мнение за предни венци

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

мнение за предни венци

Мнениеот antipatrul » Сря Окт 06, 2010 10:13 pm

В момента имам 3 предни венеца. Дали ще е по-добре ако си купя нов само с един венец
antipatrul

Рейтинг: 1180

Re: мнение за предни венци

Мнениеот marsa » Сря Окт 06, 2010 10:17 pm

antipatrul написа:Дали ще е по-добре ако си купя
Зависи за кое, ако визираш икономиката в България - да, по- добре ще е :smash:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот ico 1 » Чет Окт 07, 2010 8:10 pm

@ antipatrul, каква ти е идеята и защо искаш да го правиш? От това зависи дали ще е по-добре или не.
Аватар
ico 1

Мнениеот antipatrul » Чет Окт 07, 2010 8:56 pm

Идеята ми е да направя това колело за леко DH (ferrini r3). Като веждам, че доста колела са само със един преден венец
antipatrul

Мнениеот ico 1 » Чет Окт 07, 2010 9:00 pm

Не ти е добра идеята. Остави си го с три венци. Предназначението на самата рамка е за XC (т.е. лек DH) ;) .
Аватар
ico 1

Мнениеот antipatrul » Чет Окт 07, 2010 9:15 pm

Гледам повечето DH колела само с по един преден венец
antipatrul

Мнениеот CC Designs » Чет Окт 07, 2010 9:44 pm

Казаха ти го вече, и аз ти го казвам, защото карам Ferrini R3. Лекото DH (без дропове, виражи и т.н.) е XC, а Ferrinito e точно за XC. Ако не си разбрал още, XC е нагоре, надолу и равно, ама на долу по по-лек терен.
An Alien Hoopajupe написа:Не приемам съвети от човек с Кондьо на аватара .
CC Designs

Рейтинг: 998

Мнениеот antipatrul » Пон Окт 11, 2010 8:54 am

Ходих до един сервиз и ми казаха, че веригата ми щяла да пада. Вярно ли е? И защо много от колелата (гледам от снимки) са със само един преден венец?
antipatrul

Мнениеот uBaH » Пон Окт 11, 2010 9:15 am

antipatrul, вземи прочети малко това-онова и ще ти станат ясно много неща. Съвсем приятелски съвет, без да се заяждам :agree:

Защо някои велосипеди имат един преден венец ...
За какво се използват предните венци? Когато диапазона от предавки, които ти осигуряват задните венци не е достатъчен, изпозлваш предните за да компенсираш това. Кога този диапазон не е достатъчен? Най-общо казано, когато по маршрута по който караш, има големи изменения на наклона.
Колко венеца ще са ти необходими, зависи от много неща - начина по който караш, местата по които караш, физическата ти подготовка и т.н.

Ако караш само надолу (MTB, не по асфалта), един венец 32-36 зъба е напълно достатъчен.
Ако караш само нагоре (има ли такива хора, не знам :bigeyes: ), пак ще ти трябва само един, но 22-24 зъба.
Ако караш само по равно (пак много частен случай), пак един но примерно 40-42 зъба.

При всякакви комбинации от по-горните, винаги е добре да имаш поне 2 венеца. Колкото повече са венците, толкова повече удобство печелиш при въртене, по-малко се изморяваш при правилната предавка и т.н.

А за веригата, че щяла да пада - малко са се пошегували с теб :) Може да пада, ако не се скъси достатъчно, а това винаги може да се направи за 10 мин. стига да разполагаш с необходимия инструмент.
Аватар
uBaH

Мнениеот marsa » Пон Окт 11, 2010 10:27 am

uBaH написа:А за веригата, че щяла да пада - малко са се пошегували с теб :) Може да пада, ако не се скъси достатъчно, а това винаги може да се направи за 10 мин. стига да разполагаш с необходимия инструмент.
Може да пада и от усукване, ако не сложи водач. Така да се каже да се "изключва от предавка" отпред.
Аватар
marsa

Мнениеот antipatrul » Пон Окт 11, 2010 10:40 am

Никога не съм използвал повече от един преден венец (много рядко го сменям)
antipatrul

Мнениеот azzmaster » Пон Окт 11, 2010 11:22 am

Може да си сложиш само един венец отрепд,но веригата често ще пада.Затова трябва да имаш башгард,или от онези устройства за оптягане на веригата.
Друг евтин вариант е да си оставиш предният дерайльор и да го фиксираш правилно за да ти ограничава веригата(действа,говоря от опит).
Карането само с един венец отпред си е доста ефективно,поне за мен беше,просто защото слагаш венеца посредата на курбелите и можеш да използваш всички задни венци с тази плоча,което прави превключването доста по бързо и удобно,но за сметка на това намалява избора ти от предавки.
Аватар
azzmaster

Рейтинг: 1192

Мнениеот antipatrul » Пон Окт 11, 2010 6:15 pm

Мерси :beer:
btw. карам само на 2,3,4 и 5 :D
antipatrul

Мнениеот Ozzie » Пон Окт 11, 2010 6:36 pm

azzmaster написа:Може да си сложиш само един венец отрепд,но веригата често ще пада.Затова трябва да имаш башгард,...

