ПОМОЩ проблем с чашките и лапата

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ПОМОЩ проблем с чашките и лапата

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 20, 2010 4:24 pm

Значи прблема е,че лапата не ляга както трябва върху чашките и се получава луфт в челото. Чашките са FSA The Pig DH Pro а лапата е FUNN. Ето и снимка,за да видите за какво става въпрос (даже се вижда и стержена под лпата)

Image040.jpg
(147.45 KiB) 367 пъти

Image041.jpg
(187.61 KiB) 259 пъти

Значи според мен проблема е,че мястото за лапата което е оставено е малко за горната част на горните чашки (недостига с някакви милиметри) ето и снимки:

Image045.jpg
(101.38 KiB) 248 пъти

Image046.jpg
Image046.jpg (31.7 KiB) Прегледано 663 пъти

и се получава ето това:
Image047.jpg
(92.83 KiB) 207 пъти

С чевените стрелки и линии съм посочил къде опира чашката в лапата (задната част на чашката,където е към седалката, изобщо не допира лапата и то тва се вижда снимката,но това е защото не съм стегнал капачката за да не се нарани нещо. Когато я стегна задната част упира защото чашката се повдига от натиска,но само предната и задната част опират,а средната част си седи във въздуха и стержена се вижда. А и когато се стегне капачката горната част на горната чашка стои супер шашаво и допира лагерите само в предния край )

Ако бутна горната част на чашките малко назад се получава това (както би трябвало да седи):

Image042.jpg
(117.92 KiB) 173 пъти

Но когато я поставя на стерйжена лапата си отива на зад и частта от чашките не ляга в леглото... :crap:

Как да реша проблема ? Аз си мислех да отида на стругар да изпили ръба (там където опира ) и по този начин да се разшири леглото и да си легне хубаво,но не знам дали това е правилното решение и затова се допитвам до вас.

П.П За жалост в моя град сервизи за колела НЯМА, иначе бих отишъл с удоволствие ...
DRISNQTA

Рейтинг: 1145

Re: ПОМОЩ проблем с чашките и лапата

Мнениеот BurNiNg_IcE » Сря Окт 20, 2010 5:14 pm

Трябва ти спейсър. :beer:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Рейтинг: 2000

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 20, 2010 5:19 pm

Имам спейсър,но стержена се подава прекалено малко и няма място за него. Аз мога да го сложа ама стержена ще влиза до половината на лапата. (спейсъра е от тези малките точно като на снимката която Burning_ice ми прати, но ако трябва мога и него да снимам :) )
DRISNQTA

Мнениеот r0bz0mbie » Сря Окт 20, 2010 5:49 pm

То стержена трябва да се подава съвсем малко, за да сложиш спейсър, тоест не е казано да заема точно колко спейсара, а може и да е по-къс.
Аватар
r0bz0mbie

Рейтинг: 1241

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 20, 2010 5:54 pm

Еми значи сега слезнах и го огледах добре. Без спейсър стержена стига точно до ръба на лапата,а като сложа спейсъра лапата изтърча над стержена с размера на спейсъра. А спейсъра изглежда ето така :

Image049.jpg
(165.65 KiB) 262 пъти

Когато сложа спейсър и затегна болта на капачката до край, а след това затегна и болтовете на лапата пак се усеща луфт и то малко по-голям отколкото без спейсър... Да ида да одрежа спейсъра на половина или да оставя 1/3 от него ?

П.П Чашките са чисто нови (преди 2-3 дена купени мислех си, че проблема е от старите чашки...) и са точния размер 1-1/8 какъвто е и размера на вилката. Ако някои има някаква идея от къде идва този луфт в челото ще съм му много благодарен да сподели с мен и да ми помогне :peace:
DRISNQTA

Мнениеот sailman » Сря Окт 20, 2010 6:38 pm

Имаш два варианта:
Първият - съществуват спейсъри с различни дебелини. Намираш подходящия за твоя случай, слагаш и сглобяваш.
Вторият - намаляваш стержена толкова, че при монтирана лапа да е около 3 - 3.5 мм. под ръба и. Струва ми се обаче, че лапата не позволява монтаж без спейсър. Не си личи от снимките много добре обаче, та не го твърдя със сигурност...
Лично аз бих предпочел първия вариант. ЕТО пример за спейсъри, например.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Stancho » Сря Окт 20, 2010 8:21 pm

Потърси си спейсър 0.5 см и си решаваш проблемите от всичко. При Марто в Джестър имаше такива, даже ще може да се пробва на място ако трябва.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 20, 2010 9:25 pm

Момчета вие не ме разбрахте в моя град 1-во че няма абсолютно никои които да кара 2-ро че няма никъв байксервиз 3-то няма абсолютно никви байкшопове (има 1 магазин дето продават спринтове,но са само търговци никва идея си нямат от колелета,а резервните части който продават са само вътрешни и външни гуми 1.95) Ще пробвам да одрежа мойте space-ри до 0,5 см или до колкото ми трябват или ще питам някой стругар да ми направи. Пазаруването от магазин от София би ми струвало от сорта на 100 кинта само за бензин (от Смолян съм... :D ) Благодаря за съветите още утре ще отида на стругар,а после ще споделя резултата :) :peace:
DRISNQTA

Мнениеот uBaH » Чет Окт 21, 2010 9:10 am

DRISNQTA, щом имаш възможност да помолиш някой стругар - какво по-добре решение на проблема то от това. Още повече, че човека ще ти направи точно толкова висок спейсър, колкото ти е необходим на теб - т.е. няма да се налага да търсиш някакви стандартни височини.
Аватар
uBaH

Мнениеот DRISNQTA » Чет Окт 21, 2010 3:33 pm

Значи направих си spacer-a точния размер и всичко пасна както си трябва. Но когато стисна предната спирачка до край и почна да побутвам колелото напред пак се усеща съвсем лек луфт ... Затегнал съм болта на капачката до край след това затегнах и болтовете на лапата до край .... Какво не правя както трябва някой може ли да помогне ?
DRISNQTA

Мнениеот dzvongi » Чет Окт 21, 2010 3:40 pm

Имах такава лапа и мога да ти кажа какъв е проблема(както и capoeira).
Лапата се кара със спейсъри и от двете страни(от горе и долу). Много е изтънена на мястото, където се захваща към стержена на вилката от горната страна(и е макло наклонена). Това нала да има поне един спейсър от горната и страна. Само дано да не ти е прекалено къс стержена на вилката, ако е така сори.
dzvongi

Рейтинг: 1775

Мнениеот DRISNQTA » Чет Окт 21, 2010 5:08 pm

Добре тогава какъв тип лапа може да ми препоръчате (по възможност най-евтината която ще ми свърши работа щото вече съм пред фалит от сменяне на части свързани с тоя луфт)

П.П Тъкмо попаднах на тази http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 342&lang=2 лапа ще ми свърши ли работа ? (изглежда ми малко дълга,като че ли не е за DH/FR, тази изглежда по-добре http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 342&lang=2 но така като гледам не предлагат в бял вариант,а на мен ми трябва задължително да е бяла )
DRISNQTA

Мнениеот Joker_Here » Чет Окт 21, 2010 7:56 pm

DRISNQTA написа:Добре тогава какъв тип лапа може да ми препоръчате (по възможност най-евтината която ще ми свърши работа щото вече съм пред фалит от сменяне на части свързани с тоя луфт)

П.П Тъкмо попаднах на тази http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 342&lang=2 лапа ще ми свърши ли работа ? (изглежда ми малко дълга,като че ли не е за DH/FR, тази изглежда по-добре http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 342&lang=2 но така като гледам не предлагат в бял вариант,а на мен ми трябва задължително да е бяла )

Не знам какво си гледал,ама лапите са еднакви от към характеристики... :beer:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот DRISNQTA » Чет Окт 21, 2010 8:44 pm

Еми по снимките ... Виш на черната лапа как извивките горе са по изпъкнали нагоре и са по къси а на бялата са по дълги и по се издигат плавно. Пък и виш най-предната част където затяга кормилото колко е по-далече... Поне така изглежда на снимката :dontknow: А hussefelt добър избор ли е за лапа (имайки предвид проблема ми ) ?
DRISNQTA

Мнениеот DRISNQTA » Чет Окт 21, 2010 9:47 pm

Иииуп то си пише Дължина: 40мм ама които не гледа внимателно и бърза така се получава сори :peace: От към здравина как са тези лапи ? Ще ми свърши ли работа ако си купя такава ?
DRISNQTA

Мнениеот webster1102 » Пет Окт 22, 2010 11:21 am

Аз лично съм с такава,но не знам какво разбираш по здравина на лапата?Ти като имаш вилка,не всичкото напрежение пада върху нея,още повече ако е някоя от висок клас.А и другото което е,помисли дали ще ти е удобна.Защото имай в предвид,че ако старата ти е била 60 мм(примерно),тази която е 40мм,може да ти се стори кормилото много близко.На мен ми е удобно,но помисли над това нещо :agree: .Успех.
Аватар
webster1102

Рейтинг: 1287

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 27, 2010 5:32 pm

Направих всичко което ми казахте, но луфта продължава да си го има (когато стисна предната спирачка и побутвам колелото се усеща някво шаване в челото,а когато стисна само задната спирачка и започна да бутам байка напред кормилото се тресе адски яко). Сложих по 1 spacer под и над лапата,тночно както dzvongi ми каза,но не помага. Ако някой има някаква идея от къде идва тоя шибан луфт да казва, ще съм адски благодарен :peace: :bawling: :bawling: :bawling:
DRISNQTA

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Окт 27, 2010 7:24 pm

Провери да не ти е крив стержена :).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот DRISNQTA » Сря Окт 27, 2010 8:11 pm

TeDo_BaPHa написа:Провери да не ти е крив стержена :).

Ами вилката е почти нова (1-2 месеца карана) стержена си влиза идиално... не съм забелязал такова нещо,но ще проверя :) BTW чашките и те са чисто нови (не съм се спускал още с тях )
DRISNQTA

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Окт 27, 2010 10:22 pm

Накриво набити чашки?
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот did » Сря Окт 27, 2010 10:32 pm

TeDo_BaPHa написа:Накриво набити чашки?

Ти явно имаш много боб за хвърляне. Моят свърши.

Още след 2-3 поста става ясно, че на тоя човек не може да му се направи диагностика във форума. Да ходи в сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот DRISNQTA » Чет Окт 28, 2010 2:48 pm

Това е доста вероятно,защото съм ги набивал сам (с дъска и чук). Някаква идея как мога да пробвам да ги набия точно като се има в предив, че нямам необходимите инструменти ? А там за стержена където ме пита, той си е идиално прав :)
DRISNQTA

Мнениеот DRISNQTA » Пон Ное 01, 2010 9:29 am

Някакви други идей ?
DRISNQTA

Мнениеот did » Пон Ное 01, 2010 9:41 am

Тая идея пробва ли я?

did написа:Да ходи в сервиз!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот DRISNQTA » Пон Ное 01, 2010 7:52 pm

did написа:Тая идея пробва ли я?

did написа:Да ходи в сервиз!

Не знам дали си прочел горните ми постове, но аз съм от Смолян и тук сервизи няма ! За да стигна до София (най-близкото място където има сервиз) ми трябват 150 кинта за гориво само. А ако е нещо което мога сам да си го оправя какъв е смисъла ?
DRISNQTA

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 01, 2010 8:44 pm

па и у Пловдив има сервизи... :popcorn:
и к'ви 150 лв. за гориво до София? :eek3:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bikerider » Пон Ное 01, 2010 9:09 pm

DRISNQTA написа:

Това е доста вероятно,защото съм ги набивал сам (с дъска и чук). Някаква идея как мога да пробвам да ги набия точно като се има в предив, че нямам необходимите инструменти ? А там за стержена където ме пита, той си е идиално прав :)

Иди в близката железария, дай 6-7лв, купи си шпилка 14мм с 8 шайби и си направи преса за лагерите. Избий чашките, почисти и смажи хубаво леглата, и набий обратно чашките с пресата. И, моля, не ми казвай, че в Смолян няма железария.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот DRISNQTA » Пон Ное 01, 2010 10:26 pm

Ozzie написа:па и у Пловдив има сервизи... :popcorn:
и к'ви 150 лв. за гориво до София? :eek3:

Еми казаха ми,че в Пловдив никои няма да ми свърши работа като хората. Иначе до София са 250км в едната посока общо начи 500 колата харчи 10л/100км тоест около 50 литра, бензинът е 2лева литъра начи тва са 100 кинта без бензина който ще се издуха за градското ... Та стига с тоя :offtopic: даите по въпроса. Bikerider супер съвет никога нямаше да ми дойде на акъла. Ще го пробвам задължително !
DRISNQTA

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 01, 2010 10:37 pm

бафти колата
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот zafirovp » Пон Ное 01, 2010 11:42 pm

Спред мен не е добре да човъркаш чашките, без да разбираш от тези неща, въпреки че ако следваш инструкциите на Bikerider няма да имаш проблеми. Кофти работи могат да ти се случат ако объркаш нещо. А ако трябва да се ходи до София или някой друг град има рейсове или влакове. За влаковете знам, че 100 процента може да носиш колело. Билета няма да ти е повече от 20 лв за двете посоки. Странно, че на последния влак София-Благоевград имаше залепени лепенки със знаци, да не се пуши, хвърля боклук през прозореца и знак на колело, което не е зачерктнато.

Успех :agree:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Следваща

Назад към Веломеханик