Една сбъдната мечта....

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Една сбъдната мечта....

Мнениеот joropc » Сря Ное 24, 2010 8:10 pm

Тук искам чрез снимки да споделя за четиринадесет дневния трекинг, който направихме в Хималайте с мой приятел.Завърнахме се вчера(23.11.2010).Вярвам, че на всички планинари ще е изключително интересно.Целта ни беше Еверест базов лагер и Калапатар(5550м).. и я постигнахме.
Понеже бяхме ограничени в тегло(не сме ползвали шерпи, носачи, водачи и т.н.), снимките са правени с обикновена "сапунерка"....но все пак стават.
Приятно гледане:
http://picasaweb.google.com/georgiivano ... 3146573186
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Re: Една сбъдната мечта....

Мнениеот Salgari » Сря Ное 24, 2010 9:13 pm

:bowdown: :bowdown: :bowdown:
Дай боже, всеки да може да отиде там.
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот Plamen_EM » Сря Ное 24, 2010 9:54 pm

:bowdown:
Догодина с велосипеди! :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Анелия » Сря Ное 24, 2010 10:22 pm

Изгледах всички 929 снимки...невероятно, спира дъха :bowdown: Страхотна експедиция сте си направили. Невероятни гледки...Как се чувствате сега физически? Имаше ли климатизация в обратната посока?
Пожелавам ви отново да преживявате такива неща. Не сте споменавали трудности освен надморската височина, студа и проблемите с транспорта на връщане пак поради времето. Може ли всеки с нужната екипировка да си направи такава "екскурзия", или е необходимо специална физическа и психическа подготовка?
Аватар
Анелия

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Ное 25, 2010 7:51 am

Спиращо дъха : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот 4getcredo » Чет Ное 25, 2010 11:40 am

:beer: Екстра, Жоро! Дай Боже всеки му! :bowdown:
Ама ако знаеш какви карания си изпуснал с адаша ти в околностите на Троян... ;) :D Туй Купените, туй ...онуй. Тия Хималии са... кисели ;)
:beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот airborneone » Чет Ное 25, 2010 12:30 pm

Уникално :agree:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот STAFF » Чет Ное 25, 2010 1:53 pm

Браво на вас! :agree:

BTW, тва Оспри как се държа? 50 литра достатъчни ли са за нещо такова и как е като удобство/разпределение на теглото?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот NWD » Чет Ное 25, 2010 3:24 pm

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Аватар
NWD

Рейтинг: 1056

Мнениеот joropc » Чет Ное 25, 2010 3:29 pm

STAFF написа:Браво на вас! :agree:

BTW, тва Оспри как се държа? 50 литра достатъчни ли са за нещо такова и как е като удобство/разпределение на теглото?

Оспри-то си е най-добрата раница правена някога(поне за мен). :agree:
Ето тук съм описал и подробности около екипировката:
http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=8027&start=60
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот codename47 » Чет Ное 25, 2010 5:01 pm

Браво Жоро, страхотни снимки :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот EmZo » Чет Ное 25, 2010 5:38 pm

...
Ох нямам думи, направо ми направи цялата седмица дето се вика!

Голямо евала за сподлеянето на снимките и информацията за екипировката и другите детайли! Много полезен!
:bowdown: :bowdown: :bowdown: :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот stilo » Чет Ное 25, 2010 6:05 pm

Като е толко красиво, защо се върнахте :D
:bowdown: Респект :bowdown:
Аватар
stilo

Мнениеот did » Чет Ное 25, 2010 7:15 pm

:bowdown: Е такова "родопско равно" никъде не съм виждал! :bowdown:
Напълних си очите!

stilo написа:Като е толко красиво, защо се върнахте

Е, що за въпрос? Кой нормален човек би се изнесъл от Троян, преди да е свършила 15-годишната троянска сливова в тайното буренце :lol:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот тучо чучо » Чет Ное 25, 2010 7:22 pm

Ех... :P
Аватар
тучо чучо

Мнениеот bokicha » Чет Ное 25, 2010 7:59 pm

....ех..ех
Аватар
bokicha

Мнениеот outfaced » Чет Ное 25, 2010 10:58 pm

Изображение
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Daniel Panev » Чет Ное 25, 2010 11:32 pm

Лошото на сбъднатите мечти е... че са сбъднати.
Ма нищо де - надявам се, че имаш още много в процес на "сбъдване" :beer:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот THEZOGGO » Пет Ное 26, 2010 12:09 am

