Развитие на МТБ клубовете ни

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велорали "Черни връх" 2010

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 6:46 pm

did написа:
slavei написа:Хубаво критикуваш, но...

Къде пък видя критика :dontknow:

Колкото до "несъвместимостта" на "състезание" с "хапване и пийване", :nono: :nono: явно си проходил в някоя шосейна школа и не си наясно с философията на планинското колоездене. Колко от тези 138 участника са отишли там заради класирането, а? Я помисли пак!

:nono:
Шосейно или планинско, състезанието си е състезание.... :dontknow:
Има ли класиране име състезание, иначе пак стигаме до дилемата- съатезания или организирани карания до еди къде си....!!!
Идва времето когато трябва да започнем да ги разграничаваме тези две неща. Което е добре, значи се развиваме.. :agree:
:beer:
Аватар
bokicha

Рейтинг: 2000

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 6:52 pm

outfaced написа:
kvelikov написа:Не ви ли липсваха едни 10-тина души, отявлени състезатели, които по това време бяха в Загорето...? ...
:beer:

Това си беше ясно още преди старта, но както се каза донякъде е нормално и все по-често ще се случва.
Аз се радвам, че те отидоха на Стара Загора. Така се получиха две хубави състезания. Можеха разбира се да са по-хуабви, ако не бяха в един ден. :peace:

Далеч сме от това, време!
Да, можехме да имаме две хубави мероприятия.. :agree: , не че сега са лоши, но сме една шепа хора да се делим, все още.
:beer
И, аз исках да споделя емоции с вас на Черни връх, и ако БЯХМЕ, щяхме ли да помрачим емоцийте на всички останали...ММММ???
Аватар
bokicha

Мнениеот denizov » Нед Окт 03, 2010 7:05 pm

В основата на всичко стои шосейното колоездене, а и истинските състезатели не са толкова много,че да ги делим на шосейни,ХС,пистови и др.
То освен Тошко има ли друг ХС състезател в БГ?
А някой да е проходил в ХС школа ?
Аватар
denizov

Рейтинг: 1385

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 7:08 pm

denizov написа:А някой да е проходил в ХС школа ?

Има ли такива???
Аватар
bokicha

Мнениеот denizov » Нед Окт 03, 2010 7:17 pm

bokichaa написа:

Има ли такива???

НЕ :D Тогава къде прохождат тия състезатели? :D
Аватар
denizov

Рейтинг: 1385

Мнениеот eMcKu » Нед Окт 03, 2010 7:19 pm

denizov написа:
bokichaa написа:

Има ли такива???

НЕ :D Тогава къде прохождат тия състезатели? :D

В планината ... не всички, някои.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 7:24 pm

Недолюбвате го Тъпото копеле като ни иронизира, ама с лежане по полянки и айляк, няма как да имаме ХС състезатели пък камо ли школи.
Единственият който работи с ДЕЦА и ги води по състезания/и то не само в БГ/ по ШОСЕ и ХС е Николай Стамболийски.
Казанлък има много таланти ама няма кой да работи с тях. Имат затруднения на състезания да ходят, камо ли някой да работи с тях, А имат таланти,
но има нещо сбъркано в Казанлък.
И НЕ НИ Е ВИНОВНО БКС-то!!!
ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ НА КЛУБНО НИВО, не зависимо дали е състезателно или туристическо, няма никаквао значение.
Градове като София, Пловдив НЕ трябва да има по еинд клуб...мамути ли спици ли, трябва да има по 15 клуба... и тогава може
да мислим за нешо повече.
Аватар
bokicha

Мнениеот stilo » Нед Окт 03, 2010 7:44 pm

Мислим, мислим...ама младите предпочитат "моторчетата" и "скафандърчетата". Собствената тяга не е на почит в днешни времена. Разчита се на гравитацията :D
Аватар
stilo

Мнениеот 4getcredo » Нед Окт 03, 2010 8:07 pm

bokichaa написа:...ама с лежане по полянки и айляк, няма как да имаме ХС състезатели пък камо ли школи...

