какво мислите за проекта "Аз обичам Витоша"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: какво мислите за проекта "Аз обичам Витоша"

Мнениеот skiman » Пет Апр 30, 2010 10:37 am

Да споделя нЕкой наблюдения и мисли.
Ще разгледам проекта от две гледни точки на първо лице(аз).
Значи първо ще го разгледам като Скиор-а :eyebrow:
Този проект на "Аз листо Витоша" е правен от хора, които са гледали зимна Витоша само на картичка. В общи линии е 30(за)-70(против)
Има своите предимства, но и бая недостатъци.
Предимства(говоря от скиорска гледна точка): Нови лифтове, сегашните са опасни в по-голямата си чат. Морално и функционално остарели. Мръсни, постоянно се чупят поради липса на резервни части. Сега дали липсват тия части защото не се поддържат от производителя или не искат да ги купуват, не се наемам да коментирам. Но е досадно да се овъртиш с новите си дрехи в масло целият все едно си обул кафявите гащи. :boggled: Или да спре Романски баш в голямата мъгла и вятър. И да си отвисиш 20 мин.
Нови писти покрай сега съществуващото Лале ще се прокарат през така или иначе обезлесени райони, нападнати от корояда преди години.
Кабинката, която по проект стига до Лале и предизвиква полемики сред байкърите е разумно решение от гледна точка на скиорите(после ще обясня от гледна точка на байкърите) Защо? В сегашният си вариант кабината не може да се ползва за нощно каране, поради отдалечеността си от пистата и налагащото се преминаване през 200м тъмна гора, което за деца си е малко или много неприятно преживяване. Освен това този участък от кабината от Лале до Алеко е безсмислен от гледна точка на скиорите. При условие, че от Лале нагоре ще тръгват 2 нови лифта.
Недостатъци. Или по-скоро-Безумия.
Лифтове с шлемове. Всички знаят историята на "Шлема" на Банско. Изкара само 1 или 2 сезона, преди да го демонтират. Който е прекарал поне 3 дена зимата на Витоша знае за специфичният климат на тази планина. Или конкретно-Вятъра. На Витоша духа 360 дена в годината. Останалите 5 дена са разпределени-3 през юли и 2 дена зимата. Следователно тези шлемове ще бъдат не функционални през по-голямата част от сезона. До колкото си спомням параметрите на един "откачащ" се лифт бяха нещо от сорта на 10-12 м/с вятър(може и да бъркам). След това автоматиката изключва. А такъв вятър на Витоша е един скучен безветрен вторник. От там и тези нови и модерни лифтове за по 6 човека във високата част на планината ще работят 5 дена през зимата. Особено безумието да се направят лифтове на мястото на сегашните котви "Спас" и "Боби". За 200 метра склон да се изсипе бетон и техника за 4 седалков лифт е безсмислено дори и от скиорска гледна точка. Там са напълно достатъчни 2 нови котви, които да заменят старите.
Безумието да се изсипят 3 броя котви на пистичката на Черни връх :eek3: Що за малоумие? Или някакъв влек по средата на нищо то насред Горно лале? Как ще се стига до него да се ползва? :eek3: :eek3:
Мъглата и вятъра ще направят от този проект едно недоносче, както би казал Тато. Да ми направят цената на картата, като на Банско и да карам на 2 лифта, защото ще има вятър и мъгла е неприемливо, дори и за дебелокож витошки скиор като мен.
Кабина на Драгалевци е безумие....от всяка гледна точка. Как им го роди кратуната? Там трябва да се направи един седалков лифт, пригоден за скиори и байкъри, който да поеме и туристическият поток лятото. Който да е с отделна ценова политика от ски зоната. Да се съживи Княжевският лифт. Много удобно и практично решение за хората от тази част на София. Ама май там е един батак. :boggled:
От гледна точка на Байкър.
Кабината на Симеоново е неприятно, че ще е само до Лале, защото за да се качи човек горе до Алеко, ще трябва или да купува карта, или да плаща още веднъж и за седалков лифт. Неприятно. Ако обаче се приеме, че Драглевският лифт го направят хубав седалков лифт с възможност за ползване от колоездачи, то тогава не е болка за умиране, при условие, че има вариант за качване на отстояние само 10 км едно от друго. Което за един колоездач не би трябвало да е проблем. Ако обаче на Драгалевци направят безумието и плеснат една кабина, нещата стават сложни за нас като байкъри. Хем скъпо, хем неудобно.
Да обобщя. Ако този проект се пипне от хора, които разбират, а не от разни чужди експерти, които нямат идея що за планина е Витоша и какво значение има тя за всеки столичанин, може да се получи. В сегашният му вариант съм по-скоро Против! :nono:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот kapitanblood » Пет Апр 30, 2010 10:57 am

