Скърцане (изпукване) при вдигната седалка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане (изпукване) при вдигната седалка

Мнениеот Пресиян » Чет Апр 29, 2010 9:57 pm

Здравейте,
имам следния проблем: когато вдигна сдалката достатъчно, за да ми е удобна около 20см., се появява пукане което е сякаш от седалката. Според едно от момчета в байк центъра в Младост1 ако сменя колчето пукането ще изчезне. Рамката е размер L, колелото Scott Voltage YZ35, а аз съм 190, 90 - 93кг. Мислите ли, че е прав или направо да търся вариант да сменям рамката.
Аватар
Пресиян

Рейтинг: 1220

Re: Скърцане (изпукване) при вдигната седалка

Мнениеот pe60t0 » Чет Апр 29, 2010 11:41 pm

Логично ми се струва на мене. Имай впредвид че колчето не бива да излиза от тръбата повече от допустимото(най-често е отбелязано на колчето). Ако е така (сиреч ти е късо), вземи си ново, да.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот X_NRG » Чет Апр 29, 2010 11:59 pm

Предвид теглото и ръста ти, погледни заварките около седалковата тръба за пукнатини, от където може да се чува пукането. Много се съмнявам да е станала беля, ако си спазвал "критичното" изваждане на колчето, но все пак няма да навреди да разгледаш по-обстойно. Аз карах същата рамка (20.5 инча размер) около половин година и понеже съм висок колкото теб (но по-лек), също ми се налагаше да вдигам колчето много. В крайна сметка изкривих колчето, а рамката седи все още невредима в нас. :)
Да не се отклонявам от темата - пукането най-вероятно е от релсите на седалката. Помоли някого да смениш за малко седалките и провери дали ще се оправи. Ако продължава да пука, то най-вероятно е от "главата" на колчето (не знам как точно се нарича), която захваща релсите на седалката. Успех.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Пет Апр 30, 2010 12:04 am

Не ми се струва вероятно да се чува пукане при спукана седалкова тръба. Друг ще е звука по-скоро ако е така :dontknow:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Alpina » Пет Апр 30, 2010 7:42 am

Като начало, свали си седалката от колчето, почисти хубаво всичко (релси, скоби, винта, самата тръба, виж дали няма песъчинки в селалковата тръба) и ги сглоби :)
При мен (и не само) пукането изчезна след това :beer:
Ако не - почвай да търсиш други решения.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот veskoz » Пет Апр 30, 2010 8:33 am

pe60t0 написа:(най-често е отбелязано на колчето)

Винаги съм се чудил от къде производителя на колчето знае къде ми е горната тръба. :dontknow: Това което е отбелязано, е при каква дължина рамото става опасно за колчето. Е добре де, а за рамката? По принцип спазвам правилото колеца да е на 1.5-2 cm под горната тръба.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пет Апр 30, 2010 9:20 am

Alpina написа:Като начало, свали си седалката от колчето, почисти хубаво всичко (релси, скоби, винта, самата тръба, виж дали няма песъчинки в селалковата тръба) и ги сглоби :)
При мен (и не само) пукането изчезна след това :beer:
Ако не - почвай да търсиш други решения.

:agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот uBaH » Пет Апр 30, 2010 10:31 am

Alpina и bikerider +1

И моите проблеми със скърцането "магичеки" изчезнаха след почистване на всичко от скобата на колчето нагоре. Оказа се, че е имало, макар и много малко, пясък който е бил причината за скърцането. А бях почти готов да изхвърля седалката.
Аватар
uBaH

Мнениеот tanya » Пет Апр 30, 2010 11:24 am

И аз подкрепям Alpina. Направи каквото ти е казал.
При мен постоянно се чува нещо, но не е пукане, а по-скоро скърцане откъм седалката. При хубаво почистване изчезва, но скоро пак се появява.
Вече свикнах и дори не му обръщам много внимание. Интересно, предишното ми колче и седалка скърцаха доста по-малко. Тази се оказа някакъв адски пясъкоуловител..
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bikerider » Пет Апр 30, 2010 2:35 pm

Още нещо - скърцане и/или припукване се появяват и ако колчето е с два болта, а те не са натегнати равномерно.
Аватар
bikerider

Мнениеот Пресиян » Съб Май 01, 2010 4:44 pm

Благодаря Ви, за отговорите! След като почистих хубаво сложих по малко грес на места където видях, че е паднала боя (тоест има нергламентирано търкане) проблема сякаш изчезна. Нямах възможност да покарам хубаво, но за около 6 км не чух пукане. Иначе плочката с зъбчетата от която се регулира наклона не седалката се е износила от едната страна, за всеки слчай я завъртях. Ако пак притрополи ще сменя колчето, че за сто кила човек явно резбата на колчето е мекичка.
Отнова Ви благодаря, за момента поне ми спестихте 40-50лв. за хубаво колче!!! :beer:
Аватар
Пресиян

Рейтинг: 1220

Мнениеот калоян » Чет Май 06, 2010 8:57 pm

За да не си играя да правя нова тема,направо ще пиша тука...
Имам същия проблем като тебе - СКЪРЦАНЕ,дали е от това че цяла зима не бях го карал или съм го разбазикал нещо...
Чува се само когато съм в движение
Аватар
калоян

Рейтинг: 1200

Мнениеот gofren » Чет Май 06, 2010 10:00 pm

на мен седалката ми скърца, защото гумата от седалката от долната част се търка в един стоманен профил, част от захващането на седалката. виж и при теб да не е така, погледни седалката от долу дали не опира някъде в метал. :)
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот калоян » Чет Май 06, 2010 10:39 pm

gofren написа:на мен седалката ми скърца, защото гумата от седалката от долната част се търка в един стоманен профил, част от захващането на седалката. виж и при теб да не е така, погледни седалката от долу дали не опира някъде в метал. :)

Вероятно е от седялката както викаш,но ме съмнява дали не е и от амортисьора
Аватар
калоян

Мнениеот Alpina » Нед Май 09, 2010 7:19 pm

калоян написа:Имам същия проблем като тебе - СКЪРЦАНЕ,дали е от това че цяла зима не бях го карал или съм го разбазикал нещо...

А направи ли същото, което и той? :beer: :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот калоян » Нед Май 09, 2010 9:51 pm

Alpina написа:
калоян написа:Имам същия проблем като тебе - СКЪРЦАНЕ,дали е от това че цяла зима не бях го карал или съм го разбазикал нещо...

А направи ли същото, което и той? :beer: :)

Същото което и той,оправи се! :)
Аватар
калоян

Мнениеот mover » Сря Май 12, 2010 12:15 pm

Вече стана ясно как да се реши проблема: с почистване.

Искам да допълня една важна, но проста причина, която ми беше обяснена от Богдан (Пд), когато имах същия проблем.
Проблемът е от триенето на метала: алуминий в алуминий. Ако напр. поне единият метал е стомана, няма да има "пукане".
Обикновено няма нищо притеснително, просто особеност на сглобката.
За да се премахне, се почиства (евентуално и леко се смазва), размества се или се поставя на друга позиция.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот bikerider » Сря Май 12, 2010 1:06 pm

mover написа:Проблемът е от триенето на метала: алуминий в алуминий. Ако напр. поне единият метал е стомана, няма да има "пукане".

:rofl:

Чукча писател, чукча не читател. Релсите на седалките от какво са изработени? М?

@Alpina: дръж, изяж го :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот mover » Сря Май 12, 2010 1:55 pm

[quoteЧукча ...[/quote]
При мен скърцането беше м/у колче и рамка, двете алуминиеви. Там е най голямото натоварване поради най-големия въртящ момент от масата ми умножена по рамото.
Иначе релсичките са хр-мо ст. и те са стегнати здраво от друга хр-мо ст.
Да обясниш защо си се натъркалял, че не схванах?
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот bikerider » Сря Май 12, 2010 2:07 pm

В темата досега идеше реч за седалката. Но както и да е.

Смея се, защото скърцане се получава при хубаво стегната сглобка колче-седалка и замърсени релси. Ако се беше сетил за това, преди да пишеш толкова категорично, нямаше да има на какво да се смея.

Иначе релсичките са хр-мо ст. и те са стегнати здраво от друга хр-мо ст.

Отново мерси за смеха... :roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот калоян » Сря Май 12, 2010 10:50 pm

Почистих седялката,разглобих я и пак я сглобих и пак продължава да скърца..скърц-скърц..
Може ли да бъде от предните амортисьори?
Аватар
калоян

Мнениеот bikerider » Чет Май 13, 2010 4:26 am

Първо елиминирай изцяло седалковата тръба и компонентите около нея - стани прав и карай неравномерно. Ако не скърца, значи е някъде от колче, седалка и прочее. Седалките понякога скърцат там където релсите са монтирани в тях.
Ако скърца, виж точно кога скърца, ако е в най-долна точка на педала, огледай средно, курбели, педали и прочее, ако ли не, огледай кормило, лапа, чашки...

Ако това не помогне трябва по-сериозна диагностика, амортисьори, главини и така-нататък... трудно е да се изброят всички места откъдето може да скърца...

На конкретния ти въпрос - почти невероятно е да е от амортисьор (ако е истински). Ако е онези дето са гола пружина, нищо чудно.
Аватар
bikerider

Мнениеот калоян » Съб Май 22, 2010 4:38 pm

bikerider написа:Първо елиминирай изцяло седалковата тръба и компонентите около нея - стани прав и карай неравномерно. Ако не скърца, значи е някъде от колче, седалка и прочее. Седалките понякога скърцат там където релсите са монтирани в тях.
Ако скърца, виж точно кога скърца, ако е в най-долна точка на педала, огледай средно, курбели, педали и прочее, ако ли не, огледай кормило, лапа, чашки...

Ако това не помогне трябва по-сериозна диагностика, амортисьори, главини и така-нататък... трудно е да се изброят всички места откъдето може да скърца...

На конкретния ти въпрос - почти невероятно е да е от амортисьор (ако е истински). Ако е онези дето са гола пружина, нищо чудно.

Днес реших да го изкарам малко навън,забелязах,че като няма тежест върху него ( като карам прав ) не скърца.Няма да е от педалите защото са нови само на месец и половина.В най добрият случай ще го занеса на механик
Аватар
калоян

Назад към Веломеханик