лека палатка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

лека палатка

Мнениеот d.panayotov » Чет Юли 08, 2010 3:00 pm

Здравейте, както личи от заглавието търся лека палатка. Гледах в ЧЗВ разни теми по въпроса, но нали знаете.... аз да си попитам. Та по-скоро търся оптималния вариант цена, параметри, тежест, обем. И намерих ето това .Става въпрос за модела Монтана 2. Изглежда с добри параметри, пък и на добра цена. Остава да попитам дали някой я е ползвал? Какви са ви впечатленията? Имате ли други предложения със сходни параметри за около тези пари? Палатката най-вероятно ще се носи на заден багажник на колелото, както и чувал и други неща..
Бай Митак веломаниак :D
Аватар
d.panayotov

Рейтинг: 1210

Re: лека палатка

Мнениеот bio » Пет Юли 09, 2010 7:34 am

Здравей отново ...
ами ти хубаво си я видял тази палатка но пише "NEW Палатка Montana 2/Zajo вече няма наличност" иначе като размери, тегло и цена изглежда доста добре. нямам преки впечатления от нея и от марката.
спокойно може разгледаш и попиташ в планинарския форум. мисля, че дори имаше статии за избор на палатки, спални чували и т.н.
аз имам едноместна палатка - лека, малък обем ... но става само и единствено за спане.
спални чували ползвам леки около 800-900g с Комфортна t ºC от + 10 до + 5, екстремна t ºC до - 7. не ми се мъкнат по-тежки и обемисти неща. понякога ми става студено ... но винаги мога да си легна с дрехите или да се напия като прасе. ако нямаш опит със спането на открито те съветвам да си купиш вълнени калцуни - първо ще ти изстиват краката. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ВЗЕМИ ШАЛТЕ, ако легнеш директно на земята и зимен спален чувал няма да те спаси.
понеже няма да спите на много високо и се очаква времето да е хубаво ... все пак сме лято нали ?!? ще ти вкарам една оферта ... нещо подобно на HIGH PEAK Minilite. това е по-скоро навесче, няма да издържи на буря и брутален дъжд ... но е малко и компактно. иначе ако смяташ да си ползваш Zajo-то и след този трип ... ами вземи си го.
друго ако има питай .. ако мога ще помогна. хайде успех ти желая !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Пет Юли 09, 2010 7:54 am

bio написа:спални чували ползвам леки около 800-900g с Комфортна t ºC от + 10 до + 5, екстремна t ºC до - 7.

Аз втори път чувал с такива характеристики не бих си взел. Може и да става за спане на ниско, но за туризъм не става. Студено ми е с такъв и това си е.
На твое место бих си купил висококачествена ултра лека палатка около 1 кг и свестен чувал, който е около 1.6 кг, вместо 3кг палатка и 800гр чувал.
Провери дискусията тук: viewtopic.php?f=9&t=73556
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 09, 2010 8:09 am

Ей тук има една палатка като за носене.
Може и това
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bio » Пет Юли 09, 2010 8:24 am

mulltex написа:
bio написа:спални чували ползвам леки около 800-900g с Комфортна t ºC от + 10 до + 5, екстремна t ºC до - 7.

Аз втори път чувал с такива характеристики не бих си взел. Може и да става за спане на ниско, но за туризъм не става. Студено ми е с такъв и това си е.
На твое место бих си купил висококачествена ултра лека палатка около 1 кг и свестен чувал, който е около 1.6 кг, вместо 3кг палатка и 800гр чувал.
Провери дискусията тук: viewtopic.php?f=9&t=73556

предложението не е лошо, ако пренебрегнем това ...
d.panayotov написа:Имате ли други предложения със сходни параметри за около тези пари?