Няма смисъл да се смесват двете неща, Бокич. Никой не мисли, че с лежане и лафене ще постигне спортни постижения. Просто повечето хора не карат велосипеди заради тях. На мен, примерно, български XC състезатели на световно ниво няма да ми повдигнат... самочувствието ;) С тях и без тях (състезателите) знам за какво ходя в планината. Гъделичка ме понякога да си сравня възможностите с тях, но никога не ми е било приоритет. Състезания като велоралито са добър повод да се срещат тези две различни групи, но нека не абсолютизираме едната гледна точка. outfaced това имаше предвид.

С туй косвено отговорям и на kvelikov: Не, ония 10 СЪСТЕЗАТЕЛИ, не ми липсваха, някой от тия 10 ДУШИ - може би. :beer:

Говоря по принцип, защото в събота не бях на велоралито.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 8:19 pm

Аз въобще не ги смесвам, дори ги разглеждам като две съсвсем различни неща.
Но ако ще организираме състезания, трябва да са като хората организирани и според мен сме далеч от времето
когато няма да е проблем да имаме по две/три състезания/СЪСТЕЗАНИЯ в един уикенд. А при положение че сме шепа хора и да дублираш
състезания и да не те е грижа за състезателите, занчи не те е грижа за развитието на спорта! После що сме имали туристи по олипмиади...
БКСто ни било виновно...али бали.
Не виня хората които правят Велорали Черни връх, знаем кой го прави и кой решава кога и дава парите.
.......................
...някой ми е разместил копчееата на клавиатуратааа :magnify:
Аватар
bokicha

Мнениеот Alpina » Нед Окт 03, 2010 8:24 pm

bokichaa, каква е заплатата на състезател колоездач в България?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 8:36 pm

Това има ли отношение с развитието на спорта ни?
Аватар
bokicha

Мнениеот Alpina » Нед Окт 03, 2010 8:38 pm

Няма ли?

P.S. Едва ли тука е мястото да почваме тази дискусия де, но все пак я подхвана...
Та знаеш ли каква им е заплатата? :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Нед Окт 03, 2010 8:51 pm

Бокич, ще ти го обясня някой път на халба. Сега не ми се подхваща такава дискусия тук, щото ще омажем темата :beer:

hint: Върни лентата назад с 3-4-5-6... години и помисли, как тогавашните състезания са се отразили на нивото на сегашните.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 9:13 pm

Alpina написа:Няма ли?

P.S. Едва ли тука е мястото да почваме тази дискусия де, но все пак я подхвана...

Платените/ПРО състезателите са върха на пирамидата.
Аватар
bokicha

Мнениеот kibikoff » Нед Окт 03, 2010 9:46 pm

:offtopic: :offtopic: :offtopic:

bokichaa написа:
Alpina написа:Няма ли?

Платените/ПРО състезателите са върха на пирамидата.

а най-отдолу на пирамидата са така т.нар. "туристи" презряни от всички рейсъри, но обичащи да ги побеждават в съзтезания ... :dontknow:

За да има високи постижения трябва да има МАСОВОСТ. В момента затова трябва да се борите, а не да убеждавате хората да стават рейсъри.
Това с междуособици и нападки, няма как да стане!!!
kibikoff

Мнениеот bokicha » Нед Окт 03, 2010 9:56 pm

Съгласен съм, КибикоФ, съгласен съм :)
С мероприятия на една дата няма как да имаме масовост, а не е редно да игнорираме състезателите така.
Няма нападки, просто повече трябва да си комуникираме и да има обратна връзка.
Аватар
bokicha

Мнениеот Tyno » Нед Окт 03, 2010 10:46 pm

codename47 написа:
stilo написа:Мислим, мислим...ама младите предпочитат "моторчетата" и "скафандърчетата". Собствената тяга не е на почит в днешни времена. Разчита се на гравитацията :D

GET DIRTY :D

А какво да се боря с чист организъм и накрая да дойде зобчо и да ме скъса по интересно ли е? Това е глупавото в днешните спортове, че не са естествени.... Спортува се с агресия и злоба а не за кефа... В края на крайщата всеки си избира пътя.... :dontknow:

П.п. Снимките от върха са отвсякъде под-върха, но добре, че все пак ги има. :peace:
Изображение
Изображение
Аватар
Tyno

Рейтинг: 1300

Мнениеот Alpina » Нед Окт 03, 2010 10:50 pm

Ех... колко е лесно да се каже - "те зобят" и да заспим спокойно...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Tyno » Нед Окт 03, 2010 10:52 pm

Alpina написа:Ех... колко е лесно да се каже - "те зобят" и да заспим спокойно...

Говоря попринцип... Не конкретно за това състезание!
Изображение
Изображение
Аватар
Tyno

Рейтинг: 1300

Развитие на МТБ клубовете ни

Мнениеот Yavkata » Пон Окт 04, 2010 12:28 pm

От известно време позачопквам тук - там въпроса, но дискусията в темата за Велорали "Черни връх" го прави вече належащ за обособена тема. Първо едно голямо Благодаря на Любо, който със създаването и подържатнето на сайта и форума създаде предпоставки за сплотяване на отделните карачи и провокира създаването на някои от клубовете.
Когато навлизах във форума, нямаше Мамути, Спици, Наши Групи и още доста клубове (нека не се засягат , че не ги изреждам). В графа Мероприятия имаше стихийно организирани и инцидентни карания и тук там по някое състезание.
Сега освен солиден календар , с често припокриващи се дати, като организатори на прояви се явяват и новите велоклубове. Истинска радост е да чета за Каранията с практически съвети на "Нашата група", с тежка въздишка отлагам участието си в проявите на Кривите спици. Развитието го има , и то с много бързи темпове. Не мисля, че е далеч времето когато ще я има неформално създадената , а естествено възникнала Асоцияция или Федерация на МТБ -клубовете в България. Едно такова междуклубно взаимодействие ще бъде в полза на един по - прецизиран състезателен календар, по -качествена подготовка на мероприятията( методика,привличане на спонсори), ще бъде от полза и на водещите състезатели. Дали "критическата маса" от клубове е вече налице? Вашите мнения и виждания как и накъде трябва да се развива клубът ви по Планинско колоездене (независимо дали е официално регистриран или още не е). Делата са видими и от различните теми във форума, но ще е хубаво представители на различните клубове да споделят и тук настоящите и бъдещите си приоритети.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Re: Развитие на МТБ клубовете ни

Мнениеот did » Пон Окт 04, 2010 1:29 pm

Сигурен ли си, че искаш такава ОТКРИТА дискусия?

Не впрягаш ли каруцата пред коня?

Аз не бих се наел да правя такива генерални коментари. Важно е всеки да прави каквото трябва, пък даже и да става, каквото БКС надроби. Пак ще има някакво развитие.

Сега най-важното е БКС да заработи така, че да не ни третира като мръсни котета, които се въргалят в калта и не разбират от "истинско колоездене".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот outfaced » Пон Окт 04, 2010 2:13 pm

много е мътна и тежка тая тема ...

С две думи, мисля че не сме дорасли - нито клубовте, нито карачите, нито всичко останало в държавата ни.

Но аз по тия въпроси съм принципно песимист и имам алергия към бюрокрация :lol:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Пон Окт 04, 2010 8:45 pm

Като се създава клуб, се прави устав, кодекс, програма и пр...има си ръководство(изборно или не), има си и говорител - все едно съзадаваш фирма. Много от сегашните клубове, особено неформалните, идея си нямат накъде са тръгнали в следващите месеци, камо ли за години напред. Много често са временна случайна сборка от колоездачи, които днес мислят едно, утре им хрумва друго, а в други ден се разпадат или се изпокарват помежду си. Сериозните клубове в БГ са малко.
Според мен трябва ясно да се определи целта и дейността на клуба - състезания и победи или просто организирани карания.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bokicha » Пон Окт 04, 2010 10:33 pm

Според мен нещата ще се развият по естествен път. Да, важно е всеки да прави кавото трябва.
Да правим нещата правилно, и когато не ги правим като хората да сме си коректив. Критика никога не е излишна. То е ясно че не сме перфектни,
и че има много път да извървим и хляб да изядем.
Не трябва да игнорираме и сепарираме отделни групи, състезатели ли, туристи ли, тоз карал повече, онзи пиел повече бира,
на тоз онзи не му липсвал...и т.н. то е ясно че не може всички да се харесваме и обичаме.
Опитвам се по линия на БКС да правим нещо, пък ще видим до къде ще го докараме.
Но въпросната организация не ни пречи да се развиваме, незнам дали алтернативна такава ще ни помогне повече.
Но факт е, общността ни се разраства и развива, това е очевдино, във всичките й форми, което е най- хубавото.
:wavey:
Аватар
bokicha

Мнениеот PtD » Вто Окт 05, 2010 12:04 am

bokichaa написа:Не трябва да игнорираме и сепарираме отделни групи, състезатели ли, туристи ли, тоз карал повече, онзи пиел повече бира,
на тоз онзи не му липсвал...и т.н. то е ясно че не може всички да се харесваме и обичаме.

Уви, не само в планинското колоездене е така. Може би се сблъскваме с един типично български феномен?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 05, 2010 8:26 am

Е, какво сепариране и харесване - нали иде реч за клубове. Клуба сам по себе се е висша форма на сепарация - там се събират хора със сходни интереси и разбирания и се разграничават от хората с други такива.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот tanya » Вто Окт 05, 2010 8:32 am

Това ми е малко болна тема и на мен. Ясно е, че трябва да се работи с децата, но кой да прави това :dontknow:
На всички е пределно ясно, че в България реално работещи школи или спортни клубове, както искате ги наречете, за планинско колоездене няма. Децата си карат сами и реално няма кой да ги тренира. Имат късмет, ако поне има кой да ги води по състезания.
През последните години много силни клубове спряха участието си в състезания. До преди 2-3 години юношите на Горгона неизменно окупираха челни места. Същото правеше Игнат и покрай него още 2-3 момчета от Велос Варна. Сигурна съм, че в момента в Търново също има талантливи момчета, но сега няма кой да ги води по състезания, защото Пламен и Дидо също вече рядко ходят по състезания, а явно няма кой друг да се нагърби с тази роля.
Това не е малък проблем. Децата не могат да ходят сами по състезания. Трябва някой да ги заведе и ако това не са родителите им става трудно. Във всички клубове се работи на гол ентусиазъм и финанси, клонящи към нула. За да се занимава някой с децата и да ги води по състезания, този някой трябва да жертва от собственото си свободно време.
Другите спортове също не са цъфнали и вързали, но все пак са в по-добро положение. Поне си имат някакво финансиране, бюджет, треньор на заплата, на когото това му е работата - да тренира децата и да ги води по състезания. В планинското колоездене наистина всичко е на доброволни начала, което само по себе си не е лошо, но и затова и спортното ни ниво е такова.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот outfaced » Вто Окт 05, 2010 8:49 am

taurus13 написа:Е, какво сепариране и харесване - нали иде реч за клубове. Клуба сам по себе се е висша форма на сепарация - там се събират хора със сходни интереси и разбирания и се разграничават от хората с други такива.

... но това не пречи да приветстваме работата на другите клубове/организации с подобни, макар и малко по разлчни интереси :).
За момента не мисля, че има проблем в това отношение и се надявам така да си остане.

Таня, то не е само работата с децата. Това което ние установяваме е, че всяко едно по-сериозно нещо си е РАБОТА и не може да стане, докато всеки от нас си има друга такава и нещата се правят междудругото и крепейки се само на единия ентусиазъм.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Yavkata » Вто Окт 05, 2010 11:05 am

outfaced написа:Таня, то не е само работата с децата. Това което ние установяваме е, че всяко едно по-сериозно нещо си е РАБОТА и не може да стане, докато всеки от нас си има друга такава и нещата се правят междудругото и крепейки се само на единия ентусиазъм.

Hе съм съвсем съгласен с теб. Да РАБОТА е, но МОЖЕ да се действа и без да е професия. Нима проявите които организирате от Крива спица не са доказателство за това? Да знам колко е трудно и тежко и отговорно е да се прави организация за прояви, състезания,курсове. Не държа на СЕГА и ВЕДНАГА, целта на темата е да има и един поглед в перспектива. Да, когато се събират 10-20 души обединени от приятните емоции от няколкото съвместни карания и решат да правят клуб едвали в помислите им е идеята да обучават деца, да се готвят за организация на състезания, да подготвят елитни спортисти. Ако нещата вървят тези потребности се явявят естествено, дори само от заразителния пример. Дано БКС обърне внимание и на планинскто колоездене...ама както стоят поне за момента нещата със финсирането на федерациите е съмнително. Клубовете е хубаво да имат идея от какво имат нужда и активно да търсят подкрепа.А още по -хубаво е да го правят обединени. Пък както се казва "Разнообразието е богатство!" :) :agree:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Следваща

Назад към Общ форум