bio написа:спални чували ползвам леки около 800-900g с Комфортна t ºC от + 10 до + 5, екстремна t ºC до - 7.
mulltex написа:bio написа:спални чували ползвам леки около 800-900g с Комфортна t ºC от + 10 до + 5, екстремна t ºC до - 7.
Аз втори път чувал с такива характеристики не бих си взел. Може и да става за спане на ниско, но за туризъм не става. Студено ми е с такъв и това си е.
На твое место бих си купил висококачествена ултра лека палатка около 1 кг и свестен чувал, който е около 1.6 кг, вместо 3кг палатка и 800гр чувал.
Провери дискусията тук: viewtopic.php?f=9&t=73556
d.panayotov написа:Имате ли други предложения със сходни параметри за около тези пари?
d.panayotov написа: но осъзнах, че след като вчера вечерях пържолки на скара, не мога да се откажа от месото. Пък и за преход ще ми трябват сили.
IVO Jordanov написа:Taurus13, интересно ми е имал ли си този проблем с твоята 25 литрова версия на Edge?
Хамака не става за високите части...ама хич.cholla написа: За спането може да пробваш на вариянта - туристически хамак; лек и компактен (<0.5 кг), като единствен недостатък - изисква дървета;
taurus13 написа:IVO Jordanov написа:Taurus13, интересно ми е имал ли си този проблем с твоята 25 литрова версия на Edge?
Не, не съм имал никакъв проблем. Освен това като си закопчая и двата колана отпред, никак не ми се лашка. Не съм виждал 30 литрова наживо, за да ги сравня.
Тя като гледам 30 литровата, надали е по-висока от 25 литрова. Може би трябва да се регулират горните ремъци за презрамките. Да не би каската да е по-особена...?
THEZOGGO написа:
А за чувал това - http://www.alpibg.com/products.php?1239
Поне аз след много четене и сравняване съм решил да си купя такъв.
. За да я ползваш при всякакви условия, дори и летни, не е достатъчно само да е двуслойна. Трябва да издържа не само на дъжд (воден стълб!), ами и на вятър (рейки, профил, височина, брой обтяжки, захващане на рейките към дъното). По-високата палатка е по-комфортна, по-ниската - по-стабилна. Бягай от фибростъклото, ако бюджетът ти го позволява! Ако не, поне да са от по-дебелите рейки, не 7.9 мм. Ако и това не, тогава вече съвсем внимателно избирай мястото, да е на завет. Колчета винаги можеш да си купиш за двайсетина лева, кеф ти алуминиеви, кеф ти стоманени, кеф ти каквото ти е кеф. Обтяжките да са зашити здраво (и на достатъчно голяма площ) за горната част. Ако е стандартен модел с 2 рейки на кръст под горния слой, обтяжките са 4. Ако, обаче, рейките са над горния слой (преминават през него), обтяжките вече стават 8 и имаш повече стабилност. Прецени си хубаво сам ли ще я ползваш предимно, или си имаш компания, за да не се окаже изведнъж тясна и непотребна или пък прекалено голяма и тежка и да те мъчи. По-голямата и по-тежка палатка за двама също така и се носи от двама, такаче тия, кажи ги грубо 3 кг, не са 3 кг, ами кило и половина. Така звучи по-добре, нали? Също така преценявай размера с оглед на твоите размери. Ако си висок - да не е къса, ако си едър - да не е тясна. Важно е и как е скроена - ако, например, стените са много скосени, реално площта е по-малка. ВАЖНО: имай предвид също колко екипировка ще носиш като обем, за да не се окаже, че под палатката ти няма място да си приютиш раницата, обувките и каквото още носиш! Прецени за всяка палатка поотделно (която харесаш), къде ще можеш да сложиш багаж, на каква площ, конкретно. И колко остава за спане накрая. Това наистина е важно! В общи линии, сега набързо за тези неща се сещам. Зад всяка дума по-горе те уверявам, че стои конкретна случка и не съм написал нищо случайно! Прегледай и форумите за туризъм, прегледай и чуждите такива, прегледай за отзиви за различни палатки, въобще за каквото се сетиш. След като направиш всичко това, не очаквай Иван или Драган по форумите да ти избере най-добрата мега-палатка. Всичко зависи от баланса на твоите предпочитания (за място, време, комфорт, тегло, сигурност и пр.), от възможностите ти – и парични, и физически, и всякакви и т.н. Бъди информиран и бъди наясно със себе си, а от там нататък всичко е много лесно – просто като я видиш, ще си я познаеш! Затова и съвсем умишлено не ти посочвам конкретни модели.искам да си ползвам дълго време при всякакви условия- е все пак предимно през периода пролет/лято условията не са толкова тежки
hop написа:Наскоро попаднах на един чувал на Trimm, който сгънат беше наполoвина на Mammut Kontiki, тежеше, по памет, към 800 гр, a температурните му граници бяха горе долу същите като на Kontiki-то (т.е. комфорт около нулата). На всичкото отгоре нямаше и 100 лева...
hop написа:За да я ползваш при всякакви условия, дори и летни, не е достатъчно само да е двуслойна. Трябва да издържа не само на дъжд (воден стълб!), ами и на вятър (рейки, профил, височина, брой обтяжки, захващане на рейките към дъното). По-високата палатка е по-комфортна, по-ниската - по-стабилна. Бягай от фибростъклото, ако бюджетът ти го позволява! Ако не, поне да са от по-дебелите рейки, не 7.9 мм. Ако и това не, тогава вече съвсем внимателно избирай мястото, да е на завет. Колчета винаги можеш да си купиш за двайсетина лева, кеф ти алуминиеви, кеф ти стоманени, кеф ти каквото ти е кеф. Обтяжките да са зашити здраво (и на достатъчно голяма площ) за горната част. Ако е стандартен модел с 2 рейки на кръст под горния слой, обтяжките са 4. Ако, обаче, рейките са над горния слой (преминават през него), обтяжките вече стават 8 и имаш повече стабилност. Прецени си хубаво сам ли ще я ползваш предимно, или си имаш компания, за да не се окаже изведнъж тясна и непотребна или пък прекалено голяма и тежка и да те мъчи. По-голямата и по-тежка палатка за двама също така и се носи от двама, такаче тия, кажи ги грубо 3 кг, не са 3 кг, ами кило и половина. Така звучи по-добре, нали? Също така преценявай размера с оглед на твоите размери. Ако си висок - да не е къса, ако си едър - да не е тясна. Важно е и как е скроена - ако, например, стените са много скосени, реално площта е по-малка. ВАЖНО: имай предвид също колко екипировка ще носиш като обем, за да не се окаже, че под палатката ти няма място да си приютиш раницата, обувките и каквото още носиш! Прецени за всяка палатка поотделно (която харесаш), къде ще можеш да сложиш багаж, на каква площ, конкретно. И колко остава за спане накрая. Това наистина е важно! В общи линии, сега набързо за тези неща се сещам. Зад всяка дума по-горе те уверявам, че стои конкретна случка и не съм написал нищо случайно! Прегледай и форумите за туризъм, прегледай и чуждите такива, прегледай за отзиви за различни палатки, въобще за каквото се сетиш. След като направиш всичко това, не очаквай Иван или Драган по форумите да ти избере най-добрата мега-палатка. Всичко зависи от баланса на твоите предпочитания (за място, време, комфорт, тегло, сигурност и пр.), от възможностите ти – и парични, и физически, и всякакви и т.н. Бъди информиран и бъди наясно със себе си, а от там нататък всичко е много лесно – просто като я видиш, ще си я познаеш! Затова и съвсем умишлено не ти посочвам конкретни модели.
bio написа:ще ти вкарам една оферта ... нещо подобно на HIGH PEAK Minilite. това е по-скоро навесче, няма да издържи на буря и брутален дъжд ... но е малко и компактно.
IVO Jordanov написа:hop написа:Наскоро попаднах на един чувал на Trimm, който сгънат беше наполoвина на Mammut Kontiki, тежеше, по памет, към 800 гр, a температурните му граници бяха горе долу същите като на Kontiki-то (т.е. комфорт около нулата). На всичкото отгоре нямаше и 100 лева...
Такова животно нямаДори и детските чували на Trimm са над 900 гр. http://www.trimm.cz/
hrissim написа:И за спалните чували в ЕС си има стандартизация и тя е свързана с 4 показателя:
- Горна граница;
- Комфорт;
- Долна граница и
- Екстремум.
IVO Jordanov написа: За мен моделът Impact е типичен летен чувал (то това си и пише на сайта, де)
mulltex написа:Което ще рече, че под 7 градуса ако не си с една купчина дрехи ще ти е студено.
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 345 госта