Дипломна работа

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Дипломна работа

Мнениеот XTR » Пон Авг 16, 2010 3:30 pm

Ще защитавам дипломната си работа по немски зимата,пред комисия. Намислил съм си горе долу как ще изглежда,
и търся препоръки и полезна информация свързани с темата която вълнува всички нас а именно колоезденето.
Надявам се да има отзовали се.
Реших дипломната ми работа да е на тема велотранспорт. Колелото за мен не е просто спорт, а начин на живот.
Сигурно е така не само за мен, а и за много хора, които ползват колелото ежедневно (спорт, транспорт,работа).
Затова реших, че тази тема е доста актуална и разпространена в целия свят, още повече с това глобално затопляне
за което говорят и колко по-зле щяло да става. Затова се търсят нови алтрнативи за транспорт, като велосипеда.

Темата ще бъде : Велосипеда - настояще и бъдеще

Основните части от които ще трябва да се включени в работата са да изброя положителните и негативните страни на този вид транспорт.

Ето няколко, които съм си написал.

+ Велосипеда е по-екологичен отколкото кола
+ по-бърз транспорт на близки разстояния (например в градовете да пътуваш до работа)
+ подобрява физическата форма на човек
+ не изисква търсене на място за паркиране(като колата)
+ спестяваш пари (не плащаш за бензин)
+ не ти трябва книжка за да го управляваш

- най-опасния транспорт в градовете
- изисква подръжка(не че колата не иска де) :D
- трябва да носиш резервни части със себе си

Ще имам отделна папка, в която ще има цялата информация за велосипеда - предистория,история, различни видове велосипеди - бамбукови, електрически и т.н.
Намерил съм също и любопитни факти, като например, че датски хотел плаща на гостите си да генерират електричество въртейки педалите, или пък зарядно за телефон
което се захранва от въртенето на колелата.

Търся също оригинални снимки за плаката, който трябва да изготвя. В процеса на работа ще качвам снимки, за да видите как ще изглежда.
Ако някой му дойде нещо оригинално да не се стиска - да си казва бържи всичко :D

Може да съм пропуснал някои грешки, за които се извинявам набързо просто го нахвърлих. Ако има неразбрали да се обаждат.
Мислих в кой форум да го пусна, ако не е за тук моля Админа да я премести в Други. :agree:
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Re: Дипломна работа

Мнениеот mulltex » Пон Авг 16, 2010 4:35 pm

Ти Дипломата за бак. или маг. ще защитаваш?
И нали знаеш, че за всяко твое твърдение, което е + или - е добре да е подкрепено с графика, източник на инфор. и т.н.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот XTR » Пон Авг 16, 2010 4:52 pm

Хубаво е да има и графики разбира се, но не смятам че са толкова необходими.
Това е след 12 клас, полагам изпит за вземане на немска диплома.
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот wicked_bro » Пон Авг 16, 2010 5:35 pm

може да споменеш че велосипеда като цяло те прави по-отговорен човек,то си е като дете...свиквш да се грижиш за нещо...щеш нещеш развиваш техническите си познания,развива социалният ти вижот,макар и едностранно понякога,понеже се случва и да ти създава неудобство понякога в определено среди,ако е уместно може да се загатне и за неравностойното му място в сравнение с другите превозни средства и участниците в движението..щото едва ли не ние сме най-ниското ниво в това движение,което си е леко дискриминация.Това че те поддържа във форма мисля че спокойно може да го подкрепиш с някоя приказка за наднорменото тегло в детска и юношеска възраст...ако ти се задълбочава може да разтегнеш и за ползата от движението и чистенето на токсини с потене и т.н. все модерни за споменаване неща напоследък,все пак ти по-добре познаваш оценяващите те и май по-добре ще знаеш какво биха оценили по-добре,все пак ще чакаш и оценка
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот evilzet » Вто Авг 17, 2010 11:29 am

Не забравяй и минусите да се спортува в замърсена среда.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот XTR » Вто Авг 17, 2010 11:51 am

Да, това също може да се включи като минус.
Друг минус е единственото вредно нещо на колелото - направата му. Имам предвид пак се правят и изливат сплави, заварява се метал... (подобно на колите),
но в по малки размери. Разбира се после се изплаща многократно дадената сума за велосипед, отколкото при кола която винаги се налива в нея.

Също друг минус(-), че велосипеда е зависим от метереологични условия, не може да се кара всеки сезон. (въпреки, че съм виждал в Германия януари месец някакъв пич си переше рано сутрин на -5 градуса все едно, че е лято)
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот XTR » Вто Авг 17, 2010 12:55 pm

За да бъде 100 % комфортно пътуването в града са необходини велоалеи, душове и съблекални (понеже не е работа да се потиш докато караш и после да си седнеш спокойно в офиса на стола...примерно) също и стоянки за велосипедите. За съжаление кражбите точно от тези стоянки зачестяват.

Четох по различни сайтове, че работодателите почват да толерират този вид транспорт като подаряват велосипеди на служителите си, само и само да не ползват личните си автомобили в рамките на града.
Чуството с колело е просто неописуемо - емоцията е голяма.
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот Backo_ZX5 » Вто Авг 17, 2010 1:22 pm

XTR написа:За да бъде 100 % комфортно пътуването в града са необходини велоалеи, душове и съблекални (понеже не е работа да се потиш докато караш и после да си седнеш спокойно в офиса на стола...примерно) също и стоянки за велосипедите. За съжаление кражбите точно от тези стоянки зачестяват.

Четох по различни сайтове, че работодателите почват да толерират този вид транспорт като подаряват велосипеди на служителите си, само и само да не ползват личните си автомобили в рамките на града.
Чуството с колело е просто неописуемо - емоцията е голяма.

:agree:
Backo®
Аватар
Backo_ZX5

Рейтинг: 1148

Мнениеот mulltex » Вто Авг 17, 2010 6:36 pm

XTR написа: За съжаление кражбите точно от тези стоянки зачестяват.

Не мисля, кражбите са константа за последните 20 години.
XTR написа:Четох по различни сайтове, че работодателите почват да толерират този вид транспорт като подаряват велосипеди на служителите си, само и само да не ползват личните си автомобили в рамките на града.

Такива програми има от поне 10 години в големите западни компании. И точно заради кризата, много от тези програми са прекратени с цел да накарат служителите да идват с автомобили на работа. Който е с автомобил получава безплатни ваучери за гориво, който е с велосипед - нищо :)

Както ти казах в първия пост - докато не намериш сериозни материали с цифри, всичко си остава ала-бала. :)
Аватар
mulltex

Мнениеот PtD » Вто Авг 17, 2010 8:10 pm

mulltex написа:Такива програми има от поне 10 години в големите западни компании. И точно заради кризата, много от тези програми са прекратени с цел да накарат служителите да идват с автомобили на работа. Който е с автомобил получава безплатни ваучери за гориво, който е с велосипед - нищо :)

Не виждам логиката. Какво печели компанията от тази работа?

Да кажем, че ако стимулира колоезденето до работа има няколко ползи:
а) по-добър имидж;
б) по-здрави и позитивно настроени служители, респ. по-ефективен труд

то при стимулирането на придвижване с автомобил не виждам с какво ще се облажи фирмата.

:bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот mulltex » Вто Авг 17, 2010 9:25 pm

PtD написа:то при стимулирането на придвижване с автомобил не виждам с какво ще се облажи фирмата.

Облажва се и то не малко, въпреки че официалната информация е че е мярка за борба с рецесията :)
Аватар
mulltex

Мнениеот hitar_potar » Сря Авг 18, 2010 12:19 am

аз също не виждам логиката в облажването. как така ще се дават безплатни ваучери за гориво на работниците и това ще носи облага? ваучерите са безплатни за работниците, но не и за фирмата - бензиностанцията няма да работи ей тей за едната фотосинтеза съществуване. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PtD » Сря Авг 18, 2010 5:52 pm

mulltex написа:
PtD написа:то при стимулирането на придвижване с автомобил не виждам с какво ще се облажи фирмата.

Облажва се и то не малко, въпреки че официалната информация е че е мярка за борба с рецесията :)

Как точно, това питам?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот XTR » Сря Авг 18, 2010 9:16 pm

Вместо да им дават ваучери за по една камара пари, не е ли по добре да им купят примерно велосипед за 400 лв. и да не се занимават повече? С горивото си мисля че ще излезе пъти повече..?
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот mulltex » Сря Авг 18, 2010 11:06 pm

Печалбата идва по няколко пера, но двете основни са:
- напълно легална врътка с данъците;
- избор на не случайна верига от бензиностанции;

А за стимулирането на икономиката е ясно - изкуствено завишават потреблението и така всички са доволни :)
Аватар
mulltex

Мнениеот XTR » Пет Авг 27, 2010 2:34 pm

Това всичко е в наша вреда, все някога ще свърши пустия му нефт.. пък после един господ знае какво ще става...но няма да е за добро ми се струва :(
Изображение
Аватар
XTR

Мнениеот XTR » Сря Окт 13, 2010 9:06 pm

Малко развитие по темата. Ето нагледна рисунка, как долу горе ще изглежда плаката с положителните и отрицателните страни.

Изображение

Изображение
Изображение
Аватар
XTR

Назад към Общ форум