ммм, най-лесно е наистина през пейпал - системата ти дава гаранция на 100% от сумата. при плащане и след това проблем се свързваш с пейпал - ако не ти е пратен артикула, ти връщат всички парички, а после те как и колко го ч*кат оня, представа си нямам. при проблем с артикула - счупен е, износен е, не отговаря на описанието в обявата - пак се свързваш с пейпал и ти се връща част от сумата, която си заплатил, за да покрие евентуалния ремонт. за последното - опита не е мой, а на приятел - поръчва лап-топ от ибей втора ръка, машината се рекламира като перфектно състояние, идва и се оказва, че дисплея има цепка от край до край. 2 реда до пейпал и 60% от сумата бяха върнати, за да се купи нов дисплей. вече от личен опит - наскоро поръчах рамка за мой приятел - дойде без средно и без проходната ос, въпреки че средното беше включено в обявата. оста не беше, но по принцип оста се води част от рамката, затова е логично да бъде пратена и тя. писах на човека, заявих му, че ако не ги прати или не ме компенсира по някакъв начин, ще си имаме разправийки с пейпал... явно се е стреснал, щото 4-5 дни след това, с хиляди извинения, средното и оста пристигнаха.

но тук има няколко подробности, които си заслужава да спомена - в моя случай пратих парите като подарък, за да платя аз таксата на пейпал, а не продавача. после обаче, докато го чаках оня да отговори, ми писна и се разрових в сайта на пейпал да го омаскаря, се оказа, че нямам право да предявявам претенции, щото парите се водят подарък. слава богу, човека явно не е знаел, иначе можеше да ми каже - ДГД и йок средно и ос. затова - ако пазарите от пинкбайк през пейпал, няколко съвета:
1 - искайте снимки, ако няма достатъчно (демек има само 1-2 снимки) - сериозните продавачи няма да ви откажат.
2 - дори и да е дадена информация в обявата, искайте още, питайте каква е историята на частта или колелото, как е ползвано и колко време, грижели ли са се за него/нея, ей такива въпроси.
3 - като се договорите с продавача, можете да си направите устата евентуално да си разделите таксата на пейпал по равно - има хора, които на драго сърце ще се навият. просто са си добрички!
4 - като пращате пари, таксата на пейпал зависи от размера на сумата, която плащате. примерно вие плащате таксата, щото продавача не се е навил - имате 2 варианта: изпращате парите (точната сума, за която сте се разбрали) като подарък, и системата автоматично си начислява таксата и си я дърпа от ВАС. или: пращате парите като "покупка на стоки", но предварително поглеждате колко ще е таксата и я добавяте към изпращаната сума. така, на договорена сума 1000лв. таксата е примерно 30лв. - пращате му 1030лв., системата му удържа на него 30лв., и той пак си получава 1000. тези цифри са само примерни, не мога да помня точните такси за различни суми пратени пари. но лично аз препоръчвам втория вариант - "покупка на стоки", тъй като при евентуален проблем ще можете да се оплачете на пейпал, докато, както писах по-горе, при "като подарък" пейпал нищо не може да направи.
надявам се съм помогнал поне мъничко. ако забравям нещо, питайте, ще се радвам да отговоря, ако мога.

ЕДИТ: ааа да, замалко да забравя - ако попаднете на човек, който не иска да прати до нашата мила родина, освен услугите на Емпреса и Еконт може да ви свържа и с няква мацка-позната на мой приятел - работи в някаква фирма в Лондон и доставката оттам до Бг е 10 паунда за до 10 кила. оттам насетне за всяко кило отгоре се доплаща май по 1 паунд.

Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.