Смяна на семеринги на suntour Raidon

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Смяна на семеринги на suntour Raidon

Мнениеот trix » Чет Ное 04, 2010 11:44 pm

07 са се черни,но се делят на RL Air, LO Air, RLD, LOD, LO
например системата на LO Air 2007 е:
Air spring / Speed-lock /Hydraulic fixed damping 100мм

а 2008 е:
Air / Hydraulic speed-lock 120мм

което според мен си е едно и също,само че едната е с две(това ще кажеш ти) пластмасови ограничения,а другата с едно,както и да е,вече има модели 2011 Изображение

• 140/120mm(AM/Trail) 100mm(XC) travel
• Air pressure adjust
• Remote lock out
• Fixed rebound damping
• Alloy stanchions
• 1830g
и какъвто и тунинг да измисляме,новите са по-добрия избор(нема се заяждам че освен азота има и масло в патрона)
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот vgz » Съб Ное 06, 2010 7:36 pm

има масло в патрона да отварял съм го :D НО тва не е истинска хидравлика .. по скоро маслото е за да се осигури хидро лок на вилката .. иначе реално тая вилка няма истински работеща хидравлика и ребаунд ... но и цената и класа и са такива :)
Аватар
vgz

Рейтинг: 1260

Мнениеот bikerider » Нед Ное 07, 2010 6:16 am

vgz написа:тая вилка няма истински работеща хидравлика и ребаунд

Не ти ли омръзна да говориш глупости?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот vgz » Нед Ное 07, 2010 6:57 pm

чакам схеми снимки и обяснения на работата на пневмопатрона на райдон 07 ..до тогава не приемам глупави коментари .. ясно ?
П.С. кой модертор ми трие мненията без предупреждение ?
Аватар
vgz

Мнениеот bikerider » Пон Ное 08, 2010 1:55 pm

Сладък, докато чакаш поне спри да ръсиш бисери.
Аватар
bikerider

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 8:25 pm

bikerider написа:Сладък, докато чакаш поне спри да ръсиш бисери.

не си ли мислиш че може да се правиш на интересен на неподходящия човек ? .. не всеки тука е на 16 години ... помисли си за секунда само че "случайно" може да съм на 2 х 16 и 3х размери ...
за пореден път ти казвам без техническа обосновка не приемам глупави коментари ЯСНО ЛИ ТИ Е ?
Аватар
vgz

Мнениеот did » Пон Ное 08, 2010 8:34 pm

vgz написа:

не си ли мислиш че може да се правиш на интересен на неподходящия човек ? .. не всеки тука е на 16 години ... помисли си за секунда само че "случайно" може да съм на 2 х 16 и 3х размери ...
за пореден път ти казвам без техническа обосновка не приемам глупави коментари ЯСНО ЛИ ТИ Е ?

Хей, хайде по-спокойно и усмихнато! :agree:

bikerider сигурно е разглобил и познава детайлно устройството на повече вилки, отколкото ти някога ще видиш на картинка, пък макар и да си на 2 по 16 години. Той не е длъжен тук да ти дава технически отчет и да ти обяснява защо не си прав. Би го направил вероятно, но само ако той поиска, а не ако ти поискаш.

По-лекинко с коментарите и не бъди докачлив. :beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот trix » Пон Ное 08, 2010 10:22 pm

Работи си хидравликата и омекотява,може да го видиш като натиснеш кормилото надолу и рязко си вдигнеш ръцете,ако е намален локаута,предното колело леко ще подскочи при разгъването на вилката.
Ако врътнеш в посока заключване,но не до края и повториш упражнението,предното колело няма да подскочи защото патрона си върши работата и е забавил разгъването.
Скоростта на забавяне може да се регулира постепенно от врътката от позиция заключено до бързо,като това са около два оборота.
Поради ограничението на капачката имаш над половин оборот,което си е достатъчно за регулиране дори и в движение(аз например не ползвам заключването и крайното положение е "бавно")
"не си ли мислиш че може да се правиш на интересен на неподходящия човек ? .. не всеки тука е на 16 години ... помисли си за секунда само че "случайно" може да съм на 2 х 16 и 3х размери ...
за пореден път ти казвам без техническа обосновка не приемам глупави коментари ЯСНО ЛИ ТИ Е ?"

ми нема капка сила в твойте думи,не може да се опитваш да налагаш нещо и веднага след това да питаш,...и използваш думи като "глупави"... :disagree:
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 10:47 pm

пич по горе съм писал за пневмопатрон :idea: въздушния райдон с RL НЯМА врътка и междинни положения :idea: ... работата е он офф :D ама кой да чете като е по лесно всеки да се направи на велик и интересен
:D споменах по горе че ми се търкалят и 3 -те вилки утре ще изровя райдона и ще го разглобя ....
Аватар
vgz

Мнениеот did » Пон Ное 08, 2010 10:49 pm

Какво общо БИ МОГЛА да има въздушната пружина с регулирането на връщането? :dontknow:

Липсата на регулация на един процес означава ли липса на самия процес?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 10:55 pm

did написа:
vgz написа:

Хей, хайде по-спокойно и усмихнато! :agree:

bikerider сигурно е разглобил и познава детайлно устройството на повече вилки, отколкото ти някога ще видиш на картинка, пък макар и да си на 2 по 16 години. Той не е длъжен тук да ти дава технически отчет и да ти обяснява защо не си прав. Би го направил вероятно, но само ако той поиска, а не ако ти поискаш.

По-лекинко с коментарите и не бъди докачлив. :beer:

ок а ти знаеш ли аз с кво се занимавам и какви неща съм правил ? не .... тогава как можеш адекватно да прецениш нивото ми ? няма как :D ето защо е нормално когато някой без грам обосновка прави неадекватни включвания че говора глупости .. ОК ама кви са тея глупости ? не съм редовия юзър с напикани гащи все пак ;)
Аватар
vgz

Мнениеот did » Пон Ное 08, 2010 10:57 pm

vgz написа: не съм редовия юзър с напикани гащи все пак ;)

Личи ти. Затова и се "заяждаме".

Ако ония с напиканите гащи бяха написали същото, просто щяхме да го подминем.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 11:00 pm

did написа:Какво общо БИ МОГЛА да има въздушната пружина с регулирането на връщането? :dontknow:

Липсата на регулация на един процес означава ли липса на самия процес?

ето почнаха объркванията .... :D говорим за ребаунд .. въздушния цилиндър в левия ботуш не ни вълнува :D в десния има азотно напомпан патрон с хидро лок ... който е отчайващ работейки като ребаунд
Аватар
vgz

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 08, 2010 11:02 pm

vgz написа:не съм редовия юзър с напикани гащи все пак

но пък и много ти знае устата с което леко излизаш от рамките на добрия тон във форума
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 11:10 pm

Ozzie написа:
vgz написа:не съм редовия юзър с напикани гащи все пак

но пък и много ти знае устата с което леко излизаш от рамките на добрия тон във форума

ако си направиш труда да поразгледаш, ще видиш че тона ми е съвсем нормален ... истината се решава в спора .. а спор се води с аргументи и факти .. не с елементарни коментари ... точно поради тая причина форума е 80% глупости ! всеки втори е "отворен" и раздава правосъдие :D
Аватар
vgz

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 08, 2010 11:20 pm

вмятания като
ясно?

ЯСНО ЛИ ТИ Е?

не правят добро впечатление, казани от човек регистриран преди малко повече от два месеца, като половината мнения са в тази тема, а половината от тази половина е мерене на пишки (не бих казал от неправилната страна на масата, но все пак...)
За писането с главни букви няма нужда да упоменавам, какво означава и как се гледа на това?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 11:28 pm

най обичам да ме подценяват ;) регистрирал съм се преди 2 месеца и автоматично съм ранг "шматка" ... :D казармата и комунизма ги забравих кога бяха :D .. както и да е да не пълним темата с глупости а някой по същество да казва , за да се изяснят нещата :agree:
Аватар
vgz

Мнениеот did » Пон Ное 08, 2010 11:32 pm

vgz написа:въздушния цилиндър в левия ботуш не ни вълнува :D в десния има азотно напомпан патрон с хидро лок ... който е отчайващ работейки като ребаунд

Никой не е твърдял, че работата НЕ е отчайваща. За толкова пари - толкова!

Обаче само ти твърдеше, че НЯМА смекчаване на връщането, което не е вярно. Може да работи "незадоволително" (каквото и да значи това), но го има.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пон Ное 08, 2010 11:44 pm

@vgz
Е пък тогава да те правим президент? :D
Аватар
Ozzie

Мнениеот vgz » Пон Ное 08, 2010 11:46 pm

did написа:
vgz написа:въздушния цилиндър в левия ботуш не ни вълнува :D в десния има азотно напомпан патрон с хидро лок ... който е отчайващ работейки като ребаунд

Никой не е твърдял, че работата НЕ е отчайваща. За толкова пари - толкова!

Обаче само ти твърдеше, че НЯМА смекчаване на връщането, което не е вярно. Може да работи "незадоволително" (каквото и да значи това), но го има.

малко по малко ще се изяснят нещата ;) по горе написах " иначе реално тая вилка няма истински работеща хидравлика и ребаунд ..." откъдето и тръгнаха всички глупости и коментари .... няма как фиксиран ребаунд да работи както трябва на въздушна вилка .. ако си 50 кг ок ... ама примерно аз съм 110 и помпя на 12 бара .. при такова съпротивление ребаунда в нашия случай го няма :D
Аватар
vgz

Мнениеот did » Вто Ное 09, 2010 12:00 am

vgz написа:по горе написах " иначе реално тая вилка няма истински работеща хидравлика и ребаунд ..."

Да беше добавил и едно "... за 110 килограмови карачи" и нямаше да има недуразомения.

Никоя вилка не се прави за 110 килограмови карачи. Тъжно, но факт.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот trix » Вто Ное 09, 2010 12:07 am

врътка е това горе синьото което се върти,умнико http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Forks/1568/RAIDON/SF8-RAIDON-RL+air.html
нарекли са го Remote speed-lock / hydraulic fixed damping
или преведено
Дистанционно за бързо заключване / хидравлично фиксирано затихване
и на него има нарисувани точици между думите open ........ lock
като всяка от тези точки обозначава място по пътя от open до lock,всяко място отговаря на различно по скорост забавяне,
и ако са ти го протегнали до кормилото с жило и лостче,(ако не можеш да се наведеш нещо)....
айде оди и се скарай ,че е на 140,обяснявай и че не бива...и си представяй че работи лошо,щото за 2011 са направили 20 вида райдони

и кой прави забавяне със въздух?въздушната камера е да балансира донякъде натоварването на другия крак,който поема основното и винаги е с по-високо налягане,забавянето се осъществява единствено от маслото чрез преминаване през отвор,чиято големина се регулира
Последна промяна trix на Вто Ное 09, 2010 12:24 am, променена общо 1 път
Аватар
trix

Мнениеот vgz » Вто Ное 09, 2010 12:15 am

did написа:
vgz написа:по горе написах " иначе реално тая вилка няма истински работеща хидравлика и ребаунд ..."

Да беше добавил и едно "... за 110 килограмови карачи" и нямаше да има недуразомения.

не бих казал ..почти всяка въздушна вилка в клас ендуро АМ може да се помпи за такива килограми и съответно има реглаж на ребаунда и може да се настрои за такъв товар.
на моите размери така или иначе под 100 няма начин :D
Аватар
vgz

Мнениеот vgz » Вто Ное 09, 2010 12:32 am

trix написа:врътка е това горе синьото което се върти,умнико http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Forks/1568/RAIDON/SF8-RAIDON-RL+air.html
нарекли са го Remote speed-lock / hydraulic fixed damping
или преведено
Дистанционно за бързо заключване / хидравлично фиксирано затихване
и на него има нарисувани точици между думите open ........ lock
като всяка от тези точки обозначава място по пътя от open до lock,всяко място отговаря на различно по скорост забавяне,
и ако са ти го протегнали до кормилото с жило и лостче,(ако не можеш да се наведеш нещо)....
айде оди и се скарай ,че е на 140,обяснявай и че не бива...и си представяй че работи лошо,щото за 2011 са направили 20 вида райдони

ех ама и ти не си от лесните :D .. тая снимка не съответства на реалния модел раидон аир рл :idea: ... двете вилки нямат нищо общо погледнати откъм десния ботуш :idea: бързаш да ми даваш обяснения
при положение че имам и двата варианта и съм ги разглабял и модифицирал няколко пъти ... дали съм толкова малоумен ...
Аватар
vgz

