от BigRosso » Чет Окт 07, 2010 8:48 pm
Ако си с твърда вилка - съвета ми е да не купуваш нищо различно от хромо кормило. Теглото на кормилото се компенсира от лекичката вилка. На NS хоромо кормилото District с 89mm rise тежи половин кило. Старото от 2009-та с ниският rise тежеше 450грама. На Dartmoor хромо кормилото им тежи 420грама, пак нисък rise, като е малко по-късо ако не се лъжа от NS district, low rise, 2009. Общо взето стоманата си е стомана и търпи големи натоварвания. Ако много се претовари, може да се изкриви, но да се строши кормило - трудна работа. Стоманата от вида 4130 трудно се мори, много е яка, поема за здравината си големи натоварвания които са еластични в повечето случаи и преминават в пластични ако наистина много се натовари. При алуминия, теглото е ниско, здравината относително висока за теглото, но еластичните деформации морят материала бързо. Има пластичната деформация която не е толкова широка като при стоманата. При умора или голямо претоварване, алуминия си се троши.
Хромо вариантите на NS и Dartmoor ще са чудесни без да се притесняваш за здравина.
Ако си с мека вилка- можеш да си избираш материала на кормилото. Хромчето ще е сравниелно тежко и обикновенно не е много подходящо в комбинация с мека вилка. Можеш според мен спокойно да гледаш кормила за DH. Истината е че и най-здравите кормила за DH, далеч не се натоварват толкова много колкото при Street/Dirt. DH байковете са с огромни като ход вилки имащи за цел гумите да остава максимум време на терена. Това разбира се облекчава работата на кормилото.
Не знам дали съм бил полезен. Просто обяснявам отдалеч защо се е строшило кормилото в ревюто на dartmoor. Не че не може да се кара с твърда вилка и алуминиево кормило, особено ако кормилото е мислено за Dirt/Street и карача си е майстор. Може да се направи по-тежко и кормило от алуминии и да не отстъпва на стоманено такова. В общият случай обаче - твърда вилка се връзва най-много с хромо рамка и хромо кормило. Останалите варианти може да са лоши експерименти с тежки последици.
Поздрави!