Проста програмка за пресмятане на предавки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проста програмка за пресмятане на предавки

Мнениеот azzmaster » Пон Сеп 13, 2010 11:41 pm

Направих си ,за лична употреба, програмка,която смята измината скорост според предавката и диаметъра на гумата.На мен ми е полезна защото нямам оборотомер и искам да поддържам определена скорост на баири, които минавам често,затова я качвам тук-ако някой друг иска да я ползва.Peace.

http://rapidshare.com/files/418889689/G ... ulator.exe
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Re: Проста програмка за пресмятане на предавки

Мнениеот sergeh » Вто Сеп 14, 2010 3:54 pm

azzmaster написа:...която смята измината скорост ...

?

Освет това линкът е само за 10 сваляния, които са изчерпани.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот azzmaster » Вто Сеп 14, 2010 7:00 pm

Не знаех че в rapidshare има ограничение вече.
Идеята на програмата е много проста-въвеждаш колко зъба са ти предния и задния венец,диаметъра на гумата ти и ти вади графично за тази предавка какви скорости ще развиваш при съответните обороти.
http://www.megaupload.com/?d=ZHDM40K7
http://www.easy-share.com/1912269634/GearCalculator.exe
Последна промяна azzmaster на Вто Сеп 14, 2010 7:03 pm, променена общо 1 път
Аватар
azzmaster

Мнениеот did » Вто Сеп 14, 2010 7:02 pm

Защо цяла програма? Та това е толкова проста сметка...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 14, 2010 7:34 pm

Това .exe не бих си го пуснал на машината, ако ще и да смята астрофизични задачи. Пък и метриката "измината скорост" не ме вълнува, ама хич :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот azzmaster » Вто Сеп 14, 2010 8:23 pm

Пичове,знам че сте критици по душа и само дебнете хората,обаче никой нищо не карам просто съм споделил това което ми е полезно на мен.Никой не ви е карал да теглите нищо.Ако имате идеи за някакъв по конструктивен и полезен софтуер няма проблем да ги споделите,на мен ми е хоби да изучавам програмките и да правя нови неща.
Аватар
azzmaster

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 14, 2010 9:01 pm

Имам идея за теб - уеб-базирани апликации. Успех!
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 14, 2010 9:41 pm

или екселска таблица :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот sergeh » Вто Сеп 14, 2010 10:39 pm

azzmaster, не го приемай толкова драматично!

Това, че обичаш да правиш програмки е похвално! Колегите се опитват да ти подскажат, че тегленето на .exe от несигурен източник, е меко казано нежелателно (а твоят компютър, на който си компилирал програмката, е доста несигурен източник - няма гаранция, че е добре защитен и "неовирусен"). Затова ти предлагат сравнително по-безопосните, от гледна точка на потребителя, решения - web базирано приложение и Еxcel-ска таблица.

Като любител на точните науки и логиката (щом програмираш) не би трябвало да ти е безразлична и неточността, която ти посочих - словосъчетанието "измината скорост" е лишено от смисъл. Предполагам, че е техническа грешка.
Аватар
sergeh

Мнениеот azzmaster » Вто Сеп 14, 2010 10:54 pm

Аз сега го видях това "измината скорост".Моя грешка , вярно :).Ама нещо не мога да го едитна поста вече.Който се притеснява за сигурноста на ехе-то да си го сканира с антивирусна или просто да не тегли.За уеб-базирани апликации съм съгласен че е добре,но не съм стигнал дотам още.Доколкото екселските таблици,за мен са изключително грозни и трудни за обработка и ползване,не можете да ме убедите че вършат повече работа от няколко реда C++ код.
Аватар
azzmaster

Мнениеот did » Вто Сеп 14, 2010 10:59 pm

azzmaster написа:Доколкото екселските таблици,за мен са изключително грозни и трудни за обработка и ползване,не можете да ме убедите че вършат повече работа от няколко реда C++ код.

Това е, щото не умееш да ги ползваш и не знаеш VisualBasic. За една формулка с 3 умножения и едно деление да компилираш цяла програма си е... няма да кажа какво.

Да не говорим, че не трябва да се въвежда диаметър, а обиколка на гумата. Коментирали сме го многократно в темите за велокомпютърчета.

Купи си едно велокомпютърче за 10 лева и не се занимавай с глупости!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 14, 2010 11:05 pm

Добре де, защо никой не обръща внимание на основното - как ще се ползва в момента, в който реално ти трябва?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Вто Сеп 14, 2010 11:06 pm

Alpina написа:Добре де, защо никой не обръща внимание на основното - как ще се ползва на терен?

не се ползва на терен, а на теория. Не че става и на теория, ако нямаш датчик каданс, пък ако имаш датчик каданс, как така няма да имаш велокомпютър... Абе, *******
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 14, 2010 11:14 pm

Това, което би било полезно в тая насока е да се направи java програма, която е свързана с gps на телефона. Тя да знае наличните предавки и да анализира скоростта на велосипедиста. При това, да предлага подходяща предавка, за да е удачен кадансът. Но по-скоро ми се струва ненужно упражнение :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот did » Вто Сеп 14, 2010 11:16 pm

Всякакъв софтуер, свързан с тази тема, който е имало смисъл да бъде написан, отдавна е написан.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sergeh » Вто Сеп 14, 2010 11:18 pm

Ами Excel е приложение, предназначено за всякакви сметки и там е въпрос на секунди да се напише проста формула за това изчисление. За web-базирано приложение - синтаксисът java script не би трябвало да е загадка за някой, който пише на C++, така че ще е лесно да се пренесе кода от твоята програмка - мисля, че с малко четене ще го направиш - ще е едно полезно упражнение.

Колегите критици - дайте по-деликатно, моля. Момчето си е направило програмче, явно му харесва да се занимава с програмиране, споделило я е за тези, които биха проявили интерес, а не за тези, които не ги вълнува. Какво толкова, дори и да я намирате безполезна - това не значи, че се занимава с глупости или че трябва да учи напълно излишния в случая VisualBasic (един доста противен език за програмиране).

Поздрави и успех!
Аватар
sergeh

Мнениеот jawsbg » Вто Сеп 14, 2010 11:41 pm

Не отваряйте програмата, ако сте с Win 7, държи се странно, успя да ми блокира и целия компютър.
Също така не въвеждайте нещо различно от цифри в полетата, че става мазало :)
azzmaster написа:няколко реда C++ код

Не са достатъчни явно :peace: Иска си още малко писане програмата :agree:
Аватар
jawsbg

Рейтинг: 1330

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 15, 2010 6:28 am

azzmaster написа:Аз сега го видях това "измината скорост".Моя грешка , вярно :).Ама нещо не мога да го едитна поста вече.Който се притеснява за сигурноста на ехе-то да си го сканира с антивирусна или просто да не тегли.За уеб-базирани апликации съм съгласен че е добре,но не съм стигнал дотам още.Доколкото екселските таблици,за мен са изключително грозни и трудни за обработка и ползване,не можете да ме убедите че вършат повече работа от няколко реда C++ код.

Най-малкото нямат нужда от компилатор и не грешат. Няма нужда да се сопваш, никой не е перфектен, включително и ти. По-добре мисли натам.
Аватар
bikerider

Мнениеот azzmaster » Сря Сеп 15, 2010 8:47 am

Нормално е програмата да ви вади грешки ако въвеждате цифри или други символи,просто не съм сложил проверка.
Идеята в реално време да се използва тази програма не е много практична ,защото няма как софтуер да ти засича сегашните предавки.Може да се направи във по малка резолюция и да се използва на някой смарт телефон предполагам.Програмата е писана на C++ builder,което е доста по добро от Visual basic.
В полето " Диаметър на гумата" трябва да се въведе диаметър на гумата , а не обиколката,както е на велокомпютърчетата,защото така е по удобно - във самата програма се умножава по 3.14,все пак ще сложа и 2те опции.
Ако някой наистина ще използва програмката (а не само да критикува) ,не е проблем да отделя 2-3 минути да и сложа проверки на полетата.Написал съм че е полезна ако сте като мен и всеки ден до работа и обратно минавате един и същи маршрут,или ви е просто любопитно на какви обороти вдигате максималната си скорост ,на мен лично ми беше полезно да знам че на 105 оборота в мин при предавка 53-11 вдигам 62 км/h.

"Купи си едно велокомпютърче за 10 лева и не се занимавай с глупости!"
Карам със Сигма 509 (от 25 лева).Това не значи че мога или искам да вложа доста по голямо количество пари за оборотомер.Досега не съм чувал за велокомп. за 10 лева,щом ти си караш с такъв и не се занимаваш с глупости,окей,твоя си работа.
Аватар
azzmaster

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 15, 2010 9:00 am

sergeh, казваш критики имало само...
Хайде представи си как се ползва тоз прОграмен продукт - ти ще караш ли, или постоянно ще въвеждаш данни?
Дай ми пример как се ползва, моля те!

А както се каза - такива работещи приложения има десетки, ако не и стотици...

Просто преди да се предложи нещо, трябва да се има някаква идея как ще се ползва...
Честно казано, за мен това все едно е писано от човек, който никога не се е качвал на колело или имал досег с такова...
Сериозно!

azzmaster, това за диаметъра се шегуваш, нали?
И с въвеждане на данните в смартфон по време на движение, докато бройш на ум оборотите, които правиш :bowdown:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 15, 2010 9:25 am

azzmaster, в добра посока се движиш и много ти се радвам, че си решил да споделиш. Само че като искаш да си полезен на някого, ПЪРВО се тества програмата, след това се предоставя. Така правят хората, а не като теб да се карат на другите, че видите ли само критикували, щот' програмата гърмяла. Просто е малко несериозно, не за друго. Щом искаш да си полезен стигни докрай и изпипай нещата.
Аватар
bikerider

Мнениеот marsa » Сря Сеп 15, 2010 10:47 am

В тоя ред на мисли, с тази табличка си смятам превките за да избера правилни такива и да знам кога как има смисъл да се върти, да си познаваш предавките е доста важно:
http://www.megaupload.com/?d=ZOY7ZRHS

Само трябва да замените стойностите с вашите, разбира се.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот sergeh » Сря Сеп 15, 2010 11:16 am

Alpina написа:sergeh, казваш критики имало само...
Хайде представи си как се ползва тоз прОграмен продукт - ти ще караш ли, или постоянно ще въвеждаш данни?
Дай ми пример как се ползва, моля те!

А както се каза - такива работещи приложения има десетки, ако не и стотици...

Не си ме разбрал правилно - не съм против критиките (аз първи критикувах всъщност), а срещу начинът, по който се правят - прекалено крайни са. Самото заглавие на темата "Проста програмка ..." е показателно, че тя няма кой знае какви претенции. Щом на автора му върши работа има шанс да е полезна и за някой друг (от негова гледна точка, аз не съм пускал и разглеждал програмата). Съгласен съм с отправените забележки по отношение на недозавършеност, нефункционалност в движение и т. н., но те могат да се кажат по много начини и без да засягат автора.

"такива работещи приложения има десетки" - това ми звучи като "човечеството отдавна е открило двигателя, защо караш колело?"
Аватар
sergeh

Мнениеот azzmaster » Сря Сеп 15, 2010 11:57 am

Аз не претендиръм че съм създал нещо кой знае какво.Обещавам до ден два да направя подобрения и проверки и пак да кача програмата.Все пак при положение че очевидно трябва да се въвеждат числа в полетата не мислих че е кой знае какъв проблем че при въвеждане на букви програмата ще крашне.Очевидно е че не трябва да се въвеждат цифри,не сме малоумни все пак нали.....
Ето,марса е дал друг пример с проста екселска таблица която смята само отношението,нищо сложно,но все пак полезно.
И кое по точно гърми на програмата,освен че крашва при грешни въвеждания ?Кажете за да знам да го оправя...
Аватар
azzmaster

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 15, 2010 12:04 pm

Явно още не си установил, че ние потребителите сме крайно малоумни, така че трябва да очакваш такива неща и да не го допускаш ;)
Това е съвсем добронамерено :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот sergeh » Сря Сеп 15, 2010 12:24 pm

azzmaster написа:... Все пак при положение че очевидно трябва да се въвеждат числа в полетата не мислих че е кой знае какъв проблем че при въвеждане на букви програмата ще крашне.Очевидно е че не трябва да се въвеждат цифри,не сме малоумни все пак нали. ...

Време е да се запознаеш с термина "дуракоустойчивост" [от дурак (рус.) - глупак]. Както виждаш, има кой да пробва и нелогични данни, така че по-добре да си защитен (не казвам, че пробвалите са "дураци"). Това е една добра практика, хубаво е винаги да я имаш предвид когато предлагаш софтуер на широката публика.
Аватар
sergeh

Мнениеот trix » Сря Сеп 15, 2010 1:07 pm

jawsbg написа:Не отваряйте програмата, ако сте с Win 7, държи се странно, успя да ми блокира и целия компютър.
Също така не въвеждайте нещо различно от цифри в полетата, че става мазало :)
azzmaster написа:няколко реда C++ код

Не са достатъчни явно :peace: Иска си още малко писане програмата :agree:

програмката си работи без проблеми,така че си виж видеокартата дали е достатъчно мощна да възпроизвежда такива приложения.
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот Daniel Panev » Сря Сеп 15, 2010 2:18 pm

trix написа:програмката си работи без проблеми,така че си виж видеокартата дали е достатъчно мощна да възпроизвежда такива приложения.

Е на Quadro FX1800 какво точно ѝ е "немощното"?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот trix » Сря Сеп 15, 2010 2:28 pm

само прозореца да го преместиш реагира малко бавно,други забележки няма,ако и при тебе сбозва,то при мене си работи,така че проблема е във "ваште телевизори"
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот bikerider » Сря Сеп 15, 2010 3:35 pm

trix написа:само прозореца да го преместиш реагира малко бавно

Я пусни malwareBytes или нещо подобно :evil:
Аватар
bikerider

Следваща