bikerider написа:
kapitanblood написа:Дълеч съм от мисълта да му седя зад з****ка и всяка крачка да я прави след съгласуване с мен....... :beer: :agree:

Значи говорим за едно и също :agree: :beer:

Да но казано с различни думи :agree: :agree: :beer: :beer: :beer:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Апр 30, 2010 1:27 pm

Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот jd » Пет Апр 30, 2010 3:10 pm

Изображение
Аватар
jd

Мнениеот did » Пет Апр 30, 2010 3:33 pm

Много добре!

Сега остава да се направят същите проекти "Да спасим Родопите", "Да спасим Пирин", "Да спасим Рила", "Да спасим Стара Планина" и всякакви други локални идеи, целящи да решат проблемите "на парче". Естествено, в такива инициативи се "вкючват" (т.е. вдигат хаотичен шум) само локално заинтересуваните.

За протести за промяна на законодателството ПО ПРИНЦИП явно ще трябва да почакаме. Може пък главите на еколозите да уврат, преди планините да са безвъзвратно съсипани.

Тези проблеми се решават на ниво ПОЛИТИКА и държавно управление, а не във фейсбук, форуми и площадни разходки с плакати.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NikolaZ » Пет Апр 30, 2010 4:21 pm

:offtopic: Ааа то за Родопите си има врътна.Не се бой :D Около Ситово и Лилково осякоха толкова дървета,че...
И вичкото е законно.Врътката е много проста:Виждат кои хора имат гори в района и кои са без наследници,и след това си правят фалфиви пълномощни и си дялкат горички както си искат :)
Лошо е че и ние трябваше да поокастрим нашите,понеже имаше опастност тия авантаджии да ги осекат.
Sweeter far than life I found that love was
Аватар
NikolaZ

Рейтинг: 1225

Мнениеот did » Пет Апр 30, 2010 4:33 pm

Мчи точно това е проблема - че всичко е законно. Явно са калпави законите, ама затова никой не пищи и не предлага конкретни промени, а пищят за конкретни планини срещу конкретни проекти, което няма как да даде резултат при сегашната законова уредба.

Кучетата си лаят в неправилна посока, а керванът си върви най-законно: http://mediapool.bg/show/?storyid=164769&srcpos=3
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пет Апр 30, 2010 5:16 pm

did написа:Тези проблеми се решават на ниво ПОЛИТИКА и държавно управление, а не във фейсбук, форуми и площадни разходки с плакати.

:agree: :agree: :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Сашо » Пет Апр 30, 2010 10:21 pm

Саурон е хвърлил око на Витоша и ще пусне орките да режат дървета и бетонират. Него политика не го спира, май нищо не го спира. За това е по-страшен и от тоя от филма. Учудва ме, че някои колеги коментират как точно да стане процедурата и в какви рамки !?! Интересно коя ли ще е следващата цел ? Някоя по-екзотична и дива планина като Беласица или Алиботуш ?
Аватар
Сашо

Рейтинг: 1660

Мнениеот jd » Пет Апр 30, 2010 10:57 pm

Ето това мисля, както и повечето хора днес, които дойдоха на Попа:
Изображение
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот PtD » Съб Май 01, 2010 4:39 pm

В съобщението е посочено, че планът на "Витоша ски" за ски-зона “Алеко” предвижда инвестиции за 70 милиона евро, а директните ползи след реализирането на проекта ще са 250 милиона лева за следващите пет години, според доклад на "Индъстри Уоч".

Tия се нуждаят от хапчета повече и от МИКИ МАУС :rofl:

П.П.
Модернизацията на съществуващите лифтови съоръжения и новите писти, ще се извършва според най-високите екологични стандарти, допълват от дружеството..

Дааа. С най-модерни морено-разрушители. :praying:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Май 01, 2010 6:15 pm

Те хубаво си ги говорят тия врели-некипели, това им е работата. Проблема е, че има милиони идиоти, коити ще се вържат ще викат "Drill, baby, drill" докато не стане като в Мексиканския залив някоя зверска поразия... което е неминуемо с тези "инвеститори" и перилните им препарати.
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Съб Май 01, 2010 6:35 pm

Най-гадното е, че парк Витоша може и трябва да се развива, но не и по този начин. А гадовете баш от това се възползват, за да ни натресат безумията си.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот silvertm » Пон Май 03, 2010 3:07 pm

bikerider написа:
did написа:Тези проблеми се решават на ниво ПОЛИТИКА и държавно управление, а не във фейсбук, форуми и площадни разходки с плакати.

:agree: :agree: :agree:

- Политиката е форма на упълномощаване, но засега няма достатъчно на брой петимни пълномощници сред вече избраните.
Иначе призиви за политическо решение на проблемите винаги има.
Например за горите:
http://wwf.panda.org/bg/get_involvedd/forestcampaign/

Е, и?

Затова трябват граждански действия, които да пазят интереса на онези, които не намират защита в мрежата от политически игрички.
Конкретно за това решение на съда с председателстващ този Икономов, който преди няколко години набързо формално заличи парк Странджа, не мога да кажа дали е правилно, или не. От решението отново изглежда става дума за административна неуредица (което вероятно е съвсем умишлено "несправяне"), но въпреки това не изключвам да има... външно въздействие. Независимо дали е материализирано в банкноти, или е под формата на конюнктурно внушение (гл.арх. Диков е много навътре в играта на "Витоша ски", а той е любимец на ББ, но със сигурност връзките са по-усукани).
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот veskoz » Сря Май 05, 2010 1:52 pm

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6333896
Планираната ски зона на Витоша ще доведе до изсичането на над 33 000 дървета на площ от 400 декара, както и до урбанизирането на 600 декара ливади и пасища. В подписката се иска и да се наложат наказания на Регионална инспекция по околна среда и водите - София, Държавно горско стопанство - София, Столична община - район Витоша, които са допуснали тежка строителна техника на фирмата "Витоша ски” АД да унищожи каменни реки и тревна растителност в района на "Алеко" в Природен парк Витоша през есента на 2008 г.

Дори през акъла ми не може да мине, на кой идиот би могло да му мине. :crazy: :crazy: :crazy: :(!: :cussing: :censored: :cussing: :censored: :cussing: :dark: :uzi:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Май 05, 2010 4:14 pm

Идиот? В дълбока грешка си. Всичко това е внимателно обмислено, планирано, финансирано и както виждаш вече дава резултати.
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Сря Май 05, 2010 4:18 pm

За съжаление го има тоя момент. :V:
За мен това са си идиоти... все пак. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот grebo » Чет Май 06, 2010 11:11 pm

Какво мисля за ПРОБЛЕМА "Аз обичам Витоша"?
Ами четейки темата - ясно какво мисля - още една касичка е тоя проект.
Поначало като срещна "велосипедизъм" и "екология" в едно изречение ми става ясно - или спекулация или някаква недомислена кауза.
Велосипедизма е спорт, а не екологична проява!!! Баси! :(!:
Обяснявам - велосипеда е транспортно средство с "двигател"("байкъра") с много ниско КПД (11-15%). Продукта който осигурява енергията на този "двигател" (храната) е произведен също с много ниско КПД - влага се 4-5 пъти повече енергия в производството, демек КПД излиза 20-25%, умножавайки 2-те звена се получава нещо от порядъка 2,2 - 3,8 % полезна работа спрямо енергията изгорена от вложения ресурс (изкопаемо гориво в повечето случаи) - за сравнение едно съвременно транспортно средство има кпд около 20-30% горейки директно петролния продукт. Да - локално не замърсяваш карайки, но "някъде там" (у Пичково, област Лелиново в село Горно Нанадолнище) някакви машини работят за тебе и цапат.
Та нека за начало "наричаме нещата с истинските им имена".
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Предишна

Назад към Общ форум