"пази колоездача!!!"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: "пази колоездача!!!"

Мнениеот hitar_potter » Съб Май 15, 2010 9:26 pm

@PrD, не си търси оправдания да не носиш каска в града. И не давай лоши примери на останалите, подтиквайки ги да нарушават закона. Ако ти смяташ, че караш достатъчно безопасно и че е ненужно да караш с каска - прав ти път. Но много хора НЕ карат безобасно и твоите мнения ги разубеждават да ползват каска в града, възприемайки твойто мнение. По-добре мълчи, когато става дума за мнения, насаждащи такова впечатление.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sartor » Съб Май 15, 2010 9:34 pm

@Alpina: Ъъъ, тази "кампания" върви вече няколко години, ама както и да е... това не е важното в момента.

:beer:

Друго което съм забелязал, че правят - от неправителствени организации пускат много интервюта за какви може да последствията от не носенето на каска, както и кратки, социални кампании от рода "Аз съм пич и карам с каска. А ти пич ли си?" от някоя известна личност... Явно при тях действа, дали този подход е подходящ за балкансия ни нрав - е, това вече не е моя работа да знам (маркетолозите да се бъхтят) :)
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот edinmilion » Съб Май 15, 2010 10:23 pm

Подкрепям PtD, всеки сам преценя, не е нужно да нося на главата си каска за пример на други (особено за хора наблюдаващи от разни автобуси).
Определено писвате с тези натяквания, като няма какво да кажете и се почва - каски та каски...
edinmilion

Мнениеот hitar_potter » Съб Май 15, 2010 10:43 pm

Ако почнем да натякваме за коланите, пак ли ще твърдиш същото?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Съб Май 15, 2010 10:54 pm

edinmilion, ти може да го подкрепяш, но не смятам че е редно да се дава за пример на това място...
Аз също може би не нося каска в града, направил съм този избор по една или друга причина, което обаче не значи, че не трябва да призоваваме останалите към това да го правят... особено от страниците на форума ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот LyuboKolev » Нед Май 16, 2010 12:50 pm

Здравейте колеги,

Няколко думи за каската,

Първо е личен избор кой как ще си троши главата
Второ тази каска предпазва в някаква степен, но не те прави "вечен".
Трето пречи доста като влизаш по магазини. До тук с лошото.

Големите плюсове са че все пак е нещо.
Пази от слънце, а в някаква степен от вятър и дъжд разбира се и от удар.
Много важно също е че тя придава ааеродинамика и обтекаемост.

По изброените причини според мен тя е полезна повече отколкото вредна и помага както за безопастността, така и за карането.

Имайте предвид, че при силен удар на каската дори и да няма счупвания се нарушават вътрешните напрежения на материала и е най- добре да се смени защото тя вече няма същата ефективност. И никога не си хвърляйте каските по земята или пейките за да сте гъзари...

Поздрав
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот hitar_potter » Нед Май 16, 2010 2:25 pm

И какво пречи като се влиза в магазин?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот boriss13 » Нед Май 16, 2010 2:31 pm

hitar_potter написа:И какво пречи като се влиза в магазин?

Не можеш да мериш шапки! :witch:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот LyuboKolev » Нед Май 16, 2010 4:39 pm

boriss13 написа:

Е влизането в магазин ми пречи на мен, въпрос на възпитание който теб не бива да те притеснява, а за меренето на шапки интелектуалеца е прав, не се бях сетил че за него това би могла да бъде единствената пречка. Хайде със здраве деца и си носете каските. Долу също за да не се изпуснете и да станете татковци на 12 год.
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот boriss13 » Нед Май 16, 2010 4:45 pm

LyuboKolev написа:
boriss13 написа:

Е влизането в магазин ми пречи на мен, въпрос на възпитание който теб не бива да те притеснява, а за меренето на шапки интелектуалеца е прав, не се бях сетил че за него това би могла да бъде единствената пречка. Хайде със здраве деца и си носете каските. Долу също за да не се изпуснете и да станете татковци на 12 год.

Не се заяждам!
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот LyuboKolev » Нед Май 16, 2010 5:23 pm

boriss13 написа:
LyuboKolev написа:
boriss13 написа:

Не се заяждам!

Прави ти чест че го казваш.
Но тук важното е следното: като има зададена от някой тема е важно да се натрупат съвети от съфорумците и поставилия темата да си компилира отговор за себе си. Едновременно с това други участници като прочетат темата (защото до този момент не са се сетили че ги касае пряко или косвено) да влезнат и да попрочетат и те и да си синтезират нещо. По този начин сме полезни всеки за всеки. Иначе форума няма голям смисъл. Ноже би някой се е засмял на забележката че не могат да се мерят шапки и наистина е духовито.

И сега издигаме лозунга: НОСЕТЕ КАСКА КОГАТО СИ ИСКАТЕ, НО НИКОГА, АМА НИКОГА КОГАТО СИ КУПУВАТЕ ШАПКА!!!

ПО- ЗДРАВ
Аватар
LyuboKolev

Мнениеот boriss13 » Нед Май 16, 2010 5:38 pm

Относно зададената тема-нямам фейсбук и няма да имам, по въпроса за сега мога да направя само това.Утре ще бъдат залепени!
По-здрав и от мен! :beer:
Аватар
boriss13

Мнениеот idon » Вто Май 18, 2010 6:53 pm

Благодаря на всички ,споделили мнението си тук.Аз съм направил избора си отдавна и за мен карането на колело е нещо специално,не си позволявам да изляза дя карам без нужния екип,ръкавици,каска.Това е някакъв вид самодисциплина.Нужно е да порастнеш малко повече или да ти се случат извънредни случки с колелото за да осъзнаещ,че е необходимост,а не измишльотина да носиш каска,ръкавици...
Това със стикерите е супер!Браво на Boriss13!Всеки отговаря за себе си,така е,но ако на един колоездач му въздействам да сложи каска,бих се чувствал щастлив.
Поздрави на всички!
idon

Рейтинг: 1248

Мнениеот bikerider » Вто Май 18, 2010 10:34 pm

PtD написа:В такъв случай, да задължим и пешеходците да носят каски и броня. Да преброим колко велосипедисти са блъснати от кола

Идеята на каските е да броим оцелелите, та в тоя ред на мисли: на пешеходците не им трябва нищо, само им тежи :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Май 19, 2010 11:56 am

@Аlpina, не виждам защо разделяме пешеходците и велосипедистите на две групи по отношение на ПТП-та? Нали идеята е да се опази живота и здравето? В такъв случай, щом едните носят каски, и другите трябва да носят!

(Сега ще ми излезеш с аргумента, че пешеходците ходят по тротоарите, а велосипедистите карат по улицата. Ама не е така - у нас пешеходците ходят по улицата, а велосипедистите карат по тротоара!)

П.П. И откъде-накъде трябва да служа за пример на когото и да било??
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Сря Май 19, 2010 12:18 pm

PtD написа: И откъде-накъде трябва да служа за пример на когото и да било??

Модератор си бре! Това е като полу-бог. Виж Бог (Admin) как винаги кара с каска!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Май 19, 2010 12:29 pm

PtD написа:@Аlpina, не виждам защо разделяме пешеходците и велосипедистите на две групи по отношение на ПТП-та? Нали идеята е да се опази живота и здравето? В такъв случай, щом едните носят каски, и другите трябва да носят!

Разделението е по целесъобразност, а не дискриминационно! Пешеходците са крайност - те са толкова уязвими, че де факто никакви пасивни предпазни средства не им вършат работа - вършат работа само активни превантивни мерки взети от останалите участници. Ако индивидуалните пасивни средства вършеха работа за предпазване в трафика, то всички водачи на ППС щяха да са задължени да карат с протекция, включително и шофьорите на МПС.

Шофьорите на (и пътниците в) машини с купе са другата крайност - те са толкова защитени от купето, че де факто нямат нужда от допълнителни индивидуални пасивни средства. Такива средства се налага да са задължителни само за участниците, за които има смисъл да употребяват индивидуални предпазни средства, тоест са между тези две крайности - крайната уязвимост и относително пълната защитеност. Те (велосипедистите) са тези, които могат да променят нещо за собствената си безопасност, защото са хем водачи на ППС-та (тоест създават по-голяма опасност от пешеходците), хем имат по-малко протекция от шофьорите, тоест при тях се отваря дупка между опасност и защита. Там е разликата, пешеходците имат на своя страна правилата и нищо друго не им трябва, защото само спазването на правилата може да ги опази от наранявания.

С две думи - идеята наистина е да се опазят живота и здравето, но от изхвърляния със задължителните протекции няма смисъл... освен за търговците на каски :)
Аватар
bikerider

Мнениеот barcode_hc » Сря Май 19, 2010 12:59 pm

При пешеходците по принцип и "нормалните" рисковете са далеч по-малки. Дори да не става въпрос за пресичане или за взаимодействие с друг вид трафик. А най-лошото нещо, което може да се случи на пешеходеца докато си върви, ако не внимава за миг е да се блъсне в друг пешеходец или в някоя стена. Докато за велосипедист това би нанесло доста по-големи щети. Освен това изискването за велосипедистите да носят каска е докато карат по улицата/пътя (макар че май по тротоарите е уж забранено :D , в смисъл може само по улицата), което от само себе си значи, че е доста по-опасно тяхното движение. А на един пешеходец защо му е да върви по пътното платно? :D

Иначе следното май обобщи всичко, което може да се каже по темата:
bikerider написа:...(тоест създават по-голяма опасност от пешеходците), хем имат по-малко протекция от шофьорите, тоест при тях се отваря дупка между опасност и защита. Там е разликата, пешеходците имат на своя страна правилата и нищо друго не им трябва, защото само спазването на правилата може да ги опази от наранявания.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Alpina » Сря Май 19, 2010 1:18 pm

PtD написа:@Аlpina, не виждам защо разделяме пешеходците и велосипедистите на две групи по отношение на ПТП-та? Нали идеята е да се опази живота и здравето? В такъв случай, щом едните носят каски, и другите трябва да носят!

(Сега ще ми излезеш с аргумента, че пешеходците ходят по тротоарите, а велосипедистите карат по улицата. Ама не е така - у нас пешеходците ходят по улицата, а велосипедистите карат по тротоара!)

Не - по-горе обясних причината и за това не давам пример къде ходят - това значение няма

Казах ти, че пешеходците се предвижват по естествен, придобит чрез еволюцията метод - като такъв те имат изградена и нужната им спрямо това защита
Естествено винаги има шанс да се спънат, паднат, бъдат сгазени от слон, носорог, изядени от някое животно или каквото и да е.
Същата тази еволюция им е намалила или увеличила здравината/защитата на необходимите органи спрямо опасностите от този естествен начин на придвиждане.
Костенурките си имат "каските" олЮвите също някаква защита и т.н., кожата на лактите ти е по-група и т.н. и т.н.

Когато обче преминеш към използването на нови средства за предвижване - трябва да се промени нивото на безопасност - когато караш колело - каска, когато караш колело по по-екстремен начин - ползваш и допълнителни протекции за гърба, врата, ръце, крака и т.н. включително каска с по-висока степен на защита.
Когато караш кола - тя със купето си те пази спрямо опасностите - когато съм карал любителски кола на писта - трябвало е да слагам каска, независимо че същата кола на пътя не изисква употребата на такава, а ако ще карам още по-бързи по писта или трасе - колата трябва да има ролкейдж, горивото да е в специален резервоар, акумулатора също да е в багажника в специална кутия и т.н. и т.н. (както при по-екстремното каране на колела допълнителната екипировка и мерки)

Демек защитата е според начина ти на предвиждане и това до колко се отдалечава от естествения
Пешеходците го правят именно по естествения начин и нуждата от екипировна е 0
Колоезденето в града и изобщо по равен асвалт изисква една идея по-голяма - за това трябват каска и ръкавици

Надявам се този път го обясних малко по-добре (знам че не ме бива много в това) :beer:

В крайна сметка всеки има правото да се излага на опасност колкото си иска, обаче понякога желаещите да умират са прекалено много и се налага да бъдат задължавани да се защитят - като с времето това от задължение се превръща в навик и даже самоцелно търсене на такова :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Май 19, 2010 2:43 pm

Alpina, не, че ти противореча, но се отклоняваме от основния въпрос. За мен единствената солидна и обективна метрика за опасност е физическата - демек колко кинетична енергия се натрупва по време на движение. Нищо друго не е нужно за класификация на участниците по степен на опасност, която представляват за околните. Формулата я знаем, в нея участват маса и скорост. Като добавим и степента на "естествена" протекция, за която говорех по-горе нещата си идват бързо на мястото и се вижда моментално кое е редно, кое е изхвърляне и прочее по отношение задължителните индивидуални предпазни мерки.

Мисля, че един такъв поглед дава ясна и солидна база за по-сериозен разговор, така че се надявам PtD да не остави нещата дотук :)

Edit: в тоя ред на мисли, естествения начин на придвижване на един избягал от цирка слон е доста по-опасен от изкуствения начин на един велосипедист. Сам виждаш, боравенето с "естествен" и "изкуствен" води до противоречия. Освен всичко друго - технологията също е продукт на био-еволюцията (макар и вторичен), защото се контролира пряко от човека, който е продукт на еволюцията... и пак възникват неясноти, когато разделението минава между биология и технология. Затова те репликирам :)
Последна промяна bikerider на Сря Май 19, 2010 2:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Май 19, 2010 2:49 pm

Е да де -това имах предвид с "не се изразявам правилно"
Това дето съм написал с 39486450 думи на 200-та реда. ти го каза кратко и ясно :D :beer:
На предната страница се опитах пак да кажа същото :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Май 19, 2010 2:53 pm

:offtopic:
Не те поправям или нещо такова, по-скоро искам да (ни) дам по-солидна основа, че иначе PtD бързо ще те/ни нокаутира дискусията с някой аргумент като горния :) :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот Reactor » Сря Май 19, 2010 8:37 pm

idon написа:Здравейте на "Нашата група" и всички останали!
Създавам нова група във Фейсбук с име"пази колоездача!!!".Както се досещате,целта е да се обединят участниците в движението(егати колко сериозно прозвуча!)под мотото"Да бъдем по-толерантни на пътя".Ако някой смята,че идеята е добра,моля да се присъедини!
Много поздрави на всички и ще се радвам да караме отново заедно и силно вярвам,че ще дойде ден,когато ще яхваме колелата пред къщи семейно и ще караме до Витоша,без да се налага да ползваме друг транспорт,нито да посещаваме"Пирогов".

P.S."Велосипедисти,мотоциклетисти,автомобилисти,каруцари от всички страни,обединявайте се!" :rofl:

Тази инициатива сме я задействали от преди няколко месеца.
Въпрос на време е,да бъдат изработени и стикери с този призив.
Дизайна е готов.
Аватар
Reactor

Мнениеот grebo » Сря Май 19, 2010 9:02 pm

П.П. И откъде-накъде трябва да служа за пример на когото и да било??

И така не е! Никви колоездачи не карат по тротоарите, те са (на) "Паркинги и Гаражи".
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот kapitanblood » Сря Май 19, 2010 9:48 pm

И така не е! Никви колоездачи не карат по тротоарите, те са (на) "Паркинги и Гаражи".

:crazy: Стига си писал глупости,тротоарите били на "Паркинги и Гаражи",кои ти каза тая глупост???? :crazy:
Има тротоари,които принадлежат на кооперацията,другите са ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ,защо мислиш плащаш ТРОТОАРНО ПРАВО???? И къде го плащаш,в ОБЩИНАТА..... :crazy:
Карат и още как ,като няма от къде да минат карат и по тротоарите,макар,че не е правилно!!!!
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот hitar_potter » Сря Май 19, 2010 9:54 pm

kapitanblood написа:

:crazy: Стига си писал глупости,тротоарите били на "Паркинги и Гаражи",кои ти каза тая глупост???? :crazy:
Има тротоари,които принадлежат на кооперацията,другите са ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ,защо мислиш плащаш ТРОТОАРНО ПРАВО???? И къде го плащаш,в ОБЩИНАТА..... :crazy:
Карат и още как ,като няма от къде да минат карат и по тротоарите,макар,че не е правилно!!!!

Човекът го каза в пеносен смисъл и имаше предвид, че там хората си паркират колите.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот kapitanblood » Сря Май 19, 2010 10:13 pm

Човекът го каза в пеносен смисъл и имаше предвид, че там хората си паркират колите.

Ще се радвам ако това му е бил замисъла. :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Capoeira » Пет Май 21, 2010 4:37 pm

Вече започвам да си водя статистика:
3-капака
2-врати
2-огледалки
1-предно стъкло
от общо 6 автомобила. Днес за пореден път ме бутнаха на зелен светофар като ме влачиха напречно на пешеходната пътека, добре че нямаше пешеходци. Поредния нещастник решил да си направи десния завой на червено, добре че тръгна от страло положение и ме бутна със много малка скорост. Всичко свърши с един подбит капак и счупена предна решетка на баничарката на "Каменица" и обяснения от негова страна от рода на не те видях(движех се с има няма 3-5км/ч), и много обощителни определения от мене(смотаняк, тъпанар.....).
Най-сериозното ми бутане беше когато при скорост от окло 20-30км/ч спрял автомобил отваря шофьорската врата като, че ли ще излиза президенския ескорт, при което аз удрям кормилото и лявото рамо и от там започва едно премятане по платното, пак добре че нямаше коли да ме довършат.
Реакцията ми към шофьорите зависи само от това което направят в първите няколко секунди, въпросния индивид който ме простна с отварянето на вратата даже не съм го обиждал, излезна много уплашен започна да се извинява и да пита дали съм добре, днешния индивид просто си седеше в колата и гледаше като плъх, след като го освестих с ритника в капака започна да се оправдава, че не ме е видял!
Когато карам кола отделям огромно внимание да не отнема предимство на колоездач или моторист защото осъзнавам че на 2 гуми си абселютен донор, ако ще и целия да си в пластмаса пак не е като да си зад 1 тон метал.
Друго което ми прави впечатление е всички подвижни табелки "Служебен Абонамент" се слагат не на парко мястото ами посредата на платното, писна ми да ги ритам, премествам, даже и хвърлям в близката кофа.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Alpina » Пет Май 21, 2010 5:00 pm

Ти къде си бил? С какво (предполагам с колело)? И как си пресичал (от къде)?
А след инцидента викна ли КАТ?
Не на последно място, се надявам да нямаш наранявания, нали?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот silvertm » Пет Май 21, 2010 5:17 pm

Capoeira написа:Най-сериозното ми бутане беше когато при скорост от окло 20-30км/ч спрял автомобил отваря шофьорската врата като, че ли ще излиза президенския ескорт, при което аз удрям кормилото и лявото рамо и от там започва едно премятане по платното, пак добре че нямаше коли да ме довършат.

DOOR ZONE
И мен ме бутнаха така преди 4 години и нещо при скорост около 20км/ч. Рязко отваряне на вратата, салто през кормилото и падане на около три метра вляво и напред. В локално платно, нямаше коли отляво, иначе...

Оттогава за мен спрелите коли са една от най-ужасните и непредвидими опасности на пътя. Затова минавам на повече от метър от тях (за предпочитане поне 1,30м), независимо че много шофьори ми пищят с клаксон и минават демонстративно близо до мен, защото съм бил много навътре в платното за движение. Пълно е с ненормалници, затова не им обръщам внимание.
Но DOOR ZONE - отварящият врата на автомобил НИКОГА не се оглежда за идващ велосипед, освен случайно. И това се случва независимо дали излиза от автомобила, или... стои извън него и отваря вратата.
Напълно съм убеден, че предупреждението за DOOR ZONE трябва да е дори преди каската в списъка с правилата за безопасно каране на велосипед в града.
silvertm

Рейтинг: 1671

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум