Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Ozzie » Пет Сеп 24, 2010 11:01 am

zafirovp написа:А иначе, можете ли да ми преложите предна и задна главина на шлици, за диск с шест болта и 36 спици за АМ до 30 лв едната

изключено да намериш задна за тези пари, нова
евентуално 2-ра употреба
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот nofear921 » Пет Сеп 24, 2010 11:04 am

Ozzie написа:изключено да намериш задна за тези пари, нова
евентуално 2-ра употреба

http://screambikes.eu/glavini/glavini-m ... -m475.html
http://screambikes.eu/glavini/glavini-m ... -m475.html
Търкалям с такива. За парите си са добри.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот azze » Пет Сеп 24, 2010 6:07 pm

Днес един приятел ми каза,че заради някакъв ремонт,66 няма да се движи.Вярно ли е?На мен не ми се вярва да е истина.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот shaady » Пет Сеп 24, 2010 9:03 pm

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=48400

Някой има ли впечатление от каските на Speed Stuff? :dontknow:
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот Joker_Here » Пет Сеп 24, 2010 9:11 pm

shaady написа:http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=48400

Мда,и аз искам да се включа в запитването? :dontknow:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот prokalnatiq » Пет Сеп 24, 2010 11:20 pm

prokalnatiq написа:За да не пускам нова тема ще питам тук: търся гуми за XC да са не по-големи от 2.2, да са устойчиви на спукване (вчера нз от къде минах около 5 големи глави кочи тръни (или баби зъби ли бяха) и още около 7 трънчета резултат 7 дупки по двете гуми), и евентуално колкото се може по-леки да са. Знам че няма такова нещо, но като съотношение да са най-добрите. Цена за 2те бих дал 70-80 лева макс. Може и да са от Чейн Реакшъна! :) :beer:
П.П. Приоритет е да са колкото се може по защитени против спукване. Омръзна ми да лепя (не толкова лепенето колкото свалянето и слагането на гумите), пък и така трупам излищно тегло. :D :agree: :beer:

Моля спешно ми е. :crap:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот airborneone » Пет Сеп 24, 2010 11:20 pm

Joker_Here написа:
shaady написа:http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=48400

Мда,и аз искам да се включа в запитването? :dontknow:

Има една продадена карбонова такава от мен.
Мойте впечателения докато беше в мен са(транзитно) е че е със сравнително добро преветрение откъм гледна точка на това, че е сходна с ТHE като отвори
Сръвнително добри материяли използвани за вътрешната част.
За здравина не мога да говоря, защото беше в мен 8 часа и не съм я карал.
Правена е в същия завод като THE, Giro и TLD :beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот po_taka » Съб Сеп 25, 2010 12:40 am

каква е разликата между капла и шина ?
капла е готова 'джанта'?
а шина е само това което е м/у спиците и гумата ?
правилно ли съм разбрал ?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот Ozzie » Съб Сеп 25, 2010 10:21 am

airborneone написа:Правена е в същия завод като THE, Giro и TLD :beer:

и аз това казвам на всеки който пита за каска - всички каски ги правят на едно място, само лепенките са различни :thumb:

@po taka
капла е готово наплетено колело със спици, шина, главини
шината е това
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 10:32 am

Ozzie написа:
airborneone написа:Правена е в същия завод като THE, Giro и TLD :beer:

и аз това казвам на всеки който пита за каска - всички каски ги правят на едно място, само лепенките са различни :thumb:

@po taka
шината е това

Ми не е така и е тъпичко, но напоследък неграмотният жаргон се е наложил и вече няма връщане назад. По принцип в колоезденето няма "капли". Има шини, които като се наплетат на главина и спици, се получава колело - предно колело и задно колело. А онова нещо с двете колела е велосипед.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот vpravov » Съб Сеп 25, 2010 11:18 am

Ozzie написа:@po taka
шината е това

did написа:Ми не е така и е тъпичко, но напоследък неграмотният жаргон се е наложил и вече няма връщане назад. По принцип в колоезденето няма "капли". Има шини, които като се наплетат на главина и спици, се получава колело

:nono:
А защо просто не погледнахте в тълковния речник? А там си пише:

капла: мн. капли, ж. Метална част на колелото на велосипед или на автомобил, по която се поставя гумата.

шина: мн. шини, ж.
1. Външен, обикн. метален обръч, пристягащ колело на каруца и др. превозни средства. Стягам шината на колелото.
2. Лентовидно желязо.
3. Твърдо и плоско приспособление за прикрепяне и обездвижване на счупена кост. Поставям шина на крак.
4. Приспособление с метална скоба за изправяне на криво израснали зъби. Детето е с шина.

От детските ми години, та до края на 90-те, популярния термин беше "капла". Защо в един момент започна да се употребява и термина "шина" и от къде дойде, до ден днешен не ми е ясно. :dontknow: Та "шина" = "капла". Същото е и с термина "свободен венец", който замени руския термин "тресчотка". Ама тук поне се знае, че дойде от английското freewheel.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 11:26 am

Да, с това съм склонен да се съглася. Но да се нарича "капла" цяло наплетено колело, нЕма как да ме убедите, че е правилно! То си е просто неграмотност. :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PRobably » Съб Сеп 25, 2010 11:49 am

viewforum.php?f=18

Баси неграмотните админи лелееееееееее...Как може да напишат капли,тцтцттц.Спрете се с това вече!Всички казват капли,може да не е правилно,но не познавам някой който да ги нарича ''колела''.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 11:56 am

PRobably написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewforum.php?f=18

Баси неграмотните админи лелееееееееее...Как може да напишат капли,тцтцттц.Спрете се с това вече!Всички казват капли,може да не е правилно,но не познавам някой който да ги нарича ''колела''.

И аз това казах - неграмотността в случая наложи жаргон, от който няма връщане назад. Това не означава, че е правилно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PRobably » Съб Сеп 25, 2010 12:09 pm

did написа:
PRobably написа:http://www.mtb-bg.com/forum/viewforum.php?f=18

И аз това казах - неграмотността в случая наложи жаргон, от който няма връщане назад. Това не означава, че е правилно.

:agree: :beer:
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот Daniel Panev » Съб Сеп 25, 2010 4:19 pm

did написа:Това не означава, че е правилно.

Raining cats and dogs... Вика му се идиом.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 6:12 pm

Ми не, не е идиом. Няма идиом само от една дума. Има просто развитие на един жаргон, който е натоварил една дума с ново значение. Това значение се появи заради продължителна неграмотна употреба и не фигурира в нито един речник. Да не говорим, че такъв смисъл "капла = наплетено колело" няма в нито един друг език.

У нашенско този вторичен смисъл на думата "капла" се появи по две причини.
1. Никой не нарича велосипеда "велосипед". Наричат го "колело". Още тук връзката с другите езици изчезва.
2. ИЗразът "Да наплета капла" в началото (2003-2004) означаваше "Да наплета каплата със спици на главина до цяло колело". Постепенно доби друг смисъл, който вече е основен в нашия жаргон.

Ето какво пише и в другия тълковен речник: http://www.t-rechnik.info/search.php?se ... 0%BB%D0%B0
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот simok_mtb » Съб Сеп 25, 2010 6:58 pm

Здравейте драги съфорумници :smokin: , искам да попитам http://screambikes.eu/verigi-zadni-venci/veriga-shimano-ig70.html тази верига съвместима ли е с http://screambikes.eu/verigi-zadni-venci/venec-kaseta-shimano-acera-cs-hg30.htmlтези венци и http://screambikes.eu/kurbeli-os-kaseti/kurbeli-shimano-acera-fc-m361.htmlтези курбели

Ако не са съвместими искам да ми предложите други курбели и друга верига, имам венци Acera.
Благодаря предварително
simok_mtb

Рейтинг: 1055

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 7:01 pm

Да, всичко е съвместимо, но ако ще купуваш верига за 8-ца, не давай толкова пари. Вземи си някоя на KMC.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот simok_mtb » Съб Сеп 25, 2010 7:33 pm

did написа:Да, всичко е съвместимо, но ако ще купуваш верига за 8-ца, не давай толкова пари. Вземи си някоя на KMC.

Благодаря did може ли да ми посочиш някоя верига която ще е съвместима със всичко
Благодаря предварително, ааа да може ли да ми кажете какъв вид кърбели смис. - 170 мм. или 175 мм. и дали тези курбели си заслужават, ако не си заслужават може ли да ми препоръчате други съвместими г/д на тезе пари 50 -+10
simok_mtb

Мнениеот did » Съб Сеп 25, 2010 7:37 pm

Всяка верига за седем или осем венеца ще ти свърши работа. Например http://screambikes.eu/verigi-zadni-venc ... c-z50.html

Карам такава на градското си колело точно с венци осмица ... не знам коя подред. Никога не съм имал проблеми. На теория има разлика между веригите за 7 и 8 венеца. Едните са с пин 7.3, а другите - с пин 7.1 мм, но на практика това няма значение.

Само гледай да не е за повече от 8 или по-малко от 7 венеца. Ако държиш да е верига ТОЧНО за осмица, препоръчвам http://screambikes.eu/verigi-zadni-venc ... z92rb.html или http://screambikes.eu/verigi-zadni-venc ... c-z72.html
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот simok_mtb » Съб Сеп 25, 2010 7:48 pm

Ами не държа веригата да е точно за 8-ца но ще се кара на такава касета искам само да не я късам.did какво ще кажеш за курбелите, а можеш ли да ми посочиш и дерайлиор за отзад + команди.И да попитам ако закупя тези компоненти който сам посочил или някой други който ще ми предложиш, БЕЗ ПРЕДЕН ДЕРАЙЛОР ще имам ли проблем с прескачане, ще ползвам всичките венци отзад а от пред мислч на рака да си ги качвам пределно първия и втория, Извинявам се, но не разбирам нищо :boggled:
simok_mtb

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Сеп 25, 2010 9:22 pm

Въпрос относно ос за предна главина:
Главината е формулка на 10ка ос за диск, вилката е Епикон пак на 10ка ос. От времето ушите, където ляга оста, както и самата ос са заминали. Ушите са се разширили, износили, с изгладени шлици. Ще се сменява ос, ясно е, но коя да е?
Комплект куха предна ос + сепаратори + грес Weldtite
Ос за предна главина от хром-молибденова стомана Weldtite
Кухата предполагам е по-здрава, другата пък е Хромо. Кухата също е по-тънка от плътната с 5 десети, плътната с гайките ще мога да я стегна по-здраво от QR-a на кухата. Дайде идея? Благодаря Ви! :beer:
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот simok_mtb » Съб Сеп 25, 2010 10:07 pm

simok_mtb написа:Ами не държа веригата да е точно за 8-ца но ще се кара на такава касета искам само да не я късам.did какво ще кажеш за курбелите, а можеш ли да ми посочиш и дерайлиор за отзад + команди.И да попитам ако закупя тези компоненти който сам посочил или някой други който ще ми предложиш, БЕЗ ПРЕДЕН ДЕРАЙЛОР ще имам ли проблем с прескачане, ще ползвам всичките венци отзад а от пред мислч на рака да си ги качвам пределно първия и втория, Извинявам се, но не разбирам нищо :boggled:

Също искам да попитам сhttp://screambikes.eu/vilki/pompa-za-amortisiori-giyo-gs-01.htmlтова ли се помпат вилки с въздушен патрон е

ЕМ според мен QR е по здрав и надежден, но аз си предпочитам плътната ос :beer:
simok_mtb

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Сеп 25, 2010 10:35 pm

Симок, благодаря за изчерпателния отговор, до там и сам мога да стигна ;)
Да, това е помпа за амортисьори/както си пише/, производителя визира както вилките с въздушна пружина, така и задните амортисьори. Във всяка една Веломания ги има, има ги и по сервизите. Има такива и на Марзочи, както и модел на Giyo който става и за гуми, има си манометър и редуктор за френски.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Нед Сеп 26, 2010 7:43 am

EccentricMOTION написа:Въпрос относно ос за предна главина:
Главината е формулка на 10ка ос за диск, вилката е Епикон пак на 10ка ос. От времето ушите, където ляга оста, както и самата ос са заминали. Ушите са се разширили, износили, с изгладени шлици. Ще се сменява ос, ясно е, но коя да е?
Комплект куха предна ос + сепаратори + грес Weldtite
Ос за предна главина от хром-молибденова стомана Weldtite
Кухата предполагам е по-здрава, другата пък е Хромо. Кухата също е по-тънка от плътната с 5 десети, плътната с гайките ще мога да я стегна по-здраво от QR-a на кухата. Дайде идея? Благодаря Ви! :beer:

от студеното викаш замина главината така ли ... ?!? хе-хе-хе
съвета ми е да си купиш нова главина. имаше една тема, но не ми се търси сега ... коментираха се точно конусите на формулите и това, че нямали заместник ... незнам си какво. знам, че трябва да наплиташ капла опа колело е правилно, но си вземи нова главина. не разбрах много много какво е станало с вилката ти ... къде има шлици ?!? възможно е дори новата ос/главина на тази вилка да станат на нищо за нула време, ако не могат да се затегнат/легнат правилно.
от 5-6 години ползвам само QR, не карам агресино ... но досега никога не съм имал проблем с затягането. дори понякога ми се струва, че ги пренатягам нещата ... ама от мен да мине.
и повече никакво каране в студеното.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Sartor » Нед Сеп 26, 2010 4:57 pm

Какъв е размера на челната тръба на RAM AM/XCII - 1 1/8 или 1.5"?
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот acidrain » Нед Сеп 26, 2010 5:03 pm

1 1/8
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот SeSSion » Вто Сеп 28, 2010 11:33 am

Кои курбели са по- хубави, тези или тези?
SeSSion

Мнениеот _SoRa_ » Сря Сеп 29, 2010 7:36 pm

Може ли да ми препоръчате предно и задно колело, с главина за диска /6 болта/, QR, двета заедно да са под 2000гр и цената им да е около 200лв? За ХС/АМ велосипед, ще се кара от човек тежащ около 54-55кг.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум