си завил единия конус повече (по-навътре по оста), като съвсем нормално е да остане по-малко "място" за другия и като следствие от това цялата капла да се е изместила встрани.
Не знам дали го описах както трябва, търсих някаква подходяща снимка/картинка за нагледно, ама нещо не намирам.

ПП: Изпреварили са ме :)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот kapitanblood » Сря Апр 21, 2010 9:05 am

ПП: Изпреварили са ме
:offtopic: Много сте бързи в отговорите :lol: немога да пиша толкова бързо :offtopic: :clap: :clap: :clap:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот fenoryl » Сря Апр 21, 2010 1:46 pm

EccentricMOTION написа:колегата. Случката при мен:
Отварям главината/Формулка за диск, задна, нищо особено/, почиствам, смазвам, сглобявам, карам. При което гумата ми е изнесена в ляво заедно с цялата капла и леко закача в рамката. Възможно ли е да е от неправилно регулиране на главината? Има ли изобщо опция при която при неравномерно затегнати гайки цялата капла се измества в страни? Благодаря Ви предварително.

(Ако главината е с QR)
На тези главини се развива конуса само от едната страна при профилактика (ако не ме лъже паметта - от страната на диска).

+ това ако от едната страна е завит конуса с контра гайката си по-навътре, то от другата страна, при монтажа на каплата към задницата веднага би се забелязало, че нещо не е наред, тъй като кухата ос няма да хваща както дрябва на рамката.

Според мен не си подредил частите правилно.

mylss написа:Преди около седмица реших да си направа профилактика на задната главина.Отворих я, смених греста, след като я сглобих карах един ден и забелязах, че гумата ми се варти на криво.Та вапроса ми е вазможно ли е от затягането на оста гумата да се варти на криво или просто сам искривил каплата.Главината е от Рам хт2.

A твоята с QR ли е или на гайки.

Към двамата: Мисля че в сайта имаше статия за профилактика на главини.
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот mylss » Сря Апр 21, 2010 7:59 pm

И аз съм с QR
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
mylss

Мнениеот kapitanblood » Чет Апр 22, 2010 10:35 am

Ако главината е с QR)
На тези главини се развива конуса само от едната страна при профилактика (ако не ме лъже паметта - от страната на диска).

+ това ако от едната страна е завит конуса с контра гайката си по-навътре, то от другата страна, при монтажа на каплата към задницата веднага би се забелязало, че нещо не е наред, тъй като кухата ос няма да хваща както дрябва на рамката.

Виж дали симетрично излиза осста от главината...ако не е направи това от горния пост ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот mylss » Чет Май 06, 2010 9:38 am

Главина я оправиха в "Веломаниа", но сега забелязвам, че цялата ми капла седи на една страна.Тоест от дясно има много повече растояние от лявата страна на рамката.От какво може да е това?
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
mylss

Мнениеот did » Чет Май 06, 2010 10:31 am

mylss написа:Главина я оправиха в "Веломаниа", но сега забелязвам, че цялата ми капла седи на една страна.Тоест от дясно има много повече растояние от лявата страна на рамката.От какво може да е това?

Неправилно си подредил дистанционните втулки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Чет Май 06, 2010 1:22 pm

Или ти е крива рамката, като при мен. Или балона е разцентрован, демек плетката на каплата е объркана.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот mylss » Чет Май 06, 2010 3:44 pm

did написа:
mylss написа:Главина я оправиха в "Веломаниа", но сега забелязвам, че цялата ми капла седи на една страна.Тоест от дясно има много повече растояние от лявата страна на рамката.От какво може да е това?

Може ли да ми кажеш кои са дистанционните втулки?
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
mylss

Мнениеот teodorchy_sofia » Пет Май 07, 2010 9:44 am

Или във Веломания не са ти я направили като хората, или не си я центровал. Така мисля аз?!
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот Runaway » Пет Май 07, 2010 1:39 pm

mylss написа:
did написа:

Може ли да ми кажеш кои са дистанционните втулки?

:bigeyes: Не се ли предполага това да го днаеш, щом си решил да правиш "профилактика на задната главина" ...?
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Назад към Веломеханик