Tова са първите в живота ми - 1000 снимки, подчертавам дебело - чужди снимки, (които не съм правил аз) които изгледах!
:bowdown:
Уникално преживяване. Браво, страхотно, нямам думи! Страшно много се радвам за вас и адски много ви завиждам. Дай Боже, всекиму такова приключение! :bowdown:

Направо незнаете с колко положителни емоции ме заредихте с тези снимки... :bowdown: :^: :bowdown:

Евала! Пожелавам ви да сте много, много здрави и да продължите да обикаляте по такива красиви места! :bowdown:
:beer:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот outfaced » Пет Ное 26, 2010 8:09 am

От колко метра нагоре започва алпинисткото катерене към Еверест? Т.е. докъде може да се стигне теоритично без инвентар и с екипировка като вашата?
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Пет Ное 26, 2010 9:11 am

outfaced написа:От колко метра нагоре започва алпинисткото катерене към Еверест? Т.е. докъде може да се стигне теоритично без инвентар и с екипировка като вашата?

Ами, от Базов лагер нагоре(мястото до където стигнахме).От там нещата стават сериозни.Ние реално бяхме в "полите" на Еверест, т.е. началото на ледника Кумбо.Това се отнася за потстъпа към Еверест.Иначе за другите седем-осем хилядници, атакуващата височина е различна.За догодина сме замислили доста по-сериозно начинание, сега беше тестово - да проверим как ще ми реагира организма на 5000-6000 м(за мен-нямаше проблем, за Павлин обаче, явно беше максималната височина).Всъщност този трекинг може да се направи от всеки средно статистически планинар, ако се спазва стриктно схемата за плавно-добре планирано аклиматизационно изкачване..Агенциите организиращи такива неща, искат луди пари за подобно нещо(ние не сме ползвали такава).Няма да повярвате с какъв бюджет отидохме, бяхме и се върнахме.Ако искате, мога да споделя..... :wavey:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Пет Ное 26, 2010 10:46 am

Над 5000м. мисля и в Турция имаше къде да се качите , но предполагам по-сериозните планове пак са за там ? ;) ...
Относно поносимостта към височината, не е ли всичко въпрос на време? При някои трябва повече, при някои по-малко за да свикнат. Доколкото знам целещите се в Еверест прекарват на базов лагер по няколко седмици. Или бъркам нещо ...
Това по повод, че казваш Павлин повече не би могъл да качи.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Пет Ное 26, 2010 4:37 pm

outfaced написа:Над 5000м. мисля и в Турция имаше къде да се качите , но предполагам по-сериозните планове пак са за там ? ;) ...
Относно поносимостта към височината, не е ли всичко въпрос на време? При някои трябва повече, при някои по-малко за да свикнат. Доколкото знам целещите се в Еверест прекарват на базов лагер по няколко седмици. Или бъркам нещо ...
Това по повод, че казваш Павлин повече не би могъл да качи.

Знаеш ли, Владо,
аз лично не вярвах на максимата, че веднъж отидеш ли там, пак ще те гложди да се върнеш.И това само четири дни след като се прибрах.Вярно е, че в Турция има високи върхове, но голямата планина си е голяма.Следващите ни планове са за тук:
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... 0888327299
Айлънд Пик(6189м)!Снимките са от профила на моя приятел Марти.Той беше там съвсем скоро.Този връх се намира съвсем близко до мястото където ходихме, но си е доста по-висок.Тук може да разгледаш малко подробности за там:
http://www.adventure-bulgaria.org/Film%20Nepal.htm
Марто беше разочарован, защото този връх бил прекалено лесен, но да не забравяме, че той си е сериозен(меко казано) катерач.
Относно височината....Да, със сигурност за повече дни, аклиматизацията би била доста по-добра.Според мен обаче, един човек ако се наплаши от симптомите на височинната болест, после трудно ще го върнеш там- вероятно чисто внушение(това за Павлин).Никой там не бил застрахован и физическата подготовка не играела роля за това как ще ти понесе липсата на кислород.Знаеш, че скоро загина най-добрия ни планински маратонец правейки опит за изкачване на К2....и това „само” на около 6700м.Абе,...боЖа работа си е май.
За непалците....само хубави неща.Рядко може да видиш по света толкова вежлив и честен народ.Всички услуги, храни и неща които се продават там, поскъпват с покачването на височината.Причината е само една-липсата на транспорт.Всичко се кара с хеликоптери(взимат им по около 2-3 долара на килограм) , с якове и на гръб.Отоплението е само с л.....та на яковете.Трудно живеят планинците, но са свикнали.Не се опитават да те цакат и цените са строго фиксирани(това за Катманду не важи) т.е. пазарлъци не можеш, пък и не е желателно да правиш.Един SNIKERS на 5000м, струва около 1.5 долара...смятам , че е нормално.
По самите пътеки, навалиците не са толкова големи.Вярно е, че там ходят хора от цял свят, но планина и пътеки има за всички.Планинарите са свестни хора(това си го знаеш), а те в повечето случаи са авантюристи....абе, хора с вижданията на повечето членове на този форум.