палатките около 1 кг са с цени х3/4/5 и ... са само за спане. навираш се, спиш, събуждаш се, излизаш.
виждал съм хора, на които им е студено и в зимни чували. никога не бих си купил отново HIGH-PEAK Light Pak 800, няма нищо общо с предишният ми (амортизиран)High Peak Katmai Pak 800 и като изработка и като топлинка. Бих желал да споделиш ти от кой точно чувал с ниско тегло не си доволен, за да не допускам и аз същата грешка. Малко се полакомих и си мислех, че за 42 лв ще си купя качествен лек чувал. Е, явно ще трябва да отделя около 100+ лв.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот d.panayotov » Пет Юли 09, 2010 10:28 am

Ами аз доста теми прочетох преди да пусна тази. И във форума на спасителната служба четох доста. Мислил съм вариант за едноместна палатка, но не съм толкова сигуреч, че само ще спя в нея. Просто искам да има и малко пространство. Пък и едноместен вариант за около 100 лева не видях. А палатка, коато съм видял се предлага и на други места, такаче не е проблем да се намери. Относно спалните чували- доста търсих информация и по този въпрос, но така и не ми се изясниха нещата. Искам да си намеря чувал, с който ще пътувам главно във високи местности. Няма да катеря била на планини или ако стане така, ще си намеря хижа, за да не мръзна на вятър. Та чувала ще си го ползвам в пролетния и летния сезон. Ще си пътувам по разни закътани междуселски пътища и черни пътища, че и природа да видя малко. Но знам, че дори и през лятото в планините си е студено нощем. Затова си мислех за някакъв вариант спален чувал с характеристика на комфорт около 0 с, но нямам идея дали това е правилния вариант. И така плановете са ми за Стара планина, но още не съм решил маршрут. Преди бях видял една тема за вегетарианци, които организират велопоходче, но осъзнах, че след като вчера вечерях пържолки на скара, не мога да се откажа от месото. Пък и за преход ще ми трябват сили. И така, очаквам още коментари. Благодаря и на тези, които са писали до тук.
Аватар
d.panayotov

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юли 09, 2010 11:11 am

d.panayotov написа: но осъзнах, че след като вчера вечерях пържолки на скара, не мога да се откажа от месото. Пък и за преход ще ми трябват сили.

Пфф, радвам се и си отдъхнах! :D

Колкото до палаткате, понеже и аз бех в процес на дълги проучвания ще споделя опит. Лека, качествена и евтина палатка няма. Ако мислиш, че по високите части ще търсиш хижи и не ти се дават пари, хич не му мисли - взимай си евтина палатка, която обаче наистина е лека! Това, което taurus13 ти предложи е добър вариант! Ако търсиш палатка, на която ще можеш да се довериш и на по-високо и на по-дъждовно, трябва да е двуслойна. Ако не ти се дават повече от 150 лв. няма как да е под 3 кг., а повярвай ми 3 кг. не са малко за носене на гръб. На велосипеда не съм си окачвал никога багаж и не знам 3 кг. как ще се усещат, но надали ще е много приятно. Ако искаш двуслойна, качествена и лека палатка ще трябва да развържеш кесийката ;)
Колкото до чувала, аз ползвам Cavery Inferno +7 ÷ -8 C°, екстремна -17 С°. Тежи 1,8 кг, което не е малко, няма и как да бъде с тези показатели, ако не е пухен. Пухен чувал е доста по-скъп и ако се намокри загиваш. С моя съм спал в снежна пещера на 100% влажност на около 0 C° и ми беше екстра (със самонадуваемо шалте Ferino Superlite и по термобельо). Пак ти казвам, ако не замисляш подобни ектремии не ти трябва толкова тежък чувал.
Дано съм помогнал с нещо...
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот d.panayotov » Пет Юли 09, 2010 4:37 pm

Ми всъщност още не съм го замислил, но спането ще си е сред природата. Онова за хижите е много краен вариант и то при положение, че наистина времето не позволява. Иначе палатката искам да ми е двуслойна поради една причина, е добре де няколко са но.... Та искам да си ползвам дълго време при всякакви условия- е все пак предимно през периода пролет/лято условията не са толкова тежки. Но просто искам да си взема нещо по-така, не просто навесче или еднослойна кондензираща палатка. Продължавам да търся, но май по-добро решение, от това, което съм намерил спрямо пари и характеристики, не съм видял. Попринцип тая палатка трябва да е 2 кила, а тази от същия модел , но за трима, трябва да е три кила. Поне така прочетох в разни форуми, където се споменава модела. Не знам, защо в сайта са написла 3 килограма. Всъщност не знам кой е прав, но... Предполагам, че няма да ми тежи толкова като се има в предвид, че ще е влача на колето. Та общо на багажника се събират около 5 кила - чувал, палатка, шалте, разни дреболии. Отделно стигнах до извода, че няма да си взимам дисаги за калело ами една чанта. Би ми се искало да е Транс Алпин 30 на Дойтер. Както разбрах много хора карат с нея и са доволни, пък и са пуснали модел и с 32 литра. Но пък парита за тях са много, та май ще пусна едно запитване за втора употреба. Но нека първо реша проблема със спането и топлите завивки, пък тогава ще видя с какви пари ще разполагам.

