XC състезатели

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

XC състезатели

Мнениеот Анелия » Пон Сеп 27, 2010 9:39 am

Предлагам в тази темичка да си направим дискусия за тренировки, хранене, почивка и всичко, което вълнува състезателите.
Поводът да се сетя за такава тема и да започна дискусията е едно мнение на дид:
did написа: ... Няма добър състезател в планинското, който да не кара шосе.

Всички казват това, но все пак аз не намирам логиката. Дали състезателите на Формула 1 тренират с обикновени коли :dontknow:
Аз също карам по шосе именно поради това, че всички в хор повтарят, че базата трябва да се прави на шосе, защото нямало как да навъртиш много километри в гората. Има, и още как. На нашето малко Шуменско платце можеш да си караш над 100 километра за ден спокойно, а си ми е на една крачка. Защо тогава вместо да дишам прахта и газовете на колите и да хабя грайферите, не направя 100 км на платото вместо да въртя до Варна (например)...
Говорих наскоро с балканската шампионка сръбкинята Николета. Тя каза, че не кара на шосе въобще, само мтб всеки ден около 3 часа. А как кара, мале, как кара тази жена :bowdown: :bowdown:
От друга страна, знам и че Уоутър кара шосе, както и Мамутите, които са доста добри в нашите състезания. Виждаме, че и шосейките правят доста добри резултати на XC...
Хайде кажете вашето мнение по този въпрос или нещо друго, което ви вълнува ;)
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Re: XC състезатели

Мнениеот tanya » Пон Сеп 27, 2010 3:48 pm

Ще ти кажа, че темата е обречена :D
Антон беше пуснал подобна тема преди година някъде. Умря на втора страница. Тези, които наистина карат здраво и тренират здраво със съответните програми и методика, не пишат тук. За годините, през които посещавам форумът нито една подобна тема не се е развила в нещо наистина полезно. Това са фактите за съжаление.
По-полезна дискусия би се получила във форума на шосейките. Там има ценни неща относно тренировките. Те пък ще ти кажат, че трябва да се тренира на шосе ;)
Търсиш по чуждите сайтове и форуми. Това е. Аз поне съм намирала много ценни неща там. Ама и там пише, че обем се прави на шосе.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот marsa » Пон Сеп 27, 2010 4:10 pm

Анелия написа:Дали състезателите на Формула 1 тренират с обикновени коли :dontknow:
Разбира се че не, просто и те карат шосейки :^:

Това в кръга на шегата, но не съвсем. Шосейното колоездене си е доста по- близо до фитнеса от маунтинбайкаризма. Шосейното позволява много по- методично, постоянно и равномерно натоварване, докато при пътеките обикновено положението е съвсем различно. Ако тръгнеш да гониш с байка на пътека ефект като при шосе, най- много да се контузиш.

Вместо да въртиш до Варна, може да си потърсиш закътани малко използвани пътища с относително добра настилка и разбира се карай с гуми по предписание. Ако те влече. Шуменското плато не ми е познато, но що пък да не си го караш?
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот icebobo » Пон Сеп 27, 2010 5:42 pm

marsa написа:
Анелия написа:Дали състезателите на Формула 1 тренират с обикновени коли :dontknow:

Това в кръга на шегата, но не съвсем. Шосейното колоездене си е доста по- близо до фитнеса от маунтинбайкаризма. Шосейното позволява много по- методично, постоянно и равномерно натоварване, докато при пътеките обикновено положението е съвсем различно. Ако тръгнеш да гониш с байка на пътека ефект като при шосе, най- много да се контузиш.

Вместо да въртиш до Варна, може да си потърсиш закътани малко използвани пътища с относително добра настилка и разбира се карай с гуми по предписание. Ако те влече. Шуменското плато не ми е познато, но що пък да не си го караш?

Мисля че е точно обратното,шосейките е за издръжливост аеробно натоварване,при МБ натоварването е по скоро тип интервално кардио което си е по скоро анаеробно натоварване - такова каквото е при фитнеса.
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот Анелия » Пон Сеп 27, 2010 6:38 pm

Таня:
1. Дори и 2 страници да е темата, не гоня обем или минимален брой страници. Тук пишат достатъчно XC състезатели или пък дори само хора, които се стремят към добра спортна форма без да се състезават и те могат да се включат. Колкото-толкова.
2. Няма какво да правя във форума на шосейките, защото темата е за XC.
3. Не търся съвети от тук, нито тренировъчни програми. Става въпрос за дискусия. Не съм формулирала темата: "Какво ще ме посъветвате" ;)
Аватар
Анелия

Мнениеот did » Пон Сеп 27, 2010 6:47 pm

Анелия, правилно са ти казали, че шосето прави само "базата". Правенето на тая прословута база изисква каране много продължително с пулс в точно определен диапазон. Това по пътеки трудно става. Затова и XC-състезателите по света си карат шосе по НЕНАТОВАРЕНИ пътища, основно изкачвания. Никоя планинска пътека не може да ти осигури такова продължително и равномерно натоварване, като един асфалтов път, изкачващ с постоянен наклон няколко (десетки) километра. Да не говорим, колко повече шосето щади велосипеда, спрямо храсталясването. Това също не е без значение, ако сама си купуваш веригите, венците, смазките, счупените компоненти, правиш си профилактиката на амортисьорите...

Останалото е "планинска култура" и "Усещане за Планина", които ти вече си ги имаш и техника на спускане и катерене по черно. Последните две аз не смея да коментирам, понеже съм ти под нивото, пък и не е по темата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот kvelikov » Пон Сеп 27, 2010 7:02 pm

Ани, Таня и останалите!
Май забравихте да потърсите отговора в историята. :dontknow:
Какво МТБ (със всичките му разновидности, вкл. ХС) е имало преди 20-30 години?
От 1996-та е в летните олимпийски, а преди това да има още 10-15 години.
От друга страна, знаете колко история има в шосето...

Логично е повечето информация, традиции, схеми за трениране и т.н. да са шосейната везна.
Логично е и повечето шосейни състезатели да съчетават двата вида колоездене (и те душа носят :evil: ).
Да не говорим къде стои БКС и какво прави за планинското колоездене...
Няма сми да се пали поредния спор за/против шосето - все едно блондинка или брюнетка.

При нас нещата са постни, защото състезателите идват от спортните среди, а те карат какво - познахте... :D
Малцина са белите лястовици (тук май и ти чуруликаш), които се кефят на гората повече, отколкото на праха и бензина,
и които търсят и състезателното начало.
Нали виждате как на ХС-състезания идват едни "атлети", които като видят мокър камък, локва, кореняци или да не дава
Господ технично спускане, бягат с писъци...
Малцина са универсалните бойци, които са еднакво бързи-смели-сръчни и в двете дисциплини.

Та, както каза Таня, ровене в чуждите сайтове + питане на добронамерените ни шосейни колеги... :eyebrow:
Успехи на всички ХС-състезатели!
Дано тенденцията за намножаването ви се запази! :agree:
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 27, 2010 7:28 pm

Малко ме е срам да се включа в дискусията, предвид скромните ми участия в състезения( предимно Обиколката на Витоша), но щом Анелия (която много уважавам, като състезател, байкър и съфорумник) иска "дискусия" ще се включа и аз. Понякога след дълга пауза ми се налага "скоростно" влизане във форма. Тогава "шосето" съставлява над една трета от тренировката.Наблягам основно на спринтовите дисциплини - примерно 30 км дистанция, с максималната възможна скорост. При по -напреднал етап от подготовката за мен най-удачен вариант е да си намеря шосейна дистанция с разстояние и денивелация близка до "състезетелната" и пак търсене на максимално темпо. Естествено това се редува със карания по пресечен терен със съответните катерения и спускания.
За храненето, какво да кажа, леко хапване, около час преди тръгването и 2-3 корнита са достатъчни за да издържа стотина километра. Задължително пия доста вода, не чакам да усетя жажда. Предпочитам обаче вместо вода да си приготвя две шишенца със следните смеси : лимонов сок + мед и вода и другото айрян със черен пипер и сол.
Пробвах веднъж и енергийна напитка , но ми се стори отваратителна.
Все пак аз не съм типичния ХС -състезател,тъй като с МТБ се занимавам сравнително отскоро , почти по принуда, заради травми пречещи ми на други занимания, но тъй да спортувам от доста години модифицирам натрупания опит в тренировките от други спортове.
Едва ли са пък са много хората от общността ни които биха могли да те "съветват". Пък и не биха се осмелили, нали са чели за онуй ти каране по Стара планина :evil: .
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот moz » Пон Сеп 27, 2010 7:47 pm

marsa написа:

Mark Webber (бъдещ световен шампион): "[I've found] mountain bikers to be a good lot - they're certainly friendlier than the roadies. Roadies think they're all legends." :beer:
http://autobus.cyclingnews.com/features ... ark_webber
:offtopic:
moz

Мнениеот stilo » Пон Сеп 27, 2010 7:56 pm

Ани, нямам никакъв състезателен опит, но провокиран от твоята тема ще проверя лично "къде е шосето" по Витошките баири на 2-ри. После ще споделя впечатления от първа инстанция. Поздрави от шосетата на страната и чужбина.
Аватар
stilo

Мнениеот marsa » Пон Сеп 27, 2010 8:07 pm

Колкото до Уебър - да не спорим, сигурен съм че има и статии в които същия Уебър ще обяснява колко е велико шосейното "защото съществува дура ейс" поради рекламни съображения:
http://bike.shimano.com.br/publish/cont ... rides.html
Пък и на него колоезденето очевидно му е хоби де :) Алонсо пък знаете че редовно си обикаля трасетата с маунтинбайка на Ферари. Цитираното изречение го вмъкнах по- скоро шеговито :praying:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Анелия » Пон Сеп 27, 2010 8:10 pm

Ей, да, забравих да пиша, че тук наблизо почти нямаме големи баири. Много ми хареса тази година да карам около Търговище по асфалт. Там нашите приятели ни поведоха по едни тихи селски пътища с редуващи се спускания и качвания. Наистина ми допадна и такъв асфалт с удоволствие карам. Доколкото са ми разказвали, около София е пълно с такива пътища и може би част от вас са облагодетелствани от този факт. Да не говорим за уважението ми към всички габровци като колоездачи. Защо е така: ами около тях баири да искаш :evil:
Нашите шосета ни са равни и скучни. Най-дългото ни асфалтово изкачване в близост е 5 км, а най-високата точка на платото е 503 м.
@марса, и аз си спомням, че някои от формула 1 зверовете харесваха колоезденето :)
Аватар
Анелия

Мнениеот taurus13 » Вто Сеп 28, 2010 9:56 am

Аз пък съвсем съм далеч от състезанията, но ще споделя малко от моите наблюдения. Когато карам с градския байк, ( аз почти никога не карам лекичко), това по никакъв начин не подобрава особено формата ми за планинско каране. В обратния случай - след редовно гърчене по черно - съм забелязал, че на асфалта ставам като машина. Съответно най-трудно дишам при катерене по планини. Вероятно, шосейното каране с неговото ритмично натоварване и дишане, може да даде обем на мускула, но това надали е много важно за едно XC, където натоварванията са с голяма амплитуда и са намесени и куп странични фактори. Аз лично ако трябваше да тренирам за състезания, бих заложил на бягане (по възможност на наклонен терен) и продължителни карания из планината 1-2 пъти седмично, съчетани с кратки 1 часови спринтове. Е, то човек ако иска да е състезател, трябва само това да прави...
В общи линии странно е да искаш да тренираш организма за един вид натоварване, като го подлагаш на друг вид такова. Карането на ски на бабуни пък според мен е най-импулсно натоварващия спорт мускула на крака - няма друго такова натоварване, от което муслулите да са ми ставали на "баница" - ама пък как разбива колена.
Анелия, премести се да живееш в Габрово и се закачи за педалите и никоя сръбкиня, полякиня или рускиня, няма да ти се опъне :P
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Анелия » Вто Сеп 28, 2010 10:30 am

Хаха, Милко, запа все за това ме шегува. Тук качваме платото сутринта с него преди работа, а той ми вика да се преместя в Габрово и там преди работа да ходя до Южна България и да се връщам :rofl:
Другия въпрос за XC състезателите и закопчаването ми е другата любима тема за дискусия. Така и не свикнах закопчана :bawling: Може би ще дойде време да пробвам друга система (не SPD)... Но пък кой знае, дотогава може да съм сменила стила на каране :lol:
Аватар
Анелия

Мнениеот eMcKu » Вто Сеп 28, 2010 10:33 am

Анелия написа:Хаха, Милко, запа все за това ме шегува. Тук качваме платото сутринта с него преди работа, а той ми вика да се преместя в Габрово и там преди работа да ходя до Южна България и да се връщам :rofl:
Другия въпрос за XC състезателите и закопчаването ми е другата любима тема за дискусия. Така и не свикнах закопчана :bawling: Може би ще дойде време да пробвам друга система (не SPD)... Но пък кой знае, дотогава може да съм сменила стила на каране :lol:

Пробвай Crank Brothers.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Боян Бановски » Вто Сеп 28, 2010 11:09 am

Анелия написа:Хаха, Милко, запа все за това ме шегува. Тук качваме платото сутринта с него преди работа, а той ми вика да се преместя в Габрово и там преди работа да ходя до Южна България и да се връщам :rofl:
Другия въпрос за XC състезателите и закопчаването ми е другата любима тема за дискусия. Така и не свикнах закопчана

А трябва! Щом искаш да мачкаш сръбкини е задължително. Разгледай LOOK! Все пак те основно педали правят.
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот tanya » Вто Сеп 28, 2010 11:38 am

taurus, карането из града е съвсем различно от карането по шосе извън града.
Става въпрос за карания от порядъка на около 100км шосе. Разбира се, избират се ненатоварени пътища, защото иначе би било гадно.
did, доста точно го е казал. За да се направи необходимата база и обем трябва да се тренира дълго време с пулс в точно определени граници - 65-75% от максималния. За всеки един тези граници са индивидуални като реални стойности. Не те интересува скоростта, с която се движиш, защото върху нея влияние оказват освен наклона, също и вятъра. И това не е единична тренировка, а се прави в продължение на 2-3 месеца. Така се поставя основата на пирамидата, т.е. натрупваш някакъв обем или база върху която после можеш да градиш. Много е трудно такива тренировки да се правят по силно пресече терен, просто защото там е невъзможно пулсът да остане през цялото време в тези граници. На баиреста пътека няма как да не ти се вдигне ;) А каране в зони близки до максимума трябва на всяка цена да се избягват през този базов период. Не трябва да товариш сърцето, а бавно и методично да повишаваш обема му. Колкото по-добра база направиш през този период, толкова по-добри резултати могат да се очакват след това. Когато вече е направен обемът, може да се премине към тренировки по пресечен терен в гората или планината. Тогава обаче върху добре поставената основа на пирамидата може да се надгражда скорост, т.е минава се към състезателния цикъл. Колкото е по-голяма основата на пирамидата, толкова повече може да се надгражда. Не случайно всички спортисти ( и видът на спорта няма никакво значение) имат годишен тренировъчен план - базов период, предсъстезателен и състезателен период. Целият план трябва да е съобразен с най-важните състезания за годината. Не може през цялата година да си в еднакво добра форма - има си пикове и спадове. Добре замислен и изпълнен тренировъчен план трябва да те докара до върхова форма точно за най-важните състезания.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот Daniel Panev » Вто Сеп 28, 2010 11:50 am

taurus13 написа:Аз лично ако трябваше да тренирам за състезания, бих заложил на бягане (по възможност на наклонен терен) и продължителни карания из планината 1-2 пъти седмично, съчетани с кратки 1 часови спринтове.

Мммне. Според Joe Friel, Mark Allen и останалите от компанията колоезденето влияе положително върху резултатите при бягането, докато обратното не е в сила. А на тия момчета, поне аз лично, им врявам...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Анелия » Вто Сеп 28, 2010 1:13 pm

Боян Бановски написа:Щом искаш да мачкаш сръбкини...

Не съм твърдяла подобно нещо :) Засега се състезавам със себе си, старая се да усъвършенствам собственото си каране и да изгладя личните си недостатъци. Това, че печеля на някои от състезанията с другите, просто е бонус :)
Таня, добре написано и систематизирано :agree:
Аватар
Анелия

Мнениеот Боян Бановски » Вто Сеп 28, 2010 2:16 pm

Анелия написа:
Боян Бановски написа:Щом искаш да мачкаш сръбкини...

Не съм твърдяла подобно нещо :) Засега се състезавам със себе си, старая се да усъвършенствам собственото си каране и да изгладя личните си недостатъци. Това, че печеля на някои от състезанията с другите, просто е бонус :)

Това е чудесна стратегия! Вкючваш като точка от нея и автоматичните педали и то мачкането е готово! :agree:
Аватар
Боян Бановски

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 28, 2010 5:42 pm

:wavey:
И аз да включа в дискусията.
Митко и Таня добре са го казали.
Само да допълня, че и освен за изграждането на базата, шосето е по- подходящо за моделирането на тренировките.
Когато се започне с различни видове интервали/за сила, за скорост.../, при тренировки във високите нива на работа на сърцето.
Примерно 3*5мин с по 5мин почивки между тях или нещо подобно, това става по лесно на шосето.
Не че не може това да го правиш и на черно, но е по трудно или трябва да си намериш подходящ маршрут.
Ние ползваме шосето и по един по различен начин, сега когато има състезания и не е време за тежки тренировки,
го ползваме нещо като лифт/автобус. Качваме се до Копитото 2/3 пъти,лежерно и се спускаме по пътеките да тренираме суркане.
Ползваме го много и зимата когато в планината падне сняг, караме предимно по Софийското поле.
Та така, иначе казано 80% шосе, 20% черно, по шубраците веднъж/дваж седмично, да тренираш техниката.
Макар,че днес за сефте от месец излязохме на шосе, ма какво да направим като планината ни е на пет минути и ни влече.
По някой път като се увлечем с Вуте по цяла седмица по планината и почвам да чувствам как сериозна умора почва да ме наляга, по цялото тяло.
И тук опираме до почивката. Това е много важна част от тренировъчният процес, трябва да се дава достатъчно време на тялото да почива.
Много и много дългите тренировки нямат толкова добър ефект, както по- кратките, но по интензивните.
Когато си уморен е по- добре да пропуснеш тренировка, само може да излезеш с колелото да се разходиш на 60/70%, пък тренировката
остави за следващият ден, не можеш и няма смисъл да караш всеки ден на маХ.
За храненето няма каво да кажа, не се лишавам от нищо, все пак колоезденето е за мен удоволствие, не мисля че ще мога да се лиша от солен чипс и бира след каране.
Това бяха едни от първите ми въпроси които зададох на Уоутър след като се запознахме:
По колко км. караш на тренировка?
О, километрите и скоростта не ме инересуват, само пулса и времето.
Колко често тренираш?
Хм, всеки ден :D , не два/три до четири пъти седмично, най-важно е да даваш време на тялото да почива, ако си уморен излизаш
и си почиваш върху колелото, без да напъваш.
Как подържаш формата през лятото?
:) Със състезания, няма по добра тренировка,
Неделя състезание, Понеделник/Вторник леко каране разтоварващо, Сряда/Четвъртък кратко каране с кратки спринтове, Петък/Събота почивка-
кратки лежерни карания.
Но това е там където има състезания всяка седмица, по няколко :liplick:
Ай, че се увлякох, требе да ходя за бира
А, да, щях да забравя най-важното, АВТОМАТИТЕ!!!
ОПИТАЙ ПАК, малко повече ТЪРПЕНИЕ и после така ще свикнеш с тях, чеее...няма да съжаляваш... :wavey:
Аватар
bokicha

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 28, 2010 7:16 pm

stilo написа:Ани, нямам никакъв състезателен опит, но провокиран от твоята тема ще проверя лично "къде е шосето" по Витошките баири на 2-ри. После ще споделя впечатления от първа инстанция. Поздрави от шосетата на страната и чужбина.

Хех, това съм го пропуснал.
Баце, ако успееш да се спуснеш по- бързо от колкото се качиш имаш :beer:
:D
Аватар
bokicha

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Сеп 28, 2010 7:30 pm

Аз ще си позволя да се намеся в дискусията като малка цацка сред големите риби с въпрос:
-С какво се храните преди и по време на състезание/каране?
-Какво консумирате като течности - вода, изостар, суправит, мед и лимонов сок, упсарин, витамин Б-комплекс?
Благодаря Ви!
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот kvelikov » Вто Сеп 28, 2010 7:42 pm

EccentricMOTION написа:... Какво консумирате ...

Те ти цяла ТЕМА!
Аватар
kvelikov

Мнениеот zappa » Сря Сеп 29, 2010 8:16 am

Интересна тема. Аз пък имам един въпрос.
При моите 15 мизерни поста, нека да ви се представя - аз съм най-низвергнатият колоездач в България. Карам трета година в компанията на това нещо, Анелия. Представяте си го живо, нали? Кошмар! Та, ситуацията е следната - качваме някой корав баир на черно, тук не са много, но се намират. Русият изрод пред мен набира, все едно има двигател в задника си, аз плюя никотинови късове дроб, гърдите ми свирят, а промилите в кръвта ми се разреждат и изчезват яко дим. Накрая, псувайки и мамчейки, я виждам как се връща да качи повторно баира с мен. Ужасно унизително.
Какво обаче се получава, когато стъпим на шосе. Още на първия наклон, Ани буквално се предава. Въртя, набирам, а тя е назад. Защо?! Няма логика! Асфалтът си е асфалт. Някой милостив служител на Пътното е заровил и подравнил де що има дупка, не се иска нищо друго, освен да движиш краката, а точно там, на лесното, не й е сила. Аз лично нямам обяснение. Кажете ми вие!
Аватар
zappa

Рейтинг: 1435

Мнениеот sailman » Сря Сеп 29, 2010 8:27 am

Играта с препятствията движи кръвта... :evil: По асфалта нЕма мотивация. Поне за мен. Предполагам и при Ани може нещо такова да е :dontknow:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот kvelikov » Сря Сеп 29, 2010 8:50 am

Хабсолютно!
Никой истински любител на МТБ не се кефи на хасфалта - дори, когато е пуст.
А когато липсва мотивация, няма щастлива нация... :D
Аватар
kvelikov

Мнениеот tanya » Сря Сеп 29, 2010 9:23 am

Краси, не е вярно това последното. :D
Аз например се кефя и на каране в планина/гора и на асфалт. Не знам защо, но на асфалта също ми е готино. Може би защото и в двата случая правя едно и също - карам колело. Просто настилката е ралична и гледките са по-различни, но пак си ми харесва.
Изображение
Аватар
tanya

Мнениеот outfaced » Сря Сеп 29, 2010 10:15 am

kvelikov написа:Хабсолютно!
Никой истински любител на МТБ не се кефи на хасфалта - дори, когато е пуст.
А когато липсва мотивация, няма щастлива нация... :D

Препятствията по черния път разсейват от умората и мотивират да изцедиш още малко сила. Става заигравка.
На шосе ти остава да се съсредоточиш едиствено върху физическото натоварване, скорост, пулс ... . Който си е по спортист и това го влече. Ама за айляци не е оферта :)

Обаче ако Анелия сложи ХаФтомати и вземе та се сдобие с някой байк, айде да не е под 10кг ама там някъде ... иии ... отиде, та се не виде ... буквално :lol:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот zappa » Сря Сеп 29, 2010 10:45 am

Всички се отплеснахте, а никой не даде аргументиран отговор на простичкия ми въпрос.
Не ми обяснявайте, че Анелия няма мотивация. Нея и на сметището да я закараш, пак ще кара с 200% от възможностите си.
Не ми казвайте колко по-лесно било на черно. Това пък изобщо, ама изобщо не е вярно. Слюнката в устата ти става на коричка по гадните камънаци, еле като се изправи баирът нагоре.
Трябва да има някое простичко обяснение - такова, като това, което дадохте защо МТБ колоездачът трябва да кара и шосе.
Аватар
zappa

Рейтинг: 1435

Следваща

Назад към Общ форум