На лов за светулки около Пловдив

Форум за организирани или неорганизирани несъстезателни карания, срещи и дейности на клубове, неформални групи и др., както и общи теми за карания, обединени по даден признак (например регионални).

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 500 / 5
Правила на форума
В различните форуми и подфоруми на раздел "Мероприятия" действат особени правила, които можете да прочетете в тази тема, т. ІІІ.

Напомняме на всички потребители в раздел "Мероприятия", че в рамките на МТБ-БГ има Календар на събитията, който включва дори и индивидуални карания, стига инициаторите им да желаят това, т.е. да са вписали карането си там. По принцип в Календара ще намерите всички състезания и официално организирани карания. Календарът е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/calendar .
Повече подробности за Календара можете да научите от тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... 7-calendar

Ден за събиране?

Понеделник
12
10%
Вторник
16
14%
Сряда
9
8%
Четвъртък
14
12%
Петък
12
10%
Събота
27
23%
Неделя
25
22%

Общо гласове : 115

Re: На лов за светулки около Пловдив

Мнениеот disbelief » Пон Юли 12, 2010 7:58 am

Искам да използвам мястото тук, за да попитам за един маршрут, който мернах из форумите.
Става въпрос за Юговско ханче - Югово - х.Пашалийца - Павелско - Юговско ханче.
Пробвахме го в събота, но поради инцидент трябваше да се върнем.
Минахме едва 1-2 км по каменистия път за Пашалийца и ни се видя доста тежък.
Какво мога да очаквам нататък и колко време приблизително ще отнеме, като се има предвид
че ще ми е първото сериозно каране?
Благодаря предварително и се извинявам, ако не е тук мястото за това питане
disbelief

Рейтинг: 1213

Мнениеот t.kyosev » Пон Юли 12, 2010 8:05 am

Здрасти, аз не съм карал около хижа Пашалийца. Най-добре питай някой от "Крива Спица" мисля че те са въртели натам.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот outfaced » Пон Юли 12, 2010 9:28 am

disbelief написа:Искам да използвам мястото тук, за да попитам за един маршрут, който мернах из форумите.
Става въпрос за Юговско ханче - Югово - х.Пашалийца - Павелско - Юговско ханче.
Пробвахме го в събота, но поради инцидент трябваше да се върнем.
Минахме едва 1-2 км по каменистия път за Пашалийца и ни се видя доста тежък.
Какво мога да очаквам нататък и колко време приблизително ще отнеме, като се има предвид
че ще ми е първото сериозно каране?
Благодаря предварително и се извинявам, ако не е тук мястото за това питане

Какво разбираш под тежък? Асфалта до Югово май е един от най стръмните асфалтови пътища в Родопите. После има черен път до хижата, който се върти до около 2 км. преди нея. После се бута в една кал. След това пак малко асфалт и на един завой се отбива пътека спускаща под електрическите стълбове до Павелско. Малко ме съмнява да я умерите обаче, ако не я знаете.
Има и варианти за през крепоста Зареница и от там спускане в Павелско, но не е като да има някакъв обозначен път и може да се позагубите.
Ако имате GPS, имам тракове.

Иначе ние се концентрираме по скоро около Нареченски Бани. До и от Югово като че ли не е чак толкова интересно, а и се събира много асфалт. От Нареченски Бани до Пашалийца има едно чудесно изкачване по пътека.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот disbelief » Пон Юли 12, 2010 11:36 am

@outfaced , благодаря за съвета.
Ще пробвам тази пътека. Ако може само да ми обясниш откъде точно се хваща тази пътечка или да питам на място!
disbelief

Мнениеот outfaced » Пон Юли 12, 2010 12:32 pm

disbelief написа:@outfaced , благодаря за съвета.
Ще пробвам тази пътека. Ако може само да ми обясниш откъде точно се хваща тази пътечка или да питам на място!

коя пътека ... от Нареченски Бани ли?
Тя се хваща от центъра и право нагоре по дерето покрай реката. Първо има малко асфалт, после става черно, пресича се реката и се хваща нагоре. Няма разклонения докато на едно маясто не стане малко по широка. Там има отбивка в ляво (към Югово), която се подминава и се продължава нагоре докато се стигне едно място с няколко разклонения. Най вероятно всички водят до Пашалийца но там се хваща ляво и започва бутане :)
Малко по нагоре обаче пак има 3-4 разклона. Не хващай нищо водещо надолу :) До хижата има доста широки и изорани пътища прокарани от дървосекачи... все кални и стръмни.
От хижата вече може да ходиш към Павелско или да си спуснеш същата пътека или има и други, но без човек познаваш мястото или GPS има сериозна вероятност, да не ги намериш. Към Югово има и път има и пътека. Макар че последната не е за всеки и е ужасно занемарена.
Пътеката към Павелско също на места се губи и има някои доста стръмни участъци.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот disbelief » Пон Юли 12, 2010 1:22 pm

Блегодаря за полезните съвети
disbelief

Мнениеот mover » Пон Юли 12, 2010 4:01 pm

Привет, СВЕТУЛКИ,

Чувствам приятното задължение да споделя впечатления от вчерашния незбравим ден.
Най-напред, а също и най-накрая: Благодаря на приятелите Тодор и Милко от нашата секция! :bowdown:

Вчера (неделя) денят започна прекрасно и по план. Качих се с автобуса до х. Здравец (за разлика от 3-ма нинджи, които докато се ослушваха дали има място в багажника, шофьорът ги отряза). От Здравец по черните пътища се ориентирах малко погрешно. Всъщност стана по-добре и вместо към Дедево слязох до Извор. Много приятни за мен пътища, точно 10км, с много разклонения, само дето беше доста кално.
Като стигнах Извор се чухме с Кръстника Тодор, те тъкмо тръгваха да катерят от Първенец към Св. Спас над Храбрино (според техния план).
Разбрахме се да се чакаме около параклиса и аз за 5 мин по асфалта слязох до Храбрино и също почнах да се набирам нагоре.
Тук започна да става интересно. Уж бях се качвал до параклиса, но преди 20-тина год. и пообърках пътеките. Вместо това се озовах на 1-2 км на запад и 50-100м по-високо от групата, която вече ме чакаше. Пътеката се изгуби в гората, аз си бутах колелото и изведнъж разбрах, че съм си изгубил и телефона (майната му, ама имам над 350 контакта в него).
Стана още по-интересно. Зарязах колелото и раницата и тръгнах през гората да ги търся, за да организираме спасителна акция. През гората значи гол до кръста през шубраци, хвойни и всчкаква друга бодяща и ръфаща кожа растителност. Така около 1 час. Намерих път и стигнах до мястото на срещата. Тях обаче ги нямаше. Отбих се до параклиса, взех вода (че и това бях зарязал), химикал и един кашон, който разпарчатосах на части и на всяко писах послание до групата, че съм си загубил телефона и да се чакаме в Храбрино към 15:00 часа, което оставях на видни места по пътеките. Още по-интересно: по обратния път заобиколих шубраците, но се натресох на други шубраци (малко по-милостиви), но пък си загубих и колелото, че то в гората пътища много и все си приличат.
Разгеле, по едно стадо кози, дето не бяха се поместили от сутринта се ориентирах, че вече съм минавал оттук и след 2-3 км трънаци си намерих колелото. Вече беше 14:50, а бях определил "срещата" за 15:00ч. Газ надолу с малко спирачки и на последното баирче преди площадчето, от около 200-300м видях едни колоездачи, за радост се оказаха моите приятели.
Е, друго си е да намериш подкрепа. След като се поокъпах на чешмата и след 1 ледена шуменка организирахме спасителната акция.
За нея - малко по-късно.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот t.kyosev » Пон Юли 12, 2010 4:36 pm

Хах абе аз бях обещал храсталясване на Милко. По пътеките които търсихме като по чудо не успяхме да го направим, та добре че беше ти, за да мога да си изпълня обещанието.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот mover » Пон Юли 12, 2010 6:17 pm

(продължението)
Всъщност, оказа се че те двамата и още един колега са минали по съвсем различен маршрут и не са видели моите писмени позиви. Чист късмет, благодарение на благосклонното отношение на Св. Спас. (Ако някой види тези мои йероглифи над Храбрино върху всевъзможни картони и др. табели, да знае, че вече не са валидни)
Първият км наобратно и нагоре беше сравнително лесен, на втория км стигнахме козите, този път с козар, който май беше глухоням или се беше отъждествил с тях, че не отговори на поздравите. Още 1-2-3-4 орехови градини и стигнахме мястото на последния разговор между моя и тел. на Кръстника.
Всъщност всичко се разви като по сценарий. След 5-6 позвъняване, моят загубен (колкото мен) телефон се обади изпод някакъв храст напред и наляво, там където се беше развърнал Милко. Той беше късметлията, който ми върна адресите на 350 човека, чиито координати имах само на тел. Часът вече беше 5 без 5.
Оттам надолу беше песен. Леко спускане до Храбрино, още по-леко до Малкия Явор, а там вече беше приготвена масата с родопска покривка, а от няколко часа в хладилника ни чакаха 5-6 добре охладени :beer: Само дето ни се падна русата сервитьорка, дето трудно помни кога сме поръчали следващите бирички, та се получаваха едни малки паузи, които останаха без течна спойка.
Тук категорично се представих най-добре с резултат 3:2:1 = Аз:Тодор:Милко.

Тъй като оценявам резултата на Милко като неудовлетворителен, смятам да повторим сбирката, предварителните планове са за СРЯДА, 14.07.10 до ЯВОРОВО. Ще чакам потвърждение.

Всъщност, всичко това го написах заради изводите. Никого не агитирам или наставлявам, затова тези изводи са за мен
1.Най-добре е да ходя в планината с група приятели, а най-сигурно е ако са мтб-сти. Особено по нови маршрути!
2.Винаги да си нося напълно зареден телефон. А най-добре - 2, поставени на различни места (имам си ги)
3.През лятото е задължително винаги да нося вода с мен
4.Когато се объркам (загубя) в планината, шансът да се озова на мястото, което искам е =0
5.И все пак, лятото е сезонът за експерименти поради дългия ден и доброто време.

Това е, може и другите двама участници в спасителната акция да разкажат деня от тяхната гледна точка.
Както казах още в началото, започнах и завършвам с благодарност към тях :bowdown:
Аватар
mover

Мнениеот moz » Пон Юли 12, 2010 7:23 pm

Запиши си още един извод - не си оставяй велосипеда в гората, обикновено отнема доста време да го намериш.
moz

Мнениеот Falcor » Пон Юли 12, 2010 8:48 pm

И подчертава моля ти се! Сега ще ми излезе име че не пия достатъчно бира и ще ме изключат от групата :weepn: Все едно ме задължихте да кажа "+1 :agree: за сряда" А относно карането ще кажа че когато Mover се появи на чешмата в Храбрино видях страданието с човешко лице :rofl: БЕзспорния извод е: Трябва да има винаги така забавни карания :clap:
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот al » Пон Юли 12, 2010 9:39 pm

mover написа: Леко спускане до Храбрино, още по-леко до Малкия Явор, а там вече беше приготвена масата с родопска покривка, а от няколко часа в хладилника ни чакаха 5-6 добре охладени :beer:

Еее , аз съм си виновен, че послушах Милко и си тръгнах по рано :crap:
mover радвам се много ,че сте намерили телефона :peace: айде до следващия път :beer: Навит съм за Яврово.
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот t.kyosev » Вто Юли 13, 2010 8:14 am

Бройте ме и мен за сряда стига да не изникне нещо непредвидено.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот mover » Сря Юли 14, 2010 8:22 am

Момчета, ако нямате непредвидени ангажименти, хайде да се организираме!
Аватар
mover

Мнениеот Falcor » Сря Юли 14, 2010 8:55 am

18.00 на Митницата?
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот al » Сря Юли 14, 2010 9:05 am

Там ще съм
Изображение
Аватар
al

Рейтинг: 1255

Мнениеот mover » Сря Юли 14, 2010 9:08 am

Цитирам Тодор, който май по погрешка ми е изпратил отговора като л.с.

Здрасти, би трябвало да съм на линия довечера. Даже взех да заредя фара тук в офиса. Единствения проблем може да бъде ако изникне нещо наистина непредвидено тук в офиса, но вероятността е малка. Така че ме бройте само кажете час и място. Аз мога да тръгна от нас около 18:30- 18:45.

Предлагам да се чакаме на Митницата около 18:45 - 19:00. Ще изчакаме, ако някой се забави.
Според мен ще се качим до Яврово след 21:00, там ще поразпуснем на кюфтета с бира + крем-карамел. Бате Стефан е предупреден и се готови.
Единственият проблем е че бирата е само Загорка, но след чакъла и жегата, а и на разредения въздух горе, всички ледени бири си приличат "като две капки вода".
Ще слизаме след 23:00, така че всеки трябва да има сигурно осветление. Ако някой се обади, мога да осигуря един работещ китайски фар.
Всички желаещи са добре дошли.
Първите 3 номера вече са раздадени: Кръстника, Милко и аз.

След 1 час тръгвам на път, така ще се чуваме по тел. или ще вляза във форума след 17:30.
Аватар
mover

Мнениеот t.kyosev » Сря Юли 14, 2010 9:12 am

В краен случай може да тръгнете по айляшката пък аз да ви догонвам. Иначе до 18:45-19 часа би трябвало да съм на Митницата. И аз мога да ослужа с 1 ватов китайски фар, но е без батерии, тоест ако има желаещи трябва да ми кажат и да си носят 4 ААА батерии (от малките).
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот Falcor » Сря Юли 14, 2010 9:31 am

Разбрахме се значи, взимайте всичкото осветление което имате, не се знае кой ще дойде. Призовавам и за каски!
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот Virtuous » Сря Юли 14, 2010 10:31 am

Бате Стефан е предупреден и се готови.

казахте ли му да направи и Крем-Карамел... :beer: :beer: :beer:

И ние от тук ще се качваме но незнам колко ще седим горе...след тва ще спускаме Равдин през кариерите..може и да се засечем!
Mountain biking is not a life.. It`s a lifestyle

Изображение
Аватар
Virtuous

Рейтинг: 1310

Мнениеот t.kyosev » Сря Юли 14, 2010 10:56 am

Дококлото зная всичко е поръчано. Ние най-вероятно ще слизаме по обратният път надолу към Пловдив след това. А ако се засечем тъкмо ще е по-весело :beer: .
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот mover » Сря Юли 14, 2010 12:10 pm

Поръчал съм точно 6 карамела - по 2 за мъжете, които си тежим на мястото, т.е дето сме 100+кг и по 1 за за останалите. :banana:
Шегата настрана, давам ви тел. на бате Стефан. Поръчайте, за да сте сигурни, че му е проблем да си доставя млякото: 03345/362
До скоро!
Аватар
mover

Мнениеот Virtuous » Сря Юли 14, 2010 3:27 pm

Ааа не ни трябва телефон..той си ме знае..Имам вила горе. Но решихме ние сега да тръгнем-незнам колко ще седим затова необещавам нищо,ако се засечем хубаво ако не здраве да е!
Mountain biking is not a life.. It`s a lifestyle

Изображение
Аватар
Virtuous

Рейтинг: 1310

Мнениеот V.Rossi » Сря Юли 14, 2010 9:36 pm

:offtopic: Ех вярно си е хубав този крем-карамел :D
Аватар
V.Rossi

Рейтинг: 1229

Мнениеот mover » Пет Юли 16, 2010 11:10 am

Искам да отбележа за протокола, че карането в сряда мина по план, само с 1/2 час закъснение на старта и по контролите.
Всичко беше перфектно: 4-мата ездачи, маршрутът, времето (леко облачно), разположението на чешмите по пътя - на равно разстояние, точно когато започвахме да прегряваме...

В Яв(о)рово бяхме стигнахме 15 мин след като бате Стефан си беше легнал, но въобще не се разсърди, че го вдигнахме да пече кюфтаци. От него разбрахме че Асеновградските момчета не са изяли нашите си крем-карамели, за което им благодарим.
След това - тройка с гарнитура, по 2 цяло и 1/3 бири за 3-мата и само 1 за единия (чието име няма да кажа), спомени от казармата, карамелчета, гледка като от самолет към Асеновград, полето и летището с кръжащи хеликоптери ... и така до 23:30.

След това надолу беше камениста емоция, светихме всеки с по два фара, за разлика от светулките по пътя, които имат само по един. Някои от тях продължаваха да мигат с надеждата за вечерен секс, за разлика от тези, които вече се бяха уредили и за разлика от нас, които се прибрахме по къщите към 1:00.
Аватар
mover

Мнениеот mover » Чет Юли 22, 2010 2:32 pm

Днес, 22.07.2010 е четвъртък, ден за сбирки на Кривите спици в Трабанта.
Предлагам към 20:00 да се видим на по бира-две и да планираме следващите 10 дни.
Аватар
mover

Мнениеот t.kyosev » Чет Юли 22, 2010 3:08 pm

Ако се освободя ще гледам да намина довечера. Иначе ми се върти нещо в главата за айляшко каране утре след работа. Засега се очакват и нови включвания та темпото ще е както винаги спокойно. (Утре ще потвърдя)
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот sergeh » Пет Юли 23, 2010 12:59 pm

Да повторя и тук поканата си, която отправих към "ловците" в тази тема http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=74399 - ако не ви затруднява, щракнете по някоя снимка с GSM и опишете маршрутите от близките околности на Пловдив - мисля, че е полезно да има едно такова справочниче и би подтикнало и други да опитат и да излязат от града.

Поздрави!
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот t.kyosev » Пет Юли 23, 2010 2:04 pm

И днес за съжаление няма да мога да карам.
sergeh може да начертаем пътечките които сме минавали на google earth. Досега обаче много рядко сме носили фотоапарат със себе си ( даже не помня да сме носили) и за жалост няма не можем да направим толкова подробно описание и със снимки.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Мнениеот sergeh » Пет Юли 23, 2010 4:14 pm

Като начало и това върши работа, а после ще ги попълния или преработим. Благодаря!
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

ПредишнаСледваща

Назад към Клубове, групи и организирани карания