как да махна курбела от средната ос???

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

как да махна курбела от средната ос???

Мнениеот Phantomaz » Пет Май 27, 2005 1:39 pm

карах ги без болтове ,току виж са се поразхлабили малко ,блъсках с една дървена пръ4ка и 4ук по тях ,няма и няма ,смазка капнах ,пак не иска... как се махат ,инструмент ли има някакъв?
Life without a danger is a waste of oxygen!!!
Phantomaz

Рейтинг: 1200

Мнениеот lacho_m » Пет Май 27, 2005 2:05 pm

В никакъв случай не бих те посъветвал да караш повече без БОЛТОВЕ...:crazy:! Така само ще разлуфтиш самия курбел и в крайна сметка ще се наложи прекалено бързо да го сменяш. Нито пък да продължаваш с блъскането, чекненето и други подобни глупости.

Има си специален инструмент за сваляне на курбели, който изглежда така:

http://www.parktool.com/tools/CCP_2.shtml

Продава се в почти всички веломагазини.

За повече информация виж FAQ-а в общия форум!
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Рейтинг: 2000

Мнениеот SPA » Пет Май 27, 2005 2:11 pm

[quote="lacho_m"]

В никакъв случай не бих те посъветвал да караш повече без БОЛТОВЕ...:crazy:! Така само ще разлуфтиш самия курбел и в крайна сметка ще се наложи прекалено бързо да го сменяш. Нито пък да продължаваш с блъскането, чекненето и други подобни глупости.

Има си специален инструмент за сваляне на курбели, който изглежда така:

http://www.parktool.com/tools/CCP_2.shtml

Продава се в почти всички веломагазини.

За повече информация виж FAQ-а в общия форум!

[/quote]

Е сега ще иде да си го купи и като разбере че струва повече от курбела му ... малеееее ... :o)
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот lacho_m » Пет Май 27, 2005 2:21 pm

[quote="SPA"]

Е сега ще иде да си го купи и като разбере че струва повече от курбела му ... малеееее ... :o)
[/quote]

Хммм... не е ясно, може и курбела да си е хубав. А колкото до инструмента не е задължително да е Parktool, има ги във Веломанията, ако не се лъжа за 4-5лв.
Аватар
lacho_m

Мнениеот SPA » Пет Май 27, 2005 2:28 pm

[quote="lacho_m"]

[quote="SPA"]

[/quote]

Хммм... не е ясно, може и курбела да си е хубав. А колкото до инструмента не е задължително да е Parktool, има ги във Веломанията, ако не се лъжа за 4-5лв.
[/quote]

Ами ниската цена идва с ниското качество. Иначе си прав, че няма да е толкоз скъп. Друг е въпроса дали на Phantomaz му се дават пари за инструмент. Има и алтернативата - вело сервиз.

А иначе не знам някой в БГ да продава ParkTool.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Мнениеот did » Пет Май 27, 2005 2:34 pm

[quote="Phantomaz"]

карах ги без болтове ,току виж са се поразхлабили малко ,блъсках с една дървена пръ4ка и 4ук по тях ,няма и няма ,смазка капнах ,пак не иска... как се махат ,инструмент ли има някакъв?
[/quote]

Не ги слушай тия! Просто ти е прашасал курбела и затова е заял. Понеже очевидно имаш компютър, в твоя случай най-добре е да използваш [url=http://veselba.kafence.com/pix/izobreteniq/usb_prahosmukachka.jpg]нещо такова[/url]. Ако не помогне не го насилвай, явно здраво е заял и трябва да смениш курбела, заедно със средното и рамката.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Phantomaz » Пет Май 27, 2005 2:38 pm

Знам 4е без болтове не се кара ,но при положение 4е те стягат курбела ,а при мен те са така прилепнали към оста/ курбелите.../, 4е с болт и без болт все тая, аз искам по този на4ин поне малко да се поотпусне за да мага да го изкарам ,пък с 4ука и дървото не съм го наранил по никакъв на4ин, за сервиза си го мислех ,но предположих ,4е някой е намерил трик и при домашни условия да се махат, явно ще ида в някои сервиз в крайна сметка...
Phantomaz

Мнениеот lacho_m » Пет Май 27, 2005 2:48 pm

[quote="Phantomaz"]

...предположих ,4е някой е намерил трик и при домашни условия да се махат, явно ще ида в някои сервиз в крайна сметка...
[/quote]

Трика при домашни условия е да имаш въпросния инструмент и малко опит, а инак - сервиз и така е най-добре.
Аватар
lacho_m

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 27, 2005 2:49 pm

И аз имам идея - нагрей го до бяло и ако температурното разширение на курбела е по-голямо от това на оста, то по между им ще се образува луфт и ще можеш да го махнеш с ръка(ама вземи една домакинска ракавица, от тия, с които се вади тавата от фурната, за да не изгориш като Анакин в Епизод III). Ако не се образува луфт тогава пробвай да го охладиш до минус 272 градуса по Целзий (предполагам, че ако сдъвчеш малко Уинтърфреш и му дъхнеш ще се получи) и тогава да го махнеш (ама пак с ръкавица да не ти залепне за пръстите):beer::rofl:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот lacho_m » Пет Май 27, 2005 2:50 pm

[quote="did"]

Не ги слушай тия! Просто ти е прашасал курбела и затова е заял. Понеже очевидно имаш компютър, в твоя случай най-добре е да използваш [url=http://veselba.kafence.com/pix/izobreteniq/usb_prahosmukachka.jpg]нещо такова[/url]. Ако не помогне не го насилвай, явно здраво е заял и трябва да смениш курбела, заедно със средното и рамката.
[/quote]

Я... колко удобно. Уши чисти ли? :idea:
Аватар
lacho_m

Мнениеот Phantomaz » Пет Май 27, 2005 2:55 pm

хех, did ,ти сериозно ли ,аз ако реша да ги сменям ,ще се ядосам и с 4ука ще им видя сметката, ина4е те си работят 4арковете ,в някой сервиз ще ми ги махнат ,пък аз ще мисля някакво приспособление по нататък за махането им!
Phantomaz

Мнениеот Phantomaz » Пет Май 27, 2005 3:00 pm

[quote="NovemberCharlie"]

И аз имам идея - нагрей го до бяло и ако температурното разширение на курбела е по-голямо от това на оста, то по между им ще се образува луфт и ще можеш да го махнеш с ръка(ама вземи една домакинска ракавица, от тия, с които се вади тавата от фурната, за да не изгориш като Анакин в Епизод III). Ако не се образува луфт тогава пробвай да го охладиш до минус 272 градуса по Целзий (предполагам, че ако сдъвчеш малко Уинтърфреш и му дъхнеш ще се получи) и тогава да го махнеш (ама пак с ръкавица да не ти залепне за пръстите):beer::rofl:
[/quote]
и какво ако оста дава по-голямо разширение от курбела? след това касетата ми е пластмасова еубико, не е уда4но да се нагрява до бяло, да не говорим ,4е така се променя структурата на сплавта и се разкалява ако не се охлади в подходящия температурен интервал... отпада:beer:
Phantomaz

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 27, 2005 3:09 pm

[quote="Phantomaz"]

[quote="NovemberCharlie"]

[/quote]
и какво ако оста дава по-голямо разширение от курбела? след това касетата ми е пластмасова еубико, не е уда4но да се нагрява до бяло, да не говорим ,4е така се променя структурата на сплавта и се разкалява ако не се охлади в подходящия температурен интервал... отпада:beer:
[/quote]

Миии, пробвай да охлаждаш касетата докато нагряваш курбела:beer:. А за структурата - ще трябва да ползваш "желязо-въглеродната диаграма"
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Пет Май 27, 2005 3:59 pm

Charlie, November
"Ten Practical Solutions For Reverse Engineering A Press-Fit"
ISBN 234080985

:rofl::rofl::rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Май 27, 2005 4:04 pm

[quote="bikerider"]

Charlie, November
"Ten Practical Solutions For Reverse Engineering A Press-Fit"
ISBN 234080985

:rofl::rofl::rofl:
[/quote]

Мисля да я публикувам. Търсете по книжарниците.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Rotting » Съб Май 28, 2005 9:07 am

[quote="Phantomaz"]

и при домашни условия да се махат
[/quote]

[img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/20055282415_Resize of SV501638.JPG[/img][img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/20055282436_Resize of SV501639.JPG[/img][img]http://www.mtb-bg.com/forum/data/Rotting/20055282455_Resize of SV501640.JPG[/img]

за по-домашни условия от това не се сещам :D
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Назад към Архив