Това ми е малко болна тема и на мен. Ясно е, че трябва да се работи с децата, но кой да прави това
На всички е пределно ясно, че в България реално работещи школи или спортни клубове, както искате ги наречете, за планинско колоездене няма. Децата си карат сами и реално няма кой да ги тренира. Имат късмет, ако поне има кой да ги води по състезания.
През последните години много силни клубове спряха участието си в състезания. До преди 2-3 години юношите на Горгона неизменно окупираха челни места. Същото правеше Игнат и покрай него още 2-3 момчета от Велос Варна. Сигурна съм, че в момента в Търново също има талантливи момчета, но сега няма кой да ги води по състезания, защото Пламен и Дидо също вече рядко ходят по състезания, а явно няма кой друг да се нагърби с тази роля.
Това не е малък проблем. Децата не могат да ходят сами по състезания. Трябва някой да ги заведе и ако това не са родителите им става трудно. Във всички клубове се работи на гол ентусиазъм и финанси, клонящи към нула. За да се занимава някой с децата и да ги води по състезания, този някой трябва да жертва от собственото си свободно време.
Другите спортове също не са цъфнали и вързали, но все пак са в по-добро положение. Поне си имат някакво финансиране, бюджет, треньор на заплата, на когото това му е работата - да тренира децата и да ги води по състезания. В планинското колоездене наистина всичко е на доброволни начала, което само по себе си не е лошо, но и затова и спортното ни ниво е такова.