Развитие на МТБ клубовете ни

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Развитие на МТБ клубовете ни

Мнениеот outfaced » Вто Окт 05, 2010 11:26 am

Именно факта, че не правим повече обаче означава, че по тоя наичн - толкова. А идеи и желание има за още какво ли не.
Зад всяка по сериозна идея обаче трябва да има поне двама човека, на които това да им е топ приоритет за известно време.
Ако се прави междудругото или човека лудва или нещата не се изпипват или и двете :)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 11:37 am

Да споделя малко опит от една друга федерация развиваща доста по непопулярни спортове.
Във федерацията членуват клубове, в клубовете- членове/състезатели. Картотекират се според изискваните правила, мед. прегледи...и т.н.
После състезания, след приключване на състезателния сезон федерацията разпределя средства към клубовете на база класирането на ссътезателите им.
И така федерацията/държавата подпомага развитието на клубовете/спорта като цяло. Парите не сигурно не са много, но пък стигат за един/два лагера- Съботно/Неделни, покриват част от разходите за ходене по състезания....и т.н., всъщност клуба си решава как ще си ги изразходва средствата, ако иска
по- добри резултати, съответно повече средства за развитеи трябва да намери начина.
Та искам да кажа, че това е законовата схема която работи за всички федерации. Та искам да кажа, че никой няма да дойде и да ни даде пари на готово за да правим каквото и да е. Трябва да работим върху това тази схема да заработи и с БКС. Но това няма как да стане докато никой не е чуе за нас че съсществуваме, докато не се лицензират достатъчно клубове, докато нямаме нормален календар и т.н. Никой от БКСто няма да дойде и да каже - Ае момчета кажете с какво да помогнем??Колко пари ви трябват?? Е, и сега се връщам оттам, викат ми- Айде де, агитирай ги и Старозагорци,агитирай Пловдивчани, да направим един нормален календар за догодина, да не стават недоразумения...как да искаме пари от министерството за планинско колоездене, като нямаме клубове.....и т.н. А пари явно има, Министерството дава пари за Олимпийски спортове, а ние имаме олимпииска дисциплина, за това имаше и пари за Балканиада. Но за иска и БКСто пари от Министерството трябва да има за какво, да могат да кажат- Ето, това ни е календара за догодина, ще направим тези и тези състезания..и т.н. и да се състоят тези състезания.
Да, в БКСто идея си нямат какво да правят с планинското колоездене, как да го развиват, как да спретнат читав календар и т.н.
Е, обаждат се онзи ден,/нещо нешотвърдено ще ви издам/, кмета на Сапарева баня има готовност да даде средства да подсигури едно състезание и се нуждаят от помощ, еми ще помагаме, грехота е някой да иска да дава и да не направим нещо хубаво, та дано имаме още едно състезание така в края на сезона.
И мисля, че тук можем да направим нещо, няма да е лесно, това малко като приказката за Мохамед и планината.
Аватар
bokicha

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 11:40 am

outfaced написа:Именно факта, че не правим повече обаче означава, че по тоя наичн - толкова. А идеи и желание има за още какво ли не.
Зад всяка по сериозна идея обаче трябва да има поне двама човека, на които това да им е топ приоритет за известно време.
Ако се прави междудругото или човека лудва или нещата не се изпипват или и двете :)

Да, времето е голям проблем.
Аватар
bokicha

Мнениеот bikezilla » Вто Окт 05, 2010 12:20 pm

Yavkata написа:
outfaced написа:Таня, то не е само работата с децата. Това което ние установяваме е, че всяко едно по-сериозно нещо си е РАБОТА и не може да стане, докато всеки от нас си има друга такава и нещата се правят междудругото и крепейки се само на единия ентусиазъм.

Hе съм съвсем съгласен с теб. Да РАБОТА е, но МОЖЕ да се действа и без да е професия. Нима проявите които организирате от Крива спица не са доказателство за това?

Аз пък не съм съгласен с теб ;) И именно тазгодишния "календар" на Крива спица го доказа - много от случките ни тази година са дело на хора с много "свободно" (поради една или друга причина) време. outfaced си каза нещата точно както са - докато се правят междудругото след работа и през почивни дни - развитието ще е с много бавни темпове, тъй като организационния капацитет на организацията е силно ограничен. Особено интересно става, когато се намесят други приоритети - семейство, лични цели, или просто почивка.

"Изчезналите" случаи, описани от Таня, - на какво мислиш, че се дължат? Бас държа, че има нещо общо с предния абзац и приоритетите ;)

Колкото до възникването на някаква асоциация - предполагам е добра идея, но докато в София не се появи сериозен клуб, който да поеме нещата и да ги развива в интерес на цялото МТБ общество, а не в свой личен, не виждам да има повече положителен ефект от едно елементарно синхронизиране на календара с мероприятия.

Ще обобщя, че ако всеки прави каквото може, ще вървим напред, макар и бавно - както се вижда от последните няколко години, която съпоставка Did съвсем правилно посочи :agree:
Аватар
bikezilla

Мнениеот jd » Вто Окт 05, 2010 2:14 pm

Чета, чета и се чудя да се смея ли, да плача ли с тая тема....

Хора, ма много станаха от "карачи" на "състезатели". Планинското колоездене НЕ Е само състезания и събития.

Както каза did, впрягате каруцата пред коня. Културата на каране в България е ниска. Да, вярно е, че в последната година-две-три има значително повишение, но сме далеч от каквото и да е ниво, върху което може да се стъпи и да тръгне да се гради нещо.

Пак казвам - вторачването в състезания и събития е лошо. Защо? Ами защото се убива именно фокуса върху масовия колоездач. Този, който отива в планината за кеф, а не за спортни постижения. Май някои хора не си спомнят, че и те са тръгнали от този етап? В страна, където маркираните велотрасета и маршрути са чиста екзотика, с няколко добри (добре че ги има) изключения из страната, за какво планинско колоездене, клубове, работа с хора и т.н. говорим? Това е все едно да си купиш кола, а да нямаш път, по който да я караш?

А именно масовите колоездачи имат нужда от подобна инфраструктура, върху която да "проходят", да почнат да карат и чак тогава вече да говорим за състезателни успехи и т.н. Като се случат последните неща, тогава ще дойде времето да се правят всякакви институционални упражнения - било то федереации, асоциации, секции към БКС (които действат реално) и каквото там.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 2:34 pm

Инфраструктура за планинско колоездене? Това не го разбирам, ама наистина. :dontknow:
Аватар
bokicha

Мнениеот did » Вто Окт 05, 2010 2:44 pm

bokichaa написа:Инфраструктура за планинско колоездене? Това не го разбирам, ама наистина. :dontknow:

И аз.
Моля, нека не задълбаваме толкова философски. Ще почнем да повтаряме тривиални неща, които вече са писани, писани... та ни е омръзнало.
Опитът ми е показал, че философските дискусии има смисъл да се водат само тогава, когато вече са станали обективно излишнии резултатът е махмурлук.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Вто Окт 05, 2010 2:54 pm

bokichaa написа:Инфраструктура за планинско колоездене? Това не го разбирам, ама наистина. :dontknow:

Ами маркировките на веломаршрути например...
Няма нужда да споменаваме колко важни са и какво предимство са за прохождащи планински колоездачи...
Сега основно трябва да се разчита на групите за новобданци, на някакви инцидентни карания, където някой познаващ даден маршрут е съгласен да сподели с хора, които карат от скоро и т.н.
Преди ползвах описаните в сайта маршрути, където се водиш по километраж - не едно или две от първите ми минавания по даден, са били доста неприятни, а бих казал че сравнително лесно се оправям в непозната обстановка... това също е предпоставка някой да не иска да повтори...
Сега навлизат все повече и повече описания по GPS, но това още не е достъпна технология за масовия новобранец

