Sram vs. Shimano - скорости

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sram vs. Shimano - скорости

Мнениеот airborneone » Чет Юли 15, 2010 12:02 pm

След дълги години на вярност, дойде "преломен" момент в който се замислих дали трябва сляпо да продължавам с употребата на Шимано.
Става въпрос само за скорости (дерейльор и команда)
Като цяло бих искал да чуя мнение на някой който е ползвал и двете.
Дилемата е:

Sram X0
vs
Shimano Saint 09'

Като за момента Сейнта е с една точка назад
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Re: Sram vs. Shimano - скорости

Мнениеот Shady™ » Чет Юли 15, 2010 5:14 pm

Aз лично бих си останал на Saint-a :agree:
Sram-a е по-изнесен навънка, ама привлича идеята за carbon :eyebrow: , а ако не се лъжа - Х-0-та може да работи само с палец, а Shimano-то си е все пак 2 way release :D

:beer:

Винаги можеш иначе да разнообразиш :)
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот WestIce » Чет Юли 15, 2010 7:27 pm

Това че Saint-a ти се е заврял в спиците, не значи че и X0-та неможе да влезе. Гласувам за сейнта. Не че Sram са лоши, дори съм чувал че се клатят по-малко при неравности, но новия сейнт за мен е по-здрав и хубав дерайлъор от X0. Единствено бих гласувал за Sram, ако ми продадеш командата сейнт. :D
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот hamak » Чет Юли 15, 2010 8:45 pm

Shimano Saint - добра пружина , повечко ще понася на тормоз от към "удари" , но пък е по-тежък.... за това дали се лашка повече не съм особено съгласен (лично мнение) .

Дерайльор - Тегло: 250гр. 2010 модел ... ох пропуснал съм , че става въпрос за 2009 модел .... нищо тегло 2009-та - 233гр. шорт кейдж.
Палцова команда - 121гр. 2009 модел

Sram X.O - значително по-лек , превключва по-добре и също доста добра пружина. Тук случаи на влязла Х.О в спиците не липсват , така че не си застрахован .... въпрос на късмет :) . Като цяло доста добър дерайльор като изключим не особено добрите му отношения с камъните .... не му понасят особено. Но всичко общо взето е до начина на каране и употреба ииии от части късмет.

Дерайльор - Тегло: Ако не се лъжа беше 192гр. 2010 модел
Палцова команда - 225гр. 2010 модел
Грипшифт - 192 гр. 2010 модел

Мисля , че не са големи разликите в теглото с моделите от 2009-та , но не съм на 100% сигурен !

Аз лично , ако исках да пробвам нещо различно от Saint бих се насочил към Sram X.9 Short Cage. По-ниска цена и от двата дерайльора по-горе и с тегло по средата от 212гр. 2010 модел и мисля по надежна конструкция от Х.О .

Shady™ написа:Aз лично бих си останал на Saint-a :agree:
Sram-a е по-изнесен навънка, ама привлича идеята за carbon :eyebrow: , а ако не се лъжа - Х-0-та може да работи само с палец, а Shimano-то си е все пак 2 way release :D

Винаги можеш иначе да разнообразиш :)

Имат и грипшифт Х.О .

Поздрави !
Ако не живееш на ръба , то заемаш твърде много място... !
Аватар
hamak

Рейтинг: 1323

Мнениеот ninjea » Чет Юли 15, 2010 10:12 pm

аз преди карах с шимано и ми беше много неудобно да сменям скорости с показалеца, особенно на технични участъци. Примерно като се тръгва по пътека и усешташ че си на най-ниска предавка и трябва да превключиш на по-висока, обаче е неудобно напълно да махнеш пръст от спирачката. Сега съм със Срам и ми е по-удобно изцяло с палец да сменям.

Не съм сигурен дали сейнт-а може изцяло с палец да се сменят скоростите, аз бях с по-нисък клас, deore LX.
Аватар
ninjea

Рейтинг: 1246

Мнениеот Metel » Чет Юли 15, 2010 11:05 pm

ninjea написа:аз преди карах с шимано и ми беше много неудобно да сменям скорости с показалеца, особенно на технични участъци. Примерно като се тръгва по пътека и усешташ че си на най-ниска предавка и трябва да превключиш на по-висока, обаче е неудобно напълно да махнеш пръст от спирачката. Сега съм със Срам и ми е по-удобно изцяло с палец да сменям.

Не съм сигурен дали сейнт-а може изцяло с палец да се сменят скоростите, аз бях с по-нисък клас, deore LX.

Ако прочетеш в горните постове ще видиш, че може :agree: (не само със сейнт, а и с по-ниските класове)
Аватар
Metel

Рейтинг: 1751

Мнениеот airborneone » Чет Юли 15, 2010 11:20 pm

@hamak,
евала за поста, точно такова нещо ми трябваше :agree: :beer:
Все още не съм решил, но като гледам аграрите около мен със срам изкарват доста по-дълго от шимано (поне за скорости)
Аватар
airborneone

Мнениеот hamak » Чет Юли 15, 2010 11:30 pm

Понеже не мога да променям , а като гледам съм забравил и да добавя 2009-та модела на Х.9 шорт кейджа теглен на електронна везна мисля , че излизаше 208грама и малко докато теглото , което съм написал за 2010 модела е по данни от сайт-а. Палцовата команда беше около 240грама. , а грипшифта 195 грама някъде.

Не е зле да се замислиш и за Х.9 въпреки , че дилемата ти е друга ;) Не отстъпва по работа на Х.0 , по-здрав дерайльор , по-ниска цена и ако не те бъркат грубо казано 21 грама повече ( общо от дерайльор и команда ) .....

П.П. : Теглата на командите малко съм ги объркал в бързането и се отнасят за чифт , за което се извинявам.

Последна промяна hamak на Пет Юли 16, 2010 12:01 am, променена общо 1 път
Аватар
hamak

Мнениеот PRobably » Чет Юли 15, 2010 11:30 pm

Май си наумил,че ще сменяш сейнта.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот hitar_potar » Чет Юли 15, 2010 11:34 pm

тошо, може ли да опишеш ситуацията, в която дерайльора ти е влезнал в спиците? на сопот ми беше казано за подобен инцидент, пак с чисто нов Сейнт 2009/2010, та искам да сравня двата случая... ако не е тайна де. след това бих казал собственото си мнение.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот mil4o3 » Пет Юли 16, 2010 7:51 am

Аз питах и в една друга тема за тези два обтегача дано получа отоговор тука . Та както казах вече питах за този модел на (SRAM) струват ли си парите гледам ,че готино изглежда дали остъпва на X-0 . :dontknow:

EDINT. Ето за този обтегач говоря http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=40335 :evil:
капката пробива камъка не със сила, а с постоянство
Аватар
mil4o3

Рейтинг: 1033

Мнениеот airborneone » Пет Юли 16, 2010 8:14 am

@ mil4o3,
не съм убеден, че някой е ползвал 10ка-та за която ти питаш.
@hitar_potar,
Ситуацията беше адски глупава, още не мога да повярвам, че се е случило.
Спряхме да гледаме спийд джъмпа.
След това тръгнах да въртя и няма и оборот просто се чу адския шум и беше влязъл в спицит,
като преди да спра си въртях яко и нямаше съприкосновения...
Аватар
airborneone

Мнениеот WestIce » Пет Юли 16, 2010 8:34 am

Може да е имало някаква пукнатина, или по назад да си го прее*ал и чак тогава да си забелязъл.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот airborneone » Пет Юли 16, 2010 9:08 am

WestIce написа:Може да е имало някаква пукнатина, или по назад да си го прее*ал и чак тогава да си забелязъл.

Ако трябва да вляза в ролята в краш сийн инвестигатор :D трябва да кажа, че според мен е имало фабричен дефект на едното рамо.
НАй-вероятно външното, след неговото отчупване вътрешното влиза в спиците под натиска на веригата,
като тук трябва да кажа, че то се е борило доста, преди да издъхне :lol:
Аватар
airborneone

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 16, 2010 10:12 am

хммм, точно както си мислех - и при теб е гръмнал ей тей, от нищо. колегата, който ми каза за подобен случай с неговия Сейнт 2009, е Blink92 (Виктор) - кара демо 7 с тотем. при него пък, доколкото разбрах, просто си е транспортирал байка към сопот и при някакво местене на колелото (изкарване от влака ли, колата ли, не помня точно) просто влезнал в спиците и гръмнал. :bigeyes: :dontknow: та ми е малко чудно защо става така. знам ви и двамата, и не вярвам да сте пропуснали да ограничите дерайльорите да не щъпуркат над първа зъбчатка, така че наистина може да става дума за някакъв дефект. :dontknow:
лично моето мнение - аз съм си фен на шимано и си карам точно със Сейнт 2009, ограничен си е точно на първата зъбчатка, и досега нямам проблеми, независимо че тва колело се тръшка по всевъзможни начини, а и доста мои приятели са по-навътре в идиотията и като съм им го давал, са го тръшкали доста по-успешно от мен в разни трикчета и тем подобни. дерайльора не е мръднал, а и не мисля, че ще мръдне. бих ти препоръчал да налазиш отново Сейнт - просто си е правен за аграрии. СРАМ - любопитен съм за техните модели, и може би ще се престраша да ги пробвам на втория байк, като се поопарича малко, но задължително бих налазил някой от новите модели, които са за 2011. това бих ти казал, ако се насочиш към СРАМ - дали ще е Х7, Х9 или Х0 (умишлено не слагам в уравнението ХХ :D ), вземи си 2011 модел задължително - изглеждат по-добре, уж са и по-добри. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Night_Falcon » Пет Юли 16, 2010 12:54 pm

hitar_potar написа:хммм, точно както си мислех - и при теб е гръмнал ей тей, от нищо. колегата, който ми каза за подобен случай с неговия Сейнт 2009, е Blink92 (Виктор) - кара демо 7 с тотем. при него пък, доколкото разбрах, просто си е транспортирал байка към сопот и при някакво местене на колелото (изкарване от влака ли, колата ли, не помня точно)

Доста грешно си го разбрал. Ситуацията тогава беше съвсем друга, бях там - на Виктор му се скъса 1-та презрамка на сака с багажа, като излизахме от влака, и се оплете в дерейлъора. Той не беше видял, и тръгна да си я дърпа... и така. Нелеп инцидент беше, но дерейлъора нямаше никаква вина.
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот traqn » Пет Юли 16, 2010 2:55 pm

Здрвейте.
Искам да си закупя нови скорости и се прях на този дерайльор http://screambikes.eu/skorosti/zaden-de ... 05-gs.html . Не е ли малко евтин се пак е сейнт :dontknow: И каква главина ще ми трябва (искам да е на ос не на ухо и гледам този, че е такъв) като гледам описанието тази би трябвало да свърши работа http://screambikes.eu/glavini/zadna-gla ... -m806.html. Бихте ли ми препоръчали и някоя команда. И има ли някакво значение каква е рамката.

p.s Благодаря предварително
Аватар
traqn

Рейтинг: 1084

Мнениеот Night_Falcon » Пет Юли 16, 2010 3:23 pm

Имаш ЛС :)
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот airborneone » Пет Юли 16, 2010 10:36 pm

Стана тя каквато стана, ще си имаме резервни части за в бъдеще...

:offtopic: @traqn,
обтегача е на 100 години, 2007 аз лично си купих такъв за 20 долара. Ти си прецени колко му е това цената....
Става за 12мм ос, което в по-голямата част от рамките в бг означава 150/12мм.
НЕ става на вс рамки!
Иначе е отличен <бомбпрууф> опбтегач. :beer:
Аватар
airborneone

Мнениеот Blink92 » Съб Юли 17, 2010 5:14 pm

Night_Falcon написа:
hitar_potar написа:хммм, точно както си мислех - и при теб е гръмнал ей тей, от нищо. колегата, който ми каза за подобен случай с неговия Сейнт 2009, е Blink92 (Виктор) - кара демо 7 с тотем. при него пък, доколкото разбрах, просто си е транспортирал байка към сопот и при някакво местене на колелото (изкарване от влака ли, колата ли, не помня точно)

Доста грешно си го разбрал. Ситуацията тогава беше съвсем друга, бях там - на Виктор му се скъса 1-та презрамка на сака с багажа, като излизахме от влака, и се оплете в дерейлъора. Той не беше видял, и тръгна да си я дърпа... и така. Нелеп инцидент беше, но дерейлъора нямаше никаква вина.

По-скоро ситуацията беше такава, че въртях със сака, скъса се едната презрамка и влезе в дерайльор, а от там нататък той си влезе в спиците вече.
Blink92

Рейтинг: 1197

Мнениеот dEcLiNe » Съб Юли 17, 2010 10:37 pm

:offtopic: :offtopic:
Хмм да спомена, че днес бях свидетел на поредното счупване на Х0.Рамото изхвръкна от тялото на обтегача на поне 2м и всичко това въртейки в града.Верно, че беше long cage, а собственика малко тежък, но все пак.... :beer:
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Мнениеот Crimson » Нед Юли 18, 2010 1:03 am

Аз карам Х0 от 4ри години, средното рамо и дори луфт няма още :dontknow: :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Юли 18, 2010 1:14 am

Crimson написа:Аз карам Х0 от 4ри години, средното рамо и дори луфт няма още :dontknow: :D

Мхм, вика му се правилна настройка :). :beer:
Да не говорим колко по-непретенциозни са срамските от шибанските дерейльори спрямо атмосферните условия ;).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот hitar_potar » Нед Юли 18, 2010 8:54 am

TeDo_BaPHa написа:Да не говорим колко по-непретенциозни са срамските от шибанските дерейльори спрямо атмосферните условия ;).

айде стига бе, на втория байк кара шимано тиагра с късо рамо вече 6-7 години - точно 1 път е настройван (като го купих и монтирах), все още е с първото жило и първата броня, кара се във всякакви карантии,правени са доста глупости с колелото, включително и напъни в траял-глупостите, преди седмица се удари 1 автомивка на колелото и това му беше първото чистене от години (и това само защото дадох байка на 1 девойка да върти и тя го занесла). след всичко това дерайльора все още няма луфт, пружините са си все така обтегнати, и като цяло си цъка много добре сред скоростите, смея да твърдя, че си конкурира Сейнта ми по превключване. след всичко описано кое точно й е претенциозното на Тиаграта ми? :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот bikerider » Нед Юли 18, 2010 11:09 am

Откакто по принуда минах обратно от команди SRAM към Шимано не мисля да повтарям повече този експеримент. От срамните обтегачи съм се отказал отдавна за екстремна употреба - хубавите са прекалено скъпи, а евтините са прекалено скапани.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Юли 18, 2010 6:01 pm

bikerider написа:Откакто по принуда минах обратно от команди SRAM към Шимано не мисля да повтарям повече този експеримент. От срамните обтегачи съм се отказал отдавна за екстремна употреба - хубавите са прекалено скъпи, а евтините са прекалено скапани.

Точно в нискък до среден клас на СРАМ са доста по-добре от шиманските еквиваленти (смятай от Деоре/ЛХ надолу)
На колелото за спускане карам един 4-годишен SX5 без никакви проблеми; същото важи и за 1 сезон SX4/X5 на хардтейла.

Нямам дългосрочни впечатления от най-високия им клас, но там предпочитам Шимано (там вече бие на лични препдочитания)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bikerider » Нед Юли 18, 2010 7:49 pm

Хамстер, изказах лично мнение и не мисля да влизам в религиозни спорове.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот traqn » Нед Юли 18, 2010 9:52 pm

Имам еин въпрос срамските дерейльори ( по-точно x7) могат ли да се монтират на оста :dontknow:
Аватар
traqn

Рейтинг: 1084

Мнениеот SeSSion » Нед Юли 18, 2010 10:29 pm

traqn написа:Имам еин въпрос срамските дерейльори ( по-точно x7) могат ли да се монтират на оста :dontknow:

:nono: Само за ухо са.
SeSSion

Мнениеот hamak » Нед Юли 18, 2010 10:29 pm

traqn написа:Имам еин въпрос срамските дерейльори ( по-точно x7) могат ли да се монтират на оста :dontknow:

Не.

П.П. Има специална тема за кратки въпроси .... :peace:

:offtopic: Хех .. отговор в синхрон :)

Аватар
hamak

Следваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд