Как се справяте с песовете?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Как се справяте с песовете?

Мнениеот DanailKoev » Сря Юни 09, 2010 5:58 pm

Здравейте!

От няколко дни и аз вече балансирам на две колела. Скоро смених работата си с такава на по-удобно място и реших да оставя Honda-та да си почива зад блока и да яхна велосипед. Не бях се качвал на колело от преди повече от десет години, когато изцедих до последно силичките на любимия ми BMX, сглобен в небезизвестните Вазовски машиностроителни заводи. Преди няколко дни си купих Drag One и вече го разтривам по софийските кратери. Всъщност първият ми въпрос е свързан точно с това. На ден минавам през около 40-50 бордюра и десетина стъпала и взех да се притеснявам. Ще го бъде ли това колело? Ще издържи ли на всекидневния тормоз или след месец ще започне да напомня за себе си. Какъв е Вашият опит?

Всъщност темата я пуснах с друга насоченост, но и двата въпроса ме вълнуват еднакво, а не ми се искаше да пускам две теми.

Та как се справяте с песовете? Днес ме подгониха два. Нямам страх, но е неприятно. Идва ми да спра и да ги наритам, но едва ли това е решението. Какво правите като Ви подгонят? Някакви заклинания или талисмани? :Р

Благодаря!
DanailKoev

Рейтинг: 1198

Re: Как се справяте с песовете?

Мнениеот frantishek » Сря Юни 09, 2010 6:01 pm

С търсачката трябва да намериш вече съществуваща тема за този проблем.
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот Ozzie » Сря Юни 09, 2010 6:08 pm

да, писано е
накратко - къпеш ги с вода от бидончето :thumb:
май има и някакви свирки, които издават ултразвуци, поразпитай из магазините за домашни питомци
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот zafirovp » Сря Юни 09, 2010 6:30 pm

Вземи си кучегон. Има сравнително евтини модели. Мен като ме подгони куче скачам на педалите. Последния път чак след 45 км/ч започнах да изпеварвам кучето.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот sos » Сря Юни 09, 2010 6:34 pm

Аз не им обръщам внимание, карам си със същото темпо с което сам си карал, по лаят, по лаят, по тичат па спрът :D .От опит мога да ти кажа че ако по някакъв начин се закачаш с тях те се настървяват :eyebrow:
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот Ozzie » Сря Юни 09, 2010 6:54 pm

sos написа:...карам си със същото темпо с което сам си карал, по лаят, по лаят, по тичат па спрът...

да ти кажа, баш не е така винаги
последно ме гониха два големи черни звяра (Краси Великов и Денис Мутлу знаят за кои песове говоря) - нито имаха намерение да спрат да ме гонят, а ако бях продължил със същото темпо със сигурност щях да бъда наръфан
на всичкото отгоре бяха и доста хитри, както бягаха встрани от мен, се опитваха да се бутнат пред гумата ми, току виж ме съборили, та има песове и песове
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот azze » Сря Юни 09, 2010 7:04 pm

Има 3 начина,по които се правям аз:
1.Избягвам кучетата,ако мога.
2.Като ме подгонят,спирам и те се отказват.
3.Ако метод 2 не проработи,въртя педалите като луд,без да поглеждам назад. :D

Кучегона май е добра инвестиция.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот Jumpup » Сря Юни 09, 2010 7:24 pm

С песовете нямам опит, ама виж с кучките :eyebrow: направо съм убиец.
Сега сериозно по темата ако не ги дразните и не показвате, че ви е ``слаб ангела`` няма да ви закачат. Е винаги може да попаднете и на някой много зъл помяр тогава го надвийте психически, или бой по канчето. До момента само са ме лаели и гонели, но нищо по опасно.
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот zafirovp » Сря Юни 09, 2010 7:51 pm

Значи казвате, че не всяко куче което ме гони, ако спра ще ме ухапе? Странно защото досега не съм спирал но едни от най-лошите падания са ми били именно след опит за бягане от кучета.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот subritual » Сря Юни 09, 2010 8:21 pm

Според мен,надпреварването с кучетата е глупава идея.Аз спирам или намалявам и решавам проблема на момента с помощта на интуицията си.
Кучегоните не са особено ефективни.Лютивите спрейове в крайни случаи имат по-голям ефект.

А по другата тема-Честито ново колело!
Моят съвет е да му обръщаш внимание от време на време.Което и да е колело, без грижа започва да скърца и да дразни.
Аватар
subritual

Рейтинг: 2000

Мнениеот _SoRa_ » Сря Юни 09, 2010 8:39 pm

То ако е едно куче е добре.
Мен за "добро утро" ме гонят 3-4 псета. Заобикалят ме по две от ляво и от дясно и се нахвърлят да ме хапят. И това не са бездомни кучета, излизат от вилите, които са наоколо. Толкова злобно лаят, че после с мерак ги меря с камъни.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот gofren » Сря Юни 09, 2010 8:44 pm

Здрасти :wavey: DanailKoev, проблемът е нерешим. Чао. :wavey:

А по повод на бордюрите, дупките и стъпалата и аз бях като теб като се качих преди година и малко на колело. Това което направих е да карам по улицата заедно с колите, спазвайки абсолютно всички алинеи и членове от закона за движение по пътищата. В началото е сравнително страшничко, но се свиква. Така поне бордюрите няма да ръфаш. Като има стълби в 99% от случаите като пенсионер слиам от колелото и ги качвам/слизам с колелото на рамо. Можеш да правиш същото и с бордюрите като рпеди всеки който ще качваш, спираш и качваш "ръчно" колелото горе на тротоара. Бордюрите които се "слизат" не би трябвало да правят голям проблем. Кратерите по улиците може просто да ги минаваш по-бавничко. Успех с новото колело :wavey:
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот mors » Сря Юни 09, 2010 9:28 pm

Ефективно средство за кучета е да им покажеш, че си склонен на повече насилие от тях. Демек спираш и/или тръгваш срещу тях. При нужда можеш да използваш седалка или цялото колело като оръжие :D Изпробвано е до 3 кучета. За големи глутници нямам представа.

За движението в града gofren е прав. Евентуално, можеш да вземаш левите завои като буташ по пешеходните пътеки.
Velosiped ist Krieg
http://egopolitico.org/
Аватар
mors

Рейтинг: 1213

Мнениеот рс » Чет Юни 10, 2010 12:09 am

И аз съм за метода на психическото надвиване. Подплатено с камъни, ако има - опростява се ситуацията. В случай на грешка, лесно вадещата се седалка оправя много неща.
Повтаряме темата малко
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот sergeh » Чет Юни 10, 2010 12:23 am

И моя скромен опит с кучета води до подобни изводи: според мен кучето инстиктивно гони, така че не е добра идея да се правят опити да се избяга. Аз лично спирам веднага, слизам от колелото, което може да се ползва като предпазен щит и започвам психологическа атака с поглед и викове от сорта "къш", "чиба" и т. н., според любимия ти репертоар. Важно е да не се покаже, че те е страх. Ако много напира, добро средство е навеждане към земята, имитирайки взимане на камък - действа в голям процент от случаите. Малко по-интересно става, когато те заобиколят няколко кучета. До реално насилие не ми се е налагало да прибягвам, но номера със седалката не е лошо да се има предвид. Замислял съм се и да отрежа една щека до подходящ размер и да я вържа на рамката - за сплашване при нужда, но засега не съм го пробвал.

Колко ще изкара колелото ти (честито, да си жив и здрав да си го караш - и аз зарязах колата преди година и вече се чудя дали не започвам да забравям да шофирам :-) зависи до голяма степен от начина ти на каране. Има начин да слизаш/качваш средно високи бордюри без да натоварваш много колелото - с подходяща скорост, пренасяне на тежестта, вдигане на предницата. Аз лично предпочитам при по-висок бордюр да спра успоредно на него, да стъпя с крак и да вдигна предното колело, след което потеглям и задното само се качва. Става почти без спиране и забавяне. А може и да се юркаш и скачаш - зависи от темперамента (съдейки от поста ти - по-скоро си уравновесен и разумен човек).
По-съществено е да начертаеш подходящ маршрут - почти винаги има алтернативи, дори с цената на малко заобикаляне, ако това води до използване на по-тихи и гладки улици.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот tisho » Чет Юни 10, 2010 6:47 am

Съгласен съм с мнението на sergeh за кучетата и изказвам своето - започне ли да те лае куче, и да се приближава - спираш! Точка по въпроса.
Това е като пешеходните пътеки тип зебра - не трябва - задължително се спира. Едва ли ще закъснееш толкова много, ако буташ 50-100, че
и 200 метра. Кучето гони. За това му дават хляб. Но когато "уважиш" територията му то си спира и си лае. Ако е достатъчно бясно, че да те гони,
докато си спрял - то със сигурност ще го направи и докато си на колелото, затова най-добре е да спреш и така си спестяваш падането, а "противотровата" са различни бесни викове като споменатите по-нагоре, плюс псувни, камъни и най-сигурното оръжие, защото винаги е под ръка - седалката. Но до тези неща се прибягва много рядко /на базата на опит в каранията в околоградски и околоселски райони с висока концентрация на кучета, овчари с кучета и други подобни безотговорни елементи/. Спреш ли да побуташ - спасен си при повечето такива срещи.
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот Bolverk » Чет Юни 10, 2010 8:38 am

Най-добър ефект над кучетета имам с викове.

Имам една теория, че не те приемат като човек когато си на колелело заради станните звуци който издаваш. Та за да им покажа че съм човек надавам глас. А и това че си агресивен върши работа. Накратко действам като в джунглата - този който с най-силният рев печели та и аз ги надвиквам. Надбягването като че ли не ми допада толкова и ефекта не е толкова добър.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот daniela.stoycheva » Чет Юни 10, 2010 9:32 am

Песовете се оказаха голям проблем и за мен, и най-вече когато вали (защото улиците са пусти). Моята тактика (засега успешна) е следната:
1. Избягвам да минавам през кварталните градинки с много храсти и където няма други хора.
2. Когато чуя кучета, сменям посоката и ги заобикалям отдалече.
3. Когато нямам възможност за т.2, слизам от колелото и бутам (оглеждам се за пешеходци, заедно с които да се движа).
4. Миналата седмица все пак си купих спрей. (Купих го по-скоро за хора, тъй като една вечер към 22.00 ч. бях нападната от циганин с колело в момент, в който бях слязла от колелото и го свалях по едни стълби.) Както и да е, когато минавам през по-рискови места спреят винаги ми е под ръка.
Пълното изтрезняване води до внезапна смърт!
Аватар
daniela.stoycheva

Рейтинг: 1175

Мнениеот teodorchy_sofia » Чет Юни 10, 2010 9:41 am

Защо се впрягате чак толкова много?
Аз от много време осъзнах, че когато се опитваш да ги ритнеш, те не се махат, дори още повече се вбесяват.
Методът, с който аз ги гоня е да набия задна спирачка, така те се махат винаги. Пробвайте ако искате. Когато кучето тръгне към вас, просто натиснете по-силно задната спирачка да завлачи гумата и кучетата се плашат.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот jivkonik » Чет Юни 10, 2010 11:26 am

Купи си спрей модел Sabre REd (лют пипер) от оръжейните магазини - много ефективен срещу псета и хора включително! Ползвай го в краен случай, и то е желателно след като си слязъл. В движение ще се полееш и ти и после ще ревеш с дни като си пипнеш дрехите и после лицето.... Спрея съм го ползвал в екстремна ситуация (глутница полу бездомни озверели псета на муждуселки път, с изявен лидер (първо пръскаш по него), които ме "спряха" ,буквално, не можех да въртя, щото ми скачаха вече по краката).
Имам и кучегон - доста ефективен АКО СЪМ СПРЯЛ да карам колелото и вървя срещу тях използвайки кучегона. Ако просто си карам и им пиукам с него - няма файда (май псетата са на принципа - "бега ли? ще го гоня!").
За градски спирнтове на къси отсечки с помияри по улички използвам малко финтова тактика - изчаквам го леко да се изравни с мен и го "натискам" към препядствие по пътя -(спрели коли - БОЛ). Песа обикновено намаля за да не се удари в препядствието, аз ускорявам и АРЕ ЧАО! Е има и такива дето се удрят в него и веселбата е пълна. Разбира се може да наложи няколко пъти дя го натиснеш в различна посока, защото някои минават много бързо от другата ти страна - ПРИ ВСИЧКИ ТЕЗИ МАНЕВРИ СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА !!!
Успех!
Аватар
jivkonik

Мнениеот null » Чет Юни 10, 2010 12:04 pm

Мен и с моторетката ме гонят ...
В квартала на излизане от него има два заспали песа. Като минавам от там за да изляза от махалата минавам точно покрай тях. Те си лаят и тичат с мен докато не спра на главната дето излизам и трябва да изчакам движението. Тогава тъпите парчета започват да ми хапят предната гума. Не мен, а гумата.
И после като тръгна (с моторетката) тичат с мен до към 60км/ч
Не ми се е случвало до сега като се развикам да не мога да мина покрай тях...
null

Рейтинг: 1230

Мнениеот daniela.stoycheva » Чет Юни 10, 2010 12:14 pm

jivkonik написа:Купи си спрей модел Sabre REd (лют пипер) от оръжейните магазини - много ефективен срещу псета и хора включително! Ползвай го в краен случай, и то е желателно след като си слязъл. В движение ще се полееш и ти и после ще ревеш с дни като си пипнеш дрехите и после лицето.... Спрея съм го ползвал в екстремна ситуация (глутница полу бездомни озверели псета на муждуселки път, с изявен лидер (първо пръскаш по него), които ме "спряха" ,буквално, не можех да въртя, щото ми скачаха вече по краката).

Моят е: American Style NATO pepper-spray, като гледам подобен на твоя. Ама да си призная, каквато съм невнимателна, малко ме е страх да го ползвам, че и себе си мога да нараня. Дано да не ми се налага де... :)
Пълното изтрезняване води до внезапна смърт!
Аватар
daniela.stoycheva

Рейтинг: 1175

Мнениеот jivkonik » Чет Юни 10, 2010 1:58 pm

Няма какво да му внимаваш толкова, само гледай ВЯТЪРААА на къде е в момента (да не е към теб)!
Иначе прави към метър и нещо струя и няма улично псе, дето да не усети пипереца от поне 2 метра.... :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот grebo » Пет Юни 11, 2010 8:40 am

Ми като ме лаят, лая ги и аз.. :D
Абе скоро открих че колелото спира по-бързо от кучето, това дава възможност гонещия да стане гонен.. от лаещ велосипедист.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот Вилката » Пет Юни 11, 2010 9:43 am

sos написа:Аз не им обръщам внимание, карам си със същото темпо с което сам си карал, по лаят, по лаят, по тичат па спрът :D .От опит мога да ти кажа че ако по някакъв начин се закачаш с тях те се настървяват :eyebrow:
:D :D :D
Ама прав си, ша знайш - колкото по-лаят, толкова по-наложителна е намеса с прът :eyebrow:
Аз винаги имам пиратки с мен, защото се засичам с овчарски кучета често, а с тях това най-сигурно помага. За другите песове прилагам игра на нерви - правя се на лош и ги нападам. Закучи ли се положението - гърмя.
Аватар
Вилката

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 11, 2010 10:02 am

Начини за гонене на куче всякакви - само въображение да имаш. Преди години на един палатков лагер си имахме едно твърде досадно селско куче, което се чувстваше като у дома си и се навираше навсякъде, крадеше храна от масата...и изобщо напаст. И една вечер, докато кротко си допивахме край огъня, докато някой вече спяха, се чу някакво недоволно мърморене от една от палатките, последвано от дръпване на ципа и след това от палатката излетя нещо рошаво и ръмжащо на 4 крака, което погна кучето надолу по поляната, та чак до гората......Ние изгледахме цялата случка малко в транс...какво пък беше това? По някое време нещото се завърна от гората на два крака, та на светлината на огъня разпознахме в него нашият рошав и брадат приятел И. На въпроса какво беше това, той отговори - направих се на мечка, за да изгоня кучето. Ей....ти нас щеше да изгониш още малко. Майтап или не, ама нахалното куче повече не се весна в лагера.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юни 11, 2010 10:02 am

Ozzie написа:та има песове и песове

:agree:

Ако са улични ( и не е глутница от 5+) е лесно. Аз, например, намалявам и почвам да ги гледам страшно, може и да почна да ръмжа, викам и квото се сетиш, и ги респектирам. Или направо завивам към тях, все едно че ще ги газя и пак работи. Същото нещо прилагам и със скутера, ако се излъжат да ме гонят (макар че с него няма как да се дърпат)

По-големи проблем е ако си на ливадата или в планината и попаднеш на стадо и овчарски кучвета (стадото не е задължителен елемент в картинката). Е те тогава трябва да импровизираш. На първо време е добре да отправиш една молитва към Всевишния :praying: ... после как дойде.

Не подценявайте овчарските кучета.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юни 11, 2010 10:05 am

Вилката написа:Закучи ли се положението - гърмя.
Това е много як способ, не съм се сещал за него :clap:
Я ме светни как точно се справяш с овчарските кучета. Кога ги гърмиш тез пиратки? Чакаш да те приближат спрял ли или си имаш друга тактика?
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 11, 2010 10:34 am

Хмм пиратки, ми че то кучето на една позната им се радва бре - колкото повече гърмиш, толкова повече се възбужда и скача да ги налапва пиратките.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Вилката » Пет Юни 11, 2010 10:39 am

Ами аз съм си набавил едни много тънки пиратки, които гърмят по 3 пъти и скачат насам-натам. В ловните магазини ги има, с тях гърмят и гонят дивеча за да го насочат към пусията. Виняги нося и запалка, защото понякога барутената глава дава дефекти и не се пали от "драскало" на кибрит.
Овчарските кучета лаят от далече още като те забележат - т.е. имам време да спра и да извадя запалка и пиратки и да си ги разпределя по джобовете (през останалото време са ми в раницата, добре омотани в найлоново кисе, че да не дърпат влага). После продължавам да бутам колелото и следя кучетата и дали от някъде ще се намеси овчар. Ако докато дойдат не видя помощ, почвам да паля и мятам. Те не нападат директно. Като видят, че са те настигнали, забавят ход и почват да доближават бавно и да те заграждат. После свиват радиуса. Т.е. пак имаш време да запалиш. За всеки случай гледам колелото ми да е от страната на кучетата.

Правил съм и друга дивотия, но само за експеримент - вадя седалката, мятам пиратката в колчето и следя с него кучето. Като гръмне, ефектът е поразителен :nuts: Обаче т'ва само ако ползваш пиратки с по-малък заряд, че да не цъфнеш колеца. А и не е наложително, правил съм го заради експеримента, иначе хвърлена с ръка пиратка върши същата работа.
:beer:
taurus13 написа:Хмм пиратки, ми че то кучето на една позната им се радва бре - колкото повече гърмиш, толкова повече се възбужда и скача да ги налапва пиратките.
Има такива кучета, но 99% от тях вървят с каишка, а от другата страна на каишката има стопанин, който отговаря кучето му да не се прави на интересно ;)
Аватар
Вилката

Следваща

Назад към Общ форум