outfaced написа:Над 5000м. мисля и в Турция имаше къде да се качите , но предполагам по-сериозните планове пак са за там ?

...
Относно поносимостта към височината, не е ли всичко въпрос на време? При някои трябва повече, при някои по-малко за да свикнат. Доколкото знам целещите се в Еверест прекарват на базов лагер по няколко седмици. Или бъркам нещо ...
Това по повод, че казваш Павлин повече не би могъл да качи.
Знаеш ли, Владо,
аз лично не вярвах на максимата, че веднъж отидеш ли там, пак ще те гложди да се върнеш.И това само четири дни след като се прибрах.Вярно е, че в Турция има високи върхове, но голямата планина си е голяма.Следващите ни планове са за тук:
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... 0888327299Айлънд Пик(6189м)!Снимките са от профила на моя приятел Марти.Той беше там съвсем скоро.Този връх се намира съвсем близко до мястото където ходихме, но си е доста по-висок.Тук може да разгледаш малко подробности за там:
http://www.adventure-bulgaria.org/Film%20Nepal.htmМарто беше разочарован, защото този връх бил прекалено лесен, но да не забравяме, че той си е сериозен(меко казано) катерач.
Относно височината....Да, със сигурност за повече дни, аклиматизацията би била доста по-добра.Според мен обаче, един човек ако се наплаши от симптомите на височинната болест, после трудно ще го върнеш там- вероятно чисто внушение(това за Павлин).Никой там не бил застрахован и физическата подготовка не играела роля за това как ще ти понесе липсата на кислород.Знаеш, че скоро загина най-добрия ни планински маратонец правейки опит за изкачване на К2....и това „само” на около 6700м.Абе,...боЖа работа си е май.
За непалците....само хубави неща.Рядко може да видиш по света толкова вежлив и честен народ.Всички услуги, храни и неща които се продават там, поскъпват с покачването на височината.Причината е само една-липсата на транспорт.Всичко се кара с хеликоптери(взимат им по около 2-3 долара на килограм) , с якове и на гръб.Отоплението е само с л.....та на яковете.Трудно живеят планинците, но са свикнали.Не се опитават да те цакат и цените са строго фиксирани(това за Катманду не важи) т.е. пазарлъци не можеш, пък и не е желателно да правиш.Един SNIKERS на 5000м, струва около 1.5 долара...смятам , че е нормално.
По самите пътеки, навалиците не са толкова големи.Вярно е, че там ходят хора от цял свят, но планина и пътеки има за всички.Планинарите са свестни хора(това си го знаеш), а те в повечето случаи са авантюристи....абе, хора с вижданията на повечето членове на този форум.
За финансите.....
Трябва да започна с това, че един от най-близките ми приятели, живя и работи две години в Непал като инструктор по парапланеризъм.Връзките, които той имаше там ни помогнаха до толкова доколкото, когато кацнахме там, имахме запазен хотел и самолетни билети за Лукла(хич не е малко).Аз в момента също имам доста контакти и с радост ще ги предоставя на хора , които имат желание да ходят там.Хората ще се отзоват веднага....повярвайте ми.Те все пак ще спечелят някой долар от това(без да ви товарят във вече обявените цени).И така...
Пътуването става в следния ред:
С кола до Истанбул.Оставяте я на платен- охраняем паркинг за 5лири(лева) на ден.Ясно е, че не говоря за паркинга на летището.Ние летяхме с airarabia(линиите на ОАЕ) и полета беше от азиатското летище(Sabiha).От там към Шаржа(ОАЕ), имахме четиридесет минути за прикачване и ...към Катманду.Арабските авиолинии са перфектни!Не знам защо всички български гидове, които водят групи към Непал, пътуват с Гълф Еър.Правят някакъв луд престой в Бахрейн, спят по разни хотели и...в общи линии пътуват 36 часа.Ние летяхме четири часа до Шаржа и три часа и половина до Катманду.Ако сложим и 40 минути престой в Шаржа-за осем часа и десет минути сте в Катманду.При нас не беше така, защото заради мъгла ни преместиха на Ататюрк, съответно изтървахме връзката в Шаржа и хванахме следващата.Това обаче, са си извънредни ситуации.Сега най-важното за авиокомпаниите:Билетите за Катманду на AIRARABIA, са двойно ПО-ЕВТИНИ от тези на ГЪЛФ ЕЪР...луда работа.Купих ги с кредитна карта през Интернет на сайта на компанията, около двадесет дни преди да тръгнем.Тези които пътуват с Гълф, си купуват билетите поне шест месеца по-рано.Проверете си тук, колко би ви струвал съответния полет.Търсете LOW COST полет, защото не всичките са им такива:
http://www.airarabia.comСамолетите и обслужването са перфектни.
Пътя обратно е същия.
И така...в цифри(на човек):
Гориво до Турция -
65 USПаркинг в Турция(17 дни) -
55 USD(това е за двама ни)
Самолетен билет (Турция-Катманду-Турция) -
490 USD(да, това е цената на билета отиване-връщане...грешка-няма)
Непалска виза(издава се на летището там) -
40 USDТри нощувки в Катманду(една на отиване и две на връщане)-
45 USDСамолетни билети(Катманду-Лукла) -
230 USD(отиване-връщане)
Разрешителни за парка към Еверест -
40 USD(може да се извадят в Катманду чрез агенция(цената е същата), може и на входа на парка
Един човекоден по трекинга(сумата е приблизителна)-
30 USD(включва:нощувка, закуска, обяд и вечеря с достатъчно ядене.Включил съм и три литра чай на човек).Ние бяхме две седмици, значи -
420 USD.
Непалска SIM карта, с достатъчно импулси да успокояваш семейството през целия трекинг-
13 USD(обхват има навсякъде по трекинга).За хакери като
outfaced, шведска фирма е прекарала безжичен Интернет чак до Еверест

.Там обаче, ще бъде цифра....пък и лаптопа ще замръзне

.
Само МТЕЛ има договор за роуминг с Непалски оператор, но там ставаше въпрос за около 7-8 лева на минута.....по-добре непалска карта, а?
Ами, това е.
Тотал = 1428 Хамерикански ДолАра.
Ако сте малко по-разточителни(като мен), обичате кафето, хапвате щоколадчета и т.н, ще ви трябват малко повече.
На всеки е ясно, че във всички случаи трябва във вас да имате повече пари(поне 300-400 долара над по-горната сума) за непредвидени ситуации, които не е нужно да харчите.Тук не е включена и храната по време на престоя ви в Катманду, но там е супер евтиния.
Ха сега сравнете горната сума, с исканата от някоя трекинг агенция за подобно дно мероприятие.Те ще кажат:Ама ние усигуряваме И по един носач на двама души....Да, ама един носач на ден струва 19 долара(всичко му е включено и той е за двама души), така че по още 133 USD на човек в повече.Разликата пак си е като между жив и умрял.
С кредитна карта може да плащате до Намче Базар.От там нагоре само кеш.
Поздрави и дано съм бил полезен!
С този си пост мисля, че отговарям на въпроса на Анелия:Може ли всеки да отиде там?Ами да, може!Забравих да спомена, че на Миро от Габрово(от снимките- с шапката с трикольора) му бяха загубили багажа по летищата.Кацнал в Катманду, гол като пушка.За точно 160 долара си беше купил абсолютно цялата екипировка, която му беше необходима.Дрехите бяха отлични копия и с тях си беше изкарал целия трек.Говоря за раница, обувки, спален чувал(пухен) и доста други неща.Сега, на спалния чувал беше почнала да му излиза перушината, но той вече си беше свършил работата.
Всъщност, вчера говорих с него(той си е вече в Габрово) и багажа му все още не е пристигнал...