bokichaa, за това колко пари получава един състезател по планинско колоездене, исках да наведа темата, че само с гол ентусиаъм трудно се прави каквото и да било.
Според мен, за да претендираш за такъв, трябват доста тренировки и прочие, неща за които свободното от семейство/работа време едва ли може да стигне...
Също не мисля че някой град има повече или по-малко потенциални бъдещи състезатели - в момента е по-скоро до традиция в някакви малки общности...
Но пак - ако някой не инвестира в млади хора, които имат желание и потенциал, те няма как да се развият нормално и да постигнат добри резултати, а кой ще прави такава инвестиция, когато е повече от ясно, че възвръщаемост директно от нея... И така стигаме до един омагьосан кръг...
За да се излезне от него трябва да се разчита именно на тези, които да отишли на състезанието не за да гонят някакво ереме, лични постижения или друго такова, ами просто да създадат масовост, като си покарат като почти всеки друг път в голяма компания, за да се създаде условия, този омагьосан кръг да се разкъса след време... До тогава - колкото по-вече - толкова по-добре, а резултатите се виждат с всяка изминала година.
Наистина - всяко нещо с времето си... просто трябва да се продължава "напред и нагоре"
Но лично аз наблюдавам доста неприятни явления, които едва ли ще съсипяр нещата, но определено въпреки привидно положителния си характер, доста бавят развитието.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jd » Вто Окт 05, 2010 3:15 pm

Alpina ме е разбрал много точно и правилно за това, което съм имал предвид под инфраструктура ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 3:30 pm

Да, три пъти ме питаш и три пъти се чудя как да ти отговоря.
Ами питай Уоутър каква заплата е взимал/взима. Кой е инвестирал в него и колко.
Колко е тренирал за да получи първото си колело от отбор за състезания. Колко е работил на смени за да има време да тренира.
И всичко това мислиш че някой го кара да го прави ли? Някой му е маркирал трасета ли?...или се е е гонил със съмишленици по баирите!!!
Питай го колко вериги и чарколяци си е купил, преди да започне да получава нещо, и всичко това което получава в последствие самия той казва
ми идва като страхотен бонус практикувайки хобито си!! Нищо не идва даром. Посочих един от начините за подпомагане на клубове и състезазтели.
Питай го- ей, човек що го правиш бе, колко ти плащат да го правиш/???- питай го? Да чуеш отговора- ..хех, как защо, джъст фор фън!!!
Бих ти казал колко ми плаща клуба да тренирам с него, дори за вредни ги натискам!!! Знаеш ли какъв ми е кеф да се уча от него,
ка да се спусна по тоз камънак или как да кача този баир. И после какво удовлствие ми доставя да споделя това и с другите момчета.
И какъв ми е кеф да карам почти толкоз бързо като Лястовиците или други мочета!
Не знам защо изключвате удоволствието от състезанията?? Защо правим състезания??? Защо ходим на тях??? Не популяризат достатъчно?
Не разпалват достатъчно ентусиазмът на хората ли?? Защо си гледате времената кой колко бързо се спуснал онзи ден от ЧВ???Защо пренебрегвате работата в клубовете? Един достатъчно голям клуб може да работи със различни групи, по ниво на подготовка ли, по възраст ли както искате...
Ние сме двайсет и кусур човека, за повечето не предполагате че съществуат, 5/6/7 от тях гледат по състезателно на нещата тренират и ходят на състезания да премерят сили с другите и да гонят стрелките и правят това за удовлствие. И защото може би обичаме да си мерим пишките, ами нормално е мъже сме или НЕ пораснали деца. Останалите правят това също за удовлсвие и ходят по състезания за да покарат на ново място, да се срещнат с нови хора, да си прекарат приятно.
....и т.н....имам още мисли из главата, ама малкия ми се качил на главата
:wavey:
Аватар
bokicha

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 3:57 pm

А, да, по повод състезанията, и тяхното провеждане какво имам в предвид, че това все пак е състезание, и че като се организират те трябва да се правят като хората. Виждаме в последните години въпросната масовост се увеличава, което е страхотно. Увеличавт се съответно и състезателите. Съответно като се прави състезание трябва да се помисли повече върху състезателният елемент. Като се прави състезание то най- вече да се маркира добре, с обособена маркировка, която се вижда ясно. Защото малко от вас знаят как се следва маркировка когато сърцето се опитва да ти излезе през ушите. И най- важното, добрата маркировка НЯМА да помрачи деня на хората дошли заради туризма, но ще провали състзанието!
Аватар
bokicha

Мнениеот Alpina » Вто Окт 05, 2010 4:06 pm

Защо ли бях сигурен, че точно Уоутър ще дадеш за пример...
Нали - защото той е средностатистическия българин (хайде и да не е само за България това), който е на 40 часова работна седмица? :beer:

След това малко смесваш нещата - едното е за развитието на състезателите (нуждата от финансиране в тях)...
Другото е за развитието на планинското колоездене (в частност нуждата от маркирани пътеки) в следствие на което изникват клубовете...
Или смяташ, че като човек му хрумне - "я дай да пробвам да покарам колело в планината" - първо членува в клуб и тогава почва да обикаля по планините...
Ка може да даваш отново Уоутър, за това, че се е оправял сам... Силно се съмнявам средностатистическия човек, който има идея и желание да покара в планината да бъде сравняван с него. Според мен този човечец иска просто да влезне в някой сайт, да погледне някое описано и маркирано маршрутче, където да заведе семейството си да покарат през някой от почивните дни... Пък едно че той може да се запали повече, друго че децата му от малки ще получат шанса си за първи стъпки в тази насока, а много по-добре от мен знаеш колко лесно се увлича едно дете по даден спорт.

Отделно - да правиме ли статистика колко клубове (формални и неформални такива) е имало преди 5 години, преди 4, 3... колко имаше в началото на миналата година и колко в началото на тази? Ами до 01.01.2011? И на какво се дължи това?

Примера ти за
bokichaa написа:Защо си гледате времената кой колко бързо се спуснал онзи ден от ЧВ???

Тука е малко по-частен случай, който е в следствие на един спор на една маса, в едно заведение :beer:

P.S. Миналата година участвах на едно състезание само с една цел - да има още една бройка понеже беше първото и бяхме точно 16 човека, тази година са учатвали двойно, надявам се другата... хайде да не са 64 човека, ама да има поне 50 стартирали... Просто за мен това е начина - аз не бях там за да гоня някакво време - даже направих си едната от 3 обиколки и си се заех да си снимам и пийвам биричка (това което ме влече повече в такива мероприятия)... Просто трябва да има възможно най-голяма масовост, за да бъдат повлечени още хора и всичко да си тръгне както му е реда...
Също така гледам да помагам с каквото и както мога на различни по-масови събития, всеки път, когато имам възможността за това...
За да стане всичко това обаче, трябва преди останалото - да се създава предпоставка обикновенния средностатистически човек да може без големи затруднения и обвързване с каквото и да било да може да си намери някоя лесна, добре маркираа пътека, където сам или със семейство и други приятели да открият какво е това "планинако колоездене"

Но за тези неща обаче още е малко рано - следващата година съм почти сигурен и се надявам, че ще има още повече състезания и други мероприятия, а в по-следващата вече ще има и много по-силни разултати... след което всичко ще се скапе и изчезне, защото ще дойде края на ввета :evil:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Boko-Loco » Вто Окт 05, 2010 6:17 pm

Alpina написа:Защо ли бях сигурен, че точно Уоутър ще дадеш за пример...
Нали - защото той е средностатистическия българин (хайде и да не е само за България това), който е на 40 часова работна седмица? :beer:
Ка може да даваш отново Уоутър, за това, че се е оправял сам... :evil:

Ами може би защото "българският опит" не ни помага. Кой да даде за пример, себе си ли? Та на ли тука 90% презират "състезателите"! Защо ли? Може би, защото са по-бързи! Аз съм състезател. Всеки път като изляза да карам се състезавам, със себе си.

Основният проблем, е че искаме да правим "Българско планинско колоездене". То Планинското колоездене е измислено отдавна и няма нужда да го правим "Българско".

Другият проблем според мен, е че дели те колоезденето на Планинско и Шосейно. За мен си е все Каране на колело. Взети заедно сме твърде малко, пък остана и да се дели....
Boko-Loco

Рейтинг: 1728

Мнениеот sailman » Вто Окт 05, 2010 7:18 pm

А защо развитието на МТБ или не-МТБ клубове, непременно се свързва със състезатели? Не се ли замисля Уважаемото велообщество, че състезателите и състезанията са върха на една пирамида? И че, без необходимата маса позитивно мислещи и добронамерени "мравчици" не би било възможно обособяването и съществуването на елитна група (по-голяма или по-малка - според случая и конкретните особености) спортисти.
Мотивацията и желанията на хората са толкова различни, че за мен са доста забавни (опитвам се да не кажа "вредни") опитите да се слагат в калъп...
Всеки тип каране има място под Велосипедното слънце и в края на крайщата, по-важни са хората седящи върху велосипеда, а не принадлежността им към определена...хм, "прослойка". И съответно при развитието на клубовете като еманация на МТБ обществото (щото нали за МТБ-клубове говорим), редно е да се обръща внимание както на състезателните прояви, така и на тези с "познавателен и туристически", ако мога така да се изразя характер. Опита ми с клубове (макар и не велосипедни) в едно предишно време, недвусмислено показа, че всеки клуб фокусирал твърдо дейността си в някоя от двете крайности е обречен на провал в усилията си.
Ще ми се, някак си, създадените и създаващите се клубове, групички и пр. форми на обществен живот, да обръщат повече внимание на цялосното изграждане на "Велосипедиста каращ в планината". Така ще се срещаме по-рядко с прояви на ненужна арогантност и понякога откровена простащина при борбата за метри и секунди (на което, за съжаление съм бил свидетел тук-там). Което не изключва наличието на нужната доза спортна злоба - не дай боже!
Но също тъй, мисля, че хората каращи за удоволствие е хубаво да проявяваме малко повече скромност и да поразширим кръгозора си. В края на крайщата никой не е "венеца на еволюцията" и винаги ще има начин да станем по-добри в "туй" или "онуй"...
Така или иначе, началото вече е поставено и смятам, всичко ще стане както трябва, като му дойде времето. Само, моля ви се, аре да не се взимаме толкоз на сериозно, че косите ми настръхват от сърдити физиономии и размахване на пръст...
Ебаси! Сичко е толкова добре, когато се прави от душа и с добро настроение. :) :beer:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Alpina » Вто Окт 05, 2010 7:24 pm

@Boko-Loco аааaaaaaa... съвсем забихте идеята ми "у лево" и почнахте да месите състезателите с идеята на темата
Хайде прочетете, вижте за какво става въпрос и тогава такива коментари :beer:
Имах предвид - как човек, на който му се налага да работи и за гледа семейство, може да стане състезател... не просто да участва по състезания, ами да се дават повече от прилични времена...
Малко невъзможно ми се струва това, ако не махнем работата от уравнението... А тогава какво следва?
Не за друго, ами познавам спортисти в няколко различни спорта - навсякъде е едно - или разчитат на заплатите които получават от клубовете си и държавата, или се принуждават да си намерят странични доходи и тогава постиженията намаляват и бъдещето им в спорта почва да е на кантар...
Отделно, въпреки "заплатите" дето получават - пак им се налага да вадят от собствения си джоб, за да ходят на международни участия и да вдигат нивото си... защото както виждаме - ако няма съревноваване и обмяна на опит с хора, идващи отвън - няма как да има резултати...
Едва ли само на мен ми се струва, че след идването на Уоутър и участието му по състезания по нашите краища - времената се промениха доста...

Инак тук е нормално - станат ли повече от 2-ма човека някъде, почват да се делят и теглят каруцата в различни посоки
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот eMcKu » Вто Окт 05, 2010 7:45 pm

Напълно съгласен съм с jd. И на мен ми е трудно, като отворя примерно секцията с маршрути и тръгна по някой да се ориентирам напълно. Просто все някъде се бъркам. Затова, нека не само за дадено състезание, да се маркира маршрут. Хем, ще има каране, хем ще се маркира маршрута.
Следващата година, надявам се Април месец, ще бъде организирано мероприятие, с цел популяризиране на планинското колоездене и в средите на другите спортове.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 05, 2010 9:14 pm

На мен като един средностатистически българин, не ми трябват състезания, федерации и пари от държавата(тя да ги дава за по-важни неща). Аз искам да карам с приятели и съмишленици, за да се разтоварвам от и без това идиотското ежедневие. Клубът е важен, за да подържа искрата и за да може да се организират по-лесно хубави карания - сам човек е за никде...Това е, карането е само фън - за да си сътезател, трябва да не правиш нищо друго, за да имаш някакъв шанс...шанс за какво - природата рано или малко по-късно взима своето - няколко години състезания и си зад борда - това е професия, колкото е манекенството.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Вто Окт 05, 2010 9:17 pm

eMcKu написа:Напълно съгласен съм с jd. И на мен ми е трудно, като отворя примерно секцията с маршрути и тръгна по някой да се ориентирам напълно. Просто все някъде се бъркам. Затова, нека не само за дадено състезание, да се маркира маршрут. Хем, ще има каране, хем ще се маркира маршрута.
Следващата година, надявам се Април месец, ще бъде организирано мероприятие, с цел популяризиране на планинското колоездене и в средите на другите спортове.

Оставете маркирането на мира ... това не е решение за тия географски ширини ;)
За причините може да се отвори отделна тема.

По чести организирани отворени карания - това е решение (едно от няколкото). Не само състезания. Нещо модно взе да става със състезанията. Честно казано, лично според мен тая година бяха прекалено много за нивото на спорта у нас.
Виж добре организираните отворени карания се броят на пръсти.
Сега някой да не си помисли, че то колко му е - пишеш че ще караш някъде и да идва който ще. Да не задълбаваме и в тая тема, но определено това е посока, в която трябва да се работи ако искаме да дадем малко тласък в развитието на планинското колоездене у нас. Но и това като останалите неща си е работа, иска ангажираност и подготовка. Евала на Наш'та група за старанието по тая точка с акцент върху начинаещите :agree: .
Ще ми се да имаи други, кото да правят мероприятия като Богдановците или каранията на Байкария.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 9:59 pm

Ами, разбира се, че ще дам Уоутър за пример :) , ззашото той е съвсем нормален човек.
Пийва бира, дори мастиката му се ослажда напоследък. Човека кара от 14години, 8 състезателно.
През цялото това време е бил студент, работил е, има семеайство, дете, това че в последните месеци не му се налага да
работи е стечение на обстоятелствата. Това не променя подходът му и виждането му към колоезденето.
И това, че ТОЙ ви изглежда като извънземен, ами само така изглежда от нашето си ниво. Истинските професионалисти
карат доста по- бързо и от него.А най- добрите които се занимават само с това, знаеш ли какво правят, как се подготвят за Олимпиада.
отиват до Пекин карат на трасето един ден, и после си изграждат такова в двора да тренират с месеци. Те тях няма да ги давам за пример..
А по- бързи карачи и такива до нивото на Уоутър видях с очите си, той не е машина, човек като нас е. Също така виждаме как един състезател популяризира колоезденето, и докато едни ахкат и се маят други се опитват да го догонят, и за това се вдига нивото. И съм убеден, че когато дойде време
Клепе да си ходи, той ще остави след себе си тук, много хора с неговите или близки до неговите възможности. НО се отплеснах.

Абсолютно съм съгласен, и подкрепям напълно. Като се прави нещо да се прави като хората. Като се прави състезание да се направи добре и да е съобразено със състезателният елемент, което не пречи на всички да вземат участие. Като се организира организирано каране, също да се направи съобразено спред потенциалните участници, което не пречи на състезатели да взимат участие.
Да, не е нужно да имаме само или много състезания/количеството да не е за сметка на качеството/.Затова попитах защо правим състезания? Ако ще ги правим само да се събират хората да покарат до еди къде си, по- добре въобще да не се обявяват като състезание.
Аватар
bokicha

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 05, 2010 10:12 pm

И пак - "вгигат нивото"....кому е нужно да се вдига ниво, да се кара по-бързо. Нужна е масовост, ама като са ви влезли тия хронометри в кръвта... - лозунга за петилетката - "Всеки байкър - професионален състезател"
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Вто Окт 05, 2010 10:15 pm

taurus13 написа:И пак - "вгигат нивото"....кому е нужно да се вдига ниво, да се кара по-бързо. Нужна е масовост, ама като са ви влезли тия хронометри в кръвта... - лозунга за петилетката - "Всеки байкър - професионален състезател"

Е не е така, изпадаш и ти в крайности. Както отбелязахме, всеки си го кефят различни аспекти на спорта и бокича не го и отрича :agree: . Казва си от неговата камбанария какво се вижда. Тя темата е и за това - да си кажем кой как я вижда тая работа.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 05, 2010 10:26 pm

Е, може и малко крайно да съм се изказал... :beer:
(имам някаква вродена антипатия към професионалния спорт)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Вто Окт 05, 2010 10:42 pm

@bokichaa, абе аз от БКС в една друга връзка ги слушах същите приказки да приказват, ама като отидохме "Айде да ни взимате" и се почна "Ааа, ей сега, утре. Е, другата седмица. Абе другия месец, бе."... Хич недей да им вярваш на приказките.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bokicha » Вто Окт 05, 2010 10:51 pm

Тъй е, тъй е, ама те нещата няма да се променят от самосебе си.
Въобще не сънувам и нямам илюзий, че всичко случващото се ще е розово и ще е свързано с БКС.
Аватар
bokicha

Мнениеот tisho » Вто Окт 05, 2010 10:52 pm

:offtopic:

Може да стане малко като странично и лирично отклонение, но какво означава "клуб"?
За мен това е идея. След това какво следва? Хора. И на края, но не и по значимост - пари.
Е, идеи много, клубове - има, не е като да няма. Пари - и пари има, ОБАЧЕ ми е много гадно
като чуя, разбера или направо видя с очите си как някои хора правят клуб с изкуствени членове,
за да вземат "едни пари по едни проекти"....... нека не се залъгваме. Няма лошо - и това води до
някакво развитие, но по-скоро по пътя на развитието на "корупционни практики". И все пак - както и да е -
няма лошо, всеки сам си избира, всеки клуб си поставя сам целите и методите, НО за пореден път се случва,
че има едни организации дето искат да усвояват, има и такива, които дават, ама няма кой да поиска. И друг път
съм споменавал за Европейската колоездачна организация, която е ситуирана в Брюксел, има си органи, има си дейност
има и финансиране. Има и членове. Да, ама ние, дето, така или иначе сме измайсторили компютъра, киселото мляко, сиренето
и топлата вода, ни няма там. А там - ами за миналата година само SRAM са донирали 200 хил. долара. Отделно по програма Организацията
работи за настоящите 40 и нещо хил. км. вело коридори до 2020 г. да са 66 хил., но с нито един км. в нашата родна Татковина.
Не знам с какво се занимават тия хора по клубовете, ама за мен не е оправдание, че "видите ли, у нас нещата стават бавно. Ама, Йевала, случват се."
Ми, не! Или вършим нещо както в по-разумната част от света или не.
Колоезденето си е колоездене - няма значение шосе, планина, състезание или храсталясване. Трябва най-заинтересованите, според мен, и най-активните да седнат заедно и да почерпят малко опит отвън и да започнат едно по едно в сътрудничество, а не сами, с цената на стотици изразходени човеко-часове и пари на данъкоплатците да оправдават отчети. Не 99999999 купи за кмета и не знам си к'во.

Ай стига, че се олях.
:beer:
Аватар
tisho

Рейтинг: 1628

Мнениеот kvelikov » Сря Окт 06, 2010 12:38 am

outfaced написа:Ще ми се да имаи други, кото да правят мероприятия като Богдановците или каранията на Байкария.

"Внимавай какво си пожелаваш", са казали хората... :D
Има и ще правят!
Стартира като люспа на "Нашата група" и се нарича С.К.А. - отворена група от хора, сформирала се при изкачването на Мусала.
Допаднахме си една дузина байкъри и сме готови да си допаднем с още 10 по толкова. :agree:
Нарекохме го клуб, само защото това беше най-близкото по смисъл.
А каранията след това не спряха дори за weekend!
И вместо да пишем минуси на "инакомислещите", ги поканихме да карат с нас. Може би поради тази причина С.К.А.-идеята се възприема
и от начинаещи, и от хора като Админ, Уоутър, Бокича, Тошко, Исполините и т.н.
Достатъчно малко сме, за да се делиме на групи и клубове.
Идентификацията е полезна (особено за спортистите и състезаващите се) и дори необходима, но когато става въпрос за МТБ-идеята и масовизирането ѝ,
всички сме просто хора, обичащи колоезденето във всичките му форми.

А най-новото в "мероприятията" се нарича М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.
СъБитие, отворено за всички, с много чувство за хумор, в което всеки байкър да намери по нещо за себе си.
За спортистите ще има часовник и състезание, за туристите ще има яко каране сред красив ландшафт, за купонджиите и зевзеците ще има много гъдели... :blush:
Прохождаме в подобни прояви, форматът съБитие е сефте, но защо пък не?
Смятаме, че МТБ е ЦЕЛОГОДИШНО занимание по тези ширини и понятия като "закриване на сезона" не съществуват... :eyebrow:
Поради тази причина М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.-и ще има минимум четири пъти в годината!
Първият ще е на 31.10.2010 - тепърва ще пуснем тема...

Нека спортистите и състезаващите се тренират усилено и ни представят достойно като нация!
Нека туристите караме за здраве и добро настроение!
Нека не забравяме, че сме хора и че преди "лябъ и да ибъ" има още нещо...

Отплеснах се нещо... отивам да спя...
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот Yavkata » Сря Окт 06, 2010 6:46 am

Без да се впускам в анализи на отделни изказвания ето за това говоря. Има вече клубове (или хора- двигатели в клубовете) с ясни и обособени мнения и виждания за развитие. Те не са в конкуренция или противопоставяне, а различни методи и начини за постигане на близки цели.
От една страна състезателната нагласа -подготовка на състазетели, трасета , състезания. Резултата - по добри постижения,медийна популярност, реклама на спорта, пример за следване. както го виждат някои - върха на пирамидата.(пример -клуб "Мамут", "Крива спица",""Исполините")
Средата на пирамидата -отворените (или не съвсем?) мероприятия. Ясно е , че за тях се иска не по - малко отговорна организация, която е по силите на организирали се в клуб (формално или не) колоездачи. Резултата -приятно прекарване на времето , фън, създаване на връзки между хората, популяризиране.("Крива спица","С.К.А.")
Основата -работа с начинаещите . Светлия пример на ("Нашата група".) Резултата -има кой да положи базата от знания в начинаещите.
Е -къде е "проблема" между различните идеи? Целта -повече млади хора с велосипеди в планината, със знания за безопасно придвижване, и положително отношение към природата.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 06, 2010 9:33 am

kvelikov написа:
outfaced написа:Ще ми се да имаи други, кото да правят мероприятия като Богдановците или каранията на Байкария.

"Внимавай какво си пожелаваш", са казали хората... :D
Има и ще правят!

:offtopic:
kvelikov, отдавна се каня да те питам! Ти да не си бил комсомолски секретар?!? :D ;)
... или продаваш рендета Börner :D Със страшна (дори плашеща) лекота ти се удава туй промотирането :clap:

:beer: Не се обиждай, споделям само.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот kvelikov » Сря Окт 06, 2010 9:57 am

Не се обиждам ни най-малко и понеже ме хващаш до PC, директно отговарям:
- "Партията" силно недолюбвам :skull:
- за малкото време активно велосипедиране, видях много неща - част от тях харесах, друга не
- Водолей съм, мразя неуредиците и несправедливостите, не обичам да ми губят времето, както и аз да губя нечие... :nono:
- обичам да импровизирам и да поемам предизвикателства, като 36-те ми години ми помагат да не правя големи глупости :evil:

Горното би трябвало да е достатъчно, за да стане ясно защо ми се занимава с формат като М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р. :blush:
И понеже заприлича на интервю за работа, а и въпросът беше зададен публично, се извинявам за :offtopic: -а и затова, че не отговорих на ЛС.

Айде, до довечера!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 06, 2010 10:13 am

kvelikov написа:... формат като М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р.

:agree: Идеята е хубава и ще помагаме с каквото може. Дано успея и да се включа, за да се запознаем "на терен". :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум