Проблем с главина Chosen

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с главина Chosen

Мнениеот zafirovp » Нед Окт 31, 2010 9:01 pm

Здравейте,
преди месец си взех главина Chosen от байкцентър за 60 лв. В началото не се усещаше никакво съпротивление при въртене. Сега, след 5 карания и няколко измивания с пароструйка се усеща някакво ''задиране" вътре. Когато я отворих, вътре нямаше никаква мръсотия или вода, а и все пак е с капсуловани лагери. Ето и снимки ня главината, понеже не знам модела:
Изображение
Изображение
Как може да се оправи?

Мерси :agree:

ПС:Съжалявам за качеството.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Проблем с главина Chosen

Мнениеот axelmax » Пон Ное 01, 2010 12:43 pm

Freewheel-a се нуждае от смазване.И внимавай с миенето ,пароструйката не емного подходяща :beer:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот zafirovp » Пон Ное 01, 2010 1:33 pm

Мерси за отговора, но какво точно е freewheel? Mislih, че това е тресчотката, но само за задни главини. :beer:
Аватар
zafirovp

Мнениеот манджа » Пон Ное 01, 2010 1:38 pm

И аз забелязвам ,че главината е предна :dontknow:
ако е така мисля че най-добрия вариант е смяна на лагерите :agree:
Pulse STR
Аватар
манджа

Рейтинг: 1454

Мнениеот axelmax » Пон Ное 01, 2010 2:44 pm

:beer:

Ех,който не гледа така е :D
Трябва да махнесшРС капсулацията на лагера(това ерното) да промиеш,да оставиш да изсъхне добре,да сложиш походяща грес да сложиш пак капсулацията да сложиш грес на самата нея да сложиш капачките и готово :agree:
Аватар
axelmax

Мнениеот zafirovp » Пон Ное 01, 2010 5:16 pm

А всички ли главини за около 60 лв. се прецакват след 5 карания? :bawling:

Мерси много за отговора. Сега и ако кажете как да махна капсулацията и дали мога да използвам тефлонова или графитна грес ще съм много благодарен. :bowdown:
Аватар
zafirovp

Мнениеот axelmax » Пон Ное 01, 2010 5:26 pm

подпъхваш шивашка иглапри вътрешния център на капсуловката и ползваш вътрешния метален пръстен като опорна точка а иглата като лост и пождигаш леко
може да подпъхнеш на няколко места близко едно до друго,но обилноженно лесно става
ако имаш луфт,сменяш лагерите както колегата спомена :beer:
Аватар
axelmax

Мнениеот zafirovp » Пон Ное 01, 2010 5:29 pm

Благодаря. А как да извадя лагерите от главината? Знам, че вече ставам досаден ама нямам никакъв опит с тези неща. :agree:
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Пон Ное 01, 2010 5:44 pm

Не ти трябва да ги вадиш, ако нямат луфт. С пароструйката си измил смазката, смажи лагерите и чак ако не помогне мисли за смяна.

А на въпроса ти как може главина да се прецака след 5 карания: като се мие на пароструйка и не се профилактират лагерите. В случая е издържала само 5 карания, защото все още не си правил профилактики, т.е. е била с фабричната грес, която обикновено е оскъдна (колкото да не умре лагера при работа) и не държи на вода. Никой производител не си комплектова масовите лагери така, че да държат на пара/вода под налягане. Препоръчвам ти да минеш на водоструйка и да избягваш да пръскаш перпендикулярно на маншети/о-пръстени/семеринги където и да е по колелото.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Пон Ное 01, 2010 10:24 pm

Добре, да видим дали съм разбрал.
1.Отварям главината и с помоща на игла вадя гумените уплатнения на лагерите.
2.Чистя (имам спирт за горене, незнам дали ще свърши работа)
3.Смазвам, с графитна грес (пак незнам дали ще е добре)
4.Затварям уплатненията.
5.Спирам да задавам тъпи въпроси в тази тема.
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Вто Ное 02, 2010 11:13 am

1. Уплътненията са всъщност гумирана ламарина, така че като ги махнеш неминуемо ще ги изкривиш, оправи ги на ръка или с нещо тежко преди да монтираш.
2. Няма нужда от спирт, просто избърши водата, ръждата и боклуците (ако има такива).
Аватар
bikerider

Мнениеот zafirovp » Вто Ное 02, 2010 1:02 pm

Мерси много за отговорите. Много ми помогнахте всички. :beer:
Аватар
zafirovp

Мнениеот vgz » Вто Ное 02, 2010 11:49 pm

графитна медна молибденова грес в лагери НЕ .. не че не става просто не е подходяща :nono: намери си лека грес , на пипане е по рядка и леко се точи ... пълниш една спринцовка и като махнеш уплътнението цвъкаш между съчмите и си готов :D
Аватар
vgz

Рейтинг: 1260

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 3:22 pm

Току що отворих капсуловката. Опитах се да изкарам лагерите но не знам как. Как мога да изкарам цялата ос, за да отворя капсуловката и от другата страна и от там да избутам лагерите? Вътре беше пълно с бяло-прозрачна смазка, която беше страшно лепкава, но имаше предостатъчно. Вода нямаше и според мен никога не е имало. Сложих тефлонова грес, но на въртене пак си остава същото. Мога ли да избия оста от лагерите с чук и дървено трупче?

Аватар
zafirovp

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 9:20 pm

Хора, моля ви помагайте. Утре ще е хубаво времето, ще се гръмна ако немога да карам. Търся цял ден гайд как да си оправя главината но няма. Навсякъде пише, че тези лагери нямат нужда от поддръжка. Но уви... :praying:
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Съб Ное 06, 2010 9:22 pm

zafirovp написа:Навсякъде пише, че тези лагери нямат нужда от поддръжка. Но уви... :praying:

Другия път си купи главина, на която си пише, че има нужда от поддръжка и НАВСЯКЪДЕ е обяснено, как да се поддържа. Препоръчвам някоя фирма, която има опит с главини, които бързо и лесно подлежат на профилактика ;) .
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 9:47 pm

Тоест няма какво да се направи, така ли? Добре, че до нас има магазин за лагери. А как да избия оста от лагерите?

Мерси за отговора Did :agree:
Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Съб Ное 06, 2010 9:54 pm

zafirovp написа:Тоест няма какво да се направи, така ли? Добре, че до нас има магазин за лагери. А как да избия оста от лагерите?

Мерси за отговора Did :agree:

Лагери се избиват с пресичка за избиване на лагери. При работа с подръчни инструменти, всичко зависи от кадърността на този, който ръчка. Ако ще хвърляш старите лагери, избиването не е проблем. Пази само леглата.

При набиването на новите лагери препоръчвам локтайт за цилиндрични сглобки и по-малко аграрене с тежки инструменти.

Все още не съм сигурен, че имаш нужда от смяна на лагерите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 10:04 pm

Ами в момента, когато завъртя с ръка оста се усеща съвсем леко задиране. Когато я въртя бавно, оста се върти, но не и лагера. Мисля, че зад тези лагери има още едни. Странното е, че външните спряха да се въртят гладко, а вътре мръсотия или други неща не са влизали. Аграрене не е имало, но даже и да съм прекалил вилката (XCT V2) или задната главина (от 5 лв) щяха да се счупят първи. А все пак, подобно задиране може ли да доведе до сериозни повреди при каране? Примерно блокиране на предна гума с 50 км/ч?

:banghead:

Аватар
zafirovp

Мнениеот did » Съб Ное 06, 2010 10:07 pm

Ако караш така, няма как да се знае какво може да се случи. Ако само е мръсно, няма страшно - само ще "задира" и после ще смениш лагери или главина. Ако е разбит сепаратор, може и да се претрепеш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 10:26 pm

Значи на сервиз ще отида. Малко ме е срам, че ще видят каква кочина стана в главината ама...

Мерси, много ми помогна. А сега следва да разбера защо буталото на спирачката ми не работи... :rofl: . Ще да е дълга нощ, ама утре ако трябва и без спирачки ще карам. Май е нормално, когато се сменя рамка от един клас с рамка от по-висок, половината ми компоненти да нестават, а другата да са били шчупени, но чак когато ги махнах разбрах.
Аватар
zafirovp

Мнениеот bikerider » Нед Ное 07, 2010 6:23 am

zafirovp написа:А все пак, подобно задиране може ли да доведе до сериозни повреди при каране? Примерно блокиране на предна гума с 50 км/ч?

Представи си каква сила действа върху лагера, като го въртиш на ръка, представи си като си го яхнал каква кинетична енергия се изсипва върху него - теглото ти по скоростта на квадрат. Помисли сега има ли значение дали един лагер е леко стегнат като го въртиш на ръка? За мен лагер, който се върти свободно на ръка или не е монтиран или е хлабаво регулиран.

Така сега на темата - ако усещаш постоянно задиране, значи може да са надрани леглата на лагерите. Ако е само в някоя позиция от въртенето, най-вероятно е влязла песъчинка. Затова изчисти старата смазка както ти казах и сложи нова. Старата можеш да я махнеш лесно със силиконов спрей или подобна тънка смазка. Препоръчвам спрей, защото с него лесно ще издухаш боклуците. След това избърши спрея, смажи отгоре и затвори. Ако и това не помогне, значи имаш лагер(и) за смяна и ти трябва някакъв дорник за оста.

Edit: Иначе did е прав - по всичко личи, че това е главина-еднодневка. Подозирам, че фабричните лагери не са от най-качествените, така че може би наистина е по-добре направо да ги смениш.
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик