Пулс

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Пулс

Мнениеот Боян Бановски » Нед Юли 04, 2010 3:37 pm

Наскоро си взех пулсомер и днес го пробвах по маршрут който карам редовно и го познавам, знам колко да се натоварвам и как се чувствам по време на карането.Резултата е за близо 2 часа катерене по Витоша среден пулс 90% от максималния /изислен по формула 220- годините/, на места доста по-висок от максималния, като за цялото каране усещах, че мога да натискам още.Нормално ли е да имам такъв среден пулс? Никога не съм бил активен спортист, не съм тренирал по разни програми и не разбирам, карам за да се чувствам добре и се чувствам добре, но ми е интересно това, че поддъжам такъв висок среден пулс, значи ли, че това ми е границата на възможностите или обратното, че е добре на мойте дърти години да мога да карам с такъв висок пулс ? Може би има значение-на 43 съм, 75 кг, пулс в покой 68-70.
Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Re: Пулс

Мнениеот icebobo » Нед Юли 04, 2010 9:18 pm

До колко удара в минута достигна?
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот Анелия » Нед Юли 04, 2010 9:39 pm

Тези формули 220-годините не са особено точни.
Моята препоръка :dontknow: Хвърляй го тоя пулсомер и карай за кеф :beer:
Аватар
Анелия

Мнениеот Daniel Panev » Нед Юли 04, 2010 10:32 pm

Тия формули са ташак работа - до там стигнах и аз преди известно време... Според тая формула (която гледах и аз на времето) максималния ми пулс трябва да е 188 bpm, а като се тествах се оказа, че LT ми е при 183 bpm - т.е. при 20 минути тичане с максимало усилие това ми е средния пулс :D
Моят съвет е, ако искаш да си ползваш пулсомера, да си направиш един LT тест и на базата на тия резултати да си определиш тренировъчните зони.
Ако ти трябва помощ - мога да ти услужа с доста книги по темата...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юли 05, 2010 7:53 am

Анелия написа:Тези формули 220-годините не са особено точни.
Моята препоръка :dontknow: Хвърляй го тоя пулсомер и карай за кеф :beer:

Благодаря за отговора, карам и ще продължавам да карам за кеф! По принцип обичам да се натоварвам добре докато карам и ми беше любопитно дали е нормално или пък да не е вредно да поддъжам такъв висок пулс.Докато карам се чуствам много добре, а след това и бирата е много по-добра!
Последна промяна Боян Бановски на Пон Юли 05, 2010 8:02 am, променена общо 1 път
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юли 05, 2010 7:57 am

Daniel Panev написа:Тия формули са ташак работа - до там стигнах и аз преди известно време... Според тая формула (която гледах и аз на времето) максималния ми пулс трябва да е 188 bpm, а като се тествах се оказа, че LT ми е при 183 bpm - т.е. при 20 минути тичане с максимало усилие това ми е средния пулс :D
Моят съвет е, ако искаш да си ползваш пулсомера, да си направиш един LT тест и на базата на тия резултати да си определиш тренировъчните зони.
Ако ти трябва помощ - мога да ти услужа с доста книги по темата...

Благодаря за предложението!За момента ще продължа да следя следя какво показва пулсомера и като събера малко статистика може да се обадя! :beer:
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юли 05, 2010 8:00 am

icebobo написа:До колко удара в минута достигна?

На няколко пъти над 185, max 190 пишеше на пулсомера като се прибрах, но докато карах не съм го въдял това последното, явно тогава очите ми са били така :bigeyes:
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот icebobo » Пон Юли 05, 2010 11:59 am

Боян Бановски написа:
icebobo написа:До колко удара в минута достигна?

На няколко пъти над 185, max 190 пишеше на пулсомера като се прибрах, но докато карах не съм го въдял това последното, явно тогава очите ми са били така :bigeyes:

Значи не ги слушай тези дето ти казват че такъв пулс е безопасен.Има вероятност самия уред да не отчита точно.За целта :монтираш датчика на пулсомера и сравни броя на ударите на сърцето от дланта дали отговарят на отчетеното от уреда.После клекни 30-на пъти да забързаш пулса и пак сравни при по високи показатели дали отчита точно.Не знам какъв ти е пулсомера но доколкото знам тези с датчика на гърдите са по точни от тез на китката.При условие че уреда отчита коректно пулса ти,в никакъв случай не ти препоръчвам да си позволяваш пулс по висок от 90% от максималния ти.Все пак не си на 20години.
Пулсът в покой ти е нормален, най вероятно и пулса който си отчел като висок също е реален.След като не си спортувал отдавна,сърцето не е свикнало на натоварване и прави такива високи нива.Не си играй със здравето си,да стоиш дълго време на максимален пулс,спорта е за здраве,нали не мислиш да ходиш на обиколката на Франция? :agree:
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юли 05, 2010 1:17 pm

Не си играй със здравето си,да стоиш дълго време на максимален пулс,спорта е за здраве,нали не мислиш да ходиш на обиколката на Франция? :agree:[/quote]
Мммм, дори и да си мисля май съм закъснял.... малко :D .Благодаря за съвета!Именно за това пуснах темата, явно трябва да успокоя топката, павилно, не съм на 20.А ми се ще :D :agree:
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот Satriani » Пон Юли 05, 2010 2:27 pm

Хм... не знам дали ще ти помогна с тази информация. Само дето и аз се замислих.
При мен според компа: средно 158, Макс 189 ( по данни от последното турне в Неделя ). Но съм виждал и 198 максимална стойност :bigeyes: . Лично аз като карам и като видя, че наближавам 170 пулс се учудвам колко добре се чувствам. Иначе е около 160-165 при дълго катерене, при среден наклон около 150 ( моментни пказания ). Все си мисля, че не мери много точно. А пулса в нормално състояние ми е около 85 -90 т.е. висок. Тегло 108 кг, 181 см. 36 години.

С 2 думи: ще се мре :D

П.П. Това при среден каданс 65.
RMB Altitude 70 RSL White http://kameri.bg
Аватар
Satriani

Рейтинг: 1245

Мнениеот Боян Бановски » Пон Юли 05, 2010 3:01 pm

Satriani написа:Хм... не знам дали ще ти помогна с тази информация. Само дето и аз се замислих.
При мен според компа: средно 158, Макс 189 ( по данни от последното турне в Неделя ). Но съм виждал и 198 максимална стойност :bigeyes: . Лично аз като карам и като видя, че наближавам 170 пулс се учудвам колко добре се чувствам. Иначе е около 160-165 при дълго катерене, при среден наклон около 150 ( моментни пказания ). Все си мисля, че не мери много точно. А пулса в нормално състояние ми е около 85 -90 т.е. висок. Тегло 108 кг, 181 см. 36 години.

С 2 думи: ще се мре :D

П.П. Това при среден каданс 65.

Абсолютно същото и при мен, при пулс 160-170 направо летя нагоре, само каданса ми е нагоре, а теглото надолу. :beer:
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот sergeh » Пон Юли 05, 2010 3:13 pm

Не съм се запознавал с теориите, тук има сигурно хора с медицинско образование или пък по-запознати любители, които могат да разяснят. Аз лично карам с пулсомер (не защото е много необходимо, но пусто увлечение по техниката и електрониката) и съм си определил една граница, след която изплезвам езика - при мен това става при пулс 160-170 (85 кг., 54 г., пулс в спокойно състояние 60-65).

Затова като видя цифричките да образуват близки числа си давам почивка и готово. А за точността на показанията - не съм си правил експерименти за "калиброване", както беше описано по-горе, но е логично да се предполага, че може да има "пропуски" в зависимост от качеството на контакта на лентата на гърдите - поне на моя се препоръчва да се намокрят две области при поставяне за по-добра проводимост (предполагам). Забелязвал съм, че понякога показанията "замръзват" и трябва да разместя леко лентата, да са тръгнат пак. От тази гледна точка в средните показания може да се появи изкривяване. По тази причина престанах да ги следя, а закачих дисплея на кормилото, за да ми е постоянно под око (моя е като часовник и нормално стои на китката).
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Назад към Общ форум