Truvativ Nior струва ли си

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Truvativ Nior струва ли си

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 30, 2010 6:49 pm

Здравейте,
доста ме блазни това да ми е следващият курбел на байка ( със съответното средно движение ):
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40194
Карам Рам HT2. Тъй като рамчето е не само ХC, но и АМ машина, интересува ме този курбел освен за ХC става ли и за АМ ?
Има карбон по него за лекота, това означава ли, че е намалена здравината много ? За инфо сега карам с truvativ isofow, едни от най - ефтинките на труватив.
Също така крайната цел ми е нещо леко ( или поне по - леко от сегашното ) и здраво. :beer:
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Truvativ Nior струва ли си

Мнениеот Sucker » Сря Юни 30, 2010 6:55 pm

Защо не http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=15143 с 30 грама са по-леки на същата цена. Курбели за 684 лв. рамка 200 лв. :dontknow: . Ако искаш наистина леко и за още по малко пари http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=35731
Sucker

Рейтинг: 1087

Мнениеот fenoryl » Сря Юни 30, 2010 7:09 pm

MacLeod написа:Има карбон по него за лекота, това означава ли, че е намалена здравината много ?

Определено, не.

+ това при счупване карбона се възстановява, а стоманата не :)
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Мнениеот Боян Бановски » Сря Юни 30, 2010 7:11 pm

Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sucker » Сря Юни 30, 2010 7:17 pm

fenoryl написа:
MacLeod написа:Има карбон по него за лекота, това означава ли, че е намалена здравината много ?

Определено, не.

a?
Sucker

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 30, 2010 7:19 pm

Шимано ХТR изглежда доста добре също, само че предният превключвател ми е срам x5. Дали шиманото би се разбирало добре със срама ? Някой пробвал ли е тази комбинация ?
Иначе рамката може да е за 200 лева, но за сега забележки по нея нямам. За твърдак си е направо убиец :) Не бих казал същото за сегашните ми курбели и средно.
Аватар
MacLeod

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юни 30, 2010 8:06 pm

Парите и желанията са си твои в крайна сметка :beer:

За предни венци, декланшори и команди можеш да мешаш Шимано и СРАМ както искаш ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот hlebarka » Сря Юни 30, 2010 9:55 pm

Sucker написа:
fenoryl написа:

Определено, не.

a?

Заздравяват сами или се оправят лесно, защото карбонът е органичен материал. Шосейките затова карат с карбонови части. :magnify:
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 30, 2010 10:00 pm

Заздравяват сами ли ? Това ми звучи нереално :) До колкото знам карбонът е по - лек, но по - твърд и чуплив от алуминия. Шосейките карат с карбонови части, за да са леки, но в никакъв случай нямат здравината на маунтин байк. А иначе дали се оправя лесно, не ми се струва от голямо значение. Като ти се счупи курбела и се потрошиш, по - добре да гледаш ти да се оправиш лесно отколкото той. :beer:
Аватар
MacLeod

Мнениеот hlebarka » Сря Юни 30, 2010 10:10 pm

MacLeod написа:Заздравяват сами ли ? Това ми звучи нереално :) До колкото знам карбонът е по - лек, но по - твърд и чуплив от алуминия. Шосейките карат с карбонови части, за да са леки, но в никакъв случай нямат здравината на маунтин байк. А иначе дали се оправя лесно, не ми се струва от голямо значение. Като ти се счупи курбела и се потрошиш, по - добре да гледаш ти да се оправиш лесно отколкото той. :beer:

Да, леки са, но и чупливи. Шосейката като кихне и му се чупи вилката, като пръдне, му се чупи колчето на седалката. Затова ползват карбонови части - да си ги възстановяват след каране.
Аватар
hlebarka

Мнениеот MacLeod » Сря Юни 30, 2010 10:30 pm

Така де, и аз така знам. Само, че аз търся нещо леко, но не за сметка на здравината. Може да има карбон по - него, но не на места където има натоварване и да се чупи. Разбира се няма да е леко, колкото на шосейките, но и аз не съм немощен да не мога да въртя :) А между другото, това с чупенето на вилката ми звучи брутално. Тия хора отгоре после сигурно са грозна гледка..
Аватар
MacLeod

Мнениеот veno » Сря Юни 30, 2010 11:02 pm

:rofl: :rofl: :rofl:
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Sucker » Чет Юли 01, 2010 6:54 am

Стига се излагахте и писахте глупости относно карбона, като пръднел се чупели ххаха чудно ми е само като карата с 100км/ч надоло как не се чупят?
Sucker

Мнениеот argon » Чет Юли 01, 2010 8:41 am

Pr3d4t0R написа:Парите и желанията са си твои в крайна сметка :beer:

За предни венци, декланшори и команди можеш да мешаш Шимано и СРАМ както искаш ; - )

Ами да ти кажа, не е точно така :) Не може да ползваш команди на единия производител и обтегач и дерайльор на другия и обратното.Най-общо казано, скъсяването на жилото при превключване е различно, при двете фирми. Всичко останало може да се случва без никакъв проблем. Така, че няма проблем да караш със СРАМ-ски скорости и с Шимански курбели :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот _SoRa_ » Чет Юли 01, 2010 10:12 am

От май месец 2010г съм с курбели Shimano SLX Chainset Triple M660 170мм, команди Sram x-7, деклашор Sram x-3, дерайльор Sram x-9 с верига на Shimano и касета Shimano SLX.
Всичко си работи в синхрон.
Преди байка беше с курбели Suntour 175мм . След смяната им с горе посочените, веднага усетих разликата. Много по-лесно ми беше педалирането.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот airborneone » Чет Юли 01, 2010 10:18 am

MacLeod написа:Така де, и аз така знам. Само, че аз търся нещо леко, но не за сметка на здравината. Може

Аз карам FR/DH със Shimano XTR, вярно от няколко месеца е, но съм адски доволен.
Иначе ако ще караш XC/AM аз лично бих ти препоръчал Екстралайт.
Бях удивен от лекотата на курбелите и начина на изработка.
От алуминий баха тези които аз си поръчах, но за съжаление не стават на прес фит рамки.

Тегла:
E-Bones W - 502 грама със средно, без плочи.
Shimano XTR 520гр без средн, без плочи.

Проверени на ел кантар лично.
Аватар
airborneone

Мнениеот hitar_potar » Чет Юли 01, 2010 12:33 pm

даде, ама докато на досега изброените модели грамовете им бяха с няколко стотака в повече в сравнение с цифрата на цената, при Екстралайт положението е точно обратното - цената в левове води на теглото в грамове, при това пак с няколко стотака. пък и тия курбели никъде не видях едно мнение на човек, който ги е тествал подобаващо. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 01, 2010 7:00 pm

argon написа:Не може да ползваш команди на единия производител и обтегач и дерайльор на другия и обратното.

напротив може
и е доказано
предни команди SRAM без проблем работят с декланшор SHIMANO вече няколко години подред и още кой знае колко в бъдеще :)
за отзад мешането е невъзможно понякога, заради различните предавателни отношения
но пък има команди SRAM съвместими с обтегачи на SHIMANO, обратното още не се е случило :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот acidrain » Чет Юли 01, 2010 7:19 pm

Не може да ползваш команди на единия производител и обтегач и дерайльор на другия и обратното.

Sram команди с Shimano декланшори и дерайльори може, обратното не.
Sram произвеждат команди с превключване 2:1, демек Shimano.И пак: за декланшора много-много няма значение какви са командите, сигурно ще бачка и с неидексирани команди.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Юли 01, 2010 7:39 pm

Аз писах само за декланшори и курбели. До колкото знам и задните венци са еднакви и при двете фирми, нали така?

При дерайльорите нещата са различни, както вече се спомена.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот acidrain » Чет Юли 01, 2010 8:12 pm

Pr3d4t0R написа: До колкото знам и задните венци са еднакви и при двете фирми, нали така?

С леки разлики в предавателното число, да еднакви са.Единственото което не може да съчетаеш заедно е Shimano команда и Sram дерайльор.Всичко друго си го мешай както дуща ти иска:)Въпреки, че неиндексирана Shimano команда + Sram дерайльор...
Последна промяна acidrain на Чет Юли 01, 2010 8:14 pm, променена общо 1 път
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот hlebarka » Чет Юли 01, 2010 8:14 pm

Какво се отплеснахте с обичайните глупости за съвместимост. Темата е за карбонови курбели, каквито сме виждали само на картинка. :D
Аватар
hlebarka

Мнениеот MacLeod » Чет Юли 01, 2010 8:51 pm

До колкото виждам, май моят курбел е шимано ХТR. Има добър баланс между лекота и здравина. Не ми трябва нещо свръх леко и кекаво или дори не толкова кекаво, но поотслабено тук-там. Тежа си едни 90 кила и 1.90 ръст, така че ми трябват яки чаркове. Kурбели като ХТR и аз до сега съм ги гледал само на картинка, така че ми е интересна разликата.. За сега най - доброто, което съм карал е truvativ firex.
Аватар
MacLeod

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 02, 2010 12:40 am

добре де, щом като така или иначе се насочваш към ХТР, по-добре изчакай млко да пуснат новата серия на пазара. мисля октомври месец й е пусковата дата. аз поне така бих направил! :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Пет Юли 02, 2010 6:39 am

И аз така ще направя :beer:
Аватар
MacLeod

Мнениеот airborneone » Пет Юли 02, 2010 9:25 am

hitar_potar написа:даде, ама докато на досега изброените модели грамовете им бяха с няколко стотака в повече в сравнение с цифрата на цената, при Екстралайт положението е точно обратното - цената в левове води на теглото в грамове, при това пак с няколко стотака. пък и тия курбели никъде не видях едно мнение на човек, който ги е тествал подобаващо. :dontknow:

Едно време Тояга беше казал за триягълника на компонентите:
здравина - тегло - цена.
Можеш да избереш добри показатели по 2 от критериите.
Здравина и тегло - висока цена.
Здравина и цена - високо тегло
Цена и тегло - здравина.

Аз лично до момента от всички курбели, които съм притежавал и карал ниво на изработката като това на Екстралайт не съм виждал
В това число и ХТР-а който се кара от известно време... :beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот STAFF » Пет Юли 02, 2010 9:37 am

Лично според мен при MTB-компонентите XTR беше, е и си остава (вж. новия XTR, който в тоя форум никой естествено не отбелязва/коментира) най-сполучлив компромис по споменатите три критерия.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот EmZo » Пет Юли 02, 2010 10:18 am

Извинявам се за :offtopic: , ама:

acidrain написа:Единственото което не може да съчетаеш заедно е Shimano команда и Sram дерайльор.

Хубаво е да се уточняваш. Що се отнася до преден дерейльор/команда, няма никакъв проблем. Сложихме на един приятел команда Shimano LX на преден дерейльор Sram X5 и си работят перфектно. :)
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 02, 2010 10:32 am

STAFF написа:Лично според мен при MTB-компонентите XTR беше, е и си остава (вж. новия XTR, който в тоя форум никой естествено не отбелязва/коментира) най-сполучлив компромис по споменатите три критерия.

е тва ми е за първи път :rofl: - да чуя, че курбела XTR е компромис. :D :rofl: :lol: :bowdown: все още не се говори широко за новия, понеже още не е излезнал в продажба. иначе щом излезне, веднага ще го напъплят по-заможните бг-ентусиасти. и тогава ще го коментират. иначе сега кво да кажем за него - по-красив е от стария, по-лъскав вид има, и туй то!
@airborneone, зависи какво разбираш под висока цена. за някои 150лв. са много, за други 150 паунда са нормални, да не кажа и малко. :D
Аватар
hitar_potar

Мнениеот airborneone » Пет Юли 02, 2010 10:47 am

hitar_potar написа:@airborneone, зависи какво разбираш под висока цена. за някои 150лв. са много, за други 150 паунда са нормални, да не кажа и малко. :D

Нещо напоследък ме обвиняват че разборанията са ми били грешни, затова мисля да не го коментирам това.
Писах по-горе, все още смятам, че триъгълника на Стафф върши идеална работа и всеки здраво мислещ човек може да я използва :beer:
Аватар
airborneone

Следваща

Назад към Продукти за крос-кънтри