Pinkbike visits Bulgaria

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Pinkbike visits Bulgaria

Мнениеот yavka » Пет Ное 05, 2010 8:37 pm

В пинкбайк се появи статия от англичаните за "инвазията" им тази година в България.
Ето и линк към статията: http://cloverleaf.pinkbike.com/blog/Bulgaria.html
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Re: Pinkbike visits Bulgaria

Мнениеот azze » Пет Ное 05, 2010 10:10 pm

Интересна статия и много добра реклама на България.Винаги ми е било забавно да чета/слушам как изглежда страната ни през очите на чужденците.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот zafirovp » Съб Ное 06, 2010 1:21 am

Още едно доказателство, че в България, условия за този спорт има, желанието също го има, луди глави бол, само пари както винаги нема. :agree: Как ме зарадваха тези англичанчета за рождения ми ден.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот IVO Jordanov » Нед Ное 07, 2010 4:34 pm

И аз много се изкефих на статията. Свалям шапка на Титев, Симо, Дойчин и компания, защото от както се помня (почти де, не умаловажавам направеното от Танев старши) те са мотора в цялата българска MTB машина. Лично мнение, не искам да ангажирам никой с нищо за това.

Колкото до:
zafirovp написа:...само пари както винаги нема.

Погрешно ти е мисленето ;) :peace:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот i love bikes » Пон Ное 08, 2010 8:58 am

Не съм съгласен с теб. Точно пари няма
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот bikerider » Пон Ное 08, 2010 10:32 am

Парите не падат от небето, така че тия мрънканици са несериозни. Който търси - намира, както вижда и от този репортаж.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Ное 08, 2010 12:23 pm

Постепенно ще се развие вело туризъм в България. Подобни статии поставят едно добро начало.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот deadahmed » Чет Ное 11, 2010 3:00 pm

Pr3d4t0R написа:Постепенно ще се развие вело туризъм в България. Подобни статии поставят едно добро начало.

Постепенно за да караш в някой район, ще трябва да кихаш четвърт минимална раб. заплата, и то само да "влезнеш". Добре облечените ни бизнесмени не си играят само на жоменка с МВР, имат и други хобита :wavey:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот CrZ » Пет Ное 12, 2010 10:28 am

deadahmed написа:
Pr3d4t0R написа:Постепенно ще се развие вело туризъм в България. Подобни статии поставят едно добро начало.

Постепенно за да караш в някой район, ще трябва да кихаш четвърт минимална раб. заплата, и то само да "влезнеш". Добре облечените ни бизнесмени не си играят само на жоменка с МВР, имат и други хобита :wavey:

:crazy: :crazy: :crazy:
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Рейтинг: 1998

Мнениеот deadahmed » Пет Ное 12, 2010 11:37 am

Кажи ми къде бъркам?
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Пет Ное 12, 2010 12:20 pm

А теб кое точно те притеснява в такова развитие? Не ти се бачка ли?
Аватар
bikerider

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Ное 12, 2010 5:08 pm

deadahmed

Добре е, когато от чужбина идват хора да оставят някое евро/паунд.

Без да съм карал на трасетата в Сопот и Боровец, а само от мнения във форума се вижда, че се мисли и нещата се правят все по-добре. Говорих и с Уотър, и за него България е раят за планинския колоездач. Въпрос на време и далновидност е да се развие туризъм за планински колоездачи - та в Англия най-високият връх е хилядатриста и нещо метра : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот deadahmed » Съб Ное 13, 2010 10:03 pm

bikerider написа:А теб кое точно те притеснява в такова развитие? Не ти се бачка ли?

Работя от 14 годишен, плащам си данъците, но за теб ще кажа да.
Аватар
deadahmed

Мнениеот tanec » Нед Ное 14, 2010 7:24 am

deadahmed написа:
bikerider написа:А теб кое точно те притеснява в такова развитие? Не ти се бачка ли?

До момента не съм виждал по песимистично настроен човек от тебе в този форум ...

Имам чувството, че си тука против планинското колоездене, защото е много "скъп" спорт, а не защото изпитваш удоволствие от него. В такива моменти мисля, че е по-добре да се замълчи. Никой не може да ти осигори безплатен лифт, безплатно колело и т.н., но винаги при добро желание можеш да достигнеш целите си, ако наистина го искаш.
Аватар
tanec

Рейтинг: 1992

Мнениеот deadahmed » Пон Ное 15, 2010 1:46 pm

осигори

Ко речи? :xx(:

Иначе не ми е толкова песимистично настроението. Такова е само м/у две заплати :nuts:
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Пон Ное 15, 2010 3:55 pm

deadahmed написа:

Аз все пак не разбрах кое те притеснява, но няма значение. Извинявай, че попитах. Приятен ден.
Аватар
bikerider

Мнениеот deadahmed » Пон Ное 15, 2010 5:44 pm

Примерно, че и аз искам да участвам в развиването на този "вело-туризъм", не само като клиент.
Обаче основното изискване е да имаш финансов гръб, или си мислиш че ще дадат някой лев по" опер. програми за развитие на туризма"? :rofl:
Аватар
deadahmed

Мнениеот bikerider » Пон Ное 15, 2010 11:07 pm

Виждам, че си убеден в това, което говориш, затова няма да те репликирам. Успех.
Аватар
bikerider

Мнениеот deadahmed » Вто Ное 16, 2010 11:11 am

Репликирай, стана ми интересно... :popcorn:
Аватар
deadahmed

Мнениеот Admin » Вто Ное 16, 2010 10:28 pm

За да направиш байк-парк, наистина ти трябва финансов гръб, просто защото подобно начинание няма как да е евтино.
За някои други форми на велотуризъм ти трябва най-вече време и желание за работа, както и определени личностни качества, а парите не са най-важното. И да, предполагам че може дори да се осигури финансиране по някой европейски и друг проект.

Доколкото разбирам, ти смяташ, че с тия байк-паркове карането става по-скъпо и недостъпно? Точно това твое изказване прозвуча абсурдно за повечето хора, предполагам.
Първо, ако се разгледат като брой спускания на ден, в Боровец цената е най-изгодна в момента. Оттам нататък всеки си прави сметката дали ме у по-изгодно да кара на Витоша, защото е по-близо и по-евтино като транспорт, или пък да отиде в Сопот, където трасето е съвсем различно. Има и опция за Златица - доказателство, че дори без лифт нещата могат да се направят, макар и по-трудно.
Догодина, живот и здраве, ще има и Чепеларе, а после кой знае кой още ще се сети - Банско, Витоша, Пампорово. В други държави има и примери за байкпаркове, където извозването нагоре става с камиони, поради липса на лифтове.
Няма нормална логика, по която увеличаването на конкуренцията да доведе до вдигане на цените. Следователно няма от какво да се притесняваш.
А да не забравяме, че в байкпарковете и навсякъде извън тях засега не е проблем да се практикува спорта и по един по-прост начин - нагоре сам както можеш, надолу също. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот deadahmed » Вто Ное 16, 2010 11:10 pm

Може да се осигури финансиране, но не и в нашата страна. Кандидатствали сме няколко съдружника няколко пъти подред за различни сфери и всяка инстанция муфти пари.

Между другото парите за парка в Боровец от къде са? Как в далечната 1991г. някакво акционерно дружество се сдобива със собствеността на Балкантурист?
Аватар
deadahmed

Мнениеот Watanabe » Пет Ное 19, 2010 10:33 am

От закуски, колега, от закуски са спестявали.
Както и да е, колкото и да е мътно началото на всеки бизнес да се надяваме, че идва рано или късно време, в което на бизнесмена му пада жетона и разбира че освен да се харчи за колата, къщата, вилата и любовницата, за да живее добре и той самия, трябва да инвестира и за развитие на обществото.
Watanabe

Рейтинг: 1606

Мнениеот airborneone » Пет Ное 19, 2010 10:54 am

Admin написа: Няма нормална логика, по която увеличаването на конкуренцията да доведе до вдигане на цените.

За тенденции в световната икономика и реалната икономика в България ли ще си говорим :popcorn:
Имайки предвид бариерите за навлизане на този пазар,
факта, че 2 от 5те курорта са на 1 собственик и тенденциите на търсене и предлагане в условията на олигопол... могат да се случат доста неприятни неща...
яркия пример от монопола над лифтовете на Витоша
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот bikerider » Пет Ное 19, 2010 2:04 pm

Admin написа:Няма нормална логика, по която увеличаването на конкуренцията да доведе до вдигане на цените.

Невидимата ръка работи само с патерица, тоест добре обмислена и стриктно прилагана регулация: потребителски права, антимонополно законодателство, ефективна съдебна система.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Съб Ное 20, 2010 9:57 am

Марто, Тошо, съгласен съм. Затова съм писал "нормална логика". Възможните изкривявания, за които говорите, дали са нормални? ;)

А има и друго. Да приемем, че някой реши да прави картелиране и т.н. и надуе цените. Вече писах, че има места, дори цели държави, където няма изобилие от курорти с лифтове, но въпреки това има трасета за спускане, а извозването става с камиони например. Твърде висока цена на лифтовете просто може да създаде приятна ниша за такива места, а ла Златица например. :)
Наличието на лифт улеснява създаването на байкпарк, но не е задължително условие.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Stancho » Съб Ное 20, 2010 7:38 pm

Също така искам да напомня, че на много от VOD клипчетата в Pinkbike карачите бутат до началото на трасето...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот vlassadar » Вто Ное 23, 2010 1:49 pm

Нещо съвсем сте извъртяли темата в пълен офтопик.
Статията е страхотна, много приятна за четене, и ме кара да съм горд че имаме такива места - особено това, че Сопот и Боровец са щяли да са топ-трасетата в Англия, ако бяха там.

Никой не знае какво ще стане в бъдеще, така че карайте и се кефете на условията каквито са, докато ги има по този начин. Едно време (мамка му на Цеко) това беше Витоша - седалковия лифт беше толкова приятен и евтин начин да се качиш горе, че дори не мислехме за Драгалевци, а зимата карахме на Лале и се возихме на лифта "Лале", Лале-2 и Романски, с карти!
Сега имаме байк парк на страхотно ниво за малко пари с евтин хотел и екстри - да се надяваме че така ще остане. Боровец не са Цеко и това лято показаха, че искат да работят, а не само да прибират, на всички не ни се вярваше чак че това се случва, а сега си има и закачалки на седалките, и планове за нови трасета, идилия...
Аватар
vlassadar

Назад към Общ форум