Обезмаслител "Meglio"-проблемен?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обезмаслител "Meglio"-проблемен?

Мнениеот Drag4o0 » Пон Юли 26, 2010 10:18 pm

Добър вечер на всички съфорумници.Ще карам направо-днес реших да си почистя дисковите спирачки-по дисковете имаше много чернилка от нагар.Та купих Меглио за 5лв. от един магазин във Видин.Когато се върнах вкъщи, свалих апратчетата, махнах накладките от тях, напръсках ги със спрея(меглио) и ги избърсах с чист сух парцал докато не изчезна цялата чернилка.Същата продцедура протече и с дисковете(роторите).Сглобих висчко както си беше.Врътнах 1-2 кръгчета със стисната предна спирачка и половин(кръгче) със стисната задна-спирачките спираха много по-малко от преди.Обясних си ,че това е , защото още не са прихванали нагар.Направих още 3-4 кръгчета със стисната само предна спирачка и малко се подобри.ТА ВЪПРОСЪТ ми е-дали спирачната сила ще се възвърне на 100% ако покарам още малко със стиснати лостчета(и двете спирачки) ,за да хванат още нагар и после изчакам да изтинат.

П.п Преди като натиснех лостчето на предната спирачка с 2 пръста седнал, вдигах задна а сега с цяла ръка едвам-едвам.И при задната спирачната сила е по-малка.Спирачките са механични.Отпред с 180мм диск, отзад 160мм.При нужда ще кача снимки, защото вероятно малко хора са виждали такъв тип спирачни апаратчета(предно Gatorbike, задно UNIQUE).Предния ротор(шимански) е само за органични накладки а задния-май за всякакви.Но едва ли има значение, защото преди заковаваха на място.И от пъвите 1-2 кръгчета чернилката от дисковете почти изчезна, но после след 3-4-5-6- кръгчета май(не съм на 100% сигурен) започна пак да се образува.
DownHillara написа:НЕ БАТИСВАЙ РАКИЯТА БЕ!!!ГРЕШНИК!Давам ти най-смръдливия чорап..Цопнат във зелев сок+миризма на ноги!
хахахахаха
Drag4o0

Рейтинг: 991

Re: Обезмаслител "Meglio"-проблемен?

Мнениеот v.zarev » Пон Юли 26, 2010 11:41 pm

Намери голям баир и се спусни по него на спирачки. Така би трябвало да се разработят пак много добре.
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот GECKO » Вто Юли 27, 2010 6:10 am

Meglio е обемаслител на сапунена основа. Те работят като влизат пот мазнината и я дигат над себе си. Хубав е за почистване на верига и дори вилка (все места, дето са предвидени да са мазни) и за ръце например, но за дискове по-скоро не. Там се ползват обезмаслители на цитросова основа - те действат като реагират с мазнината. Ако се разходиш по вело/мото магазини ще видиш такива за спирачки и съвсем други почистващи препарати за всичко останало.

След като вече си го употребил мога да те посъветвам единствено и само да хванеш и да си свалиш горният слой на диска (със шкурка и много въртене) и да си смениш накладките. Всичко друго при мен не доведе до особен резултат, дори влачене на спирачки надолу по баира (това ми е голяма част от карането). За по принцип - Обезмаслител за спирачки става за всичко. Обезмаслител за всичко не винаги става и за спирачки.

Успех!
Аватар
GECKO

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Юли 27, 2010 6:18 am

@GECKO: Обезмаслител за всичко става за всичко. Меглио обезмаслява безотказно дискове, просто трябва после да се измие с вода (топла вода и сапун и накрая студена вода). Никаква шкурка не е нужна за да се оправи диска (не мога да проумея това откъде го измисли). Накладките също би могло да се спасят донякъде, ако се изварят, защото мазнината вече е неутрализирана.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Вто Юли 27, 2010 7:20 am

Би могло да се касае и за неправилно поставени, настроени или разменени накладки.
Аватар
subritual

Мнениеот Alpina » Вто Юли 27, 2010 8:13 am

Наистина може да има общо с разменени накладки, но ме съмнява... касае се до това, което каза bikerider...
Всеки път, когато си мия спирачката, изобщо дори не махам накладките - пръскам с Мелио, минавам със мека четка за зъби и изплаквам с топла вода... Проблеми никога не е имало въпреки директно попадащия и по тях препарат...

Идея нямам защо Drag4o0 след като ги е напръскал с Мелио не ги е измил направо с топла вода :dontknow:
А и никъде не се споменава, че е имало мазнина - човека просто е искал да си почисти спирачките от чернилката оставаща след работата им...
След като не го е отмил, сега тярбва само да покара малко повече или да ги измие старателно с топла вода (за последното малко късно) :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Вто Юли 27, 2010 9:13 am

Никога не си пръскам накладките с каквото и да е. Само почиствам диска.
Аватар
bikerider

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 10:02 am

Благодаря на всички съфорумници за бързите отговори.Накладките не са разменени и настройката не е пипана.А след като покарах със стисната спирачка и после като изтина имаше осезаемо подобрение.Да продължавам ли така?Ще се върне ли предишната спирачна сила или не?Сега ще има ли някакъв ефект да измия дисковете и накладките с топла вода и мека четка за зъби?Прочетох, че ако ги варя ще се гланцират и хептем ще се съсипят. :dontknow:

П.п за нови накладки възможност нямам :bawling: а и спирачките са на седмица :bawling:

Едит:Спирачките НИКОГА не са били омаслявани.
DownHillara написа:НЕ БАТИСВАЙ РАКИЯТА БЕ!!!ГРЕШНИК!Давам ти най-смръдливия чорап..Цопнат във зелев сок+миризма на ноги!
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот Alpina » Вто Юли 27, 2010 10:10 am

bikerider, специално накладките - аз също не ги пръскам, но когато си почиствам колелото, не е като да не попада Мелио и по тях, но след поливането им със топла вода - няма проблеми ;)

Drag4o0, вероятно ще се оправят с още малко каране. Лично според мен вече е малко късно за миене, след като си ги карал, но определено няма да им навреди да се измият.
Но ако мислиш да ги миеш на всяка седмица, като се напрашат малко - излишно е :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kapitanblood » Вто Юли 27, 2010 10:16 am

Да не отварям друга тема,какво ви е мнението за миенето на колелото на OMV,вече 3 месец,там го плакна само с топла вода,и няма оплаквания,иначе в нас с MEGLIOTO,пак не съм забелязъл някаква промяна в накладките и спирането.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 10:16 am

А за шкуренето и варенето какво ще кажеш?И..... дали ще се върне предишната спирачна сила ПОНЕ на 90%?Сега след малко ще ги измия с топла вода и мека четка за зъби.А почти щях да забравя не бяха малко мръсни, а доста.. :agree:
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот bikerider » Вто Юли 27, 2010 10:38 am

Вземи си едно шишенце с вода с теб докато караш и редовно поливай спирачката, след това спирай яко (тоест все едно спираш в дъждовно време). Така ще имитираш варене и съм убеден, че ще видиш положителен резултат.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Вто Юли 27, 2010 10:41 am

kapitanblood - лично аз го прилагам от време на време...
Но ще те посъветвам нещо - катого пуснеш, първо остави струята да потече 5-10 секунди и да се изчисти, че например аз като я ползвам последното е "Топла вакса" и тя си остава в тръбите на системата докато не се появи чистата вода :) а това май няма да се отрази никак добре на спирачките :)

Drag4o0, както bikerider каза - никакво щкурене, можеш да ги свариш но според мен вече е излишна хамалогия...

P.S. идеята да ги поливаш с вода от време на време не е лоша, само гледай да не е след като си прегрял диска, ами преди това :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 10:50 am

@bikerider Благодаря ти много.Значи правилно ли съм разбрал-почвам да карам.Изсипвам малко от шишенцето с вода в накладките да се разнесе и по диска от спирането.Спирам няколко пъти яко и после пак повтарям процеса?А по-добре ли ще бъде, ако водата е топла?

Едит:а защо вчера като спирах с предната спирачка кормилото кривваше леко надясно.Отвъртях болтовете на лапата, изправих кормилото и затегнах яко болтовете?
Последна промяна Drag4o0 на Вто Юли 27, 2010 10:53 am, променена общо 1 път
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот Crimson » Вто Юли 27, 2010 10:52 am

За мен колелото се мие само с леген с вода и един парцал с който се забърсва. Всекви маркучи и подобни са доказано вредни.

А за спирачките - Не разбрахте ли, че спирачката не се мие и не се пииппааа беееее алооооооо :bowdown: Сапуни, четки за зъби, шКУРене, варене, гювеч батко аеееее вземете се спрете с глупостите!!! Нагар имало разбишшш ли :crazy: Нали след първите 10 метра спиране пак ще го има бре хора!!! Колко теми трябва да пуснете за това, че след като сте ги мили не спират като хората :crazy: Извинете, не твърдя, че съм голем капацитет ама да си шкуркаш диска и накладките е ЕБАСИ ДЕБИЛНАТА идея. За чииии уй? Оставете си спирачките на мира особено тези които са по-нисък клас и които поринцип си не спират па камоли след като ги сготвите :crazy:

Drag4o0 написа:@bikerider Благодаря ти много.Значи правилно ли съм разбрал-почвам да карам.Изсипвам малко от шишенцето с вода в накладките да се разнесе и по диска от спирането.Спирам няколко пъти яко и после пак повтарям процеса?А по-добре ли ще бъде, ако водата е топла?

Едит:а защо вчера като спирах с предната спирачка кормилото кривваше леко надясно.Отвъртях болтовете на лапата, изправих кормилото и затегнах яко болтовете?

Тури ги на изкуствено дишане :idea: Не се занимавай с глупости просто ги изплакни след като си ги омазал вече и бегай да се суркаш :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Вилката » Вто Юли 27, 2010 10:58 am

GECKO написа:Meglio е обемаслител на сапунена основа. Те работят като влизат пот мазнината и я дигат над себе си.
Това ми заприлича на тия анимираните реклами на препарати, в които разни човечета ходят около молекулите на мърсотията и я махат :D
Проблемът на мазнините е, че не се разтварят във вода, защото са с неполярни молекули, а водата е полярна. Сапуните имат полярна и неполярна част на молекулата - неполярната разтваря мазнината, а водата после разтваря всичко тва чрез полярната част на молекулата.
Доколкото знам, Meglio ползва различни активни съставки на различен принцип, но за да не говоря наизуст първо ще питам баща ми. Той в домашни условия ми забъркваше едни химии за да обезмаслявам по байка, а в последствие се оказа, че Meglio има подобен състав.

Относно автомивките, писано е вече - да се внимава с водоструйките да няма директно попадение в-у лагеруващи части(главини, средно, дерайльор, чашки...), прахоуловителите на вилката и други места, в които не е желателно да прониква вода.
Аватар
Вилката

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 11:06 am

@Crimson, спирачките НЕ СА БИЛИ МАЗНИ НИКОГА.А дали ще помогне ако отново ги мина с меглио и ги облея с топла вода?
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот Crimson » Вто Юли 27, 2010 11:10 am

Drag4o0 написа:@Crimson, спирачките НЕ СА БИЛИ МАЗНИ НИКОГА.А дали ще помогне ако отново ги мина с меглио и ги облея с топла вода?

Тогава защо ги пипаш ?! Няма да помогне, след като си ги нацапал вече просто ги изплакни с топла вода и както ти казах бегай да се суркаш. С времето и спирането ще се оправят :)
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 11:15 am

Простот да ги полея с топла вода?Без търкане нали?
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот Harka » Вто Юли 27, 2010 11:16 am

Crimson написа:За мен колелото се мие само с леген с вода и един парцал с който се забърсва. Всекви маркучи и подобни са доказано вредни.

Е, хайде, хайде - колкото и стягането с динамометричен ключ е доказано задължително навсякъде.
Аватар
Harka

Мнениеот Crimson » Вто Юли 27, 2010 11:19 am

Harka написа:
Crimson написа:За мен колелото се мие само с леген с вода и един парцал с който се забърсва. Всекви маркучи и подобни са доказано вредни.

Е, хайде, хайде - колкото и стягането с динамометричен ключ е доказано задължително навсякъде.

Абе да, ама от както го мия така повече нямам проблеми с втулки и лагери :D Пък и сравнението ти не мнооо точно ;) Все пак аз динамотричен ключ никога не съм ползвал за нищо по колелото и всичко си ми е било наред. Доколкото с маркуча редовно след това трябва да си почиствам ставите на рамката. А последният път след като го мих на боровец втулката на шока беше хванала ръжда и си замина :( :dontknow: Да не говоря как ми се пълни средното деаа и рамката тъпа :dontknow: Та зат тва предпочитам просто да го забърсвам и пак си е чистичко хехехе :)

Drag4o0 написа:Пишете по темата плс.

По темата мисля, че достатъчно ясно написах да си оставите спирачките намира :idea: И да спрете да ги готвите и да мислите странни рецепти за почистване на нещо, което няма нужда да бъде почиствано :D Или поне не по този начин
Последна промяна Crimson на Вто Юли 27, 2010 11:48 am, променена общо 2 пъти
Аватар
Crimson

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 11:21 am

Пишете по темата плс.
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот kapitanblood » Вто Юли 27, 2010 11:33 am

Drag4o0 написа:Пишете по темата плс.

До сега,какво правеха хората,според теб???Колко още,искаш да ти се каже?Карай,смело и това е.И преди да направиш каквото и да е,чети.Има си търсачка,гледаш четеш и тогава,правиш каквото трябва,а не да вършиш ненужни и вредни неща,пък след това"пишете по темата плс"... :agree:
Колегите,разменят мнения за това кое е правилно,и кое не според тях...това ти е полезно и на теб.
@Alpina,да това с чакането 10-20 сек,го правя с колата,ама с байка не съм се сетил,... :crazy: ,важното е,че няма поражения още... :agree:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Вто Юли 27, 2010 12:18 pm

Темата ми звучи като:

"Измих си косата, като я намокрих, сложих шампоан и се избърсах. На шампоана пише, че измивал, а сега косата ми е на клечки. Какво да правя?"

bikerider написа:@GECKO: Обезмаслител за всичко става за всичко. Меглио обезмаслява безотказно дискове, просто трябва после да се измие с вода (топла вода и сапун и накрая студена вода). Никаква шкурка не е нужна за да се оправи диска (не мога да проумея това откъде го измисли). Накладките също би могло да се спасят донякъде, ако се изварят, защото мазнината вече е неутрализирана.

:agree:

Требе H2O!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 1:15 pm

Такаа.....връщам се от мивката.С гореща вода, доколкото търпи ръката ми, изчетках старателно дисковете и накладките с обикновена четка за зъби-дисковете изцяло, не само контактната площ, а накладките и от металната страна.Дано има траен ефект.Дали да не ги измия пак само, че и със сапун?Не ги измих със сапун както каза GECKO, защото майка ми каза, че сапунът е направен от мазнина.

Едит:да облея ли и със студена вода(в момента съхнат-накладките и дисковите).
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот did » Вто Юли 27, 2010 1:20 pm

Никога не съм ползвал топла вода за миене на колело. Не виждам смисъл.

Просто с нещо изплакни там, където си пръскал с Меглиото и карай!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Drag4o0 » Вто Юли 27, 2010 1:30 pm

Благодаря на всички за отговорите.Темата вече може да бъде заключена. :smash:
хахахахаха
Drag4o0

Мнениеот subritual » Вто Юли 27, 2010 1:41 pm

Drag4o0 написа:Когато се върнах вкъщи, свалих апратчетата, махнах накладките от тях....

Drag4o0 написа: Накладките не са разменени и настройката не е пипана

Ти кое наричаш настройка? натегнатоста на жилото ли?
Аватар
subritual

Мнениеот Alpina » Вто Юли 27, 2010 2:01 pm

did написа:Никога не съм ползвал топла вода за миене на колело. Не виждам смисъл.

Хайде, много по-добре от мен знаеш, че температурата е важна за измиването... особено на мазнини...
В случая няма такива, но Мелиото се отмива много по-бързо с топла вода, от колкото с хладка, още повече със студена...

Стана егати сложната тема, от едно елементарно "изплакни с вода и карай"... не че автора няма вина за това, след като 50 пъти вече му се каза да го направи и продължава да пита и за груго...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Вто Юли 27, 2010 2:05 pm

Alpina написа:Хайде, много по-добре от мен знаеш, че температурата е важна за измиването... особено на мазнини...

Да бе, знам, ама... къде ги намирате тия мазнини? И аз съм дебел и мазен, ама досега не съм си омаслявал ротора, докато ми капе мазна пот от пъпа.

Аз обичам да си цапам колелото само с водоразтворими неща, понеже в локвите няма нищо, което не се разтваря във вода.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Веломеханик