Проста програмка за пресмятане на предавки

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Проста програмка за пресмятане на предавки

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 8:29 am

Сложих проверки и т.н. и защити против малоумщини,довечера ще кача обновената версия.
По принцип винаги слагам такива проверки,просто мислих че за такава малка програма няма да е нужно,а и само информативно,при 20 реда програмен код за самата програма написах към 60-70 реда за проверките ... :)
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 16, 2010 9:33 am

Добър maintanability index си докарал :8D:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 16, 2010 9:44 am

Съжалявам но след доста разискване снощи не успях да стигна до ясен извод (за себе си)
Направил си нещо без реално приложение в полеви условия,
което прави странни изчисления с неясни мерни единици.

В крайна сметка защо се заниваш с това?
п.п.
Единственото което показа програмата вчера, е че УСПЕШНО води до НЕИЗПОЛЗВАНЕ на велосипеда, за да се спори в тази тема :D
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Alpina » Чет Сеп 16, 2010 11:19 am

А и дали диаметъра на гумата е най-удачния вариант? ;)
Помисли малко над тоз въпрос :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 16, 2010 12:12 pm

@Alpina: Едно време в училище ни учеха, че между диаметъра и обиколката на окръжността има еднозначна зависимост, така че не виждам какво те притеснява - ако се въведе правилният диаметър ще се получат и правилни резултати.

@azzmaster: Черни букви на тъмносин фон не е най-удачната цветова комбинация - играх си 10 мин. с настройките на монитора, за да мога да прочета в кое поле какво да въведа. Ако имаш възможност ти препоръчвам да подобриш положението.

airborneone написа:... изчисления с неясни мерни единици...

И тази забележка има известно основание, така че конкретизирай в заглавията на полетата.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 16, 2010 12:21 pm

sergeh написа:@Alpina: Едно време в училище ни учеха, че между диаметъра и обиколката на окръжността има еднозначна зависимост, така че не виждам какво те притеснява - ако се въведе правилният диаметър ще се получат и правилни резултати..

При гуми с висок грайфер може да има разлика от 1-3 см в диаметъра.
В обиколката на гумата малко по-трудно ще се обърка, НО това отново не отговаря на въпроса за използването на "програмата" в полеви условия и цялостното и приложение...
п.п.
Автора безработен / студент / във ваканция ли е ?
Аватар
airborneone

Мнениеот Alpina » Чет Сеп 16, 2010 12:49 pm

sergeh написа:@Alpina: Едно време в училище ни учеха, че между диаметъра и обиколката на окръжността има еднозначна зависимост, така че не виждам какво те притеснява - ако се въведе правилният диаметър ще се получат и правилни резултати.

И си на мнение, че гумата е правилна окръжност :confused: :eek3:

Обиколката й винаги е една и съща, диаметъра не ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 16, 2010 1:24 pm

@airborneone: "При гуми с висок грайфер може да има разлика от 1-3 см в диаметъра." - при гуми с всякакъв грайфер измерването на обиколката ще е по външната част на гумата - нищо не пречи да се въведе така измерен диаметър.

@Alpina: По тая логика е редно да те питам - а как ще я мериш тая обиколка - с каква точност ще ти е измерването и т. н. подробности, от които няма смисъл.

Най-точно би било измерването, ако се вземе предвид и деформацията на гумата от теглото на колоездача, но и при този случай при стандартни условия (равен гладък път и постоянна скорост) разстоянието от центъра на остта на задното колело до плоскостта на пътя (радиусът на реалната окръжност, която "извършва" движението) ще е константно.

Естествено е, че ако искаме аптекарска точност ще трябва да се вземат предвид и други фактори, но става дума за ориентировъчни стойности все пак. Ако продължим в същия дух, ще се присъединим към категориите, изброени от airborneone. Съдейки от аватара - просто един ученик си е направил упражнение по програмиране, а не космически проект.
Аватар
sergeh

Мнениеот Alpina » Чет Сеп 16, 2010 1:41 pm

sergeh написа:Alpina: По тая логика е редно да те питам - а как ще я мериш тая обиколка - с каква точност ще ти е измерването и т. н....

Бързо, лесно и с висока точност :beer:

За какво ти е да взимаш предвид каквито и да е деформации, след като обиколката винаги е една и съща :D ... :rofl:

И пай избягвате въпроса, който зададох 2 или 3 пъти - какво е практическото приложение на тази програма?
Сериозно!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 16, 2010 2:16 pm

Alpina написа:За какво ти е да взимаш предвид каквито и да е деформации, след като обиколката винаги е една и съща :D ... :rofl:

Не съм съвсем съгласен: да вземем предполагаемо автомобилно колело с диаметър 50 см, на което има гума с ширина 20 см. Твърдиш, че с напомпена гума и с нацяло спадната гума (т. е. по пътя се търкаля джантата) пътят, който ще измине колелото при 10 оборота е един и същ? (деформациите нямат значение?)

azzmaster написа:На мен ми е полезна защото нямам оборотомер и искам да поддържам определена скорост на баири, които минавам често ...

Ако разтълкуваме малко обърканото обяснение на автора, по нея той се ориентира каква скорост да поддържа (защото писа, че има велокомпютър на колелото), за определени (предварително планирани) обороти без оборотомер в зависимост от конкретни предавки.
Аватар
sergeh

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 16, 2010 2:31 pm

Господа, оляхте се. Това не е професионален софтуер и както разбирам никога не е бил предназначен за такъв.

@airborneone: :rofl:
:D :agree:

@Alpina: Практическата цел е била упражнение по писане на код. Много се вживяваш :)
Последна промяна bikerider на Чет Сеп 16, 2010 2:40 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 16, 2010 2:34 pm

bikerider написа:Господа, оляхте се...

Що бе, в миналото учените са спорили колко дявола могат да се съберат на върха на една игла :rofl:
Аватар
sergeh

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 2:38 pm

В новия вариант на програмата се въвежда обиколката на гумата.Бях го направил да се въвежда диаметъра,защото карам с Schwalbe Kojak ,напомпани на 6,5 атмосфери и грешката е минимална,но в общия случай предполагам че обиколката е по удачна.
Забележката за цвета е приета.
Програмата не е 100 % неприложима,а и не можете да очаквате някакъв извънземен софтуер за каране на велосипед естествено.Най-малкото какво по точно има да се смята....въртене на педалите трябва.
Автора може би е РАБОТЕЩ студент РЕДОВНО обучение , в момента в платен отпуск на СТАЖ в пожарната,така че ако се опитва някой да ме нарече лентяй съвсем няма такова право.Нормалните хора имат отпуска,аз като цяло нямам.
Последна промяна azzmaster на Чет Сеп 16, 2010 2:39 pm, променена общо 1 път
Аватар
azzmaster

Мнениеот Antares » Чет Сеп 16, 2010 2:38 pm

Аз пък ще влезна в опозиция на всички!
azzmaster, евала за усилията. Съдейки по реакциите ти - влагаш желание в проектите си и напълно разбирам какво правиш, понеже и аз в момента прохождам в писането на скриптове и се радвам като бебе на цица на неща, които за един истински специалист са прости и елементарни, като пазенето на равновесие при ходене.
Реално - наистина, едва ли би имала истинско приложение подобна програма, въпреки, че и аз съм си мислил да си правя такива изчисления, но нито ме е вълнувало кой-знае колко, а и нормалното ми състояние на духа е "мързи ме".

Съвет - java script и в web based app :P Приеми го като предизвикателство :P

Щото и аз не обичам да свалям екзета, че няма 100% надеждна антивирусна.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 16, 2010 2:41 pm

Е, спрямо мен не си в опозиция: и аз му се радвам :)
Аватар
bikerider

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 2:42 pm

Въпреки че не ползвам антивирусни програми,защото за мен е безмислено,знам че в повечето от тях има опция да се сканира файл преди да се свали или докато се сваля.Използвайте го.
Аз лично десетки пъти съм пилял време да си смятам оборотите докато карам при скороста ми,затова направих програмката.
Наскоро започнах да чета и за джава,доста е подобно на C++,но все още не съм намерил добри tutorials (което е най-трудното в ученето на програмен език).
Аватар
azzmaster

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 16, 2010 2:49 pm

bikerider написа:Е, спрямо мен не си в опозиция: и аз му се радвам :)

Стига де човек, прецака му деня. Той Антарес си е свикнал да е в опозиция на всичко и всеки, в нередки изключения дори опозиция на себе си :D :agree:
@azzmaster, стаж, без стаж... имаш твърде много свободно време.
Ако работеше някъде където 9 часа те изстискват на 99% щеше да се радваш на времето когато можеш да си ПОЗВОЛИШ да караш,
а не да отделяш време за да програмираш (това последното пак е далеч от КАРАНЕТО)
Аватар
airborneone

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 16, 2010 2:50 pm

azzmaster, за пореден път ти казвам - това отношение е несериозно. Ако си я писал за теб , дръж си я за теб. Ако я пишеш за околните не им казвай какво да правят и да не правят, а се погрижи софтуера ти да е максимално универсален и слушай препоръките. Пиша ти това, понеже казваш, че се учиш да програмираш в момента, а най-разпространената заблуда сред начинаещите е, че софтуера им върви еднакво навсякъде. Успех.

Edit: а и да - избий си от главата мисълта, че с туториали можеш да се научиш да пишеш качествено. nfw.

@airborneone: днес ми е ден за Antares :D
Аватар
bikerider

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 2:55 pm

ОФ драма.То не било петък даже :crazy:
Последна промяна azzmaster на Чет Сеп 16, 2010 3:48 pm, променена общо 1 път
Аватар
azzmaster

Мнениеот sergeh » Чет Сеп 16, 2010 2:58 pm

airborneone написа:... @azzmaster, стаж, без стаж...

А, тук не си прав, не си обърнАл внимание къде е на стаж човекът и как това е свързано със специалността на настоящия ни премиер-министър :eyebrow:
Аватар
sergeh

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 3:01 pm

Като дойда на власт и аз като колегата Бойко ще ви закрия форума :evil: :smash:
Аватар
azzmaster

Мнениеот airborneone » Чет Сеп 16, 2010 3:19 pm

azzmaster написа: То ясно че е петък следобяд ,последния работен ден,но може да водим нормална дискусия :)

Това няма да го коментирам
azzmaster написа:Тва ми е последен пост в темата,умръзна ми,като я отворя и се сещам за тоя болен сериал Листопад,който гледат всички жени,които познавам

Обкръжението има своето влияние... помисли по въпрос да се направи програма. :agree:

sergeh написа:
airborneone написа:... @azzmaster, стаж, без стаж...

А, тук не си прав, не си обърнАл внимание къде е на стаж човекът и как това е свързано със специалността на настоящия ни премиер-министър :eyebrow:

Админа преди време беше забранил полит изявите. Ама ако ще става такъв РЪПОН, по-добре отсега да го спрем :D

azzmaster написа:Като дойда на власт и аз като колегата Бойко ще ви закрия форума :evil: :smash:

Ако ще ставаш също толкова досаден и тъп по-добре да те баннат сега :)
Аватар
airborneone

Мнениеот azzmaster » Чет Сеп 16, 2010 10:26 pm

http://www.megaupload.com/?d=321981WR
Подобрена версия.
Аватар
azzmaster

Мнениеот sergeh » Съб Сеп 18, 2010 2:22 pm

Първи впечатления:
- Цветовете са подобрени (поне на този компютър мога да прочета надписите), но пак си е синьо и черно - бял цвят на буквите е по-добре.
- Липсата на хоризонтален и вертикален скрол на прозореца на програмата също не е добра идея - ако се пуска на по-малки дисплеи ще е проблем.
- Дреболия: заглавието на формата Form1 стои и на бутона в taskbar-а - може да се намери по полезно и говорящо име.
- В графиката помисли кое трябва да е водещо - в случая за кръгло число обороти се смята съответната скорост. На практика обаче е обратно - поддържаш определена (кръгла) скорост и те интересуват оборотите. В моя пример, който гледам на екрана в момента, за да карам със 100 об./м, трябва да поддържам скорост 3.377 км/ч. Дали няма да е по-добре да сметнеш и представиш (като графика или таблица) оборотите за определени кръгли стойности на скоростта (напремер със стъпка 0.5 км/ч)?
- След като сметне дадени стойности, ако променя стойността на полето "Заден венец" и натисна Enter, излиза съобщение за некоректни сойности, въпреки че въвеждам число (след съобщението се изтриват всички полета, което не е най-доброто решение). Въобще Enter се приема като некоректно въвеждане във всички полета.
- Още една дреболия - подреждането на полетата за въвеждане и мястото на бутона за пресмятане е доста алогично. Аз лично бих подредил например в горния ред трите полета, в които се въвеждат стойности от потребителя, а на долния ред полето за изчислената стойност на отношението (като се забрани достъпа на потребителя в него или се отличи от останалите с друг цвят на фона) и най-вдясно в групата - бутонът за пресмятане. Или друга последователност, но в момента потребителят се движи на зиг-заг по формата.
Аватар
sergeh

Мнениеот azzmaster » Пон Сеп 20, 2010 8:14 pm

Полето за отношение си е Read-Only.
Колкото до Ентера,просто е ненужно да го натискате,с таб се преминава през полетата в точната последователност...но може да се оправи с още 50тина реда код :)
Като имам време ще се позанимавам още,идеята да показва обороти според скороста също не е лоша.
Аватар
azzmaster

Мнениеот azzmaster » Пон Сеп 20, 2010 9:37 pm

Стана ми интересно и се позанимавах.Сега има и 2те опции-скорост към обороти и обратното.
http://www.megaupload.com/?d=6PFNIYXU
Аватар
azzmaster

Мнениеот sergeh » Вто Сеп 21, 2010 11:41 pm

Поздравления, така програмата е по-завършена.

Моля, колегите, които писаха по-горе, да споделят опита си с други готови подобни програми (нали твърдяха, че вече всичко е отдавна написано).
Аватар
sergeh

Мнениеот Daniel Panev » Чет Сеп 23, 2010 3:21 pm

sergeh написа:Поздравления, така програмата е по-завършена.

Моля, колегите, които писаха по-горе, да споделят опита си с други готови подобни програми (нали твърдяха, че вече всичко е отдавна написано).

Аз лично ползвам ето това.
Има някакъв малоумен плъгин, който върши същата работа... Аз лично не го ползвам, щото имам сензор за каданс и скоростомер.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот azzmaster » Чет Окт 14, 2010 9:40 am

Update,с функция да показва всички предавки (като таблицата от линка на Marsa) и други опции.
http://www.megaupload.com/?d=9NOWAMHH

Peace.
Аватар
azzmaster

Мнениеот sergeh » Чет Окт 14, 2010 11:28 am

Може да поработиш още малко по интерфейса - има какво да се желае, за да е подреден, удобен и интуитивен.

- Черни надписи на син фон вече коментирах - лоша комбинация, не знам защо толкова държиш на нея. Поразгледай произволна програма от голям производител и избери подобна цветова схема - хората са го измислили.

- List box-овете в частта "Всички предавки" са по-тромаво решение - много по-бързо бих написал числата, отколкото да избирам от падащ списък.

- Мерната единица за обиколка на гумата не е спомената - см, мм, инчове?

- Липсва упътване за потребителя, че в в частта "Всички предавки", след попълване на данните с клик на избрано предавателно отношение може да визуализира графиката, която не се появява първоначално.

- "Отношение на венците" не е добър термин, мисля, че правилният е "Предавателно отношение"
Аватар
sergeh

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум