"пази колоездача!!!"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: "пази колоездача!!!"

Мнениеот aspelozen » Пет Фев 05, 2010 12:30 am

Аз също нямах предвид истинска книжка,а точно това,което ти написа,благодаря,че ми доизясни тезата така сполучливо.По скоро това свидетелство да се дава като доказателство,че не си някой олигофрен на пътя.
aspelozen

Рейтинг: 1254

Мнениеот bikerider » Пет Фев 05, 2010 12:36 am

Точно това казвах - не виждам кой ще дава каквото и да е свидетелство - това значи да се минава през нечия преценка, тоест изпит.

После - има го и проблема с липсата на долна възрастова граница. Трябва да се обърне внимание не само на каращите, ами и на техните родители, когато става дума за малолетни... първите стъпки на пътя са най-най-най-най-важните.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот aspelozen » Пет Фев 05, 2010 12:52 am

Верно е,сложни са нещата,но хората трябва да си казват мнението,една идея ако не става друг ще роди някоя по добра.А и забравих да ти кажа тайната на шосейното-докато карам никога не гледам пътя,гледам си в обувките и така вратът е ОК :lol: .
aspelozen

Мнениеот idon » Пет Фев 05, 2010 1:50 am

Bikerider,много полезни съвети!Аз вече започнах с цитатите от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата.
После,може би ,ще е добре да се съвет и обяснение какви предпазни средства са необходими(смятай задължителни и по усмотрение на колоездача) и ,евентуално какво предпазват и как.
По-късно ще помоля някой да удари едно рамо със съвети относно поддръжката на велосипеда(то тук има постове с прекрасно съдържание по темата,надявам се никой от авторите да няма против,ако го цитирам в групата...).
Изобщо,не е малко това,което може да се направи,имам желанието,имам времето,познанията не ми достигат,но затова сте вие-да помагате де с добро,де с лошо-целта е една и тя е ясна,няма какво повече да я предъвквам.
Доколкото до предложението на Aspelozen-наистина шанса да се научи българина (и не само българина) на ред и законност е да му се бръкне в джоба.Като съм минал на червено(и никой не ме е отнесъл),да си платя глобата и да видиш другия път как ще внимавам.Е,всички знаем как се спазват законите у нас и кой контролира спазването им,така че резултата предварително е ясен.Чудя се защо може в Щатите да спрат някой магнат(или милионер,или политик) за нарушаване на Закона по пътищата и да го глобят(ухапала го муха...ще каже някой),но и да го пратят на обществено полезен труд за седмица-две.Ето това може би повече би помогнало да се кара по внимателно и разумно-първо-не ни се работи много и второ-ама никак не искаме комшията Пурко да научи,че сме окопавали градинки или че сме циментирали стълбчета за непаркиране по тротоарите.
Ех,май се размечтах!
Между другото четох доста тук и видях,че подобни теми са били доста предъвквани.Дано не сметнете,че искам да разбуня духовете(или да изкарам духа от бутилката) и да започнат едни пререкания и разправии...
Не,просто се нуждая от помощ и я намирам тук,за което ви благодаря!
:clap:
idon

Рейтинг: 1248

Мнениеот bikerider » Пет Фев 05, 2010 7:51 am

:agree:

@aspelozen: :lol:
Аватар
bikerider

Мнениеот aspelozen » Пет Фев 05, 2010 10:21 am

Леле,какъв съ изкуфел пенсионер и си мисля,че нещо разсъждавам по темата.А чак сега се сетих ,че едно време наистина даваха такива "книжки"за велосипедисти.Не помня само в края на седемдесетте или началото на осемдесетте и в кой клас съм бил кварталния имаше такова мероприятие.Идваше в училище и пита който може да кара вече колело му даваше един лист да научи и след това в училищния двор се чертаеха с тебешир някакви примерни улици и се държеше "изпит".Е сега вече ме е яд,че не си я пазя тая уникална книжка инаще за идеята щях да отида до КАТ да ми я презаварят :^: .Иначе за трудово поправителния лагер много ме кефи :agree: .
aspelozen

Мнениеот bikerider » Пет Фев 05, 2010 11:16 am

Олеле... айде по-добре да не намесваме "едно време".
Аватар
bikerider

Мнениеот aspelozen » Пет Фев 05, 2010 12:38 pm

Напълно съгласен.Празнословието в тая тема изглежда никак не на място.Отивам да се хиля в темата за колите докато ми дойде някаква "по-мъдра"мисъл.Инече подкрепям всяко начинание от тоя вид без значение дали ще бъде успешно или просто полезена идея.
aspelozen

Мнениеот idon » Чет Май 13, 2010 8:44 am

Вчера ми се наложи за пътувам с градския транспорт почти цял ден и,като нямаше какво да правя докато се возя,гледах колоездачите по улиците на София.Видях над 50 велосипедисти-НИТО 1 не беше с каска...Не мога да повярвам!Е,добре,имаше и чичковци със сгъваеми Балканчета(ама те бяха само двама),имаше всякакви,обаче със сигурност видях поне 5-10 велосипеда по-скъпи от моя Онтарио ТЕ.
Т.е. явно не парите са проблем да сложиш каска...
Направо не ми го побира главата-как може ,поне един човек да бях срещнал с каска,щеше да е по-различно,а то какво се оказа...Никой,ама никой!
Не виждам начин как да научим каращите колело да ползват каска,а мисля,че трябва.За съжаление,все още не мога да карам(заради ребрата)колело,но и да можех,почвам да мисля,че не бих могъл да променя статуквото.
Ако имате идеи как може да се промени мисленето на българина относно носенето на каска,карайки велосипед,моля,помагайте.
Какви каски,какви велосипеди,аз видях двама с мотопеди без каски,значи тях няма кой да контролира,дето са с книжки...При нас единствения вариант е личния пример.Моля ви,съфорумници,носете каски.Нищо,че борбата изглежда предварително изгубена.Знам,че ще дойде ден,когато от автобуса ще виждам само оборудвани велосипедисти по улиците.Нека помогнем това да стане по-скоро.
idon
idon

Рейтинг: 1248

Мнениеот PtD » Пет Май 14, 2010 8:56 am

Пффф. Какво сте се заяли за тия каски, бе. Дядо ти все с каска е карал колело!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот thunderl » Пет Май 14, 2010 9:15 am

Каската колкото помага толкова и пречи в градски условия.
thunderl

Рейтинг: 1180

Мнениеот jivkonik » Пет Май 14, 2010 10:06 am

thunderl -Знам за какво помага, ти ми кажи обаче какво пречи - говорим за проветрива каска за ХС с козирка.
Слушам....

PtD-Дедо като караше коУео пред входа имаше предвидени 8-10 парко места, от които 3-4 бяха празни постоянно.

Искаш ли да ти снимам в момента ГРАДИНКАТА, ТРОТОАРА и ЦЯЛАТА УЛИЦА на какво приличат от паркирали коли? :xx(:
Аватар
jivkonik

Мнениеот daniela.stoycheva » Пет Май 14, 2010 10:17 am

Като стана въпрос за каска, аз имам такава http://www.eshop-gorgona.com/catalog/im ... et_blk.jpg и си я нося всеки ден, когато ходя на работа с колелото въпреки, че не карам много много по големи пътища, а и карам със скоростта на охлюв (Х. Димитър - Младост 4 го взимам за час и 5 мин.).
Каската оцених, когато мин. година паднах на Витоша. Пуснах се от Обиколната алея към Бистрица по един глинест засъхнал път. Навлязох в един коловоз и се пребих с главата напред. За съжаление тогава още смятах ръкавиците за безсмислено нещо и си одрах ръцете. Та след този случай си купих и ръкавици и то с пръсти.
Вече задължително с ръкавици и каска без значение къде и как карам и дали е топло или студено.

Та въпросът ми е дали можете да ми предложите някоя хубава каска като за жена за градско леко каране понеже с тая съм като гъба. :)
Пълното изтрезняване води до внезапна смърт!
Аватар
daniela.stoycheva

Рейтинг: 1175

Мнениеот bikerider » Пет Май 14, 2010 10:33 am

PtD написа:Пффф. Какво сте се заяли за тия каски, бе. Дядо ти все с каска е карал колело!

Абе дядо ми и с колан не е карал, ама такива са правилата. Мен как ме глобяват като карам без колан?
Плюс всичко останало каската е полезна за колоездача и от легална гледна точка - ако стане инцидент и той е без каска, после трудно ще може да претендира за настъпилите щети в пълния им размер.

daniela.stoycheva написа:някоя хубава каска като за жена

Според мен която и каска за XC (с козирка) да вземеш, няма да сбъркаш (стига да ти хареса като разцветка). Ако формата не ти харесва, обаче, нещата са сложни. Не смея да препоръчвам каска на жена по толкова оскъдно описание :)

Лично аз не съм виждал досега елегантна (в женските очи) каска, която да е и функционална. Проблема е изначален :D
Аватар
bikerider

Мнениеот daniela.stoycheva » Пет Май 14, 2010 10:45 am

[/quote]
Според мен която и каска за XC (с козирка) да вземеш, няма да сбъркаш (стига да ти хареса като разцветка). Ако формата не ти харесва, обаче, нещата са сложни. Не смея да препоръчвам каска на жена по толкова оскъдно описание :)

Лично аз не съм виждал досега елегантна (в женските очи) каска, която да е и функционална. Проблема е изначален :D[/quote]

Наистина е много трудно... От доста време се оглеждам за красива каска и все не мога да намеря. Мисля, че производителите ще спечелят много, ако започнат да произвеждат по-красиви каски. Според мен дамите не ги ползват, защото са грозни... :)
Аватар
daniela.stoycheva

Мнениеот Antares » Пет Май 14, 2010 11:02 am

Мен не ми пука к'ва каска нося, щото съм красив и компенсирам :D

@Даниела, настоящата ти каска вероятно има и друг минус - запарва. Едва ли някой от нас би могъл адекватно да ти препоръча каска, тъй като едва ли някой от нас може да знае твоите естетически предпочитания. Най-добрия вариант е да обиколиш веломагазините и да пробваш, повечето имат и огледала :D Може да разгледаш и онлайн магазините, но там момента с пробата го няма.

Иначе, Марто, дядо ти е гледал телевизия на черно-бял 11" Юност. Майка ми е програмирала на компютър заемащ стая, ползвайки перфокарти. Що и ние да сме различни?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот daniela.stoycheva » Пет Май 14, 2010 11:03 am

Antares написа:Мен не ми пука к'ва каска нося, щото съм красив и компенсирам :D

@Даниела, настоящата ти каска вероятно има и друг минус - запарва. Едва ли някой от нас би могъл адекватно да ти препоръча каска, тъй като едва ли някой от нас може да знае твоите естетически предпочитания. Най-добрия вариант е да обиколиш веломагазините и да пробваш, повечето имат и огледала :D Може да разгледаш и онлайн магазините, но там момента с пробата го няма.

Да, запарва. Даже не знам дали изобщо плюсове тази каска...
Аватар
daniela.stoycheva

Мнениеот Antares » Пет Май 14, 2010 11:08 am

Плюсове има - пази ти тила. И е вероятно по-здрава от малко по-порестата челадинка. Но за из града и по-скоро ХС ориентирани карания, свързани с повечко въртене на педали челадинката е ненадмината именно заради проветрението и козирката (аеродинамиката също не е съвсем за изхвърляне). Типа каска, като настоящата ти, по мои наблюдения се използва в дисциплини, които не изискват кой-знае какво въртене, каквито са dirt jump и urban стиловете.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот daniela.stoycheva » Пет Май 14, 2010 11:12 am

Antares написа:Плюсове има - пази ти тила. И е вероятно по-здрава от малко по-порестата челадинка. Но за из града и по-скоро ХС ориентирани карания, свързани с повечко въртене на педали челадинката е ненадмината именно заради проветрението и козирката (аеродинамиката също не е съвсем за изхвърляне). Типа каска, като настоящата ти, по мои наблюдения се използва в дисциплини, които не изискват кой-знае какво въртене, каквито са dirt jump и urban стиловете.

Явно грешно съм преценила, когато съм купувала каска...
Аватар
daniela.stoycheva

Мнениеот bikerider » Пет Май 14, 2010 11:58 am

Antares написа:Що и ние да сме различни?

1. Щото времената са различни. Щото сега обстановката на пътя е в порядъци по-сложна от времената на дядо ми и каската е просто наложителна, ако човек си пази кожата (инциденти стават от нищо и е нелепо човек да се пребие само защото е спестил 20-30лв).
2. Щото има правила. Щото искаме да се спазват. Щото искаме да станем нормална държава.
3. ЩОТО 90% ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА КАРАТ КОЛЕЛА И СА КАТО ПИЯНИ ВИШНИ НА ПЪТЯ. Ей затова ТРЯБВА да носят каски. Откъде накъде ще спирам, за да пазя няква лелка, която не само че не може да кара адекватно, ами и не си е дала труда поне да се предпази.
4. Щото колоездачите са циганите на пътя. Щото искаме това да се промени.

Ей затова.[url][/url]
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Май 14, 2010 12:06 pm

Каквото и да си говорим, преди колоездачите да почнат да се пазят сами, няма какво да се обръщаме към другите да го правят...

Все пак уж се води, че не сме някакви недоразвити същества с ментални проблеми, които трябва всички да пазят като писани яйца... или пък сме :dontknow:

P.S. А, баш съм съгласен с горния пост :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 14, 2010 10:58 pm

, преди колоездачите да почнат да се пазят сами

Няма как да стане,с FACEBOOK,трябва да има повече семинари(тук е поредната тема в която го пиша),и нагледно обяснение,каска,кво е това животно и имали почва у нАС....видове каски и предназначение!!!
Все пак уж се води, че не сме някакви недоразвити същества с ментални проблеми, които трябва всички да пазят като писани яйца... или пък сме

Така като гледам по форума какви въпроси задават някой,клонят към менталните проблеми.
И докато мислим какво е направил дядо ти,и какво не,няма да се промени нищо.
И пак ще кажа ЕВАЛА на ADVENTURA и админ за лекцийте в Градската градина....ТОВА НИ ТРЯБВА А НЕ група във FACEBOOK
И да но да доживеем дните в които в София и другите големи градове,ще има вело алей,да си оставиш колелото спокойно някъде и после да си го намериш цяло,шофьори които не псуват като хамали,че си минал с колелото пред тях.
ЕДИТ: Желая ти успех с тая група... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот PtD » Пет Май 14, 2010 11:01 pm

В такъв случай, да задължим и пешеходците да носят каски и броня. Да преброим колко велосипедисти са блъснати от кола, и колко пешеходци - ще видите, че има много повече жертви между пешеходците. Е, къде е задължителната каска за тях, питам аз?

@kapitanblood, ти не ми обяснявай кога ще се промени нещо. Само за твое сведение, вкъщи има 6 каски. 4 от тях са мои, и си ги използвам... но не и когато просто се придвижвам от т.А до т.Б в града с колело. Виж по-горе за пешеходците и носенето на каски.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Май 14, 2010 11:24 pm

Eeeeeee..... Колко са пешеходците и колко колоездачите (имам предвид тези които карат извън паркове и градинки)... не е уместно да се прави такава съпоставка...

Колкото до едните - каквото и да си говорим, те се предвижват по естествен начин, който не ги застрашава, докато не се сблъскат с тези, които са избрали някакви технически средства за това... демек не виждам защо е този пример, че пешаците също трябва да ползват каски :)
Че сред тях има такива, които явно искат да умират/не заслужават да живеят, не значи че не би трябвало да са най-пазени.... Все пак всеки нормален човек може да ходи известно време след раждането си... но да кара кола или колело трябва да се учи (по-точно да го научат) ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 14, 2010 11:35 pm

@kapitanblood, ти не ми обяснявай кога ще се промени нещо. Само за твое сведение, вкъщи има 6 каски. 4 от тях са мои, и си ги използвам... но не и когато просто се придвижвам от т.А до т.Б в града с колело. Виж по-горе за пешеходците и носенето на каски.

Това е въпрос на личен избор,твои си е живота и никои не те задължава да носиш каска докато караш колело,било в града или планината.... :agree:
Колкото до едните - каквото и да си говорим, те се предвижват по естествен начин, който не ги застрашава, докато не се сблъскат с тези, които са избрали някакви технически средства за това... демек не виждам защо е този пример, че пешаците също трябва да ползват каски

Добре го е казал
Защо тогава задължават и мотопедите да се карат с каска..вярно е че вдигат повечко километри от колело,но съприкосновението с асфалтта е едно и също.
Въпрос на време е да стане задължително да караш колело с каска,и велосипедистите сами да разберат необходимостта от СЪЩАТА..... :agree:
Така мисля аз поне,не ангажирам никои с моето мнение,нали е форум споделяме си мненията....
(по-точно да го научат) ]
....но не и във FACEBOOK ;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот kapitanblood » Пет Май 14, 2010 11:56 pm

Синът ми сега прохожда в колоезденето,и ако прочете написаното от теб,как да го убедя че трябва да носи каска,дори и в града???Защото мислиш ли че има разлика да падне с 20 км/ч на асфалт,павета или на някоя пътека в планината,мисля че няма,ама резултата е един и същт,(да не дава Господ да се случва с никои),и другата разлика е ,че в планината 98% зависи от теб дали ще паднеш или не 2% са шанс,докато в ГРАДА е 40/60%, зависиш от другите участници в движението,(коли,автобуси...и тн.)
А това колко каски имаш във Вас,няма да ти помогне при падане.Нали трябва да сме пример за младото поколение. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Sartor » Съб Май 15, 2010 5:34 pm

Като говорим за каски, в Холандия преди 5-7 години е имало същия проблем - никой не е искал да носи каска. А това все пак е страна, където велосипедите се карат повече от автомобилите.

Като са започнали да ходят все повече хора в болниците, заради ПТП с велосипед, са пуснали "промоция", с която давали отстъпка за закупуване на каска (дават ти от болницата картонче, с което да отидеш да си купиш каска с намаление). Разбира се намалението не е някакво смехотворно от 20-30%, а истинско намаление - от 50% до 75%! :)

Същото е и в Дания... Това е просто една идея, която може да се разучи как действа и да се пробва да се приложи нещо подобно у България. :magnify:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Alpina » Съб Май 15, 2010 7:04 pm

Извинявай, но дори 10% не са смехотворно намаление, да не говорим за 20-30%...
Тия 50-75% ще ги сънуваш, ако няма субсидии от държавата...
А ако се появят такива у нас, последните получили такива ще са сега съществуващите магазини... вместо това ще изникнат като гъбки някакви, които ще са "единствените отговорни и упълномощени"... както и да е...
Пък и нещо не мога да се доверя на информацията ти, че някъде ще чакат човек да му се наложи болнично лечение, за да му дават картонче за намаление... :D
По-скоро би трябвало да е за такива, които не са ползвали сметката си в здравната каса ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sartor » Съб Май 15, 2010 7:33 pm

В понеделник отивам в болницата да снимам една от боршурите - за 50% намаление на каски BELL. Раздават ги в болницата след като установят, че си пострадал с велосипед... поне на мен тогава ми дадоха (мда, ударих се в паважа след като едно хлапе реши, че е много забавно да слага пръчка между спиците ми в движение). Може да ги раздават и при други условия (имаше например един национален ден за здраве, та раздаваха такива в университета).

Колкото дали са субсидирани от държавата - да, най-вероятно е така. Просто казвам как се процедира в други държави.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Alpina » Съб Май 15, 2010 8:37 pm

Sartor написа:В понеделник отивам в болницата да снимам една от боршурите - за 50% намаление на каски BELL. Раздават ги в болницата след като установят, че си пострадал с велосипед... поне на мен тогава ми дадоха...

Не е нужно...
първо обаче от 50% до 75% разликата е огромна...
после това може да е някаква рекламна кампания на BELL... ;)
трето, като казваш че е конкретно за BELL, може да се окабе, че не е такава процедурата по другите държави, ами че наистина си е рекламна кампания към хора, които или не са носили или ако са носили, то щом са в болница, вероятно се нуждаят от нова ;)
:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум