Ново колело... Canyon може би?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ново колело... Canyon може би?

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 2:16 pm

Здравейте,
Напоследък ме напече повечеко слънцето и взеха да ми идват разни мисли за смяна на стария ми твърдак с нещо малко по-газещо. От зимата разглеждам от време на време сайтовете, тогава имаше добри оферти за Cube в chainreaction, сега обаче няма, a една скорошна тема ми припомни за Canyon, марка, която бях забравил. Намерих добри отзиви във форума, както did беше писал доста ги хвалят по немските списания(надявам се не само защото са немска марка...) и като цяло стила на велосипедите им доста ми допада. Та, загледал съм Nerve AM 5.0, базовата версия на тази серия. Компонентите са силно подобни на тези на твърдака ми, които ми служат вярно доста години, с някои смени поради износване разбира се, така че при тях нещата са ми ясни, реално няма какво повече да искам. Не съм маниак на тема тегло, така че това не е проблем.
Рамката и вилката обаче достатъчно здрави ли са? В момента съм малко над 100кг с тенденция за смъкване, но все пак си оставам тежък. Сегашното ми колело е с рамка RAM HT2 и вилка Marzocchi MX Comp, които ги карам много време(Е, преди Рама счупих един Scott Pro Racing...два пъти...) и не съм имал абсолютно никакви проблеми, вилката все още няма грам луфт. Та, имайки предвид в кой клас е позиционирано колелото предполагам, че проблеми не би трябвало да се очакват, но все пак имате ли някаква информация за това как се предствят с времето?
Другото, вилката е с настройваем ход, но досега не съм карал рамка с ход 150мм, снабдена с добър шок(или с какъвто и да е), какво мога да очаквам от нея при катерене, защото стилът ми на каране общо взето е да тръгна, да катеря доста и после да спускам доста? Другият вариант е Nerve XC, рамката е със 100гр. по-лека, така се предполага, че не е особено по-слаба от АМ. Но май ходът на предницата на АМ ме блазни повече. Но XC също е вариант, защото все още си имам Бехемот оборудван в 170мм вилка, но се оказа, че в сегшната си конфигурация с кормило и лапа ми е неудобен...и ако не ми стане удобен не ми е много от полза...чудя как съм го карал едно време, сега освен ако не трябва да се кара направо през камъни с твърдака съм по-бърз...

Някакви други варианти за прилични велосипеди до около 3000лв с ход 120-150мм? Не търся най-добре работещата рамка или вилка на пазара, а нещо прилично, което да си го карам доста години и да ми харесва като дизайн и изработка. Не питам как работи, защото това, че ги хвалят плюс шокът, който е закачен и изработката, която виждам на снимките ми е достатъчно. Анодизирани са, което особено много ми харесва. По скоро ми е важно дали колело с ход 150мм ще катери добре, досега от велосипедите с мека рамка (изключвам Бехемота)съм карал повече време само това на баща ми, RAM XC2 с RS BAR и нямах никакви грижи, но ходът му е едва ли не наполовина. От българските единствено RAM Nduro може би ми пасва, но и него го изключвам, защо регресивното окачване, за което говореше Любо май няма да се съчетае много добре с високото ми тегло с какъвто и да е амортисьор. Пък и нещо много тънкостенна ми се стори...

Другият въпрос е, какво ще правя старото. Най-вероятно ще го продам, макар че в момента е с някои нови части. Реално компонентите му са достатъчно добри да ги закача на нова рамка, но трябва да купя и вилка, защото сегашната е с ход 100мм, което което обесмисля цялото нещо, защото рамка и вилка отделно ще ми струват колкото цяло колело. Може и да остане за асвалтово колело, ще го мисля.

Все още обмислям и не съм се наканил за нищо, но доста се навих, най-малкото защото преди месец ми откраднаха колата и сега ще се наместя в старото ни Ауди 80(предполагам доста хора го знаете :) ), което скоро ще премине пълен основен ремон и сериозно реновиране, та така ще ми се освободи доста бюджет от разни гуми и джанти, които така и не сложих...

Edit: Рамката била със 140мм ход......
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Re: Ново колело... Canyon може би?

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 09, 2010 4:10 pm

Canyon кара Крис с ник нейм във форума - Kaski. Пиши му едно Л.С да ти даде повече информация. И ако си от София евентуално да видиш машината на живо. Моите впечатления от тази рамка са доста добри. Има хубава геометрия както за катерене така и за спускане. Предвид отзивите които Крис дава за рамката и моите наблюдения от това как се движи нагоре и надолу, мисля че си заслужава. Canyon кара и Уолтър, който също много похвали рамката. А и от това което съм виждал да качва с нея, си е доста добър избор. Е вече си зависи и от зад кормилното устройство, но все пак...
Та Крис - Kaski и Уолтър може да ги питаш за Canyon-а.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот kapitanblood » Сря Юни 09, 2010 4:21 pm

Здравей,явно си прочел темата която пуснах преди месец, Жоро и DiD,ме убедиха,че това колело си струва 3000 лева,освен това го пробвах на живо,рамката не беше моя размер ама придобих някаква предства за какво иде реч.
И аз сега съм с RAM HT2,вилка марзочи алмаунт 3,и съм много доволен от работата на колелото като цяло... :D :agree:
Като килограми съм като теб,стилът ми е същия ,продължителни изкачвания и спускания.
Моят съвет е да се сдобиеш с този велосипед,окомплектовката е достатачно добра,и при правилна употреба и подръжка,ще си го караш много време.. :agree:

Frame Canyon New Nerve All Mountain
Rear Shock FOX Float RP23 X
Fork RockShox Revelation SL Air U-Turn
Headset Acros AiX-03
Rear Derailleur SRAM X.9
Front Derailleur Shimano Deore XT E-Type
Shifters SRAM X.7 Trigger
Brake levers Avid Elixir 5
Brakes Avid Elixir 5 203/185
Hubs Shimano Deore XT
Cassette Shimano Deore HG-50 11-34
Rims Alex SX 44
Tyres Schwalbe Fat Albert 2,4" / Nobby Nic 2,4"
Cranks Shimano SLX Hollowtech II
Chainrings 44/32/22
Bottom Bracket Shimano SLX
Stem Easton EA30
Handle bar Easton EA30 Riser
Grips Canyon Bracelets
Saddle Selle Italia Q-Bik Flow
Seat post Iridium 350mm
Pedals none included
Frame sizes S, M, L, XL
Colour sand blasted anodized black
traffic white

Weight 13,30 kg
Вилката е с 140 мм ход.Като гледам пазара в България няма велосипед които да се сравни по цена /качество с каньона.
Нали знаеш за калкулатора на каньон.....http://www.canyon.com/_en/tools/pps.html
Желая ти успех и късмет в покупката... :agree: :D
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 6:27 pm

Мерси, ще се свържа тия дни с този човек Крис, за да погледна на живо все пак за какво става въпрос.

В mtbr.com обаче има два отзива за тази вилка... и на двамата вилката се е счупила :crazy:
Аватар
F1-MAN

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 09, 2010 7:24 pm

Според мен, рамката е направена за по-голямо блъскане отколкото може да поеме вилката с която върви базовия модел.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 7:41 pm

Мда, този Air U-turn май нещо не е много читав. Припомних си защо преди 5 години си взех Марзоки...

Това изглежда доста добре... срещу съответната цена. За същите пари е и следващият клас на Canyon.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот moi » Сря Юни 09, 2010 8:10 pm

И аз да кажа :wavey:

Последно се бях позагледал в тези:

това влиза в бюджета

това при добро желание :-)

Марката не се коментира често, но като качество предполагам неотстъпва на бестселърите :)
Аватар
moi

Рейтинг: 1180

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 8:47 pm

Еми доста е подобно, с по-евтин шок и курбели...

А аз защо ли реших, че цените в chainreaction са в Евро :banghead:
Аватар
F1-MAN

Мнениеот veno » Сря Юни 09, 2010 8:50 pm

F1-MAN написа:Мерси, ще се свържа тия дни с този човек Крис, за да погледна на живо все пак за какво става въпрос.

В mtbr.com обаче има два отзива за тази вилка... и на двамата вилката се е счупила :crazy:

Вилката на Крис също се счупи - Rock Shox Revelation ако не се лъжа беше,
в момента в пратена за ремонт в Германия :)

Така, че ако смяташ да се ориентираш към Canyon вземи по-горния модел с вилка Fox.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот joropc » Сря Юни 09, 2010 8:59 pm

veno написа:Така, че ако смяташ да се ориентираш към Canyon вземи по-горния модел с вилка Fox.

:agree:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 9:03 pm

Полезна информация, очевидно вилката има проблем.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот jawsbg » Сря Юни 09, 2010 9:37 pm

Тук има писано по проблема с вилката. Уж са оправили проблема от Rock Shox след декември 2009г. Не знам обаче дали от Canyon не слагат още от старите.
Иначе аз от няколко месеца карам Nerve AM 5.0, още е рано да давам отзиви (а и не съм тежък), но до момента съм много доволен. Вилката ми е здрава все още.

kapitanblood написа:Вилката е с 140 мм ход.

Със 150мм е. :agree:
Не е с проходна ос за жалост, но и вилката на 6.0 също не е.
Аватар
jawsbg

Рейтинг: 1330

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 09, 2010 10:02 pm

Ще прочета хубаво темата след ден-два. От първите прочити се оказва лесен за перманентно отстраняване проблем, само че ако се прояви през някой от петте родопски дни това лято ще трябва я дам в жертвоприношение на Персенк в някой камък...
Аватар
F1-MAN

Мнениеот joropc » Чет Юни 10, 2010 6:49 am

Здравей!
Както писах по-горе, взимай CANYON-а с вилка FOX и няма как да не останеш доволен.Аз съм с NERVE AM 8.0, вече втори сезон го " мародерствам " и смело мога да кажа, че велосипеда е железен.При мен обаче, понеже модела е 2009-та, TALAS-a е с ход 140 мм, който за моето каране е напълно достатъчен.Чисто информативно - поръчката, плащането и доставката са абсолютно коректни от страна на производителя.

За повече въпроси или евентуалелен TEST DRIVE, съм винаги на разположение.... :wavey:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 10, 2010 11:25 am

Мерси, joropc, обаче "лоши" хора ми показаха едни други неща и...

Giant Trance X или Giant Reign???

Става въпрос за 20" Reign срещу 21" Trance за 1.95м карач, обичащ да катери стръмни пътеки и също толкова обичащ да спуска. Компонентите са еднакъв клас, едното е 140/150 отпред/отзад, другото 120/125. Като Reign-a е малко по-къса горна тръба(25мм) и лапа. Но пък само с 5мм по-къса от на сегашното ми колело, а то ми е леко дългичко в спусканията. Знам че едва ли не искам от вас да ми кажете какво да ям, но мнения от хора, сблъсквали се с тези велосипеди, относно позицията върху тях при катерене биха ми били полезни. Теглото не го отчитам като фактор. А сегашното ХС колело мога да го запазя ако изпитам остра нужда от остри катерения...

Според калкулатор на Canyon(който бяхте писали, че е за техни рамки, но все пак) съм точно на границата между 20" и 22"(това са техните размери)..т.е. 21"....

Другото е, че с колелото на тате, което е далеч дори от Тренс се чувствах добре, т.е. Тренс би трябвало да ми е достатъчен и да не прекалявам с хода.

Изобщо, накрая май ще мятам монетка...

Edit: 3 пъти мятам монетка...все Тренс показва :D
Аватар
F1-MAN

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 10, 2010 11:58 am

с 2 ръце за giant reign. карах модела от 2006 година, който е с 6 инча ход, демек 152мм. карах го по най-разнообразни терени, дори на сопот. но покрай русе го тествах на шосе, при това с 160мм вилка и компоненти, клонящи към АМ/ФР стила. вярно вилката ми имаше настройка на хода, та с нея (демек на 115мм) нямах никакви проблеми да поддържам темпо от порядъка на 28-30км/ч в продължение на 5-10км и средно темпо около 18-20к/ч за целия преход от около 30-40-50км. катери много добре, окачването е много ефективно, по черни коларски пътища работи чудно и обира най-малките неравности, а при включена платформа на шока става почти като твърдак - идеално за педалиране. не се страхува от малко по-натоварващо каране, било то повечко юркане по XC маршрут или спускане по някое по-трудно трасе. ако се насочиш и към по-нова рамка, от 2008-2009, още по-хубаво - те са още по-красиви и още по-леки. :D тук може да се включи Ozzie - той разтрива седалката на един такъв червеничък Рейн 2009.
ЕДИТ: що ли да не постна 1 снимчица да се види кво имам впредвид? ей това е машината, за която говоря - новите са още по-добри. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Чет Юни 10, 2010 5:32 pm

нищо не мога да кажа, аз от колелата нищо не разбирам :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Юни 10, 2010 8:05 pm

Reign-a е за доста по-аграрно каране, теглото му го показва и клати осезаемо повече от късоходовия си брат(Trance X); Геометрията също не е много подходяща за дълги преходи + шосе, но като те знам как въртеше с Бехемота(дет хептем не става) си мисля, че няма да ти е проблем.
Относо Air-Uturn системата - става въпрос за "гърмящо" оплътнение между позитивна/негативна камера; просто трябва да се внимава с промяната на хода (както едно време с металния u-turn);
Подмяната не е голяма хамалогия, стига да знаеш коя част ти трябва!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот hitar_potar » Пет Юни 11, 2010 12:48 am

Ozzie написа:нищо не мога да кажа, аз от колелата нищо не разбирам :D

хах, как иска да запази хубавото за себе си! :D
@пешо - вярно, рейн си е типичен АМ представител, но според мен е идеален. моя глас отива за рейн 2008 - 2009, а при по-благоприятно финансово състояние - защо не и 2010. ;)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот F1-MAN » Пет Юни 11, 2010 1:23 am

Не, мисля че със заключванията клатенето ще бъде 0, пък и без тях хвалят доста катерачните способности на Reign.

Основната въпросителна ми остава размерът на рамката, т.е. дали 20" няма да се окаже леко малка в дължина. Ще покарам утре колелото на баща ми отново, то е 20.5" със 605мм ЕТТ, т.е. дори по-късо от Reign и с близък до него ъгъл на седалката . Но след като Giant са решили да няма по-голяма рамка явно 20" е достатъчно удобно и за високите карачи и дава съответните предимства в спусканията.

Разликите в геометрията между Trance и Reign се изразяват в половин градус на наклоните и някои други дребни, породени от разликите в задното окачване. Почти нищо не разбирам от геометрия на рамки, така че може и тези разлики да са големи, но ми стана интересно, че НТ2 има много много по-малък ъгъл на седалката от тези двете, клонящ към този на Faith, т.е. да не се окаже, че дори Reign ще бъде по-удобен за въртене от НТ2 и чуденето между двете да бъде прекратено напълно.

За шокът(DHX Air 4) имаше разни негативни мнения из мтбр, но май са по-скоро изключения, става въпрос за модел 2010, така че и да е имало нещо предполагам вече е елиминирано.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот F1-MAN » Пон Юни 14, 2010 10:59 am

Карах, чудих се, колелото си ми е доста удобно и през последната година подмених част от компонентите с хубави такива, и реших да не го сменям сега.

Така че мерси на всички, включили се. Темата ми помогна да реша какво ще е в бъдеще... ако не се появят други модели разбира се :)
Аватар
F1-MAN

Мнениеот hitar_potar » Пон Юни 14, 2010 12:29 pm

аз все пак да всея малко смут: байк, който е незаслужено широко неизвестен, е кона кадабра. версията абра кадабра е доста скъпичка, но има и по-евтина модификация, която все пак е с отлични компоненти. кадабра е нов модел и използва MAGIC-LINK окачването на кона - за незапознатите това е окачване, което при въртене и изкачване има 100мм ход отзад и геометрията е идеална за този тип каране, а в момента, в който започне спускането, автоматично се променя геометрията към по-АМ насочена и хода става 160мм. всичко това само благодарение на изнасянето на човека назад. другия модел, използващ това окачване, е Coil Air мисля, но той е АМ/ФР насочен - при него окачването работи в рамките на 150-180мм. според мен е хубаво да се позамислиш сериозно за в бъдеще, когато ще търсиш нов дзвер. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот did » Пон Юни 14, 2010 4:21 pm

hitar_potar написа:аз все пак да всея малко смут: байк, който е незаслужено широко неизвестен, е кона кадабра.

:nono: :nono: :nono:

Това недоразумение напълно заслужено е широко неизвестно.

viewtopic.php?f=3&t=32741

Това не е колело за F1-MAN или баща му. Пък и по принцип е добре да се стои по-далече от kona! Само като им видя позицията на кобилицата спрямо елементите от задния триъгълник, представя си 90 кила карач отгоре и сметна наум какви натоварвания има там... и ми се повръща.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот veskoz » Пон Юни 14, 2010 4:46 pm

F1-MAN написа:Giant Reign???

Аватар
veskoz

Мнениеот eMcKu » Пон Юни 14, 2010 5:47 pm

veskoz написа:
F1-MAN написа:Giant Reign???

Много го хвалят това колело бе :beer:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот F1-MAN » Пон Юни 14, 2010 9:25 pm

И на мен не ми допада идеята на Коната, нещо много магии стават, пък да не се окаже, че като седна отгоре и помощният шок ще си свърши хода. Пък и не я разбирам особено добре.

Нали знаете, KISS Theory, като в предната тема за това окачване ;)
Аватар
F1-MAN

Мнениеот s.georgiev » Пет Юни 18, 2010 2:54 am

http://www.bansheebikes.com/spitfire.html

http://www.freeborn.co.uk/mythic-spitfire-frame-1

Това е колелото за теб.Леко,надолу се усеща като рейс дх машина,нагоре като xc колело.Има две настройки на геометрията-много ниско средно и малък челен ъгъл,както и нормална позиция за по-консервативни карачи.Окачването на хартия е от най-добрите-минимално клатене,максимално предаване на силите на въртене към задната гума,напълно независимо от спирачката,освен това има и движение назад,според мнения на собственици през колкото повече тежък терен я вкарваш,толкова повече ускорява.Има и много големи размери като за теб,като в същото време седалковата тръба е скъсена за да нямаш проблеми с неприятен досег до горната тръба.Може да се сглоби без проблеми под 14 кг.Вилка от 130 до 150мм.Рамката струва 2800 лева,може да си сложиш частите от сегашното колело и някаква по-обикновена вилка.Според мен си струва.

http://dirt.mpora.com/wp-content/upload ... ticle4.gif

Това е другият добър вариант,значително по-евтин.Цяло колело може да се закупи от байкцентъра за 3500-600 и нещо или от freeborn.co.uk за към 3300 лева с безплатна доставка и 10 процента от цената като подарък в безплатна екипировка.Колелото също е значително добро,здраво,леко с модерна геометрия с подходящ челен ъгъл за спускане,къс чеинстей(колелото е много игриво,но и стабилно)които обаче не афектират въртенето.Общо взето това са двете колела,които според мен си заслужават парите.Другите изброени заедно с рейновете са си класически ам колела от по-старата генерация с геометрия от която,не е извлечено максималното за спускане и въртене.Това си е лично мнение в резултат на немалко време проучвания,да не се засягат собствениците на предишните препоръчани колела.
s.georgiev

Рейтинг: 1218

Мнениеот joropc » Нед Юни 20, 2010 6:59 am

s.georgiev написа:....Другите изброени заедно с рейновете са си класически ам колела от по-старата генерация с геометрия от която,не е извлечено максималното за спускане и въртене.Това си е лично мнение в резултат на немалко време проучвания....

:offtopic:
Приятелю, говориш глупости.
Може ли да обясниш, как точно провеждаш твойте " проучвания "?
Kолко велосипеда CANYON или GIANT си карал,....или разсъжденията са ти чисто теоретични - байкарстване пред компютъра.
http://www.canyon.com/_en/service/testr ... l?test=258 виж какво са " проучили " хората. :offtopic:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот s.georgiev » Нед Юни 20, 2010 11:34 am

Достатъчно велосипеди съм си покарал...въпреки че за това,което говоря даже не е нужно.В случая ти си теоритикът,които вярва на статия,аз поне вярвам на цифрички.Незнам как може да сравняваш качествата за спускане на нерве ам с челен ъгъл 68.5 с 67 за спеш-а и даже още по-малък за Баншито в зависимост от вилката.Форумът като гледам върви все по-стремително надолу,даже съжалявам,че си направих нова регистрация(старата забравих паролата).Айде със здраве на всички нови и стари авторитетчета.
s.georgiev

Рейтинг: 1218

Мнениеот did » Нед Юни 20, 2010 3:20 pm

Eх, Rancid, Rancid...

Позволи на някои хора да имат мнение, различно от твоето де!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти