спазъм на мусколи

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

спазъм на мусколи

Мнениеот katerinsky » Вто Сеп 28, 2010 6:24 pm

гадно сващане карах от Благоевград посока Рилски манастир на 3-4 км от манастира ми се схванаха мускулите и на двата крака като първо десния а след това левия крак неможех да мръдна от болка едвам се прибрах. Какво се прави в такъв случай ? някакви начини за предпазване . Благодаря предварително за съветите.
Аватар
katerinsky

Рейтинг: 1180

Re: спазъм на мусколи

Мнениеот Боян Бановски » Вто Сеп 28, 2010 6:47 pm

Разтягаш веднага мускула. Ако имаш бързо загряващо мазило, например Бен Гей, помага да не боли. Но за мазилото не съм сигурен дали е редно, просто от опит знам, че помага схванатото да не боли.
Аватар
Боян Бановски

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Сеп 28, 2010 6:49 pm

Mg
Аватар
did

Мнениеот bokicha » Вто Сеп 28, 2010 6:58 pm

katerinsky написа:Какво се прави в такъв случай ? някакви начини за предпазване

Течности, течности и пак течности, преди, по време и след каране, колкото повече толкова по- добре.
Аватар
bokicha

Мнениеот _SoRa_ » Вто Сеп 28, 2010 8:04 pm

На мен ми се е случвало докато спя да се събудя от ужасна пронизваща болка в прасеца. С леки разтривки на мускула болката поотмина. Иначе както са написали колегите трябват - течности и магнезий.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот codename47 » Вто Сеп 28, 2010 8:19 pm

и аз имах подобни проблеми, взех си това: http://www.naturprodukt.bg/katalog-prod ... antispazmi , като че ли помага. За водата не го знаех, сигурно си е така :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Alpina » Вто Сеп 28, 2010 8:56 pm

Както ти казаха - магнезия е решението...
Около мен има няколко човека, които имат такива проблеми и употребяват комбинацията "Калций-Магнезий-Цинк", понеже общо взето всеки от тези минерали се нуждае от останалите два за да "си върши по-добре работата"
Преди няколко години бях чувал само за "Калмацин", но сега се появиха и други продукти с тази комбинация...
Определено помага, защото след продължително спиране при единия човек пак започнаха да се появяват проблеми понякога, при което след ново започване - изчезнаха...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот taurus13 » Вто Сеп 28, 2010 9:18 pm

За да не се схващат - течности и минерали - калций, калий, магнезий. Като се схванат - разтягане на мускула, също и загряване.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Сеп 28, 2010 9:21 pm

bokichaa написа:
katerinsky написа:Какво се прави в такъв случай ? някакви начини за предпазване

Течности, течности и пак течности, преди, по време и след каране, колкото повече толкова по- добре.

На мен пък водата не ми помага въобще, но виж магнезиец. Явно си е до регулярност на тренировки/карания и постепенно увеличаване/поддържане на дължината им.
По принцип като получиш "крампа" трябва да отпуснеш крака и да го оставиш да почине 20-30 мин.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот taurus13 » Вто Сеп 28, 2010 10:25 pm

azsa-bachinito написа:По принцип като получиш "крампа" трябва да отпуснеш крака и да го оставиш да почине 20-30 мин.
Като получиш крампа мускула така се затяга, че никакво отпускане не помага - трябва да се опъва със сила и бавно.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот moonlight » Сря Сеп 29, 2010 1:54 am

Чувала съм добри отзиви за "Супермагнезий" на д-р Пашкулев (http://www.veridia.eu/bg/minerali), но не съм го пробвала лично. Иначе преди години и на мен като на _SoRa_ ми се схващаха прасците по време на сън, супер гадно е.
Аватар
moonlight

Рейтинг: 1425

Мнениеот katerinsky » Сря Сеп 29, 2010 7:24 am

за магнезии и др. ясно а не е ли причината седалката да се набутвам ли за нова
Аватар
katerinsky

Мнениеот RedHawk » Сря Сеп 29, 2010 8:37 am

По принцип може и да има някакво минимално влияние седалката, но основната причина
не е тя. Причините са една или комбинация от гореизброените. Както и неравномерното
натоварване на мускулите в кратък или по-продължителен период. Ако дълго време има
липса на по-сериозно натоварване и след това изведнъж се изхвърлиш с много километри
или много сериозно откъм изкачване каране и крампите са 90% сигурни. Същото и ако има
периоди в карането с неравномерно натоварване - примерно караш по сравнително
полегат терен и след това някакъв солиден наклон нагоре, пак равно и пак много стръмен
баир. Също може да се предизвика спазъм от прекалено усилие в даден момент - карал си
доста време по голям наклон и мускула вече е натоварен, но да кажем караш с някакво
равномерно темпо - идва група камъни и изведнъж правиш рязко усилие да се справиш с
тях - в този момент има голяма вероятност от схващане.
Стигне ли се до схващане малко неща могат да го облекчат - масаж на мускула, държане
на крака в изпънато положение. Много лошо става ако седнеш на земята и тя е влажна и
студена, и си поставиш краката на нея - тогава се усложняват нещата / вече съм правил
тази грешка и не е препоръчително/.Ако се сяда гледай да се изолираш с нещо от земята.
Другото е да имаш поне Магнезий /или комбинираните продукти/ както ти препоръчаха,
и когато се наложи да изпиеш или да си разтвориш във вода таблетка. Специално за
системното пиене аз съм против, освен ако са ти чести и без видима причина схващанията.
Иначе другото е казано - пий повече течности и си намери някакъв микс от сурови ядки
- в тях има доста от препоръчителните минерали. :)

p. s. А за седалката ако евентуално караш с неправилно регулирана такава - по височина и
дължина може да има негативен ефект върху натоварването и на мускулите и на колената.
С неподходяща по скоро има други проблеми отколкото схващането.
Последна промяна RedHawk на Сря Сеп 29, 2010 8:41 am, променена общо 1 път
Аватар
RedHawk

Мнениеот taurus13 » Сря Сеп 29, 2010 8:39 am

katerinsky написа:за магнезии и др. ясно а не е ли причината седалката да се набутвам ли за нова

От лоша седалка, само ми изтръпваха краката и нямах сила да въртя...
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот katerinsky » Сря Сеп 29, 2010 9:07 am

мерси за съветите ще гледам да взема мерки че тия дни се зацепвам пак и не ми се ще да се случва пак усещането в планината не е като да ти се схване крак в леглото доста по гадно е
Аватар
katerinsky

Мнениеот Sartor » Сря Сеп 29, 2010 9:47 am

Също така може да се получи и от неправилно настроена седалка - например да е изнесена напред или да е по-ниска при катерене.

На мен лично ми е изтръпвал седалищния мускул и левия баджак след като установих, че седалката ми се е разлхабила и се е изместила назад. 2-3 мин. настройка и пак си е както едно време. :peace:

За магнезий - колегите по-горе много добре ти казват. Аз лично си нося разтворим (2.90 е флакон) и си слагам в меха или в шишето две таблетки и на екс. След 5-10 мин. почивка ми светва пред очите.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот PtD » Сря Сеп 29, 2010 5:03 pm

A древният похват да се боцкаш с безопасна игла отречен ли е в наши дни?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот skiman » Сря Сеп 29, 2010 8:15 pm

PtD написа:A древният похват да се боцкаш с безопасна игла отречен ли е в наши дни?

Никога не е бил актуален. Това единствено са го ползвали плувци, защото във водата, няма как да разтеглиш мускОла. Но и там не работи. Просто е една легенда. При боцкането мускула се съкращава неволево и нещата се сговнясват още повече. Пробвал съм го. Единствено минерално солевият баланс спасява. За това-Магнерот.
Ако имате проблем и през нощите често се будите от крампи(в същтност така се нарича), изхода е вечер преди лягане Магнезий(Магнерот). Преди каране и след него също. И течности.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот t.kyosev » Сря Сеп 29, 2010 10:07 pm

За магнезият ясно. Но ако говорим за подръчни материали вода със сол помага ли. Виждал съм рецепти за домашни изотонични напитки със сол, вода и сок...
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот did » Сря Сеп 29, 2010 10:27 pm

Вода със сол няма как да помогне, освен ако не става дума за цялостна деминерализация и дехидратация. При обща липса на соли не се получават спазми, а мускулна слабост (краката не те слушат).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 29, 2010 10:48 pm

t.kyosev написа:...Но ако говорим за подръчни материали вода със сол помага ли...

Помага, но за друго ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот skiman » Чет Сеп 30, 2010 8:32 am

Домашна рецепта при тотална дехидратация ми направи един лекар от бърза помощ, когато щерката беше загубила критично количество течности(вследствие повръщане и разтройство) и се състои в следното.
Бутилка спрайт(става и 7Up) от 2 литра, вътре 3 супени лъжици захар, 3 чаени сол. Тези напитки са добри заради съдържанието на натриевият цитрат, който потиска повръщането. Това се пие през 15 ми на малки глътки. Хем не е гадно на вкус, хем набавяш бързо соли и въглехидрати. Иначе по аптеките има разни прахчета, но странно защо децата не ги искат. Дай им газирано и са готови на всичко. :D
За ежедневието е напълно достатъчно балансирано хранене и повече течности. При крампи-повече Магнезий.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Назад към Общ форум