Мнение за БДЖ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнение за БДЖ

Мнениеот gilb » Вто Сеп 14, 2010 12:19 pm

Здравейте :wavey: търсих такава тема но не открих надявам се да не спамя излишно..Предстои ми едно пътуване до Стара Загора и няма как да транспортирам велосипеда си :dontknow: Поразпитах разни приятели и разбрах,че може да се транспортира чрез БДЖ (след като разгледах сайта им се оказа,че почти всеки влак предлагал такава услуга :crazy: )
Въпросът ми е дали има хора които са пътували по подобен начин и има ли оплаквания/похвали и тн.
Благодаря предварително :peace:
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Re: Мнение за БДЖ

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 14, 2010 1:03 pm

Цената за превоз на велосипед е 2 лъвчета, независимо от дестинацията. Нямаш никакви проблеми, във всеки влак може да се превозва колело. В тези с фургон (пощенски вагон или каквото е там) трябва да оставиш велосипеда там - във вагона има стойки за велосипеди. Ако пък няма такъв вагон, трябва да идеш в най-задния вагон и да оставиш колелото най-отзад на площадката. В сименсите не знам къде се оставя колелото.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Вто Сеп 14, 2010 1:31 pm

@gilb

Дори и да ти кажат че влака има товарен /пощенски/ фургон, не винаги го има. :) Преди 2 седмици ми се наложи да ходя до Плевен и да кача две колела както на отиване, така и на връщане оттам. На отиване, когато хванаха влака от София до Варна в 10:05 сутринта имаше пощенски вагон и колелата си пътуваха без никакви проблеми. Но когато се връщах от Плевен за София и се качих на влак № RБВ2611 "Златни Пясъци" в 12:05 от Плевен, към композицията липсваше специализирания вагон за инвалиди и велосипеди. Беше изключително неприятна изненада. Трябваше да кача велосипедите на крайната платформа на послдния вагон, но уви, там вече имаше други колела. Все пак влака идваше от Варна а аз се качвах от Плевен. Та както и да е, след като видях че и на крайната платформа на последния вагон има велосипеди, се наложи да ги кача пак в последния вагон но в предната част. За щастие предверията ако мога така да кажа. на влака бяха широки. И някак си подредих колелата за да не пречат на движението на пътниците, към тоалетната и за пореден път се убедих колко е прост българина, и какви неща може да прави във влака, визирам един пътник който освен че беше пиян, а и се опита да ми разбута колелата понеже нещо му пречели, и тогава за малко не си изпуснах нервите, пътувах с приятелката ми и ако не беше тя, щях да му разбия главата.
Ако във влака на който ще се качваш, няма фургон, качвай колелото на последния вагон отзад, това е. Ако някой друг те изпревари го сложи в предната част на вагона, само дано да не е много тясно и да не пречат я на кондуктора, я на някой пиян нещастник. Защото вече имаме една разправия с една кондукторка като пътувахме до Враца.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот gilb » Вто Сеп 14, 2010 1:39 pm

Позната история :crap: и аз неведнъж съм имал спречквания с пили-недопили тъпанари из родните ЖП линии но никога не съм превозвал колелото чрез тях..Ами да се надявам,че ще има вагон :bowdown:
Благодаря ви много за изчерпателните отговори :beer:
Аватар
gilb

Мнениеот moonlight » Вто Сеп 14, 2010 2:07 pm

Превозът на велосипеди е разрешен:
• в специализираните вагони за превоз на велосипеди, включени в съставите на бързи влакове със задължителна резервация на места: № 8611 „Слънчев бряг” (София – Пловдив – Бургас) и № 8614 „Слънчев бряг” (Бургас – Пловдив – София).
• в специализираните вагони за превоз на велосипеди, включени в съставите на бързи влакове със задължителна резервация на места № 2611 „Златни пясъци” (София – Горна Оряховица – Варна) и № 2610 „Златни пясъци” (Варна – Горна Оряховица – София).
• във всички бързи и пътнически влакове на платформата (т.е. предверието пред санитарния възел на влака) на последния вагон, в електромотрисните влакове – в багажното отделение. При повече пътници с велосипеди, велосипедите се разпределят по платформите на другите вагони.
• във всички бързи и пътнически влакове, обслужвани с дизелови и електрически мотриси „Дезиро” – на платформата на мотрисите.
При превоза на велосипеди в бързите и пътническите влакове на платформата, клиентите сами поемат отговорността за опазването им.