А за мръвката- хахах и аз се успокоих. :D
Аватар
d.panayotov

Мнениеот acidrain » Пет Юли 09, 2010 7:12 pm

Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот taurus13 » Пет Юли 09, 2010 9:51 pm

Ако ще обикаляш пролетно-летно-есенния сезон из планини като Стара Планина, леката еднослойна палатка ти върши идеална работа. Повече от килограм за палатка, която ще носиш на гръб или на колело е издевателство. За предпочитане е байка ти да не е обременен с багаж, за да не си разваляш карането. За чувал също около 1-1,3 кг - вярно, че на 5-6 градуса може да ти е малко некомфортно, ако спиш без термобельо, но се преживява и се свиква. Няма никакъв смисъл да се изхвърляш с тежка и комфортна екипировка за подобни карания. Еднослойните палатки правят конденз ако ги затвориш - дръж повечето прозорчета отворени, и ще е добре. То идеята на такава палатка е да те опази от инцидентен дъжд и насекоми. От мечки не знам дали пази.... :eyebrow:
Относно раницата - търси си такава с много катарами и ленти около 30-35 литра. Аз си ползвам Deuter Edge 25лт, която май вече не се прави и се води за зимни спортове, но има всички възможни ленти за стягане, че даже съм си купил и два допълнителни джоба по 4 литра от Ташев и още няколко ленти с обтегачи. Отделно имам мрежа към раницата. И при цялото това нещо, пак понякога изпитвам затруднение да си окача всичко.
А пък TransAlpine е ташак работа - освен да си окачиш каската и наколенките, за друго място отвън няма.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот mulltex » Пет Юли 09, 2010 10:33 pm

Аз лично не би си взел еднослойна палатка - спал съм по принуда в онази, която предлагате. Верно,че беше на 2500м, но си спомням, че вечерно време като си духнеше вятър направо минаваше през нея. За мен е чисто и просто е един ненужен комарник. Ако искаш качество и ниско тегло - вече ти писаха, трябва да отделиш към 3x/4x/5 пъти повече
Съветвам те да разгледаш и специалнизирания планински форум, там има няколко теми подобни на твоята. Използвай гугъл, за да ги намериш, тъй като тук нетолерират линкове към 'конкуренцията' :agree:
Аватар
mulltex

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юли 09, 2010 11:45 pm

Може и за offtopic да го сметнете, но мисля, че тук му е мястото да го кажа:
Deuter Edge 30 НЕ става за спускане + full face. Не става е малко пресилено, но определено не е удобна, защото когато заемеш типичната стойка за спускане и си вдигнеш погледа непред, задната част на каската опира в горната част на гърба на раницата и е много, ама много неудобно. Проблема до някъде се решава, ако отпуснеш основните презрамки и допълнителните към тях, така че раницата да увисне по-надолу, но така определено на мен ми е неудобно да я нося. Едно, че се лашка и второ - при падане не пази толкова добре. Раницата чисто и просто си е мислена за зимен freeride и за това е ВЕЛИКА.
За лек FR с челадинка също може би ще е много удобна, защото е с много добра протекция за гърба, но за дълги преходи с преобладаващо XC каране си мисля, че е излишно тежка и запарваща. Раницата си се произвежда и е много успешен модел, друг е въпросът дали я има и дали зареждат в Стената този модел.
Taurus13, интересно ми е имал ли си този проблем с твоята 25 литрова версия на Edge?
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот taurus13 » Съб Юли 10, 2010 12:12 am

IVO Jordanov написа:Taurus13, интересно ми е имал ли си този проблем с твоята 25 литрова версия на Edge?

Не, не съм имал никакъв проблем. Освен това като си закопчая и двата колана отпред, никак не ми се лашка. Не съм виждал 30 литрова наживо, за да ги сравня.
Тя като гледам 30 литровата, надали е по-висока от 25 литрова. Може би трябва да се регулират горните ремъци за презрамките. Да не би каската да е по-особена...?
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юли 10, 2010 12:01 pm

За палатка аз бих препоръчал това - http://www.alpibg.com/products.php?1270
Грамажа е реален, наистина палатката е 1.85 кг.

А за чувал това - http://www.alpibg.com/products.php?1239

Поне аз след много четене и сравняване съм решил да си купя такъв.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот cholla » Нед Юли 11, 2010 4:51 am

айде и аз да се включа с някой мои идейки. За спането може да пробваш на вариянта - туристически хамак; лек и компактен (<0.5 кг), като единствен недостатък - изисква дървета;
чувалче за колело, а и не само http://www.hannah.cz/en/produkty/jaroleto-2010/spaci-pytle/serie-lite/14805-micro.html Като не забравяме чувалите се делят на 2 групи зимни и летни. Този е от 2та.
cholla

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Юли 11, 2010 10:07 am

cholla написа: За спането може да пробваш на вариянта - туристически хамак; лек и компактен (<0.5 кг), като единствен недостатък - изисква дървета;
Хамака не става за високите части...ама хич.

taurus13 написа:
IVO Jordanov написа:Taurus13, интересно ми е имал ли си този проблем с твоята 25 литрова версия на Edge?

Не, не съм имал никакъв проблем. Освен това като си закопчая и двата колана отпред, никак не ми се лашка. Не съм виждал 30 литрова наживо, за да ги сравня.
Тя като гледам 30 литровата, надали е по-висока от 25 литрова. Може би трябва да се регулират горните ремъци за презрамките. Да не би каската да е по-особена...?

Каската ми е възможно най-неособената възможна ;) 661 Comp. Играл съм си супер много с всички каиши и не става. Най-вероятно 25 литровата е с някакъв сантиметър-два по-къса и точно те играят важна роля :)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот hop » Сря Юли 14, 2010 2:41 am

THEZOGGO написа:
А за чувал това - http://www.alpibg.com/products.php?1239

Поне аз след много четене и сравняване съм решил да си купя такъв.

Наскоро попаднах на един чувал на Trimm, който сгънат беше наполoвина на Mammut Kontiki, тежеше, по памет, към 800 гр, a температурните му граници бяха горе долу същите като на Kontiki-то (т.е. комфорт около нулата). На всичкото отгоре нямаше и 100 лева, та чак ми се видя подозрителна работата. Питам го човека, къде е уловката. Нямало уловка, даже от един завод излизали и Мамутите, и Трим, просто в единия случай си плащаш за марката. Кълнеше се, че той ползвал такъв и бил наистина толкова топъл. Казвам го по повод на това, че горепосоченото Ферино е над 2х цената на въпросния Трим (обаче пък Фериното е пухено), иначе опит нито с Фериното, нито с Трима нямам. Направи ми впечатление, че ципът му не беше YKK, а някакъв си, но движеше прилично гладко. АКО останалото е истина, направо си е далавера. Ако някой ползва/е ползвал чували Трим, да сподели от първа ръка. Мисля, че ще бъде полезно за всички ни.

@d.panayotov Казваш
искам да си ползвам дълго време при всякакви условия- е все пак предимно през периода пролет/лято условията не са толкова тежки
. За да я ползваш при всякакви условия, дори и летни, не е достатъчно само да е двуслойна. Трябва да издържа не само на дъжд (воден стълб!), ами и на вятър (рейки, профил, височина, брой обтяжки, захващане на рейките към дъното). По-високата палатка е по-комфортна, по-ниската - по-стабилна. Бягай от фибростъклото, ако бюджетът ти го позволява! Ако не, поне да са от по-дебелите рейки, не 7.9 мм. Ако и това не, тогава вече съвсем внимателно избирай мястото, да е на завет. Колчета винаги можеш да си купиш за двайсетина лева, кеф ти алуминиеви, кеф ти стоманени, кеф ти каквото ти е кеф. Обтяжките да са зашити здраво (и на достатъчно голяма площ) за горната част. Ако е стандартен модел с 2 рейки на кръст под горния слой, обтяжките са 4. Ако, обаче, рейките са над горния слой (преминават през него), обтяжките вече стават 8 и имаш повече стабилност. Прецени си хубаво сам ли ще я ползваш предимно, или си имаш компания, за да не се окаже изведнъж тясна и непотребна или пък прекалено голяма и тежка и да те мъчи. По-голямата и по-тежка палатка за двама също така и се носи от двама, такаче тия, кажи ги грубо 3 кг, не са 3 кг, ами кило и половина. Така звучи по-добре, нали? Също така преценявай размера с оглед на твоите размери. Ако си висок - да не е къса, ако си едър - да не е тясна. Важно е и как е скроена - ако, например, стените са много скосени, реално площта е по-малка. ВАЖНО: имай предвид също колко екипировка ще носиш като обем, за да не се окаже, че под палатката ти няма място да си приютиш раницата, обувките и каквото още носиш! Прецени за всяка палатка поотделно (която харесаш), къде ще можеш да сложиш багаж, на каква площ, конкретно. И колко остава за спане накрая. Това наистина е важно! В общи линии, сега набързо за тези неща се сещам. Зад всяка дума по-горе те уверявам, че стои конкретна случка и не съм написал нищо случайно! Прегледай и форумите за туризъм, прегледай и чуждите такива, прегледай за отзиви за различни палатки, въобще за каквото се сетиш. След като направиш всичко това, не очаквай Иван или Драган по форумите да ти избере най-добрата мега-палатка. Всичко зависи от баланса на твоите предпочитания (за място, време, комфорт, тегло, сигурност и пр.), от възможностите ти – и парични, и физически, и всякакви и т.н. Бъди информиран и бъди наясно със себе си, а от там нататък всичко е много лесно – просто като я видиш, ще си я познаеш! Затова и съвсем умишлено не ти посочвам конкретни модели. :beer:
hop

Рейтинг: 1325

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Юли 14, 2010 12:49 pm

hop написа:Наскоро попаднах на един чувал на Trimm, който сгънат беше наполoвина на Mammut Kontiki, тежеше, по памет, към 800 гр, a температурните му граници бяха горе долу същите като на Kontiki-то (т.е. комфорт около нулата). На всичкото отгоре нямаше и 100 лева...

Такова животно няма ;) Дори и детските чували на Trimm са над 900 гр. http://www.trimm.cz/

hop написа:За да я ползваш при всякакви условия, дори и летни, не е достатъчно само да е двуслойна. Трябва да издържа не само на дъжд (воден стълб!), ами и на вятър (рейки, профил, височина, брой обтяжки, захващане на рейките към дъното). По-високата палатка е по-комфортна, по-ниската - по-стабилна. Бягай от фибростъклото, ако бюджетът ти го позволява! Ако не, поне да са от по-дебелите рейки, не 7.9 мм. Ако и това не, тогава вече съвсем внимателно избирай мястото, да е на завет. Колчета винаги можеш да си купиш за двайсетина лева, кеф ти алуминиеви, кеф ти стоманени, кеф ти каквото ти е кеф. Обтяжките да са зашити здраво (и на достатъчно голяма площ) за горната част. Ако е стандартен модел с 2 рейки на кръст под горния слой, обтяжките са 4. Ако, обаче, рейките са над горния слой (преминават през него), обтяжките вече стават 8 и имаш повече стабилност. Прецени си хубаво сам ли ще я ползваш предимно, или си имаш компания, за да не се окаже изведнъж тясна и непотребна или пък прекалено голяма и тежка и да те мъчи. По-голямата и по-тежка палатка за двама също така и се носи от двама, такаче тия, кажи ги грубо 3 кг, не са 3 кг, ами кило и половина. Така звучи по-добре, нали? Също така преценявай размера с оглед на твоите размери. Ако си висок - да не е къса, ако си едър - да не е тясна. Важно е и как е скроена - ако, например, стените са много скосени, реално площта е по-малка. ВАЖНО: имай предвид също колко екипировка ще носиш като обем, за да не се окаже, че под палатката ти няма място да си приютиш раницата, обувките и каквото още носиш! Прецени за всяка палатка поотделно (която харесаш), къде ще можеш да сложиш багаж, на каква площ, конкретно. И колко остава за спане накрая. Това наистина е важно! В общи линии, сега набързо за тези неща се сещам. Зад всяка дума по-горе те уверявам, че стои конкретна случка и не съм написал нищо случайно! Прегледай и форумите за туризъм, прегледай и чуждите такива, прегледай за отзиви за различни палатки, въобще за каквото се сетиш. След като направиш всичко това, не очаквай Иван или Драган по форумите да ти избере най-добрата мега-палатка. Всичко зависи от баланса на твоите предпочитания (за място, време, комфорт, тегло, сигурност и пр.), от възможностите ти – и парични, и физически, и всякакви и т.н. Бъди информиран и бъди наясно със себе си, а от там нататък всичко е много лесно – просто като я видиш, ще си я познаеш! Затова и съвсем умишлено не ти посочвам конкретни модели. :beer:

Това е най-добрия съвет за избор на палатка, който съм чел някога! Хвала :bowdown: :beer:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот d.panayotov » Сря Юли 14, 2010 4:08 pm

Мерси за отговорите, не бързам с решението, затова търся усилено. Гледам на различни места, посетих няколко магазина, но още не съм решил. Блрагодаря ви, ще имам в предив съветите ви.
Аватар
d.panayotov

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 14, 2010 7:13 pm

bio написа:ще ти вкарам една оферта ... нещо подобно на HIGH PEAK Minilite. това е по-скоро навесче, няма да издържи на буря и брутален дъжд ... но е малко и компактно.

Аз такова нещо си търсех. Мисля че тарп се нарича. Да знаеш къде ги продават?
spirov92

Мнениеот cholla » Сря Юли 14, 2010 10:27 pm

Тарп е вид платнище от полиестер, има и пончо-тарп аз съм с такова и е много удобно. С няколко въженца и малко въображение имаш много опции за подслон. Но за такива истории трябва да си фен на по-екстремното. Пончо-тарп има онлайн с достава до БГ.
cholla

Мнениеот hop » Чет Юли 15, 2010 5:11 am

IVO Jordanov написа:
hop написа:Наскоро попаднах на един чувал на Trimm, който сгънат беше наполoвина на Mammut Kontiki, тежеше, по памет, към 800 гр, a температурните му граници бяха горе долу същите като на Kontiki-то (т.е. комфорт около нулата). На всичкото отгоре нямаше и 100 лева...

Такова животно няма ;) Дори и детските чували на Trimm са над 900 гр. http://www.trimm.cz/

Мда, по-конкретно ставаше въпрос, изглежда, за това http://www.trimm.cz/cz/catalog/impact.htm. Не е около 800, а около 900, явно. :D Пак 950 грама е добре, но аз защо останах с впечатление от етикета на самия чувал, че комфорта за мъже (със знакчето) започваше от -1 до + не знам си колко. Нещо не мога да се ориентирам от това чудо на картинката с тоя термометър е ли така или не е?! :confused:

П.П И ако е, е ли наистина толкова топъл с тоя уан лейър и при тази цена, или не е... :dontknow:
hop

Мнениеот hrissim » Чет Юли 15, 2010 8:37 am

И за спалните чували в ЕС си има стандартизация и тя е свързана с 4 показателя:
- Горна граница;
- Комфорт;
- Долна граница и
- Екстремум.

За по-любознателните линк да четат.
Неотбелязването на дори един от тези показатели трябва да ви говори за маркетингов трик ;)
Винаги проверявайте информацията и на оригиналния сайт на производителя. Примерно на сайта на Мамут дават пълната информация с 4-те показателя за температури. Защо в сайта на Екипировка.ком не ги дават всичките?! :eek3:
ТРИММ - :agree: Ако спалните им чували са като палатките....Палатката ми е тяхна - две години я скъсвам от ползване - само адмирации :agree:
Освен това тя е от типа, дето долната част се "окачва" на горната. Т.е. буквално за 1 минута имаш водонепропусклив заслон. И тежи ок. кило само горната част с рейките. :idea: ;)
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Юли 15, 2010 9:58 am

hrissim написа:И за спалните чували в ЕС си има стандартизация и тя е свързана с 4 показателя:
- Горна граница;
- Комфорт;
- Долна граница и
- Екстремум.

:agree:

@hop
За мен моделът Impact е типичен летен чувал (то това си и пише на сайта, де :D ), в действителност лек, предполагам компактен и подходящ за лятото. Дали е подходящ зависи от изискванията :)
Аз картинката
Изображение
я разбирам така:
Комфортен температурен диапазон от 25° до 7° C, екстремна минимална температурна граница -1° С, но може и да греша. В действителност картинката е заблуждаваща и не са упоменати 4те показателя, за които говори hrissim, разбираемо!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот mulltex » Чет Юли 15, 2010 10:24 am

Което ще рече, че под 7 градуса ако не си с една купчина дрехи ще ти е студено. Всъщност усещането за студ е различно при различните хората и това не би било проблем за някой, но аз лично не бих тръгнал с чувал с такива характеристики в планината. Търси нещо около 0 градуса с такова тегло.
Аватар
mulltex

Мнениеот THEZOGGO » Чет Юли 15, 2010 10:59 am

Ето още едно добро предложение за спален чувал
Kрис ходи нагоре надолу с такъв чувал, включително и на Мусала е спал в него. Отзивите които му дава са добри. А и за тези пари може би е най-доброто.
Това е друга тема във форума, която може да е от полза
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hop » Чет Юли 15, 2010 2:35 pm

Затова и се зачудих, защото не са дали четирите темп. граници и е малко подвеждащ термометъра им, иначе добре са го нарисували. :D
IVO Jordanov написа: За мен моделът Impact е типичен летен чувал (то това си и пише на сайта, де :D )

В такъв случай, ти лятото и летните чували остави на нас... :D На яз. Искър само преди няколко (летни ;) ) нощи температурата падна до 9... :beer:
mulltex написа:Което ще рече, че под 7 градуса ако не си с една купчина дрехи ще ти е студено.

Което ще рече дамм. Предложението отпада.
П.П. Daniel Panev от другата тема виждам, че е с този чувал и може да разсее съмненията и неяснотите. ;)
hop

Мнениеот fiderota » Вто Мар 25, 2014 4:39 pm

Ще заползвам същата тема за по-удобно :). В Алпибг видях тази палатка- http://www.trekkinn.com/outdoor-mountai ... b-2/7151/p Цена 149лв.
Някой има ли впечатления? Като тегло е доста добре. Казват, че като се махнело някое ненужно колче и ремонтния комплект става около 1.6 кг. Видях 2 негативни коментара в титръба-та, че пропускала вода, другия пак за пропускане пък и че била тясна и ставала за малки кльощави хора. :dontknow:, а ми трябва да побира 1.90 м. слаб хуманоид, + още някой. Поне като едноместна ще е супер. :dontknow: Та някой ако има същата може да сподели :beer:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот spirov92 » Вто Мар 25, 2014 5:12 pm

Хмм... еднослойна е, вероятно ще се удавиш в конденз.
Аз имам Lightent 1, старата версия - 1.75кг. Като цяло е доста малка и ниска и не можеш да седнеш вътре дори, но побира без проблеми един кльощав индивид (177см/60кг) и голяма раница. Щом си 1.90, може да ти е малко неудобна, ама ще се побереш. Ако се спреш на Lightent, по-скоро бих ти препоръчал двойката. По-голяма е, при нужда може да приютиш още някой, и не е много по-тежка. Иначе, як дъжд ме е валял и не е протекла. При по-силен вятър не съм я тествал, ама мисля че ще е ОК.
spirov92

Мнениеот valentin.georgiev » Сря Мар 26, 2014 6:23 am

Аз имам lightent2 и съм доволен от нея. Досега съм я ползвал само сам обаче и нямам впечатления как е ако сме двама.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Следваща

Назад към Общ форум