По принцип може и да има някакво минимално влияние седалката, но основната причина
не е тя. Причините са една или комбинация от гореизброените. Както и неравномерното
натоварване на мускулите в кратък или по-продължителен период. Ако дълго време има
липса на по-сериозно натоварване и след това изведнъж се изхвърлиш с много километри
или много сериозно откъм изкачване каране и крампите са 90% сигурни. Същото и ако има
периоди в карането с неравномерно натоварване - примерно караш по сравнително
полегат терен и след това някакъв солиден наклон нагоре, пак равно и пак много стръмен
баир. Също може да се предизвика спазъм от прекалено усилие в даден момент - карал си
доста време по голям наклон и мускула вече е натоварен, но да кажем караш с някакво
равномерно темпо - идва група камъни и изведнъж правиш рязко усилие да се справиш с
тях - в този момент има голяма вероятност от схващане.
Стигне ли се до схващане малко неща могат да го облекчат - масаж на мускула, държане
на крака в изпънато положение. Много лошо става ако седнеш на земята и тя е влажна и
студена, и си поставиш краката на нея - тогава се усложняват нещата / вече съм правил
тази грешка и не е препоръчително/.Ако се сяда гледай да се изолираш с нещо от земята.
Другото е да имаш поне Магнезий /или комбинираните продукти/ както ти препоръчаха,
и когато се наложи да изпиеш или да си разтвориш във вода таблетка. Специално за
системното пиене аз съм против, освен ако са ти чести и без видима причина схващанията.
Иначе другото е казано - пий повече течности и си намери някакъв микс от сурови ядки
- в тях има доста от препоръчителните минерали.

p. s. А за седалката ако евентуално караш с неправилно регулирана такава - по височина и
дължина може да има негативен ефект върху натоварването и на мускулите и на колената.
С неподходяща по скоро има други проблеми отколкото схващането.