Препоръчайте ми Добро кормило за спускане

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Препоръчайте ми Добро кормило за спускане

Мнениеот hitar_potar » Сря Сеп 01, 2010 12:05 pm

е няма как едно кормило над 750мм да е под 250-300гр. изключваме нюкпруф-а - по спомен той беше и по-скъпичък май, но не мога да потвърдя - сайта на CRC крашна за пореден път. на мнение съм, че е съвсем нормално за едно кормило 780-800мм да е около 350гр. пак по спомен FSA Gravity 800мм е 420гр. за да спестите точно пък от волан, трябва да се обърнете към карбоновите решения, които пък струват една маса пари. и най-големите такива досега са 730мм. ;)
ЕДИТ: хммм, объркал съм - дори е по-евтино нюк пруфчето от болшинството модели. това е хубаво. но си държа на мнението - за дължина 780-800 350гр. са нормални.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот shaady » Сря Сеп 01, 2010 2:17 pm

Answer ProTaper DH 1/2 издигане е 330 грама, премерени ;)
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот codename47 » Сря Сеп 01, 2010 2:20 pm

абе ако беше само до грамове никой нямаше да пуска по-тежко след първото широко кормило: reverse XXL 760mm - 306g...
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот FREERIDE RIDER » Сря Сеп 01, 2010 8:52 pm

daf4ov написа:
Night_Falcon написа:
BRAMBARA написа:Здравина... :lol: :lol: :lol:

Можеш да питаш FREERIDE RIDER ;)

@Гена,я ни разясни как точни си изкриви твоя бубар...колелото ти падна от едни скали,нали.По спомен мястото от където ти падна колелото,не е много ниско.Аз смятам че почти всяко кормило ще се изкриви от това място,но това е друга тема. :) И все пак тогава ми трябваше курмило и веднага взех бубара.Не съжалявам но трябваше да си купя нещо друго,само и единствено заради теглото.
Теглото на моя бубар със 30 издигание е 347 грама.Чак толкова много не е :)

Малко е :offtopic: това как изкривин бообар-а ,но щом желаете .
Първо тренировъчно спускане на сопот и спускаме се ,карам още на сунгул трака в началото гледам пред мен едни бабунки намалям (колкото мога ) след това следваше някъкъв завой на дясно (лек) ,и завивам си аз гумата излиза извън пистата ,и почвам да се опитвам да вкарам байка в пистата цялото колело излиза под пистата. вече пистата беше над мен аз ббях мойеби два 3 метра надолу опитваи се да завия нагоре ,но разбирам ,че няма да се опправя ,пускам колелото ,от голямата скоросто нямах възмойност да се предпазя и паднах по лице . Докъто падах гледам си аз как в същото време колелото лети на долу стигна някъкъв камък и се завъртя почна да се търкаля по седалка и кормило ,като това беше добре ,търкаляше се чак от пистата до пъте това са можеби към 20 м разлика ,след като стигна пътя беше точно по кормило и седалака и позйте кво бааам колелоот отскочи отново върхо тя и падна неподвийно на земята (помислих си аз нищо му няма )
След това малко се поосъзнах кво става свалих си каската и от горе ме гледаха 2 ма човеке Крис (@Metel) и Марто (Marto Dh )- те могат да кажат какво стана.
Едвам едвам стигна до пътя (там където беше и колелото ) и видях как седалката се беше изкривила толкова яко ,че маправо :bawling: ,послле видях кормилото ,после видях и лостченот на псирачката беше изллезло , и за капак чашките се луфтеха .
След това Марто слезна до пъте и ми помогнаи с стигнахме до лифта и слезнахме долу .

Ако има въпроси казвайте !
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот NWD » Сря Сеп 01, 2010 9:02 pm

Охо, и искате да не се е изкривило :bigeyes: Хубаво, че колелото се е разминало само с това ;)
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот FireFoXa » Сря Сеп 01, 2010 9:03 pm

FREERIDE RIDER написа: ...

Ще ме извиняваш, ама с каквото и кормило да си бил, щеше да се изкриви при директен удар при свободно падане/таркаляне 20 метра в дърво или там квото беше... Можеби ония дропърски кормила, дето съотношението дължина/тегло е 1:1 щеше да остане здраво. Нямал си късмет при това падане, не ти е кормилото виновно, че се е счупило от непредвидено натоварване. Общо взето радвай се че ти не си летял 20 метра с колелото надолу, защото тогава щеше да е страшно... :beer:
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот traqn » Сря Сеп 01, 2010 9:05 pm

Може ли да дадете мнение за fsa maximus 800mm версия (или пък е 780 :dontknow: ). Също и каква е цента му. Благодаря предварително
Аватар
traqn

Рейтинг: 1084

Мнениеот NWD » Сря Сеп 01, 2010 9:13 pm

FireFoXa написа:
FREERIDE RIDER написа: ...

Ще ме извиняваш, ама с каквото и кормило да си бил, щеше да се изкриви при директен удар при свободно падане/таркаляне 20 метра в дърво или там квото беше... Можеби ония дропърски кормила, дето съотношението дължина/тегло е 1:1 щеше да остане здраво. Нямал си късмет при това падане, не ти е кормилото виновно, че се е счупило от непредвидено натоварване. Общо взето радвай се че ти не си летял 20 метра с колелото надолу, защото тогава щеше да е страшно... :beer:

Кормилото му не се е счупило, а просто леко се е изкривило. Това не пречи да се кара още, но просто създава някакъв лек дискомфорт.
Аватар
NWD

Мнениеот FireFoXa » Сря Сеп 01, 2010 9:39 pm

NWD написа:Кормилото му не се е счупило, а просто леко се е изкривило. Това не пречи да се кара още, но просто създава някакъв лек дискомфорт.

Ти майтап ли си прайш? Кажи ми "да"... моля те! Как не пречи да се кара криво кормило, цялата му конструкция в областа на изкривяването е отслабена и при малко по голямо натоварване от подхоодящите килограми и ще се счупи като солета... Да не говорим, че тялото свиква на криво кормило, и правото кормило му се струва криво, а то обратното... Един приятел мислеше, че чисто новото му кормило беше криво, щото караше удължен хусефелт който беше се кривнал надолу...

П.П. Мисля че изчерпахме темата... остава да разберем какво си избра автора :D :beer:
П.П. Вземай някое кормилце дето те кефи на външен вид, и те удоволетворява по параметри и не му мисли...
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот NWD » Сря Сеп 01, 2010 9:56 pm

Не исках да кажа, че може да се кара, а просто че само леко се е изкривило, от което следва, че трябва да се вземе ново кормило, както е и направил Гената. Наистина, стига вече сме пълнили темата с излишен :offtopic:
Аватар
NWD

Мнениеот Shady™ » Чет Сеп 02, 2010 12:00 pm

Mиии ако не даържиш да си сложиш водопроводна тръба за кормило - Diabolus - 710mm :) Е това карам и не ми / се налага да го сменям !
А даже и във форума се продават за без пари сега - на по 50-60лв от 120-150лв за ново... :)

:beer:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот iuziud » Чет Сеп 02, 2010 12:47 pm

здравейте, ше си взимам Answer ProTaper 780 DH но се чуда за издигането между 0.5" и 1", вие кое бихте ми препоръчали и защо? мерси.
Аватар
iuziud

Рейтинг: 1237

Мнениеот pro-adrenaline » Чет Сеп 02, 2010 12:53 pm

iuziud написа:здравейте, ше си взимам Answer ProTaper 780 DH но се чуда за издигането между 0.5" и 1", вие кое бихте ми препоръчали и защо? мерси.

Всичко зависи кое ти е по-удобно на теб.
pro-adrenaline

Рейтинг: 1195

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 02, 2010 3:10 pm

pro-adrenaline написа:
iuziud написа:здравейте, ше си взимам Answer ProTaper 780 DH но се чуда за издигането между 0.5" и 1", вие кое бихте ми препоръчали и защо? мерси.

Всичко зависи кое ти е по-удобно на теб.

Като правило по-ниското е по-добро в завоите и тъй като знаем, че истината е в завоите... :beer:
Човек трябва да мисли за центъра на тежестта и контрола му
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот URNEST » Чет Сеп 02, 2010 5:13 pm

Night_Falcon написа:
BRAMBARA написа:И с какво го ограничава Boobar-а ? :confused:

:offtopic: отношението тегло/здравина

Не прави такива изказвания, теглото му е под 350гр (за големия размер), което е напълно приемливо в този клас. Относно здравината, това че някой е успял да го изкриви при някакво падане не е повод за такива генерални изводи. Аз лично карам boobar повече от година и не съм имал никакви проблеми, както и много други хора.
Моя съвет е да си избирате кормило по параметри: издигане; извивка назад; извивка нагоре, а не толкова по приказки на други хора.
Аватар
URNEST

Мнениеот outfaced » Пон Сеп 06, 2010 4:41 pm

http://mbaction.com/ME2/dirmod.asp?sid= ... 1142C49E3B
http://www.sicklines.com/2010/05/03/201 ... -wingtips/
http://vimeo.com/14118454

вече не е нужно да познавате стругар, за да си удължите кормилото
:agree:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот GECKO » Пон Сеп 06, 2010 9:13 pm

Кормила като вестници!

Има много решения и почти всички са правилни хаха - кормилото се избира според човека, според начина на каране, според преобладаващите трасета, според рамката и вилката.

Та... за височината, ширината и градусите (60 градуса домашарка и кормилото няма никакво значение)

Кормилото като окачване - равното кормило е по-кораво от кормилото с издигане, което се усеща като груба возия и изисква малко по-добър/силен захват. Другата страна на монетата е това, че твърдото кормило позволява по-директен усет и по-директно управление/проследяване и цялостен усет за терена.

Кормилото като настройка на геометрията - издигнатото кормило изнася пътника :) нагоре и назад, респективно намаля тежестта на предната гума. Това може да е плюс за стръмни трасета и минус за по-равни, защото колкото повече тежест имаш над предницата, толкова повече контрол. На стръмни трасета обаче ниската предница може да е предпоставка за по-напрегнато управление и по-лесно постигане на човка. Също така ширината оказва ефект над позицията - по-широкото кормило ще смъкне ездача по-ниско и респективно тясното го дърпа назад.

Според човека - дължината на кормилото трябва да се прецени така, че да позволява на ездача стойка, която да му дава възможност за управление и място за движение на колелото. Късото кормило ще се усеща добре в някои условия защото позволява по-бърза реакция при завиване. От друга страна води до една характерна нестабилност при по-технични участъци, защото човек трябва да приложи по-голямо усилие за да удържи в права линия по-малкото рамо. Дългото кормило позволява стабилност на скорост, но и забавя управлението като изисква повече ход на ръцете за същото завиване на предната гума. Полезно за по-отворените трасета, но за по-тесните и засукани може да е минус. Също така градусите на кормилото както и наклона му са един огромен фактор. Правото кормило има 1 извивка, която се наглася с въртене на кормилто в лапата. Кормилата с издигане имат 1 назад и 1 нагоре. Изборът и нагласянето в лапата трябва да са удобни на ездача - например по-дълго кормило за по-нисък ездач ще е по-добре да е с повече извивка назад, защото радиуса (не знам дали това е правилната дума) на ръцете му ще е по-малък. Също така дължината не трябва да заключва ръцете или да ги свива прекалено. Най-удачното е да се пробва кормилото на колелото във нормална стойка за каране. Ако на ездача му е удобно и не му суче китките, и също така му позволява да се движи върху колелото, значи кормилото е удачно... а да, това е друг момент. Прекалено дългото кормило намаля хода на ръцете и не позволява да следите терена достатъчно адекватно. На мен например кормилото ми - Element technic nickel-wide дойде в размер 760мм и се наложи да го намаля до 740мм за да ми е удобно.

Според трасето... тук трябва да се включи и според вилката и рамката.

Двукоронната вилка позволява да регулираш малко повече предницата и с едно кормило можеш да се настроиш за каране например на Боровец/Сопот (където аз карам с 1см по-източена вилка), както и на Драгалевци/Безбог (където ми е удобно на минимум вилката). При еднокоронната се изисква малко повече внимаване, защото не можеш да регулираш предницата толкова и трябва да е по... "гъвкаво" (удобно за всякакви ситуации) кормило.

Ниското средно позволява да се кара с по-ниска предница (височина на кормилото и вилката) без това да оказва ефект над центъра на тежестта толкова много. Ако е високо обаче средното може ниското кормило да изиграе лоша шега, защото ездача ще се изнесе много нагоре и напред => може по-лесно да се "човкира"

Също така челният ъгъл до някъде позволява избор на по-ниско кормило, защото не намаля стабилността на кофти участъци и намаля възможността за прелитане на ниското кормило :)

Като се вземат в предвид тези два момента може да се избере кормилото така, че ездача да е в по-неутрална позиция (ако това му е удобно) или по-изнесен назад/напред и да се регулира според трасето с местене на лапата (нагоре/надолу по стержена за еднокоронни и двукоронни вилки) или с височината на вилката (източване/снижаване за двукоронни вилки)

Ниското кормило завива по-добре, но прекалено ниското в завои с претоварване (например стръмен заход, който свършва с вираж, каквито сме виждали на Боровец/Сопот) може да се окаже много тежко за ръцете и потенциално опасно, когато ръцете се предадат под вас и буквално паднете на вилката (случвало ми се е да)

Високото кормило е комфортно за стръмни трасета, но когато е толкова високо, че почти да го бутате напред вместо отгоре може много лесно да загуби сцепление предницата в равни завои, такива с корени и т.н.

Във въздуха... ниското кормило/ниската предница ще накланят везните напред, високото обратно - назад (пак трябва да се вземе в предвид цялостната стойка на колелото - средно и т.н.). Късото кормило ще позволи да дръпнете повече предницата във въздуха (повече ход на ръцете), дългото ще ограничи това дърпане. Прекалено дългото ще се усеща все едно ви дърпа напред... и понеже моето летене е по-скро близко до падането ще се радвам ако някой с повече опит в това отношение се изкаже.

В крайна сметка трябва да се кара и да се пробва - удобното на един може да е смъртоносно за друг. Когато не си харесаш нещо продаваш и минаваш на следващото - по-добре така, от колкото да те болят ръцете или евентуално да се пребиеш заради кофти избор.

Мисля, че няма универсален избор, а колкото по-навътре влиза човек в спорта толкова по-сложен и субективен става избора, за това - което е най-удобно това и да се кара.

P.S. продукта на ODI изглежда много интересно :)
Аватар
GECKO

Мнениеот codename47 » Вто Сеп 07, 2010 1:03 pm

според мен има връкза между reach/stack на рамката и удобната извивка на кормилото, също и дължината на курбелите като по-дългите те смъкват надолу а късите нагоре. Също трябва да има връзка с weight distrubution на рамката, но не знам каква точно :dontknow:
примерно при мен противно на логиката ми е удобно с по-къса лапа за нагоре и по-дълга за надолу.... :boggled:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Shady™ » Вто Сеп 07, 2010 1:12 pm

*GECKO

:bigeyes: :bowdown: :^:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот outfaced » Вто Сеп 07, 2010 2:06 pm

GECKO ... човееек ... по-хубаво няма просто как да се каже :)
евала, отново
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Jim » Вто Сеп 07, 2010 7:01 pm

GECKO, да знаеш само колко ми липсват мненията като твоето във форума напоследък... :bowdown:
Аватар
Jim

Рейтинг: 1298

Мнениеот flex » Нед Окт 17, 2010 2:59 am

GECKO написа:..Дългото кормило позволява стабилност на скорост, но и забавя управлението като изисква повече ход на ръцете за същото завиване на предната гума.

За ход на ръцете да, но с по-малко усилие. Строго индивидуално е според как го прави този който кара и конфигурацията на колелото. На мен лично с по-широкото ми е по-удобно.

GECKO написа:.. равното кормило е по-кораво от кормилото с издигане, което се усеща като груба возия и изисква малко по-добър/силен захват

Потвърдено. От кормило с издигане 35мм минах на издигане 1/2" и вибрациите са чувствително повече дори и след смекчаване на вилката. Някои производители проектират кормилата си така (Truvativ Boobar по мое наблюдение), че трансфера на тези вибрации през кормилото да е по-редуциран заради малко по-голяма гъвкавост на конструкцията. Това е хубаво защото хора, преживяли травми в китките биха могли да се възползват от това. При по-дълги спускания също помага като се трупа по-малко умора. Приказките от рода "ама то се изкриви" или "другото е по-здраво" звучат малко несериозно . При падане всичко може да се потроши а и нали всеки отива да кара, не да се чупи.

Друго нещо, което ми направи впечатление също е при градус разлика в извивката на кормилото нагоре, усещането е много различно още от първия момент.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот hitar_potar » Нед Окт 17, 2010 10:58 pm

Ъъъъ, не знам в моя телевизор ли е проблема, но при мен е обратното - от кормило с голямо издигане (50мм) към воланче с малко (половин инч колко се пада - около 15мм ли) вибрациите намаляха чувствително, да не кажа, че почти изчезнаха. Предишния волан беше скандиев Азоник 712мм, новия е Рейс Фейс-че Атлас ФР 785мм - далеч по-комфортно ми е на ръчичките, по-малко се изморяват, друсането почти липсва. :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот flex » Пон Окт 18, 2010 3:24 pm

hitar_potar написа:Ъъъъ, не знам в моя телевизор ли е проблема, но при мен е обратното

Има разлика в гъвкавостта на двата материала, но по-важното е, че новото ти е по-удобно.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот fantom » Пет Окт 29, 2010 8:46 pm

Според мен Race Face атлас е най-добрия избор или пък нещо на Zooi :beer:
spruld0g:п.п а предния шок с ква пружина е ?
Аватар
fantom

Рейтинг: 914

Мнениеот MaSurA » Пет Окт 29, 2010 10:31 pm

fantom написа:Според мен Race Face атлас е най-добрия избор :beer:
:beer: :beer:
MaSurA

Рейтинг: 1160

Мнениеот _SoRa_ » Чет Ное 04, 2010 4:44 pm

outfaced написа:http://mbaction.com/ME2/dirmod.asp?sid=&nm=&type=news&mod=News&mid=9A02E3B96F2A415ABC72CB5F516B4C10&tier=3&nid=878B251E64034D4B9FE3D81142C49E3B
http://www.sicklines.com/2010/05/03/201 ... -wingtips/
http://vimeo.com/14118454

вече не е нужно да познавате стругар, за да си удължите кормилото
:agree:

Тези "джаджи" има ли ги в някой онлайн магазин? Моето кормило макар с 20мм по- късо от старото ми е неудобно за спускане. За сега не ми се дават още 100на лв за друго. Та се чудя дали да не го удължа :dontknow:
Има ли вероятност стругаря ако да си "остави" ръцете и да прецака кормилото?
_SoRa_

Мнениеот moz » Чет Ное 04, 2010 5:12 pm

Тези джаджи са само за тези кормила, нама да ти свършат работа.
moz

Мнениеот _SoRa_ » Чет Ное 04, 2010 8:31 pm

Знаех си аз, знаех си ... само като видях пича от клипа как завива за кормилото тия удължения ... :V:
_SoRa_

Мнениеот saiz_swut » Вто Ное 09, 2010 4:31 pm

Бих ти препоръчал nuke proof flat bar.Това че е flat bar ще ти помогне мн.С него ще си по стабилен поради липсата на издигане.Относно тежеста не е мн. дори е доста леко мисля че беше 270гр.Това е доста малко за кормило 760мм :agree: :agree: :agree: но ти си решаваш.
Аватар
saiz_swut

Рейтинг: 1126

ПредишнаСледваща

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд