Кормила като вестници!
Има много решения и почти всички са правилни хаха - кормилото се избира според човека, според начина на каране, според преобладаващите трасета, според рамката и вилката.
Та... за височината, ширината и градусите (60 градуса домашарка и кормилото няма никакво значение)
Кормилото като окачване - равното кормило е по-кораво от кормилото с издигане, което се усеща като груба возия и изисква малко по-добър/силен захват. Другата страна на монетата е това, че твърдото кормило позволява по-директен усет и по-директно управление/проследяване и цялостен усет за терена.
Кормилото като настройка на геометрията - издигнатото кормило изнася пътника

нагоре и назад, респективно намаля тежестта на предната гума. Това може да е плюс за стръмни трасета и минус за по-равни, защото колкото повече тежест имаш над предницата, толкова повече контрол. На стръмни трасета обаче ниската предница може да е предпоставка за по-напрегнато управление и по-лесно постигане на човка. Също така ширината оказва ефект над позицията - по-широкото кормило ще смъкне ездача по-ниско и респективно тясното го дърпа назад.
Според човека - дължината на кормилото трябва да се прецени така, че да позволява на ездача стойка, която да му дава възможност за управление и място за движение на колелото. Късото кормило ще се усеща добре в някои условия защото позволява по-бърза реакция при завиване. От друга страна води до една характерна нестабилност при по-технични участъци, защото човек трябва да приложи по-голямо усилие за да удържи в права линия по-малкото рамо. Дългото кормило позволява стабилност на скорост, но и забавя управлението като изисква повече ход на ръцете за същото завиване на предната гума. Полезно за по-отворените трасета, но за по-тесните и засукани може да е минус. Също така градусите на кормилото както и наклона му са един огромен фактор. Правото кормило има 1 извивка, която се наглася с въртене на кормилто в лапата. Кормилата с издигане имат 1 назад и 1 нагоре. Изборът и нагласянето в лапата трябва да са удобни на ездача - например по-дълго кормило за по-нисък ездач ще е по-добре да е с повече извивка назад, защото радиуса (не знам дали това е правилната дума) на ръцете му ще е по-малък. Също така дължината не трябва да заключва ръцете или да ги свива прекалено. Най-удачното е да се пробва кормилото на колелото във нормална стойка за каране. Ако на ездача му е удобно и не му суче китките, и също така му позволява да се движи върху колелото, значи кормилото е удачно... а да, това е друг момент. Прекалено дългото кормило намаля хода на ръцете и не позволява да следите терена достатъчно адекватно. На мен например кормилото ми - Element technic nickel-wide дойде в размер 760мм и се наложи да го намаля до 740мм за да ми е удобно.
Според трасето... тук трябва да се включи и според вилката и рамката.
Двукоронната вилка позволява да регулираш малко повече предницата и с едно кормило можеш да се настроиш за каране например на Боровец/Сопот (където аз карам с 1см по-източена вилка), както и на Драгалевци/Безбог (където ми е удобно на минимум вилката). При еднокоронната се изисква малко повече внимаване, защото не можеш да регулираш предницата толкова и трябва да е по... "гъвкаво" (удобно за всякакви ситуации) кормило.
Ниското средно позволява да се кара с по-ниска предница (височина на кормилото и вилката) без това да оказва ефект над центъра на тежестта толкова много. Ако е високо обаче средното може ниското кормило да изиграе лоша шега, защото ездача ще се изнесе много нагоре и напред => може по-лесно да се "човкира"
Също така челният ъгъл до някъде позволява избор на по-ниско кормило, защото не намаля стабилността на кофти участъци и намаля възможността за прелитане на ниското кормило

Като се вземат в предвид тези два момента може да се избере кормилото така, че ездача да е в по-неутрална позиция (ако това му е удобно) или по-изнесен назад/напред и да се регулира според трасето с местене на лапата (нагоре/надолу по стержена за еднокоронни и двукоронни вилки) или с височината на вилката (източване/снижаване за двукоронни вилки)
Ниското кормило завива по-добре, но прекалено ниското в завои с претоварване (например стръмен заход, който свършва с вираж, каквито сме виждали на Боровец/Сопот) може да се окаже много тежко за ръцете и потенциално опасно, когато ръцете се предадат под вас и буквално паднете на вилката (случвало ми се е да)
Високото кормило е комфортно за стръмни трасета, но когато е толкова високо, че почти да го бутате напред вместо отгоре може много лесно да загуби сцепление предницата в равни завои, такива с корени и т.н.
Във въздуха... ниското кормило/ниската предница ще накланят везните напред, високото обратно - назад (пак трябва да се вземе в предвид цялостната стойка на колелото - средно и т.н.). Късото кормило ще позволи да дръпнете повече предницата във въздуха (повече ход на ръцете), дългото ще ограничи това дърпане. Прекалено дългото ще се усеща все едно ви дърпа напред... и понеже моето летене е по-скро близко до падането ще се радвам ако някой с повече опит в това отношение се изкаже.
В крайна сметка трябва да се кара и да се пробва - удобното на един може да е смъртоносно за друг. Когато не си харесаш нещо продаваш и минаваш на следващото - по-добре така, от колкото да те болят ръцете или евентуално да се пребиеш заради кофти избор.
Мисля, че няма универсален избор, а колкото по-навътре влиза човек в спорта толкова по-сложен и субективен става избора, за това - което е най-удобно това и да се кара.
P.S. продукта на ODI изглежда много интересно