Напоследък ме напече повечеко слънцето и взеха да ми идват разни мисли за смяна на стария ми твърдак с нещо малко по-газещо. От зимата разглеждам от време на време сайтовете, тогава имаше добри оферти за Cube в chainreaction, сега обаче няма, a една скорошна тема ми припомни за Canyon, марка, която бях забравил. Намерих добри отзиви във форума, както did беше писал доста ги хвалят по немските списания(надявам се не само защото са немска марка...) и като цяло стила на велосипедите им доста ми допада. Та, загледал съм Nerve AM 5.0, базовата версия на тази серия. Компонентите са силно подобни на тези на твърдака ми, които ми служат вярно доста години, с някои смени поради износване разбира се, така че при тях нещата са ми ясни, реално няма какво повече да искам. Не съм маниак на тема тегло, така че това не е проблем.
Рамката и вилката обаче достатъчно здрави ли са? В момента съм малко над 100кг с тенденция за смъкване, но все пак си оставам тежък. Сегашното ми колело е с рамка RAM HT2 и вилка Marzocchi MX Comp, които ги карам много време(Е, преди Рама счупих един Scott Pro Racing...два пъти...) и не съм имал абсолютно никакви проблеми, вилката все още няма грам луфт. Та, имайки предвид в кой клас е позиционирано колелото предполагам, че проблеми не би трябвало да се очакват, но все пак имате ли някаква информация за това как се предствят с времето?
Другото, вилката е с настройваем ход, но досега не съм карал рамка с ход 150мм, снабдена с добър шок(или с какъвто и да е), какво мога да очаквам от нея при катерене, защото стилът ми на каране общо взето е да тръгна, да катеря доста и после да спускам доста? Другият вариант е Nerve XC, рамката е със 100гр. по-лека, така се предполага, че не е особено по-слаба от АМ. Но май ходът на предницата на АМ ме блазни повече. Но XC също е вариант, защото все още си имам Бехемот оборудван в 170мм вилка, но се оказа, че в сегшната си конфигурация с кормило и лапа ми е неудобен...и ако не ми стане удобен не ми е много от полза...чудя как съм го карал едно време, сега освен ако не трябва да се кара направо през камъни с твърдака съм по-бърз...
Някакви други варианти за прилични велосипеди до около 3000лв с ход 120-150мм? Не търся най-добре работещата рамка или вилка на пазара, а нещо прилично, което да си го карам доста години и да ми харесва като дизайн и изработка. Не питам как работи, защото това, че ги хвалят плюс шокът, който е закачен и изработката, която виждам на снимките ми е достатъчно. Анодизирани са, което особено много ми харесва. По скоро ми е важно дали колело с ход 150мм ще катери добре, досега от велосипедите с мека рамка (изключвам Бехемота)съм карал повече време само това на баща ми, RAM XC2 с RS BAR и нямах никакви грижи, но ходът му е едва ли не наполовина. От българските единствено RAM Nduro може би ми пасва, но и него го изключвам, защо регресивното окачване, за което говореше Любо май няма да се съчетае много добре с високото ми тегло с какъвто и да е амортисьор. Пък и нещо много тънкостенна ми се стори...
Другият въпрос е, какво ще правя старото. Най-вероятно ще го продам, макар че в момента е с някои нови части. Реално компонентите му са достатъчно добри да ги закача на нова рамка, но трябва да купя и вилка, защото сегашната е с ход 100мм, което което обесмисля цялото нещо, защото рамка и вилка отделно ще ми струват колкото цяло колело. Може и да остане за асвалтово колело, ще го мисля.
Все още обмислям и не съм се наканил за нищо, но доста се навих, най-малкото защото преди месец ми откраднаха колата и сега ще се наместя в старото ни Ауди 80(предполагам доста хора го знаете

Edit: Рамката била със 140мм ход......