За финансите.....

Трябва да започна с това, че един от най-близките ми приятели, живя и работи две години в Непал като инструктор по парапланеризъм.Връзките, които той имаше там ни помогнаха до толкова доколкото, когато кацнахме там, имахме запазен хотел и самолетни билети за Лукла(хич не е малко).Аз в момента също имам доста контакти и с радост ще ги предоставя на хора , които имат желание да ходят там.Хората ще се отзоват веднага....повярвайте ми.Те все пак ще спечелят някой долар от това(без да ви товарят във вече обявените цени).И така...
Пътуването става в следния ред:
С кола до Истанбул.Оставяте я на платен- охраняем паркинг за 5лири(лева) на ден.Ясно е, че не говоря за паркинга на летището.Ние летяхме с airarabia(линиите на ОАЕ) и полета беше от азиатското летище(Sabiha).От там към Шаржа(ОАЕ), имахме четиридесет минути за прикачване и ...към Катманду.Арабските авиолинии са перфектни!Не знам защо всички български гидове, които водят групи към Непал, пътуват с Гълф Еър.Правят някакъв луд престой в Бахрейн, спят по разни хотели и...в общи линии пътуват 36 часа.Ние летяхме четири часа до Шаржа и три часа и половина до Катманду.Ако сложим и 40 минути престой в Шаржа-за осем часа и десет минути сте в Катманду.При нас не беше така, защото заради мъгла ни преместиха на Ататюрк, съответно изтървахме връзката в Шаржа и хванахме следващата.Това обаче, са си извънредни ситуации.Сега най-важното за авиокомпаниите:Билетите за Катманду на AIRARABIA, са двойно ПО-ЕВТИНИ от тези на ГЪЛФ ЕЪР...луда работа.Купих ги с кредитна карта през Интернет на сайта на компанията, около двадесет дни преди да тръгнем.Тези които пътуват с Гълф, си купуват билетите поне шест месеца по-рано.Проверете си тук, колко би ви струвал съответния полет.Търсете LOW COST полет, защото не всичките са им такива:
http://www.airarabia.com
Самолетите и обслужването са перфектни.
Пътя обратно е същия.

И така...в цифри(на човек):

Гориво до Турция -65 US
Паркинг в Турция(17 дни) -55 USD(това е за двама ни)
Самолетен билет (Турция-Катманду-Турция) - 490 USD(да, това е цената на билета отиване-връщане...грешка-няма)
Непалска виза(издава се на летището там) -40 USD
Три нощувки в Катманду(една на отиване и две на връщане)-45 USD
Самолетни билети(Катманду-Лукла) -230 USD(отиване-връщане)
Разрешителни за парка към Еверест -40 USD(може да се извадят в Катманду чрез агенция(цената е същата), може и на входа на парка
Един човекоден по трекинга(сумата е приблизителна)- 30 USD(включва:нощувка, закуска, обяд и вечеря с достатъчно ядене.Включил съм и три литра чай на човек).Ние бяхме две седмици, значи -420 USD.
Непалска SIM карта, с достатъчно импулси да успокояваш семейството през целия трекинг-13 USD(обхват има навсякъде по трекинга).За хакери като outfaced, шведска фирма е прекарала безжичен Интернет чак до Еверест :D .Там обаче, ще бъде цифра....пък и лаптопа ще замръзне :D .
Само МТЕЛ има договор за роуминг с Непалски оператор, но там ставаше въпрос за около 7-8 лева на минута.....по-добре непалска карта, а?
Ами, това е.
Тотал = 1428 Хамерикански ДолАра.

Ако сте малко по-разточителни(като мен), обичате кафето, хапвате щоколадчета и т.н, ще ви трябват малко повече.
На всеки е ясно, че във всички случаи трябва във вас да имате повече пари(поне 300-400 долара над по-горната сума) за непредвидени ситуации, които не е нужно да харчите.Тук не е включена и храната по време на престоя ви в Катманду, но там е супер евтиния.
Ха сега сравнете горната сума, с исканата от някоя трекинг агенция за подобно дно мероприятие.Те ще кажат:Ама ние усигуряваме И по един носач на двама души....Да, ама един носач на ден струва 19 долара(всичко му е включено и той е за двама души), така че по още 133 USD на човек в повече.Разликата пак си е като между жив и умрял. ;)

С кредитна карта може да плащате до Намче Базар.От там нагоре само кеш.

Поздрави и дано съм бил полезен! :wavey:
С този си пост мисля, че отговарям на въпроса на Анелия:Може ли всеки да отиде там?Ами да, може!
Забравих да спомена, че на Миро от Габрово(от снимките- с шапката с трикольора) му бяха загубили багажа по летищата.Кацнал в Катманду, гол като пушка.За точно 160 долара си беше купил абсолютно цялата екипировка, която му беше необходима.Дрехите бяха отлични копия и с тях си беше изкарал целия трек.Говоря за раница, обувки, спален чувал(пухен) и доста други неща.Сега, на спалния чувал беше почнала да му излиза перушината, но той вече си беше свършил работата.
Всъщност, вчера говорих с него(той си е вече в Габрово) и багажа му все още не е пристигнал...
Последна промяна joropc на Пет Ное 26, 2010 5:34 pm, променена общо 4 пъти
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот did » Пет Ное 26, 2010 5:14 pm

Полезен си, Жоро, полезен си... :bowdown:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот airborneone » Пет Ное 26, 2010 6:04 pm

did написа:Полезен си, Жоро, полезен си... :bowdown:

Не е полезен, ужасен е!
От 3 дена само тия снимки гледам, а сега като каза цифрата ми става още по....
абе.... :agree: :beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот outfaced » Пет Ное 26, 2010 10:02 pm

остъй са ... за толкова пари не можеш прекара 2 седмици в Алпите ... баси :bowdown: :D ... луда работа :nuts:
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Съб Ное 27, 2010 1:55 am

питанка за екипировката ... не може ли вместо пухеното яке да си носиш мембранното + полареното ?
Мембранния панталон ползва ли го?
Каква беше температурата нощем в Базов лагер?
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Съб Ное 27, 2010 9:28 am

outfaced написа:питанка за екипировката ... не може ли вместо пухеното яке да си носиш мембранното + полареното ?
Мембранния панталон ползва ли го?
Каква беше температурата нощем в Базов лагер?

Категорично не!Пухеното яке е основна дреха за там.Мембрана плюс полар е добро решение, когато си в движение, но спреш ли за десетина минути, става сложно.Ако забелязваш по снимките(особено вечерите), всичко е с пухенки.Два от дните бях с мембранения панталон, само с термобельо под него.Той също трябва да ти е в раницата задължително, защото ние случихме с време, но ако случайно завали(това там си е обичайно), ще станеше вир вода.Абе, в общи линии, това, което съм използвал като екипировка е вярния набор от дрехи.
Сутринта, когато тръгвах от Горак Шеп(5200) към Kalapatar, температурата беше -28.Горе на връхчето беше -23.Петнадесет минути след като се показа слънцето, стана -5....луда работа. :crazy:

Хм, много конкретни въпроси почна да задаваш.Намирисвам нещо. ;)
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот XTR » Съб Ное 27, 2010 10:55 am

Безмълвни пред майката природа!!! :bigeyes:
Респект момчета :beer:
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот outfaced » Съб Ное 27, 2010 12:03 pm

joropc написа:Хм, много конкретни въпроси почна да задаваш.Намирисвам нещо.

шъ видим, шъ видим :) ... мен високото си ме е теглело винаги ... въпроса е не е дали, а кога и къде :D
Мислех Турция ... но за там не съм чувал хубави неща, а и като пари едва ли ще е различно. За Алпите пък съвсем.

А как стои въпроса с тока? Че хубавите апарати не са с обикновени батерии ... :dontknow:
Последна промяна outfaced на Съб Ное 27, 2010 12:09 pm, променена общо 2 пъти
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Други