Как да махнем безболезнено помощните колелца

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Как да махнем безболезнено помощните колелца

Мнениеот Runaway » Пет Апр 16, 2010 5:29 pm

PtD написа:Явно или аз, или синът ми (или и двамата) сме гении, защото го научих да кара без всякакви измишльотини от сорта на тези "колела за бягане", и то за няколко часа, когато още беше на 2 години. :popcorn:

На 2 години с помощни колелца ли?? или си пазеше сам равновесие? :confused:
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот did » Пет Апр 16, 2010 5:45 pm

Runaway написа:На 2 години с помощни колелца ли?? или си пазеше сам равновесие? :confused:

Карането на триколки или с помощни колелца не е каране. Доколкото познавам PtD, той има предвид истинско каране на истинско нормално двуколесно с педали.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пет Апр 16, 2010 10:07 pm

Баш, баш - още помня как на 7-ми октомври миналата година влетя в 1516 и се похвали :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пон Апр 19, 2010 11:36 am

Runaway написа:На 2 години с помощни колелца ли?? или си пазеше сам равновесие? :confused:

В началото на 2-те години - с помощни... а после - без :) Въобще не е толкова трудно, колкото излиза, ако четеш тая тема. Просто трябва да си устойчив психически :8D:

@did, Alpina :D :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ico 1 » Съб Май 22, 2010 9:04 pm

Днес дъщеря ми се научи да кара без помощни колела!
Отначало безуспешно се опитвах да я науча, като държа седалката и бягам след нея. После ми дойде на ума гениалната идея да махна курбелите с педалите и веригата. Оставих я така да се тика с крака два - три дни, за да се научи да пази равновесие. Днес монтирах задвижващите елементи и малката просто започна да си кара въртейки педалите. :D :beer:
Аватар
ico 1

Мнениеот tanya » Пет Юни 11, 2010 11:14 am

От снощи официално и моят синковец започна да кара колело с педали. В продължение на една година си караше колелото без педали. Пазеше си равновесие и в интерес на истината се забавляваше страхотно с него. На тавана обаче има и две колелета с верига и педали - едно червено 14 цола и едно синьо 12 цола. Голям мерак има за червеното и от време на време се качваме на тавана да мерим не е ли пораснал вече достатъчно за да може да го подкара. Та след поредното мерене преди няколко дни (естествено колелото му е още доста голямо) каза, че иска да смъкнем по-малкото. Това е така нареченото "падащо колело", защото миналата пролет докато се мъчеше да го кара с помощните колелца постоянно падаше. :D
Снощи излязохме с това колело. Искаше си помощните колелца, но го излъгахме, че са на ремонт. ;) и той се върза. Отначало малко го беше страх и започна да го бута. След това се качи и започна да си го бута с крака подобно на колелото без педали. След малко забрави, че го е страх и го подкара като въртеше и педалите. Никакви проблеми. Все едно цял живот това е правил. Веднага започна дупките да цели, от бордюрите да слиза - голямо забава. Много бяхме доволни.
Най-хубавото в цялата работа е, че след няколко месеца по-малкият ми син ще може спокойно на свой ред да подкара колелото без педали. В един момент се бях попритеснила, че ще ни се наложи да купуваме още едно такова.
Снощи много нагледно ни беше демонстриран наистина правилния начин за учене за каране на колело - първо само равновесие, след това въртене. Като гледам синковеца, че той като техника е много по напред от мен. Аз на едно място с колелото не мога да стоя примерно, а той си стои и му се струва съвсем естествено.
От цялата работа има и един недостатък. Това колело е по-тежко. И понеже сутринта той си отиде с него на детска градина, на мен след това ми се откъсна ръката да прибера колелото вкъщи. :bawling:
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот kapitanblood » Нед Юни 27, 2010 5:48 pm

С гордост ще пиша в тази тема.Купих на дъщеря ми(4.5г),колело Драг Драгон(розово естествено :D ),сложих помощни колела,защото и бе 1-то нормално колело,а не триколка.Караше го с нежелание :erm: ,в петък махнах тези колелца,и вчера ,ооооо небесаааа за 30 мин се научи да кара и да пази равновесие :clap: :clap: :clap: ,само и е трудно тръгването,но мисля ,че за ден два ще свикне.
Най-после и аз да се разпиша в тази тема,голяма гордост е за мен. :bowdown: :D
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Runaway » Пет Окт 01, 2010 2:03 pm

Ами да взема и аз да похваля моя малчуган. :)
Значи малкия кара 12-ка с помощни от 1г. и 2м. :D
Сега е на 2г. и 9м.
Цяло лято го наблюдавам, как всъщност изобщо не използва помощните.
Скача от бордюри, вдига предна и задна /забележете!/ гума, катери се с крака по седалката - абе пълна акробатика! :roll2:
А преди няколко дни докопа една 14-ка без помощни на един батко и го подкара с бясна скорост.
Едвам го догонвах, че тръгването и спирането са рискови, понеже това колело му е голямо.
Страшен малък ураган беше, а аз като лист след бурята се вея ;)
Ще махаме помощтните - то се е видяло, но за сега ще остане на 12-ка, че от по-ниско да са паданията! :)
Аватар
Runaway

Мнениеот tanya » Пет Окт 01, 2010 2:11 pm

Честито.
Останете си на 12-ката. То си зависи и колко е високо хлапето, де.
Моят синковец е вече почти на 4 години, но 14-ката му идва все още малко голяма. Голям мерак има за него колело и дори преди около месец го покара две вечери, но отново го вдигнах да си чака реда на тавана. Качването му е трудно, слизането е с акробатичен скок. Трябват си му още 3-4 см да порасне за да му е по-мярка колелото. Иначе си е малко мъка.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот Runaway » Пет Окт 01, 2010 2:19 pm

:) :agree: да, видях ги малчуганите на хижата /на състезанието на Узана/.
Имат мерак за колело - още малко им остава :beer:
Аватар
Runaway

Мнениеот vpravov » Пет Окт 01, 2010 7:40 pm

@Таня - все забравям да ти благодаря. Беше писала някъде за колелата без педали, та покрай твоята препоръка, миналата година взехме на щерката такова. Тази година директно се качи на колело без помощни и като изключим, че сме се поизхвърлили с големината, което рефлектира на качването и слизането, девойката пердаши като хала. :agree: :beer:
Изображение
Аватар
vpravov

Предишна

Назад към Общ форум