Бягство от Пловдив

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Бягство от Пловдив

Мнениеот sergeh » Пон Юли 19, 2010 2:50 am

Защо?

Не, няма да ви обяснявам защо ще бягаме от Пловдив - за любителите на планинското колоездене този въпрос е кристално ясен - колкото по-далеч от града, толкова по-добре. В горите, по пътеките и поляните, където въздухът е кристално чист и летният пек има други измерения, сравнен с нажежения асфалт и бетонните грамади на сградите.

Ако можем обаче да избягаме само за час-два, на какво можем да разчитаме? Иска ми се тази тема да стане справочник за кратки извънградски маршрути, които не изискват прекалено много време. Всички желаещи да споделят своите предпочитания, са добре дошли, за да не се налага на всеки да открива сам възможните маршрути, а да има откъде да черпи идеи и да разбере на какво може да разчита.

Отправям специална покана да се включат и "ловците на светулки", които има какво да споделят.

А аз ще започна с моя път за малко бягство от жк Тракия.

жк Тракия - с. Брестник - гр. Куклен
Изображение

Основната ми цел е да имам минимум допирни точки с автомобилния трафик, затова избирам път, който води през полето до пресечната точка на околовръстното и асеновградско шосе, до пункта на КАТ. От Хлебозавода на юг минаваме през колелото на булеварда и продължаваме все направо по широка асфалтирана улица, от двете страни на която има нови сгради на различни фирми.
Изображение

По тази улица стигаме до края на асфалта, откъдето започва път през малко сметище :crap:, движещ се покрай широк канал. На този канал братя-рибари ходят да ловят риба и с колите си са утъпкали добре тревата, така че няма голяма опасност от тръни и спукани гуми. Пътят стига до жп линия, която трябва внимателно да пресечем. Мястото е на завой и няма много добра видимост, затова внимание, "огледай се, ослушай се и ако не идва влак, премини", както пишеше едно време на прелезите.

От другата страна на линията има два варианта - единият е да продължите направо покрай канала, което ви препоръчвам, а другият е да завиете надясно и да се движите по пътя покрай линията - този път е по-рядко използван и по-неутъпкан и неравен (маркиран със синьо на сателитната снимка). Двата пътя водят на едно и също място, където се събират.

Продължавайки направо след пресичане на линията по тревист път скоро стигаме до мостче над канала, от което нататък пътят е черен и добре утъпкан.
Изображение

Той продължава да върви покрай канала около километър и стига отново до жп линия, която преминаваме през прелеза.
Изображение

На 300-400 м. след прелеза се включваме в пътя,
Изображение
който ни води до пункта на КАТ на асеновградско шосе.
Изображение

От тук имаме 200 м. движение по околовръстното (банкетът позволява да караме по него и да не се пречкаме на колите). Пресичаме прелеза и продължаваме (внимавайте с каква скорост се движите и не превишавайте позволената :-).
Изображение

На стотина метра отляво има сграда и двор, покрай който трябва да завием наляво.
Изображение

Отново минаваме по мостче и веднага след него завиваме надясно покрай канала.
Изображение

След стотина метра стигаме до пътя, който ще ни отведе направо в с. Брестник.
Изображение

В голяма част пътят има чакълено покритие и аз реших, че ще е безпроблемно по него да се кара и в мокро време. Практиката обаче показа, че дори след не особено сериозен дъжд, се образува лепкава кал, която разваля удоволствието от разходката, затова не ви съветвам да повтаряте моята грешка. Не е изключено дори в сухо време да се наложи да заобикаляте локви като тази.
Изображение

Малко преди с. Брестник има мостче и път наляво, който може да се използва (със синьо на сателитната снимка), но минава през лозя и не е особено добре утъпкан.
Изображение

Включваме се в асфалтовия път за Брестник малко преди селото.
Изображение

Минавайки около 200 м. по него, стигаме до параклисче - надясно продължава основният път, а наляво асфалтово шосе, което заобикаля селото в посока гр. Куклен. Тук води и "синьото" разклонение, за което стана дума малко по-нагоре.
Изображение

Асфалтовото шосе не се използва за движение, така че спокойно може да продължим по него. След около 2 км. то завива към селото, а ние продължаваме направо по черния път.
Изображение

Малко преди Куклен отново се включваме в основния път.
Изображение

След още 200-300 м. стигаме и до целта на нашия маршрут.
Изображение

Разбира се, ако разполагате с повече време има възможност от Куклен да продължите в няколко посоки - вече наистина в планината. Същото важи и за възможностите от с. Брестник.

Ако сте минали по-маршрута в не особено подходящо време и сте се поизцапали, може да се възползвате от автоматичната автомивка до бившето ЗЗУ, където срещу монета от 1 лв. да приведете байка си в подобаващ вид, стига подобни водни бани да не са в разрез с разбиранията ви за допустими разкрасителни процедури, приложими към велосипед.
Изображение
Прикачени файлове
Main.txt
Едва ли има нужда, но ето и track на маршрута (преименувайте в gpx).
(200.04 KiB) 134 пъти
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Re: Бягство от Пловдив

Мнениеот BigHouse » Вто Юли 20, 2010 10:36 am

Колега, не просто си го направил хубаво ами даже перфектно и доста подробно, за което те поздравявам !!! :peace:
Продава се колело на части !
http://luckyluchano.snimka.bg/hobby/bike-amp-co.507194.0.big
Аватар
BigHouse

Рейтинг: 1203

Мнениеот wicked_bro » Вто Юли 20, 2010 7:04 pm

да много добре си го описал...поздравления...и в кръга на шегата-аз разбирам защо бягаш от Тракия ама,кво общо има тва с Пловдив :).. иначе за след работа не е зле
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот Falcor » Чет Юли 22, 2010 6:35 am

Ммммм...много добре да. Има разбира се и пропуски. Къде по дяволите е мястото за пиене на бира? Ако няма такова, що за маршрут е това? :D Сериозно вече, светулките не сме снимали така маршрутите. Може би следващия път ще направим една фотосесия....
Изображение
Аватар
Falcor

Рейтинг: 1686

Мнениеот sergeh » Чет Юли 22, 2010 9:15 am

Очаквам да попълните темата, вярвам че има какво да се научи от вас. А за снимането - това са обикновени снимки с GSM - не е необходимо супер качество, все пак, така че винаги може да се направи.

За бира - при добро желание, естествено, и в Брестник и в Куклен места бол - те не се нуждаят от специален пътеводител :beer:

Поздрави!
Аватар
sergeh

Мнениеот abs » Пет Юли 23, 2010 1:47 pm

Има едно доста хубаво продължние на този маршрут - качване до Яврово, където всъщност е и бирата (подсладена с крем-карамел). ;)
Ivtec - алтернативният багажник за велосипеди
Аватар
abs

Рейтинг: 1840

Мнениеот sergeh » Пет Юли 23, 2010 1:56 pm

Така е, това ми е следващата цел (за кратко каране) при наличие на малко повече време, защото до Яврово и обратно ще трябват поне 2 часа, според мен - минавал съм го многократно (Куклен - Яврово) на времето пеш. И от Брестник има май приятни продължения, като се случи да ги проуча, ще ги опиша, а междувременно може и някой друг да го направи ...
Аватар
sergeh

Пловдив, Математическа гимназия (МГ) - Марково

Мнениеот sergeh » Пон Авг 09, 2010 5:22 pm

Ето още един маршрут за (началото на) кратко каране около Пловдив, предоставен любезно от "ловците на светулки".

Математическа гимназия (МГ) - Марково
Изображение
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=110369026873917513664.00048d113ff3001a6b0eb&ll=42.092618,24.701214&spn=0.089678,0.219727&t=h&z=13

По думите им това е "... само частта със стигането до Марково по минимално натоварен черен път и асфалт. Същият този черен път, без завоя на ляво, го ползваме за да стигнем до Първенец, когато ще караме в тази посока."

Благодаря на po_taka, za_si4ko и t.kyosev за съдействието.
Аватар
sergeh

Мнениеот po_taka » Пон Авг 09, 2010 8:06 pm

аз съм za_si4ko, просто ми е акаунт, който ползвам при незащитени компютри :)

За 1я маршрут мога да предложа една алтернатива на сметището:
Този вариант е също много добър ако е мокро и има кал, по него се върнах и окалях само гумите, доколкото на отиване през сметището имах толкова много кал по гумите, че чак се образуваха едни буци кал по спирачките!

Карате по околовръстното докато от север не видите една розова сграда, това значи че съвсем скоро имаме черен път от дясно,
хващаме по него.
На картата съм отбелязал мосче, през което пресичаме канала и оттам само направо чак до завоя на жп линията

Изображение
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот sergeh » Пон Авг 09, 2010 11:17 pm

Мерси, ще го пробвам при първа възможност.
Аватар
sergeh

Мнениеот po_taka » Вто Авг 10, 2010 3:12 pm

утре сутринта ще караме 1я маршрут най-вероятно само до селото,
ако някой иска да се присъедини - 9:30 на светофара на асеновградско и околовръстното
Аватар
po_taka

Мнениеот sergeh » Вто Авг 10, 2010 4:02 pm

Предполагам, имаш предвид тракийското "околовръстно", т. н. светофара преди надлеза. Аз в 9:30 тръгвам за работа обаче, така че ще пропусна, за съжаление.