Мнениеот trix » Вто Ное 09, 2010 12:46 am

vgz написа:
did написа:

не бих казал ..почти всяка въздушна вилка в клас ендуро АМ може да се помпи за такива килограми и съответно има реглаж на ребаунда и може да се настрои за такъв товар.
на моите размери така или иначе под 100 няма начин :D

ми ти си глей килограмите и регулирай налягането,не се прави така,има си саг който се мери на 140 ти е 25% от тези 140,на компютъра има калкулатор да си сметнеш,това че не можело 100 кила пак ти го казваш,а вече разбрахме защо си в тази тема - защото някой се правел на велик и ти си тук да го посвиеш
виж сега тука е тема за веломеханик и става дума за механика и твоето невежество изпъква,още на предната страница те питах каква ти е вилката и ти рече черна :crazy: ти тогава не знаеше каква е

"двете вилки нямат нищо общо погледнати откъм десния ботуш"
имаш тапа с дупка за жилото за дистанционното а нямаш такова?
Аватар
trix

Мнениеот bikerider » Вто Ное 09, 2010 7:07 am

@vgz: тъй като тая полемика тръгна от мой пост - фиксирана хидравлика не означава липса на хидравлика. Горе did ти го е написал - липса на реглаж не означава липса на истинско смекчаване. Разбирам, че имаш някакъв опит, но все пак хайде да не ръсим бисери точно заради хората без опит с тези вилки. Уважавам личното ти мнение за вилката, но не го пробутвай за обективно и универсално, защото "истински" е глупав термин, когато говорим за технологии. Това е. А ако според теб аз продължавам да говоря глупости, нека остане така и аз да съм неразбралия... по-добре отколкото да превръщаме темата в бойно поле заради меко казано некомпетентните ти изказвания.

@did: мерси за комплиментa :love: :D :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Ное 09, 2010 4:27 pm

Радвам се, че сте нормализирали тона. :beer: И все пак има доста истина в това, за съжаление:
ако си направиш труда да поразгледаш, ще видиш че тона ми е съвсем нормален ... истината се решава в спора .. а спор се води с аргументи и факти .. не с елементарни коментари ... точно поради тая причина форума е 80% глупости ! всеки втори е "отворен" и раздава правосъдие

Човекът си е написал, че има такава вилка и я е разглобявал - следователно не говори наизуст по картинка, а от това следва, че каквато и "глупост" да е написал, много по-вероятно е да става дума за различна интерпретация или някакво неразбирателство в думите, което заслужава обосновано "контриране". Доколкото разбрах, оказа се (за пореден път), че повечето участници в темата на практика са на сходно мнение, само че трябваха няколко излишни и не съвсем приятелски мнения, за да се изясни това...
Не ми отговаряйте, защото не е нужно да допълваме темата с офтопик. Просто използвайте цитата като повод за размисъл следващия път. ;) :peace:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот vgz » Вто Ное 09, 2010 8:07 pm

както и да е мир да има :D можело да се разберем и по нормален начин ... но типично по български трябва да стане панаир за да се наредят нещата ;)
при повечко свободно време ще пусна снимки на 2та вида хидравлика на тая вилка
Аватар
vgz

Мнениеот Plamen_EM » Вто Ное 09, 2010 10:29 pm

"Германският производител Bionicon също има два нови модела - Reed е със 140 мм ход, а Alva се предлага във варианти със 160 и 180 мм. Велосипедите на марката са известни с това, че използват вилки "собствено производство" (всъщност съвместна разработка с SR Suntour), които предлагат значителна промяна на хода, а в последното поколение е добавена и система за мазане с външни портове, която позволява маслото да се сменя без разглобяване на вилката, само с комплект спринцовки."

Съжалявам, Alpina.

Цитираното е от:http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/1222-products-news-101106-eurobike2010
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Alpina » Сря Ное 10, 2010 8:05 am

За какво толкова съжаляваш :dontknow:

P.S. За това че някой вече я е направил и няма да получавам 25% ли :D
Какво да се прави - шанс...
C'est la vie
Аватар
Alpina