Важна тема: Rock Shox Tora

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проблем с вилка ROCKSHOX TORA 289 U-TURN 130MM

Мнениеот Nasko_bike » Чет Ное 05, 2009 6:25 pm

Проблем и то голем.
Не знам дали ще ви прозвучи тъпо
ама съм скаран с материяла по повод '' поддръжка на вилка''
Днес ми докараха Ram am 2 2009 целия пакетиран но при първия му ''тест-дрive'' видях че много потъва (вилката). Има настройка естествено ама незнам на къде да въртя за да стане по твърдо , че поне да мога да вдигам предна.
Мерси предварително
Аватар
Nasko_bike

Рейтинг: 1080

Re: Проблем с вилка ROCKSHOX TORA 289 U-TURN 130MM

Мнениеот yavka » Чет Ное 05, 2009 6:27 pm

Tora 289 няма настройка на твърдостта на самата вилка. Нейните настройки са rebound (скоростта на връщане) и U-turn (настройка на хода). За промяна на твърдостта на вилката трябва да се сменят пружините.
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Re: Важна тема: Rock Shox Tora

Мнениеот Di_mitar » Съб Ное 07, 2009 4:55 pm

CHIMANO написа:Вилката успях да я разпозная . Сега се чудя в кашона в който идва освен нея не трябва ли да има и още нешо ? Примерно книга с описание и.т.н.

Когато взех моята в кашона имаше книжка с описанието на няколко модела Recon и Tora + един брой от списанието dirt mountainbike magazie
Аватар
Di_mitar

Рейтинг: 1215

Мнениеот sailman » Нед Ное 08, 2009 2:35 pm

Ей от тука можеш да си дръпнеш мануела - http://www.sram.com/en/service/rockshox ... ubcatID=10
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Рейтинг: 2000

Мнениеот wicked_bro » Сря Ное 11, 2009 5:58 pm

и така драги другари... въпроса ми е ..:
Имам тора302 и смятам да слагам спирачки ББ7 за отпред цаната с диск 185 и 203мм са еднакви,така че единственото което ме притеснява е ако взема 203 дали няма да се разхлопа по-бързо вилката,щото съм сигурен че и с 185 ще си спира добре и нямам намерене да я съсипвам за 2-3 см диск.Някой ако има впечатления моля да каже.Вилката се стопанисва добре и говорим за ситуация в която не аз я докарвам до кофти положение,а чисто механично дали е много по-амортизиращо диска да е по-големия възможен
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот Gen4eca » Пет Ное 13, 2009 10:36 am

Bro, :beer: сам си си отговорил, РС са казали, че може да сложиш и 210мм, но за ХЦ не ти трябва повече от 185 :beer:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот mylss » Вто Дек 29, 2009 6:30 pm

Хора от рибаунта ми сълзи масло и като махна капачката се събрало масло,и уплатненито се мести :dontknow: а болта е затегнат хубаво.Моля помогнете.А и като натисна вилката се чува някакво тропане по скоро удряне на желязо в желязо :crap: , това става само при първото натискане на вилката :dontknow:. Забравих да кажа че вилката ми Rock Shox Tora 289.
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
mylss

Рейтинг: 1166

Мнениеот hitar_potar » Нед Яну 03, 2010 2:53 am

мисля, че си за сервиз - не е нормално уплътнението да се мести, а и като пуска масълце, значи не е наред. марш при майстора за профилактика. :peace:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот qwerty42 » Нед Май 09, 2010 3:26 pm

ммм да попитам ;P в сайта има обява за горна част на Tora 289 [без ботуши] за символичната цена от 30 лв. xD тъй като скоро време, надявам се, ще си взимам Ferrini/Shockblaze R3 ии смятам след време да му сменям някой части, включително и вилката. Та струва ли си да взема тая Tora 289 и да и купувам бутуши или да си карам за сега с фабричната? И без тва имам малко здравословни проблеми и колелото ще го карам само градско още няколко месеца... Ии колко ще ми струват ботушите горе долу + монтаж, че леко съм вързан точно в тея неща xD
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот BurNiNg_IcE » Нед Май 09, 2010 4:02 pm

qwerty42 написа:ммм да попитам ;P в сайта има обява за горна част на Tora 289 [без ботуши] за символичната цена от 30 лв. xD тъй като скоро време, надявам се, ще си взимам Ferrini/Shockblaze R3 ии смятам след време да му сменям някой части, включително и вилката. Та струва ли си да взема тая Tora 289 и да и купувам бутуши или да си карам за сега с фабричната? И без тва имам малко здравословни проблеми и колелото ще го карам само градско още няколко месеца... Ии колко ще ми струват ботушите горе долу + монтаж, че леко съм вързан точно в тея неща xD

Ботушите излизат почти колкото една нова Тора. ;)
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот wicked_bro » Нед Май 09, 2010 6:09 pm

ботушите излизат повече от една нова тора....аз също продавам горна част както и пружина и моушън контрол ако те интересува
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Мнениеот psixopat » Пон Май 10, 2010 7:56 am

Здравейте.Имам въпрос.С какво масло/грес трябва да се смазват праховите уплътнители на вилката.Някой казват със силиконов спрей, други казват, че от него се раздуват уплътненията.Трети казват, че става и със обикновено масло за шевни машини, стига да е достатъчно фино.Моля ви дайте съвет с какво да я смазвам преди каране.Чувал съм че при Епикон имало някакви работи под уплътненията, които се напоявали с масло, при тората как е.
Мерси предварително. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот hrissim » Пон Май 10, 2010 8:21 am

psixopat написа:Здравейте.Имам въпрос.С какво масло/грес трябва да се смазват праховите уплътнители на вилката.Някой казват със силиконов спрей, други казват, че от него се раздуват уплътненията.Трети казват, че става и със обикновено масло за шевни машини, стига да е достатъчно фино.Моля ви дайте съвет с какво да я смазвам преди каране.Чувал съм че при Епикон имало някакви работи под уплътненията, които се напоявали с масло, при тората как е.
Мерси предварително. :agree:

psixopat написа:... със силиконов спрей... :agree:

:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот wicked_bro » Пон Май 10, 2010 11:59 am

досега квито и вилки да съм имал вкл. и тората ги смазвам със силиконов спрей.. рядко с фино масло ама от силикона май-съм по доволен,,,и дума не може да става за прецакване на ъплътненията..поне засега
Аватар
wicked_bro

Мнениеот psixopat » Пон Май 10, 2010 5:38 pm

Мерси много. :bowdown: :bowdown:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот mover » Вто Май 11, 2010 12:55 pm

wicked_bro написа:...аз също продавам горна част както и пружина и моушън контрол ако те интересува

Здрасти, искам да питам дали може моята тора 302 с дистанционно заключване да се преоборудва за заключване от вилката + моушън. Имаш ли такива части?
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот velko » Пон Юни 07, 2010 2:43 pm

Здравейте.Имам Rock Shox Tora 289 от 2 месеца и се появи проблем.При по-рязко згъване на вилката се чува едно тракане и то доста силно.В сервиза ми казаха,че пружината се била усукала и дори при подмяна с нова пак ще има същия ефект.Въпросът ми е дали може да се оправи по някакав начин или да се подмени някаква част вътре,която може да разреши проблема защото ме дразни изключително много? :dontknow:
Аватар
velko

Рейтинг: 1147

Мнениеот skiman » Пон Юни 07, 2010 3:14 pm

velko написа:Здравейте.Имам Rock Shox Tora 289 от 2 месеца и се появи проблем.При по-рязко згъване на вилката се чува едно тракане и то доста силно.

Навий U-turn-a с 1/4-1/2 оборот към минуса и ще се оправи.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Sartor » Пон Юни 07, 2010 3:24 pm

Не видях да е отговрено дали ще изяде семерингите тефлоново-базиран спрей?

По принцип се ползва за вериги и местана на движение - средно и хъбове.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот bio » Пон Юни 07, 2010 6:54 pm

Sartor написа:Не видях да е отговрено дали ще изяде семерингите тефлоново-базиран спрей?

ами няма проблем да го ползваш на вилката за да я почистваш след каране .... за средно и движения мисля, че не е подходящ ... или поне аз не бих го ползвал !!!

skiman написа:
velko написа:Здравейте.Имам Rock Shox Tora 289 от 2 месеца и се появи проблем.При по-рязко згъване на вилката се чува едно тракане и то доста силно.

Навий U-turn-a с 1/4-1/2 оборот към минуса и ще се оправи.

ами той момчето беше писал в темата и преди това. и беше казал, че от това не се оправя. сега я е водил на сервиз и са му казали (има го в "Веломеханик"), че пружината била усукана незнам си какво ..

velko написа:Здравеите.Имам Rock Shox Tora 289 от 2 месеца и се появи проблем.При по-рязко згъване на вилката се чува едно тракане и то доста силно.В сервиза ми казаха,че пружината се била усукала и дори при подмяна с нова пак ще има същия ефект.Въпросът ми е дали може да се оправи по някакав начин или да се подмени някаква част вътре,която може да разреши проблема защото ме дразни изключително много? :dontknow:

това му е болката на човека. аз не мога да помогна само инфо давам.
едит:
имаш няколко варианта
-даваш я на друг сервиз, да я отворят ... и проверят
-сам си я отваряш и сглобяваш според инструкцията
-търсиш международната си гаранция.
-купуваш си цялата горна част - стеншъни, корона, стержен, пружини и .. т.н. повечето хора чупят ботушките, така че лесно ще намериш това, от което се нуждаеш ... горе долу на цената на една нова пружина 70лв ...
.. приятел аз нямам обяснение за тази диагноза "усукана пружина" .... при положение че движението е линейно, трябва да означава че седи крива в стеншъна и всеки път като я сгънеш ... се праска в него и затова се чува дрън ли ?!? виж ... ТОВА има разглобки на всички вилки. а ТОВА ТУК е инстрикцията по обслужването.
желая ти успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот sailman » Пон Юни 07, 2010 7:55 pm

Sartor написа:Не видях да е отговрено дали ще изяде семерингите тефлоново-базиран спрей?

Тефлоновите смазки нямат място по семерингите на вилките.
По принцип, ако си решил да си плескаш горните тръби и уплътненията на вилката с тефлонова смазка - няма проблем, ама тая цялата мазнотия само събира повече прах и мизерии...
Праховите семеринги се смазват (масово) със СИЛИКОНОВ спрей, като идеята е, че силиконовите смазки правят "гумата", от която са изработени семерингите по-еластична. Ролята им като типични смазки е минимална. За тая работа се грижи маслото/греста, дето се намира в ботушите и маже втулките на вилката.
И друго - тефлоновият спрей (ако става дума за нещо такова) не става за "средно и хъбове" (дето на български се наричат "главини" ;) ), за там се ползват разни вариации на темата ГРЕС :)

ЕдитЪ: Сънтур препоръчват за някои от моделите си, семерингите да се смазват точно с тефлоно-базирани смазки. Тъй че, горното да се разбира за конкретната вилка (RS Tora) и пр. вилки смазвани с масло, а не греси...
Последна промяна sailman на Пон Юни 07, 2010 8:15 pm, променена общо 1 път
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот velko » Пон Юни 07, 2010 8:05 pm

Ами днес смених маслото.Естествено там не видях да има проблми.След това разглобих у-търна,извадих пружината.Тя плуваше в някакво тъмно масло,огледах я,не видях нищо нередно.Сглобих разглобеното по обратен ред и отново имам същия проблем.Навих малко у-турна,но чак сед 3 пълни кръга спря да пука ... но тогава ходът много намаля.Това не ме удовлетворява!А относно сервизите в моя малък град има 2 сервиза.Единият е по-читав,а в другия просто не са виждали повече от РСТ и ЗООМ.....
Аватар
velko

Мнениеот velko » Вто Юни 08, 2010 5:09 pm

Извинете забравих да кача снимки на пружината.Ако ви се вижда нещо нередно пишете.
Ето : http://drag1.snimka.bg/daily/nvm.505738.19129450
Аватар
velko

Мнениеот crib » Сря Юни 09, 2010 3:12 pm

причината някои вилки да се смазват с телфонов спрей е, че под семерингите им се намира попивателен дунапрен, напоен със смазка, който лубрикира тръбите при свиване/отпускане. Аз лично изпълнявам следния ритуал след всяко каране
1) Тръбите се почистват внимателно
2) Нанася се тънко количество телфонова смазка (аз го правя с напоен парцал, за да не си съсипя спирачните дискове)
3) Вилката се компресира няколко пъти
4) Избърсвам тръбите до сухо внимателно от всякаква смазка
crib

Мнениеот velko » Съб Юни 12, 2010 11:40 am

Моля помогнете!
Аватар
velko

Въпрос за пружина

Мнениеот DragBG2 » Вто Авг 31, 2010 10:34 pm

Имам вилка tora302 година 2010.
Искам да и сложа по-твърда пружина, но има само за модела с u-turn.
И да попитам дали има пружина от друг модел вилка, която да стане на моята.
Благодаря предварително.
Аватар
DragBG2

Рейтинг: 1196

Re: Въпрос за пружина

Мнениеот bio » Сря Сеп 01, 2010 10:00 pm

DragBG2 написа:Имам вилка tora302 година 2010.
Благодаря предварително.

според това тук само ... само такава за Тора ти трябва.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот DragBG2 » Чет Сеп 02, 2010 7:48 pm

Искам я по-твърда, защото не я ползвам по предназнаение.
Аватар
DragBG2

Рейтинг: 1196

Re: Въпрос за пружина

Мнениеот velko » Пет Сеп 03, 2010 4:40 pm

bio написа:
DragBG2 написа:Имам вилка tora302 година 2010.
Благодаря предварително.

според това тук само ... само такава за Тора ти трябва.[/quote
Био много ясно и точно ти каза.Отговорът е не!
Аватар
velko

Мнениеот borisiii » Сря Сеп 15, 2010 3:51 pm

И аз имам Тора 302 2010, обаче много лесно я "дъня". Тежа към 95 кила, знам че трябва да сменям пружина явно. Обаче не мога да разбера какъв е вида на сегашната. Никъде по вилката и придружаващата документация не пише, или аз на го намирам. Момчето и СпортДеливери, откъдето я купих също не знаеше с каква пружина е. На въпроса ми мога ли да поискам точно такава каквато е според килограмите ми той каза: Да. срещу 65 лева?!? толкова струвала нужната пружина. И така... реших с опит да разбера каква ще да е тази пружина в моята вилка. Опитът показа, че я "дъня". Следователно требе да се сменят пружините. Освен това и заключването на хода също се скапа (не работи от 2 месец), а иначе вилката би трябвало да е в ГАРАНЦИЯ.
Какво да правя? Мога ли да използвам гаранцията за да ми сменят пружината и заключването??? Мисля си, че така е редно. :D
borisiii

Рейтинг: 1205

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за крос-кънтри