За превоза на велосипед пътникът заявява на билетни каси и заплаща 2,00 лв.

При констатиране на нетаксуван велосипед, пътникът заплаща във влака посочените по-долу цени в двоен размер за съответното километрично разстояние.

И си търси правата ако някой се опитва да се прави на интересен. След като в градския транспорт правят проблем на незрящ човек с куче-водач (!!!), си представям у бедежето кво е дереджето с колоездачите ...
Аватар
moonlight

Рейтинг: 1425

Мнениеот Daniel Panev » Вто Сеп 14, 2010 2:26 pm

hitar_potter написа:В сименсите не знам къде се оставя колелото.

Най-удобно е на място 4А - сгъваемата седалка най-близка до тоалетната.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот jayblack » Вто Сеп 14, 2010 8:30 pm

Daniel Panev написа:
hitar_potter написа:В сименсите не знам къде се оставя колелото.

Най-удобно е на място 4А - сгъваемата седалка най-близка до тоалетната.

Там се побират около 4-5 колела,без да се затрудни минаването.
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Сеп 14, 2010 10:16 pm

Когата последния вагон е зает колелата се поставят на първи вагон най-отпред :). При едно от последните ми пътувания до София и обратно колелата стояха там. Мястото бе отредено от началник-влака или както се води :)...
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот BASE » Нед Окт 10, 2010 3:53 pm

Ако е заето мястото отзад във влака може и да го тикнеш в купето,поне така направихме с моите хора като пътувахме към Варна две в купето и едно отзад.
ALWAYS RIDE AS FAST AS YOU CAN WITH A HELMET ON.
BASE

Рейтинг: 1165

Мнениеот konopr » Пон Окт 11, 2010 4:29 pm

Не веднъж съм превозвал байка с влака. Първото нещо което трябва да се спомене по темата е, че колелото се таксува когато си купуваш билета и се вади билет за колелото иначе после на място във влака може да ти се наложи да се разправяш (който е устат няма да има проблем)- тогава ще искат да ти го таксуват като колет по тегло.
За предпочитане е влака да има багажен вагон, където да си вържеш колелото.
Ако няма такъв вагон може да си оставиш колелото където си поискаш стига да не пречи. Те може да ти се карат понякога за неподходящо оставено колело, но в такива случи им отвръщам с три пъти по-голяма храна за това, че влака е без багажен вагон и млъкват. Но в такива случаи спокойствито е намалено понеже сульо и пульо минават покрай колелото и го заглеждат. Затова е по-добре да си го оставиш на най-забутаното място, където не минава никой и да се настаниш по близост.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот Watanabe » Пон Окт 11, 2010 9:50 pm

Уж само веднъж съм пътувал с влак, но колелетата ни опитаха всички варианти на позициониране. Понеже сменяхме доста влакове, на всеки ги слагахме на различно място- и в багажно отделение, и запушили кенефа на вагона (щот си пътуваме в първа класа и колелетата трябваше да са под око) и в първия и в последния вагон ...
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот gilb » Пон Окт 11, 2010 11:22 pm

Здравейте :wavey: !
Първо,извинявам се за късния отговор но съвсем забравих за темата..Пътуването мина нормално..да наистина пощенският вагон липсваше и трябваше да вържа трактора в началото на влака в първия вагон :crap: и поради липсата на пощенския такъв всички колети и специални пътници (визирам един затворник [абе какво му вдигам рейтинга просто крадлив цинго си беше] който заедно с ескортиращия го кордон от 2 шишкави куки си се ширеше в първото купе) ,че да всички колети и тн се описваха и складираха из целия първи вагон и аз бях целия в нерви някой да не си хареса нещо от байка :rofl: сега ми е смешно ама тогава не беше :D
Това беше в общи линии благодаря за съветите :beer: без вас нямаше да мога да потърся правата си (понеже нямаше да ги знам) и нямаше и да подозирам за липсата на вагона :) А благодарение на вас си издействах с малко разправия място в първия вагон поне да съм си там на близо (все пак съм си платил за факания вагон) :beer:
Аватар
gilb

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 12, 2010 1:33 am

Аз лично си плащам велосипедното билетче (за всеки случай) махам двете гуми и ги слагам в чувал, както и обгръщам вилката и веригата с курбелите отново в чували. Така си нося колелото при мен, а като ми кажат, че на колелото не му е там мястото, а еди къде си спокойно им отговарям, че това е багаж : - ) Все пак всеки има право на багаж до 20 кг.

Място се намира - даже и в теснолинейката към Велинград.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Antediluvian » Вто Окт 12, 2010 1:55 pm

1 път превозвах колело с влака в последния вагон, на всяка спирка скачах да видя дали е още там. Въпросът ми е към тези, които си оставят колелото в товарния вагон /т.е. то е без надзор/ - няма ли риск когато е без надзор леко така да зачезне едно колело, особено ако е по-хубавичко така :D ?
Аз не бих си го оставял без надзор...

а и както пише в наредбата:

"При превоза на велосипеди в бързите и пътническите влакове на платформата, клиентите сами поемат отговорността за опазването им."
"Never underestimate the power of stupid things in large numbers!"
Аватар
Antediluvian

Рейтинг: 1761

Мнениеот gilb » Вто Окт 12, 2010 2:21 pm

За рампата - ами и аз скоквах да гледам :look: май няма друг начин...има разни служители дето се мотат там - нач.влака,служителя който отговаря за колетите и тн(той май е към Български пощи ама нвм) и кондуктора който ходи да си лафи с тях след като е пообиколил отгоре,отгоре :D
иначе моето го бях овързал така,че ако някой тръгнеше да го сваля щеше да се чуе сигурно в другия край на влака...ама пак си бях нервен
За вагона - там има стойки за велосипеди за които можеш да го закопчаеш а на всяка спирка тея от пощата ровят,мятат там наистина има известен риск като се замисли човек...все пак сме в България..железопътният ни транспорт не е много на ниво :crap:
Аватар
gilb

Мнениеот Watanabe » Вто Окт 12, 2010 3:01 pm

gilb написа:За рампата - ами и аз скоквах да гледам ...
За вагона - там има стойки за велосипеди за които можеш да го закопчаеш

О, това скокване е незабравимо- и при всеки подозрителен шум, и при качване и слизане на пътниците и при някой преминаващ... :magnify:

Стойки в багажния вагон ние не видяхме и п росто ги стоварихме на земята овързани едно за друго.
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот Ozzie » Вто Окт 12, 2010 8:04 pm

Antediluvian написа:Въпросът ми е към тези, които си оставят колелото в товарния вагон /т.е. то е без надзор/ - няма ли риск когато е без надзор леко така да зачезне едно колело, особено ако е по-хубавичко така :D ?

няколко пъти съм возил RAM-а в товарния вагон, като се бях погрижил да е заключено за някоя решетка
колкото пъти съм го оставил там, толкова пъти съм го намирал
имай предвид, че не може сульо и пульо да се качват в товарния вагон
най- често се случва така:
Отивам до товарния вагон, добър ден (или добър вечер, според случая), може ли да кача велосипеда, ето билета му, при което никога не са ме върнали и да кажат, че не може.
На края на пътуването представям билета и си вземам велосипеда обратно.
Всичко е въпрос на подход. ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Общ форум