Софиянци, отиде си наш близък - Панорамната е мъртва!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Софиянци, отиде си наш близък - Панорамната е мъртва!

Мнениеот kvelikov » Чет Юни 10, 2010 5:09 pm

С много тъга в душата и псувни в устата ще споделя с вас следната скръбна вест:
Панорамната алея е мъртва!!! :unhappy: :crying: :bawling:
Човешката тъпотия и алчност са я превърнали в:
- между Железница и Бистрица - осран и разоран от конете на дървосекачи междуселски път
- между Бистрица и Симеоново - новоизлюпен четвърторазряден път, засипан с трошляк

Разширения, коловози, конски фъшкии, прахоляк от трошляка - това е в около 70% от алеята.

Мъка, мъка и пак мъка...
R.I.P.

Ако някой има познати журналисти, общинари или който и да е, имащ отношение към това безобразие, моля да се размърда и да направи каквото може... :praying:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Re: Софиянци, отиде си наш близък - Панорамната е мъртва!

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 10, 2010 5:40 pm

:bawling: Може да се пише на мейла на БТВ или Нова ТВ,такива злоупотреби и своеволия не трябва да се толелират,иначе и Витоша ще подкарат тия бездушни дървосекачи....... :V: :(!: :smokin:
Мисля тоя въпрос да го повдигнем и обсъдим на срещата в събота организирана от "Нашата група".. :smash: :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Чет Юни 10, 2010 6:18 pm

Спокойно бе! Сега с новия закон ще забранят колоезденето там и пътеките ще се оправят.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот kvelikov » Чет Юни 10, 2010 6:50 pm

Абе не е смешно...
Супер се възмутих днес като я минах тази смрад и гадост.
Айде, може да не са 70, а 40-50%, но пак е достатъчно...
А над Драгалевци и Симеоново всичко е буренясало и обрасло с храсталак и троскот.
И разбира се - ATV и всяк'ва възможна off-roаd паплач оставя следи от шумното си и мръсно съществуване...
Аватар
kvelikov

Мнениеот subritual » Чет Юни 10, 2010 8:33 pm

50% от пътя?!?
Баси,точно утре мислех да водя една приятелка, прохождаща в спорта от Бистрица до Железница.
Така като чета, май не е добра идея... :bigeyes: :bawling:

Сега се сещам,че мизериите започнаха още миналата година.Един местен човек ми се оплакваше че циганите били отклонили една от рекичките над Бистрица.
Аватар
subritual

Мнениеот edinmilion » Чет Юни 10, 2010 8:49 pm

От Бистрица до Железница е далеч по малко от 50 в проценти...и на мен ми е развален процентомера. Да кажем че има на 3-4 места доста обезобразено и трябва да се носи, но ще се справите :D
edinmilion

Мнениеот kvelikov » Чет Юни 10, 2010 8:55 pm

Местата са повечко, а миризмата на фъшкии се носи почти навсякъде... :xx(:
Страхотна разходка ще бъде!
По-добре я заведи в южния парк. :agree:
Аватар
kvelikov

Мнениеот _SoRa_ » Чет Юни 10, 2010 9:05 pm

И в Сливен една много хубава горска пътека си отиде безвъзвратно. Унищожена от кросови мотори и АТВ-та. :crap:
_SoRa_

Мнениеот rocked scientist » Чет Юни 10, 2010 9:48 pm

Аз минавах от там преди 2-3 седмици някъде в първия възможен ден след дъждовете и то точно с приятел, който да зарибявам по планинското колоездене. Тогава състоянието с конските фъшкии и разровената пътека беше доста цветно - на места и краката ми, въртящи педалите, запецваха в калта, но си рекох че това е заради дъжда и като се засуши всичко вече ще е ОК. Явно съм бил в грешка. Тогава си помислих, че ако е незаконен дърводобивът, все ще са ги хванали мангалите, понеже от всякъде долитат новини как вече ги ловят и само с по един багажник на кола натоварени. Явно и за това съм сбъркал.

Но това за между Бистрица и Симеоново и мен ме изненадва. Има една отсечка, която винаги си била тип "автомобилен път" за някаква или водна станция, или съоръжение на лифта. Първия път като минавах по тази пътека, понеже бях сам, а на едно място малко преди да се мине под кабинковия лифт има 3 разклонения, познах кое е вярното от третия път и затова може да се каже, че изследвах другите две - едното ме изкара именно до въпросния обект, в който влизането беше забранено, до който стигат автомобилите тип УАЗ. Мисълта ми е, че може тези типове да са си облагородили пътя до станцията просто, да не е някакъв проект за инвазия на МПС-та в планината.

А за другия въпрос с конете и мангалите - според мен определено изисква действие, бтв / нова / господари на ефира биха могили да вземат отношение по въпроса, но може би е добре да им пише човек, който да опише състоянието на пътеката в момента? kapitanblood, може да споделиш след срещата в събота какво сте обсъдили с групата?

:beer:
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Мнениеот ACID BURN » Чет Юни 10, 2010 10:28 pm

Абе маршрута не е толкова ******, с един приятел тия дни карахме.Той повече се ядоса де...
Отсечката е така... стабилна си е... 4-5-6 км.. Разваля се кефа определено, защото си смърди, почвата е толкова разорана от тея иначе хубави кончета, че просто като стъпиш на уж сухо изглеждаща почва потъваш и то това се случва в тая част, където е закрито в хубавата горичка, която в прочем се изпарява и там сега постоянно си тече вода.
Иначе в началото си е добре.Няма никви ядове. Сега не я знам точно от самото начало ( 6 пункт ако не се лъжа на обиколката на витоша), там предполагам също ще е много зле. Там принципно си е кално, нито и мостчето не видях в кво състояние е такаче може да има още изненади.
Както казах и в една друга тема... жалко е.. наистина е жалко, че тва се случва и най ме е яд, че квото и да се направи най-много да те убият зареди т'ва че си праведен гражданин, които просто иска да си кара колелото....
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот Пюорайлия » Чет Юни 10, 2010 11:19 pm

Да пробваме да подадем сигнал в Дирекция „Природен парк Витоша“?
http://old.park-vitosha.org/main.php

Но дори и да се отзоват, най-много да организират почистване на алеята. (В момента им тече процедура по избор на изпълнител по проект с предмет "Ремонт на съществуваща алейна мрежа, възстановяване на маркировка, дървени конструкции и малки изкуствени водоеми в Природен парк Витоша“.)
Проблемът е, че ако не се ограничи достъпа на неправомерните ползватели, много скоро пак ще имаме същия резултат...а това ми се струва невъзможно, освен ако някой не стои на всеки подстъп към алеята да ги пази!
Аватар
Пюорайлия

Рейтинг: 1309

Мнениеот subritual » Пет Юни 11, 2010 12:52 am

http://www.spasigorata.net/node/210

Незнам защо ми се върти нещо свързано с разрешение на кмет.Миналата година говорих с няколко човека в района,може някой да е споменал.Но от друга страна е брутално това,което се случва в този защитен парк.
Скоро ще има писта от Алеко до вилите в Бистрица.

PS. А ако сечта е наистина "циганска" ще стане страшно.
Аватар
subritual

Мнениеот taurus13 » Пет Юни 11, 2010 10:40 am

А...колко такива неща имаме да видим още - в една статия на НГ пишеше, че всяка победа на природозащитниците е временна, а всяка загуба окончателна. Говедата няма да спрат, докато не остане едно дърво и тогава ще вземат да го обявят за защитен вид и толкоз. Изобщо човеците някак обичат да покровителстват изчезващи видове, обаче ако няма такива, първо си ги създават.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот codename47 » Пет Юни 11, 2010 11:42 am

R.I.P. :V:
..и какво излиза - че всички "сигнали" за сеч, телефони и обучения са били безсмислени... :(
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот bikerider » Пет Юни 11, 2010 12:46 pm

С приказки, обучения и телефон не върви срещу брадва.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kapitanblood » Пет Юни 11, 2010 12:54 pm

Това е поредното погазване,заобикаляне на закона......знам,че имат някакви разрешителни за сеч,но това тяхното става вече гнусно......
Трябва да направим нещо,да сигнализираме в медиите,а не на управата на парка,те си знаят ама така им изнася.Трябва хората да видят какво се случва на Витоша.Сигурен съм ,това е начина да спрем това което се случва в така харесваната и обичана от нас Витоша......
Сега ще влезна в сайта на БТВ и НТВ,да видя какво мога да направя.....чувствам се длъжен,защото,тази планина ми е дала много,още от 12 годишен ходя да карам ски там,и ми е болно да гледам как постепенно изчезват дърветвета,и някогашната гора се превръща в грозна картинка,а пътеките в път на дървосекачи.
:banghead:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот codename47 » Пет Юни 11, 2010 1:17 pm

ето една подобна тема (макар че в случая не става дума за строежи...засега) : viewtopic.php?f=9&t=38499&p=399229 - какво е станало в крайна сметка не знам :dontknow:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот kapitanblood » Пет Юни 11, 2010 3:20 pm

Направих каквото според мойте виждания е правилно а именно;
Регистрирах се в сайта на БТВ,в раздел "Аз репортера" има "изпрати материал"....описал съм точно и ясно проблема свързан с тази тема.
Считам,че БТВ е сериозна медия,и ще обърне внимание на това което съм писал.Дал съм линк към форума и по-специялно към"общ форум",да прочетът за "какво иде реч".
Очаквам скоро да се свържат с мен (по мейла),и ще има окажа всякакво съдействие каквото мога,очаквам от Вас помощ ако се наложи.... :agree:
Поздрави... :clap: :bowdown:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот kvelikov » Пет Юни 11, 2010 3:57 pm

Аз също звънях в новините на БНТ...Говорих си със секретар и малко ме гони скепсис... :dontknow:
Препоръчвам на всеки да се качи горе и да усети аграрната "атмосфера" на алеята...така ще се надъха поне колкото мен вчера...
Фъшкиите дъжда ще ги отмие, разкопаното ще се утъпче, но най ми стана криво за новоизлюпения път между Бистрица и Симеоново.
Ако клубовете решат, може да се организира един общ протест, на който да се поканят (чрез медиите) повече хора. Знаете колко туристи минават оттам weekend-ите.
Аватар
kvelikov

Мнениеот subritual » Пет Юни 11, 2010 4:30 pm

Шум нека се вдига и аз ще помагам.
И накрая подозирам:
Чичо Цеко-оправител недъзите на обществото.
Аватар
subritual

Мнениеот kapitanblood » Пет Юни 11, 2010 4:36 pm

Важното е да не седим само да се тюхкаме само,и сме бездушни към проблемите,а да намерим начин за решаването им... :agree:
Ще съм много радостен ако получа някакъв отговор от БТВ.... :bowdown:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот Пюорайлия » Чет Юли 22, 2010 10:32 am

Наистина беше наивно от моя страна да си мисля,че тези от които би трябвало да зависи нещо, биха помогнали.
Не само, че няма да направят нищо отговорните институции, те са част от това безобразие:
http://www.park-vitosha.org/?act=news&do=detailed&id=36
Още по-възмутително е, че го правят със средства по европейска програма...
Аватар
Пюорайлия

Рейтинг: 1309

Мнениеот Alpina » Чет Юли 22, 2010 2:00 pm

Само мен ли името на темата ме дразни на равно с причината за нея?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Юли 22, 2010 4:12 pm

Alpina написа:Само мен ли името на темата ме дразни на равно с причината за нея?

Ами, всъщност не :crap:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bikerider » Чет Юли 22, 2010 4:21 pm

Интересно ми е някой от писалите карал ли е скоро по Обиколната в споменатия участък? :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 22, 2010 4:29 pm

bikerider написа:Интересно ми е някой от писалите карал ли е скоро по Обиколната в споменатия участък? :)

Аз,2-пъти,единия на Обиколката на Витоша,и около седмица след това,. :D
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Мнениеот kvelikov » Чет Юли 22, 2010 5:44 pm

Видях, че темата се е посъживила и дори усетих негативните вибрации на Алпина и Иво... :D
И понеже я пуснах аз, ще припомня причините за това.
Последно карах по Алеята седмица преди Обиколката на Витоша, като тогава положението беше отвратително - кал, лайна, коловози, цигани с коне и магарета, насечени и нахвърляни пънове и клони... Като капак на всичко се оказа ОНЗИ участък, който се беше превърнал в грозен черен път (http://www.park-vitosha.org/?act=news&do=detailed&id=36).
Въпреки че съм от Варна, живея в София вече 10 години и не се сдържах. Пуснах темата не за да се правя на интересен, а за да се опитам да провокирам някакъв протест и интерес в медиите (писах на всички по-големи телевизии). Скепсисът ме гонеше още тогава, но така или иначе, никой (с изключение на няколко човека от Форума) не прояви някаква активност.
Не знам какво е положението сега (искрено се надявам да е по-различно), но смятам, че Алеята е един от символите на Витоша и не би трябвало да прилича на изоран междуселски път, осеян с фъшкии.
Съгласен съм, че името на темата е леко стряскащо, но такова беше и усещането ми за проблема, когато я писах.
Аватар
kvelikov

Мнениеот Alpina » Чет Юли 22, 2010 7:19 pm

Виж, когато пусна темата - още преди да съм осъзнал заглавието - ми се обърна корема, че може някой приятел да е починал на панорамната...
Тогава се сдържах - днес отново виждам такова заглавие и за втори път не искам да казвам как ми се сгади, преди да усетя че е същото...

Разбираш погрешно поста ми! Той е само за заглавието!

Някои хора не обсъждат такива теми (или го правят на маса, седянака под сянка на дъб, или в рекичка), защото приказките във форумите не решават подобни проблеми - да си драскаме колко сме загрижени за природата не е това, от което тя има нужда.
Разгледай това албумче с брат ми и още един познат не бяхме там, просто за разходката особено като си представиш колко му беше удобно да обикаля по планината ами да кажем, че може би имаше малка полза вече, както се очаква и по-голяма такава... но това пак са неща, които няма какво да се споделят толкова, след като има потресаващо голям брой такива случаи.
Честно казано, Витоша за мен не е това, което беше... няма и да бъде!!! Много повече ме е грижа за хилядите сечи в другите ни планини, на места където рядко минава турист или изобщо не се е случвало от - места които са невероятно красиви и това да караш там, дори сам с колелото и да знаеш, че си единствения който го е правил и може би ще направи, са ми стотици пъти повече до сърцето и като видя как части от тях са осакатени и никой не го вижда /или на никой не му пука/ ме боли още повече...
На Витоша (особено от северната й страна) никога няма да се почувствам сред природата, но има планини, чиито имена не си и чувал (дет се вика) и там положението е страшно - с какво те са по-маловажни?
Или да почна да пускам през няколко седмици подобни заглавия?

Както и да е - пуснал си темата, обяснил си за проблема - по прегледите и личи колко хора са се поинтересували поне малко, но не знам защо си правиш/те изводите на базата това кой колко е писал по/в нея :bowdown:

Пак ще го спомена - природата не се нуждае от теми във форумите, или поне не обсъждане в тях...
Кава е тая активност дето очакваш?
На ти малко - малееее ужаст!!! Въй, въй, въй... Трябва нещо да направим! Някой няма ли да направи протест!!! Дайте да подпишем петиция в интернет!!!
Това ли ще помогне?

Като сте толкова загрижени - колко пъти докато карахте по планините, се оглеждахте за такива случаи? Или само Витоша е важната?
Всъщност - още по-нелепото - болно ви е, че пътя е разоран, че той е станал неудобен, че имало лайненца по него, че станало калничко... БАСИ!!!! Знаете ли какво се крие зад това!!!!!! Или за вас планината се изчерпва с черни пътища, алеи и отъпкани пътеки?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kvelikov » Чет Юли 22, 2010 7:57 pm

Съгласен на 100% с казаното от теб. Просто отваряш друга тема... :D
Моята беше ясна - част от Панорамната е мъртва, или поне никога повече няма да е същата (дано греша).
А за активността - това мога, това правя... :dontknow:
И за да се случи това http://www.park-vitosha.org/?act=news&do=detailed&id=36, означава, че е имало хора, които са се обадили и е предизвикана проверка. Ясно е, че те много добре знаят кой, какво и как го строи, но все пак е нещо! Резултат сигурно няма да има (даже е с EU-финансиране), но не бива хората да си мълчат!!!
:beer:
Аватар
kvelikov

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юли 23, 2010 10:09 am

bikerider написа:Интересно ми е някой от писалите карал ли е скоро по Обиколната в споменатия участък? :)

Аз лично - не :peace:
Подразни ме заглавието и споделям мнението на Alpina на 100%.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Следваща

Назад към Общ форум