Башгарда по никакъв начин не предпазва от падане на веригата!
Неговата роля е да пази плочите от съприкосновения с твърди тела.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Snevk » Пон Окт 11, 2010 7:13 pm

Недей да се прецакваш скоро минах на 1 отпред и постоянно ми пада веригата + това се усуква и отзад яко дрънчи ...
Слагаш 2-3 венеца и не се занимаваш с глупости ... :agree:
А ако сложа водач няма да пада веригата нали ?
Предложете ми някои водач ако може (евтин) Аз гледах един - CH-25 - Ако на някои му говори нещо това.Със 36т пплоча съм и мисля че трябва да е ББ маунт- да се захваща за средното.
Аватар
Snevk

Рейтинг: 1218

Мнениеот azzmaster » Вто Окт 12, 2010 7:32 am

Ozzie написа:
azzmaster написа:Може да си сложиш само един венец отрепд,но веригата често ще пада.Затова трябва да имаш башгард,...

Башгарда по никакъв начин не предпазва от падане на веригата!
Неговата роля е да пази плочите от съприкосновения с твърди тела.

Все пак ограничава движението на веригата отляво и отдясно доколкото виждам (въпреки че не съм ползвал ) оттам изхождам че предпазва и от падане на веригата.
За фиксиран преден дерайльор съм сигурен че действа,и не дрънчи ако смажеш веригата повечко и го нагласиш перфектно.
Аватар
azzmaster

Мнениеот Ozzie » Вто Окт 12, 2010 7:49 pm

azzmaster написа:Все пак ограничава движението на веригата отляво и отдясно доколкото виждам (въпреки че не съм ползвал )..

явно бъркаш (или смесваш) башгард с водач за една плоча :)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот geco » Сря Окт 13, 2010 12:42 pm

Искам да използвам темата да попитам,има ли от масовите курбели(не шосейни) за МТБ с повече от 48 зъба на най голямата плоча?
geco

Рейтинг: 1279

Мнениеот antipatrul » Чет Окт 14, 2010 9:44 am

Някай може ли да ми даде линк към курбели само с един венец.
antipatrul

Мнениеот azzmaster » Чет Окт 14, 2010 11:42 pm

Ozzie написа:
azzmaster написа:Все пак ограничава движението на веригата отляво и отдясно доколкото виждам (въпреки че не съм ползвал )..

явно бъркаш (или смесваш) башгард с водач за една плоча :)

Тук вече мисля че си прав :)

Няма плочи за МТБ с над 48 зъба (поне в България).Вариант е да се използват шосейни курбели трипъл - 30/42/53.На велоралито черни връх бях с такива и с шосейна плоча отзад и ти казвам че е изключително неподходящо -най-доброто отношение за катерене е 30/23 т.е. трябва да катериш прав на прекалено много места,въобще не е удачно.А и при преадавка 48/11 с 100 оборота в минута се развиват 52 км/час,което си е напълно достатъчно .

Най-добрият вариант за курбели с една плоча е да си купиш разглобяеми курбели с 3 плочи и да махнеш двете.Аз така направих,купих си курбели Suntour XCR от съфорумник за 25 лева и махнах най-малката и най-голямата.Иначе цените на курбели със само един венец са прекалено високи....
Аватар
azzmaster

Мнениеот DragonG » Пет Окт 15, 2010 11:18 pm

Абе четох и за да не пускам нова тема искам да попитам тук. Може ли да се сложи водач на курбел който попринцип е с 3 венеца, но са му махнати два? Ето за това говоря:
azzmaster написа:Най-добрият вариант за курбели с една плоча е да си купиш разглобяеми курбели с 3 плочи и да махнеш двете...
Изображение
Аватар
DragonG

Рейтинг: 1240

Мнениеот d!rt Jumper » Съб Окт 16, 2010 6:26 pm

antipratrul за твоя въпрос линк не мога да ти пратя, ама мога да ти препоръчам модел тфа са курбели Truvativ Hussefelt , ама за 333 лв някъде са нови потърси ги някъде 2ра ръка ще ти дойде доста по-евтино ;) ..
Последна промяна d!rt Jumper на Съб Окт 16, 2010 6:32 pm, променена общо 1 път
Ride x3m !! Make tricks not war !!
d!rt Jumper

Рейтинг: 1178

Мнениеот d!rt Jumper » Съб Окт 16, 2010 6:30 pm

А за твоя въпрос DragonG, да става аз карам със курбели SR Suntour XCM V2 (с разглобяеми венци) и съм си сложил водач .. карам на 2рия венец аз мисля, че може да си вземеш някакви курбели Truvativ, защото и на тях плочите са раглобеми (не на всички модели венците са разглобяеми, но на повечето са) :peace:
Ride x3m !! Make tricks not war !!
d!rt Jumper

Рейтинг: 1178

Мнениеот hitar_potar » Вто Окт 19, 2010 1:18 pm

d!rt Jumper написа:курбели Truvativ Hussefelt , ама за 333 лв някъде са нови ..

Бохохохохо, смяяяяях!!! :rofl: :rofl: :rofl:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот MacLeod » Вто Май 06, 2014 9:20 am

Здравейте,
имам курбел Shimano XT M770 Triple Chainset:
http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/shimano-xt-m770-triple-chainset/rp-prod20679
Наближава момента, в който ще трябва да си сменям плочите поради изхабяване. Би ми се искало отпред да мина на 2 плочи ( да махна най - голямата) и броя венци да са е нещо от рода на 42x28 или 40x26. Тоест ми трябва средна плоча с 42 венеца, каквато не можах да намеря никъде ( в нета поне ). Също и малка 28 не се намира. Успях да намеря 26.
Въпросът ми е има ли някакъв начин това да стане ? Може би да сложа най - голямата плоча като средна ? Но си мисля, че няма да е поразителен резултатът.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот bio » Вто Май 06, 2014 3:49 pm

потърси тук. мисля, че може да сложиш дори SLX на твоя курбел без проблем, отворите и разстоянията са стандартни.
незнам обаче дали дерайльора може да вдигне от 28/42 без проблем.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Vorac » Чет Май 08, 2014 12:38 pm

geco написа:Искам да използвам темата да попитам,има ли от масовите курбели(не шосейни) за МТБ с повече от 48 зъба на най голямата плоча?

Мисля че няма. 50 и нагоре са шосейни и се захващат с 5 болта, а не 4.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот marsa » Чет Май 08, 2014 11:08 pm

Плоча 50t на 104mm BCD има, макар и да е екзотика:
http://www.specialites-ta.com/gb/plateau-chinook.html

По въпроса на MacLeod:
Има стандартни курбели 2x във варианти 40/28 и 38/26, най-добре се насочи към една от двете комбинации, защото вероятно са плод на известно проучване и имат резон. Имат и отговор от към съвместими компоненти. Дали ще поставиш външна плоча на мястото на средната от гледна точка на монтажа - bio ти е казал - съвпадат ли болтовете, най-много да се наложи леко запилване, което не е проблем. "Малка плоча" (т.е. 64 BCD) 28т има от Shimano, не е проблем да си я набавиш.

Относно съвместимостта и работата на компонентите: Първо - ще намалиш ефективния чейнлайн отпред от 50 на около 46мм. Малката плоча остава като малка и при правилна настройка ще може да я ползваш с венци от 1 до 5-6 спокойно. С голямата на мястото на средна ще може да ползваш от 2-3 до 9-10 също безпроблемно. Естествено крайните "възможни" все пак трябва да ги пестиш от към употреба, но не и да се притесняваш да ги включиш. Може да имаш проблеми с декланшора - такъв за 3 предавки ще може да обслужва венците от гледна точка на чейнлайн, но не е сигурно че ще обслужва добре голямата разлика на двата венеца. Аз допускам, че ще се получи доста успешно със стандартнен декланшор за 3x, но само проба може да даде категоричен отговор. От друга страна декланшорите на Shimano за 2 венеца ще покрият разликата на венците (по spec са точно до 14t разлика), но може да се яви проблем заради намаления чейнлайн. Оптималното за 2-скоростните на Shimano е 48,8мм чейнлайн. Ако избягаш с 3мм може и да не може да сваля на малкия венец. Нямам такова нещо под ръка, за да ти дам категоричен отговор, лесно може да се провери, но отново трябва тест/замеране на живо.

Надявам се ако пропускам нещо някой да ме допълни.
Аватар
marsa

Мнениеот ikovachev » Пет Авг 28, 2015 1:23 pm

Да използвам темата. Искам да опитам вариант с два венеца отпред. В момента карам с тези http://store.trueriders.bg/kurbeli-shim ... 2-175.html
Струва ми се, че са разглобяеми, но все пак ако може някой, който ги е пипвал да потвърди. Идеята ми е да махна големия, а средния да го заменя с 38 зъба (евентуално 36).
Този като че ли е най-евтиния опит, който мога да направя. Искам лично да проверя дали за мен ще е по-добре да минавам на 2/10.
ikovachev

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Пет Авг 28, 2015 1:31 pm

ikovachev написа:Да използвам темата. Искам да опитам вариант с два венеца отпред. В момента карам с тези http://store.trueriders.bg/kurbeli-shim ... 2-175.html
Струва ми се, че са разглобяеми, но все пак ако може някой, който ги е пипвал да потвърди. Идеята ми е да махна големия, а средния да го заменя с 38 зъба (евентуално 36).
Този като че ли е най-евтиния опит, който мога да направя. Искам лично да проверя дали за мен ще е по-добре да минавам на 2/10.

този курбел е разглобяем, но незнам дали може да качиш веригата от 22 на 38 директно ...
ако ти се занимава чети -> http://forums.mtbr.com/29er-bikes/38-22 ... 07815.html
или си потърси сам.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Следваща

Назад към Веломеханик