Псевдо тунинг на ХС-60 за ездачи под 70кг :)

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Псевдо тунинг на ХС-60 за ездачи под 70кг :)

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 30, 2005 12:51 pm

Та значи стоя си аз в офиса и хич не ми се работи та поради тая причина се ровя из форума каде видях как се разгобява вапросната вилка, и понеже нямам дълъг шестограм реших да се оранича само с махането на врътките отгоре, ей така да видя какво се вижда вътре в вилката, като ги махнах, с тях излизат и двете прожини като едната е с еластомер (някой ще обясни ли каква му е идеята, или служи като прост тампон при свиване), по принцип тази вилка както става ясно и от името 'и е правена за ХС, т.е. си е твърдичка и винаги ми се е искало да е по-мека та реших да махна едната пружина (естествено тази без еластомера) и "о чудо" (егати чудото - то е ясно какво става като се махне пружината), та като я тествах по тротоарите в обедната почивка се представи не лошо, та ще видим уикенда на витоша :)
Успех на всички!!!

П.С. Тъй като нямах клещи врътките могат а се развият и с отверка колкото по голяма и по тъпа толкова по добре за да не откъсне зъбчетата, та значи отверката се поставя странично и с удати с длан по посока на отвиване, с няколко удара (и няколко избити зъбчета) втулката тръгва да се развива, от там вече и на ръка може да се доразвие.
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Мнениеот Windstream » Пон Май 30, 2005 1:45 pm

@t_i_t_o
Миналото лято така направих с XCP-то на една колежка, обаче тя на педали изключително рядко се изправя и от скокчета не лети. Реших да го пробвам и на моята вилка (тогава също ХСР75) и се оказа че с 60-те си килограма безпроблемно я сгъвам до дъно, достатъчно е само да се друсна на педалите и в същия момент да набия предната спирачка. Твоите пружини може и да са по-твърди (в което се съмнявам), но само с една не е хубаво да караш - при малко по-сериозен удар (приземяване след скокче примерно) ще разбереш защо. Ако искаш да ти е по-мека върни другата пружина обратно във вилката и скъси еластомера, сега и той ти играе ролята на пружина, а след подрязването ще е само като буфер против продънване (е, трябва да си измериш хубаво нещата). Също така смажи втулките й хубаво, триенето там при този тип вилки обикновено е доста голямо и също ти бърка карането. А това за врътките - насявай се да нацелих точната комбинация от пружини и дължина на еластомера до 3-я опит, че като почупиш зъбите ще се наложи да махнеш регулаторите за натягането.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Пон Май 30, 2005 3:07 pm

t_i_t_o, аз твоята тактика скоро смятам също да я приложа, щото 24 < 70.

Всъщност, 69 също е по-малко от 70, но в този случай бих се замислил.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Май 30, 2005 4:05 pm

@t_i_t_o:
то това е стандартна практика още в магазина.
ако купуваш колело с XC-60 и си лек директно ще ти предложат да махнат едната пружина (поне при Нина е така)...

еластомера е сложен като тампон, точно както ти казваш
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Windstream » Пон Май 30, 2005 10:07 pm

[quote="bikerider"]

@t_i_t_o:
то това е стандартна практика още в магазина.
ако купуваш колело с XC-60 и си лек директно ще ти предложат да махнат едната пружина (поне при Нина е така)...
[/quote]

А тази пружина която махат дават ли си ти я като резервна? Просто си питам де, не се опитвам да се заяждам с никого :angel:
Аватар
Windstream

Мнениеот bikerider » Вто Май 31, 2005 11:55 am

Пр Нина ли??? Естествено, нали съм я платил.

Дори най-внимателно ти я увиват в безплатно пликче за да не се изцапаш от греста.

На пръв поглед нищо работа, някакво си пликче за 0.0001 стотинки, но за мен отношението говори много. Рязък контраст с разни голи бърда...
Е, вярно Нина и Ицо не са висша раса или свръхкарачи, но за сметка на това са супер готини :D
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Май 31, 2005 12:04 pm

[quote="bikerider"]

Пр Нина ли??? Естествено, нали съм я платил.

Дори най-внимателно ти я увиват в безплатно пликче за да не се изцапаш от греста.

На пръв поглед нищо работа, някакво си пликче за 0.0001 стотинки, но за мен отношението говори много. Рязък контраст с разни голи бърда...
Е, вярно Нина и Ицо не са висша раса или свръхкарачи, но за сметка на това са супер готини :D
[/quote]

Абсолютно! И с мен се държат много готино!
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Windstream » Вто Май 31, 2005 12:38 pm

@bikerider
Добре, значи отношението към клиента все още си е на ниво :thumb: Не че съм очаквал друго конкертно от Нина и Ицо де (всъщност ако бях прочел по-внимателно поста за да видя че за тях става дума хич нямаше и да питам :angel:).
Аватар
Windstream

Мнениеот Windstream » Вто Май 31, 2005 12:45 pm

@t_i_t_o
Преди забравих нещо - ако вилката с една пружина ти се вижда много мека и врътката отгоре не е достатъчна за я натегне извади пак пружината и под и над нея сложи онези две пластмасови капачки, които би трябвало да са ти останали от другата пружина (т.е. да станат по две една върху друга, общо 4). Така общата пружината още при сглобяването ще се сгъне с около 15мм повече, крайния ефект от което е доста осезаемо втвърдяване (но не чак толкова че да ти прецака мекия ход). Също така може и с 3 шайби, една под и две над пружината - експериментирай :)
Аватар
Windstream

Мнениеот M1010X » Вто Май 31, 2005 12:57 pm

[quote="bikerider"]

Е, вярно Нина и Ицо не са висша раса или свръхкарачи...[/quote]

:rofl:
д[color=red]о[/color]бро, д[color=red]о[/color]бро
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот t_i_t_o » Вто Май 31, 2005 3:35 pm

@Виндстреам

Мерси пич, ще го имам предвид ама преди това ще наравq един тест дриже от Витоша... всъщност то не пречи да си взема капачките в дйоба и да еьспериментирам на мqсто... до колкото мозе да се иска нешо много от това вече меко дръвче... вилка де :angel2:

P.S. s Linux sym, nqma kirilica, a cyrillic skripta mazi prawi bozi ot wreme na wreme... shte wzema da postna edna preporyka w topika mu...
t_i_t_o

Мнениеот Bodom » Вто Май 31, 2005 5:37 pm

Браво, бе! Ба ти рекламата направи на любимата ми OS. Сложи си кирилица, не се излагай! Готов съм да съдействам на ПМ!
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот t_i_t_o » Вто Май 31, 2005 7:59 pm

:)
с лек риск много да се отклоним не само от темата а и от идеqта на форума: много трудно мозе да се намери човек които повече от мен да мрази линуз, според мен трqбва с закон да се забрани тази ОС да се слага на каквото и да е което има какавто и да е усер инетерфеис (визирам клавиатура или монитор)... виз за сержер нqкаде само с повер кабел и мрезов интерфаце нqма равен ама дотам... щото само до :banghead: wodi inache :angel2:
аиде със здраве щото тази тема е обширна а арсенала ми е голqм, така че на засегнатите - да не го приемат лично, просто бизнес :)
t_i_t_o

Мнениеот radio » Вто Май 31, 2005 11:06 pm

Като сте се събрали да си говорите за тази вилка, някой има ли представа дали може да се оправи негативния ход? Тоест да трака така, като вдигам колелото.
radio

Рейтинг: 1702

Мнениеот radio » Вто Май 31, 2005 11:15 pm

Опс, исках да напиша "да не трака така", защото в момента тя точно така мамата си трака.
radio

Мнениеот Windstream » Сря Юни 01, 2005 1:32 am

@radio
Ми не може, поне не истински - тракането идва от удара на две гумени шайби в пластмасовите втулки в дъното на подпорите. Евентуално ако се вкарат някави къси пружини може да се пооправят нещата, ама тогава пък хода се намали. Истинското решение включва нови шишове с негативни пружини и нови (по-къси и меки) основни пружини, ама не знам дали си струва занимавката и разходите (за стругари и т.н.) защото крайния резултат ще е не друго, а ХСР75. По-добре спести малко, продай вилката и си вземи Duro D.
Аватар
Windstream

Мнениеот radio » Сря Юни 01, 2005 8:34 am

Tnx Windstream. Аз точно това си мисля да направя, само че смятам да е Дуро Е, когато се появи в България и когато имам пари. Просто ми беше интересно дали може да се понаправи нещо на първо време, защото това тракане, освен че е дразнещо е и леко ограничаващо. Това с късите пружините ми беше хрумнало и на мен, но тя вилката няма кой знае колко ход, че и от малкото да й отнемам. Може би някякви тампони илинякакви други омекотители. Абе ще го мисля, и ще видим какво ще стане накрая.
radio

Мнениеот Bodom » Сря Юни 01, 2005 8:56 am

:offtopic:
@t_i_t_o
Последен коментар от мен по този офтопик и млъквам!
"P.S. s Linux sym, nqma kirilica..."
Извинявай, ама Линукса въобще не ти е виновен, че не искаш/можеш да си настроиш кирилицата (Ако компа от който си писал не е твой, тогава собственика му). Ако става въпрос и на Windows-а не му е настроена кирилицата по default. Тъй, че смятам за ненужно да бедиш Линукса и да се оправдаваш с него!:nono:

P.S. Pisa na latinica stoto sym myrzel
Аватар
Bodom

Рейтинг: 1722

Мнениеот halcor » Сря Юни 01, 2005 11:36 am

И тук ли го подхванахте религиозния спор?
И ся кво? Левски или ЦСКА?
Аватар
halcor

Мнениеот GOА1 » Сря Юни 01, 2005 11:40 am

[quote="halcor"]

И тук ли го подхванахте религиозния спор?
И ся кво? Левски или ЦСКА?
[/quote]
Яйцето!
GOА1

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Сря Юни 15, 2005 1:56 pm

Да кажа и аз какво установих за тия "тунинги" от собствения си опит.

Отскоро дъщеря ми кара с такава вилка. Естествено без една пружина и лееееко скъсен еластомер. Тази настройка тука гледам я препоръчваха за хора под 70 килограма. Хм...

Моята много скромна практика показа, че при това положение аз с моите 78 кг правя 60 мм САГ на тая вилка, т.е. сгъвам я повече от половината още като стъпя на педалите. Как се кара така не знам! Дъщеря ми пък успява да изпълни хода и почти докрай при слизане от бордюри или преминаване през малки препяттсвия с нейните 25 кг!!! За нея е идеално, но за възрастен човек (разбирам над 50 кг), смятащ да кара в планина, Сънтър XC60 с една пружина ми се струва живо самоубийство или убийство на вилката.

И да отбележа: това сгъване и доста добрата работа като за проста пужинна вилка стана възможно след замяна на фабричната грес с Маниту PrepM.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Сря Юни 15, 2005 2:43 pm

Че става прекалено мека, става. Ама пак е по-добре отколкото да те бие през китките. Явно е че трябва да има средно положение, ама няма за съжаление.
Не може и да има на вилка без смекчаване, където тръбите си развиват произволни ускорения неограничавани от нищо, само един еластомер да пази от удар.

Edit: с което искам да кажа, че вилката за мен лично не е за планина в общия смисъл, а само за пътеки и то на ниска скорост. Все пак XC значи Cross[b]Country[/b]. За АМ си има АМ вилки.
Аватар
bikerider

Мнениеот anton_k11 » Чет Юни 30, 2005 4:37 pm

Каква грес полжвате да смажете вилката след като я разглобите?
anton_k11

Мнениеот bikerider » Чет Юни 30, 2005 4:39 pm

Manitou PrepM от новата версия (безцветната).
или тефлонов спрей.
Аватар
bikerider

Мнениеот anton_k11 » Пет Юли 01, 2005 9:18 am

[quote="bikerider"]

Manitou PrepM от новата версия (безцветната).
или тефлонов спрей.
[/quote]

А таз грес Manitou PrepM я продават в БАС? А горе долу колко струва? Щото там на някой неща им слагат невероятни цени:crazy:.
anton_k11

Мнениеот chokolatt » Пет Юли 01, 2005 10:23 am

Az imam XCP75- stariq- samo s prujini - i sum go napruskal otvutre s Motip bqla gres s teflon. Zasega dviji dobre...
Pomejdudrugoto- ima li variant da se zategnat po nqkakuv na4in plastmasovite vtulki ili puk dali se prodavat nqkude:bouncy:
chokolatt

Мнениеот Windstream » Пет Юли 01, 2005 10:04 pm

[quote="chokolatt"]

Pomejdudrugoto- ima li variant da se zategnat po nqkakuv na4in plastmasovite vtulki ili puk dali se prodavat nqkude:bouncy:
[/quote]

1. Вземаш една алуминиева кутия от безалкохолно (аз поне бира от кутии не пия) и й махаш дъната
2. изрязваш си две широки ленти (дължина малко по-малка от външната обиколка на втулките на вилката)
3. единия край на всяка лента го нарочваш за горен и му нарязваш малки зъбчета
4. огъваш всиките зъбчета на една страна под пряв ъгъл спрямо останалата част от лентите
5. огъваш лентите за да се получи цилиндър, зъбчетата трябва да сочат навън (т.е. нещо като слънчоглед да се получи в горния край)
6. леко вкарваш слънчогледовите цилиндри в краката на вилката докато зъбчетата опрат в горния им ръб (малко масълце няма да е излишно тук)
7. много внимателно вкарваш втулките в цилиндрите (маслото и тук е полезно) докато щракнат в положение.

Идеята е че заради дебелината си от около 0.2мм алуминиевите цилиндри ще накарат втулките да се посвият малко, което пък би трябвало да ти обере луфта. Зъбчетата оформящи слънчогледите биват застъпени между ръба на краката на вилката и ръба на втулките и не позволяват на алуминиевите цилиндръчета да се мърдат нагоре-надолу.
Аватар
Windstream

Мнениеот chokolatt » Нед Юли 03, 2005 7:45 pm

mersi za ideqtq:beer:
za kato q razglobih vilkata zabelqzah 4e stariq sobstvenik e pravil ne6to po vuprosa- be6e navil malko tikso po vun6nata strana na vtulkata qvno sus su6tata tzel.
Kakato i da e - 6te probvam v skoro vreme s kutiiki i 6te napi6a kakuv e rezultata:drunk:
chokolatt

Мнениеот chokolatt » Сря Юли 27, 2005 11:37 am

Windstream-:bowdown:
Способът с кутийките от кола работи на 100%!!!!:bouncy:
Още не съм карал по-дълго, но за сега вилката работи като чисто нова:D
Разглобих я цялата, изчстих я и я смазах добре, после поставих въпросните пластини и всичко е ок за сега- няма никакъв луфт или дрънчене, нито пък засича при обратния ход!
Ако се видим някой ден ще почерпя :beer:
chokolatt

Мнениеот Windstream » Сря Юли 27, 2005 1:30 pm

@chokolatt
Радвам се да го чуя, със здраве да си я караш. А черпене съвсем не е наложително, в крайна сметка нали това е целта на форума - обмяна на полезна информация.
Аватар
Windstream

Назад към Архив