Приятно каране!
Аватар
sergeh

Мнениеот Shady™ » Вто Авг 10, 2010 6:27 pm

Браво !! Евала ! Повече хора да има такива като теб.
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Рейтинг: 2000

Мнениеот po_taka » Вто Авг 10, 2010 8:39 pm

Промяна в плана, ще караме вечерта, следобяд ще напиша часа.
Все пак ако на някой му се кара сутринта, да драсне 1 ЛС и ще дойда, не ми пречи да го мина 2 пъти :)
Аватар
po_taka

Мнениеот po_taka » Сря Авг 11, 2010 2:13 pm

18 часа ще е "2рото" каране
ако на някой не му е удобно в 6, да каже, но можем само по-късно да го направим; по-рано не
Аватар
po_taka

Мнениеот sergeh » Сря Авг 11, 2010 3:07 pm

po_taka написа:За 1я маршрут мога да предложа една алтернатива на сметището:
Този вариант е също много добър ако е мокро и има кал, по него се върнах и окалях само гумите, доколкото на отиване през сметището имах толкова много кал по гумите, че чак се образуваха едни буци кал по спирачките!

po_taka е прав за сметището - освен че то е неприятно само по себе си, днес, 3 дни след дъжда от последната неделя, на него имаше една доста голяма и кална локва, която трябваше да се заобикаля през тръните. Затова ето по-подробно неговото предложение:

Тръгваме по тракийското околовръстно (от колелото срещу Хлебозавода, което беше начало на маршрута от началото на темата), на изток към бензиностанцията и газ станцията. Скоро минаваме покрай новострояща се автомивка:
Изображение

Малко след като я подминем е и първата "отбивка" вдясно, която се среща от колелото до тук:
Изображение

Пътят върви покрай огради на импровизирани градини и стига до мостчето, за което пише po_taka:
Изображение

След като пресечем канала по мостчето, пътят върви по левия му бряг и достига до обширен парцел, заграден с ламаринена ограда:
Изображение

Продължавайки покрай оградата, все направо, стигаме до линията и ново мостче над канала, където маршрута се съединява с основния:
Изображение

По средата между тези две мостчета обаче има трето мостче, което дава възможност за още един, според мен най-оптимален, вариант:
Карайки по стария маршрут от колелото направо през промишлената зона, малко преди сметището и преди последната висока сграда, завиваме наляво:
Изображение

От там все направо достигаме до средното мостче, от което се включваме в средата на гореописания маршрут:
Изображение
Аватар
sergeh

Мнениеот Falcor » Чет Авг 26, 2010 9:16 pm

Едно маршрутче което цъкнахме днес с Po-taka :agree:
Малко инфо:
* Разстояние: 27.3 км
* Вертикално изкачване: ca. 270 м
* Наклон: Хълмисто-равнинен
* Вид настилка: Главно черен път
* Категория: Особено подходящ за планински велосипед
* Created on: 26.08.2010
http://www.bikemap.net/route/672724#lat ... =13&type=1
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот stoyan_svilenov » Чет Авг 26, 2010 9:52 pm

И аз искам да дам предложение за маршрут но не в близост до пловдив. (: а до град Пазарджик и обратно (прибличително около 70 километра) при интерес мога да начертая карта (:
Аватар
stoyan_svilenov

Рейтинг: 1180

Мнениеот sergeh » Пет Авг 27, 2010 2:17 am

@stoyan_svilenov: Може, нямам нищо против, но според мен по-подходящо ще е да си направиш подобна тема за вашия регион.

@Falcor: Хубаво маршрутче, единственият му недостатък е, че завършва, а не започва от Тракия :D - ако стартирате от тая част на града има доста по-голям шанс да успявам да се включвам.
Аватар
sergeh

Мнениеот Falcor » Пет Авг 27, 2010 7:43 am

Ако се договорим за еднакво тръгване от дваата края в Белащица ще пиеме бирички :eyebrow:
Изображение
Аватар
Falcor

Мнениеот traveler » Пон Авг 22, 2011 5:55 pm

sergeh написа:@stoyan_svilenov: Може, нямам нищо против, но според мен по-подходящо ще е да си направиш подобна тема за вашия регион.

@Falcor: Хубаво маршрутче, единственият му недостатък е, че завършва, а не започва от Тракия :D - ако стартирате от тая част на града има доста по-голям шанс да успявам да се включвам.

Ами има и още един недостатък :eyebrow:
Парцела,заграден от гофрирана ламарина е за тежка строителна механизация и кой знай защо вратите му са широко отворени и от там изскачат едни зли кучета :nuts:
Предупреждавам,че този маршрут определено не е за сам човек из тези покрайнини :(
traveler

Рейтинг: 1251

Мнениеот sergeh » Пон Авг 22, 2011 9:07 pm

Хм, както се вижда от снимката, по времето, когато съм го минавал, дворът е празен и няма никаква механизация - очевидно тогава току-що е бил построен. Но не е проблем да се избегне минаването покрай това място. А пък и за колоездача срещата със зли кучета не е новост - тези четириноги открай време питаят топли чувства към нашего брата :rofl:.

Все пак добре че сподели - тъкмо днес си мислех, че не е лошо някоя сутрин да "врътна" набързо точно това маршрутче :idea:.
Аватар
sergeh

Назад към Общ форум